Βαγγέλης
Θάνος

Αρνητική ήταν η απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στα τρία αιτήματα που κατέθεσε ο Δήμος Καρύστου και αφορούσαν ισάριθμες βεβαιώσεις παραγωγού ενέργειας για  αιολικά πάρκα στην Εύβοια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση,  ο Δήμος αιτήθηκε την αναθεώρηση τριών αδειών της εταιρείας ENERCOPLAN INVESTEMENTS A.E., ισχύος 25,2 MW – 16,8 MW – 25,2 MW, αντίστοιχα.

Στα επιχειρήματα για την αναθεώρηση της απόφασης ο Δήμος προέταξε το γεγονός πως η άδεια εκδόθηκε σε περιοχή, όπως αυτή της Εύβοιας, που έχει χαρακτηριστεί ως κορεσμένο δίκτυο.

Δεύτερο επιχείρημα για τις ενστάσεις του Δήμου, αποτέλεσε το γεγονός πως οι υπό εγκατάσταση ανεμογεννήτριες έχουν χωροθετηθεί σε περιοχές αποκλεισμού και απόλυτης προστασίας της φύσης. Πιο ειδικά υποστηρίζει πως βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από το φαράγγι Αγίου Δημητρίου και σε απόσταση 735 μέτρων από τη ζώνη «Όρος Όχη-Κάμπος Καρύστου -Ποτάμι -Ακρωτήριο Καφηρεύς-Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη, η οποία έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Natura 2000.

Ακόμα, υποστηρίζει πως επηρεάζεται και η πυκνότητα των ανεμογεννητριών λόγω της γειτνίασης του πάρκου με το Φαράγγι Αγίου Δημητρίου, με την Περιοχή Natura 2000, την παραλία Σχοινοδαύλειας και τον οικισμό Αγίου Δημητρίου. Επιπροσθέτως επηρεάζεται και η οπτική κάλυψη καθώς ο οπτικός ορίζοντας,τόσο του φαραγγιού Αγίου Δημητρίου, της περιοχής Natura, της παραλίας Σχοινοδαύλειας και του οικισμού Αγίου Δημητρίου, θα καλυφθούν από τις υπό εγκατάσταση ανεμογεννήτριες σε ποσοστό άνω του επιτρεπόμενου

Τα δύο τελευταία επιχειρήματα του Δήμου Καρύστου έχουν να κάνουν, το πρώτο , με την ενεργειακή και οικονομοτεχνική απόδοση του έργου και της τεχνικής και οικονομικής επάρκειας του αιτούντος να υλοποιήσει το έργο. Όπως υποστηρίζει αυτά δεν είναι ξεκάθαρα εντός του φακέλου αλλά αόριστες πληροφορίες.

Και το δεύτερο,  αφορά την φέρουσα ικανότητα της Δημοτικής Ενότητας Μαρμαρίου. Ο Δήμος Καρύστου υποστηρίζει πως  αυτή θα έπρεπε να υπολογίζεται με τον συντελεστή του άρθρου 8 του ΕΠΧΣ/ΑΠΕ που αφορά τον νησιωτικό χώρο και όχι με τον συντελεστή του άρθρο 7 που αφορά τον ηπειρωτικό χώρο. Με βάση αυτόν τον συντελεστή η φέρουσα ικανότητα της εν λόγω δημοτικής ενότητας έχει ήδη υπερκαλυφθεί.

Στην απάντηση της η Αρχή αναφέρει πως διαπιστώθηκε ότι οι αιτήσεις πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις και, ακολούθως, με τις κατωτέρω Αποφάσεις Προέδρου ΡΑΕ χορηγήθηκαν οι Βεβαιώσεις Παραγωγού Ειδικού Έργου.

Το πρότζεκτ των 294MW

Η ENERCOPLAN INVESTEMENTS A.E έχει εξασφαλίσει συνολικά 12 βεβαιώσεις παραγωγού για αιολικά στην Εύβοια με την ισχύ να φτάνει τα 294MW. Οι τέσσερις άδειες αφορούν απευθείας την εταιρεία ενώ οι άλλες 8 χορηγήθηκαν σε συγγενικές της, όπως η Ορφέας AΠΕ AE και η Olympic Energy.

Με βάσει τα στοιχεία το συγκεκριμένο πρότζεκτ αναμένεται να ξεπεράσει σε προϋπολογισμό τα 300 εκατ. Ευρώ. Μάλιστα η χρηματοδότηση των έργων, θα γίνει μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και συγκεκριμένα από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε ποσοστό 100%. Επιπλέον υποβλήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν από την εκδότρια Τράπεζα οι αντίστοιχες Επιστολές Πρόθεσης Χρηματοδότησης, όπως ορίζει η από 31.1.20214 Ανακοίνωση της Ολομέλειας της Αρχής. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η ΡΑΕ στο Δήμο Καρύστου σχετικά με την τεχνική και οικονομική επάρκεια του αιτούντος να φέρει εις πέρας το έργο.

Ταυτότητα έργου

Τα έργα προβλέπουν την εγκατάσταση εβδομήντα ανεμογεννητριών με ύψος πυλώνα 84 μέτρα και διάμετρο πτερωτής 117 μέτρα. Τα αιολικά θα βρίσκονται στην Εύβοια , στις θέσεις «ΒΑΛΜΟΣ, ΓΚΡΟΠΑ, ΚΟΥΡΜΑΛΗ, ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΙΟΝΑΡΗ, ΑΓΚΑΘΙ, ΜΟΜΙΛΗ, ΠΟΘΙΟΝ, ΣΚΙΓΕΡΗ, ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΒΕΛΑΝΙΔΙ-ΚΟΠΡΙΑ, ΒΕΛΑΝΙΔΙ» των Δημοτικών Ενοτήτων ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ, ΚΑΡΥΣΤΟΥ και ΣΤΥΡΕΩΝ.

Σύμφωνα με τα σχέδια την εταιρείας τα έργα χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η ομάδα Α περιλαμβάνει έργα συνολικής ισχύος 147MW και η ομάδα Β έργα συνολικής ισχύος 147 MW.

Για να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας, θα πρέπει τα αιολικά πάρκα να συνδεθούν με το Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Για το λόγο αυτό πρέπει να κατασκευαστούν γραμμές μεταφοράς (Γ.Μ.).

Για τη σύνδεση των έργων της ομάδας Α συνολικής ισχύος 147 MW προτείνεται η κατασκευή νέου υποσταθμού 150/33ΚV πλησίον του έργου της Ορφέας Α.Π.Ε Α.Ε στην Θέση Πόθιον σε κατάλληλη έκταση. Ο εν λόγω υποσταθμός θα συνδεθεί μέσω υπόγειας καλωδιακής γραμμής 150KV μήκους περίπου 22 χλμ.

Στην συνέχεια προβλέπεται η όδευση υποθαλάσσιου καλωδίου 150KV μέχρι την Κερατέα Αττικής. Για τη σύνδεση των έργων της ομάδας Β συνολικής ισχύος 147 MW προτείνεται η κατασκευή νέου υποσταθμού 150/33ΚV πλησίον του έργου της Enercoplan Investments A.E στη θέση Κουρμάλι. Από την θέση του υποσταθμού έως και το σημείο από το οποίο θα υπάρχουν τερματικές διατάξεις και θα αναχωρεί το υποθαλάσσιο καλώδιο θα οδεύει υπόγεια καλωδιακή γραμμή 150KV εκτιμώμενου μήκους περίπου 0,5 χλμ.

Στην Κερατέα όπως έχει προαναφερθεί και σύμφωνα με το ισχύον Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ θα καταλήγει το υποθαλάσσιο καλώδιο 150KV. Σε κατάλληλο σημείο στη Κερατέα θα κατασκευαστεί ΚΥΤ Υπερυψηλής Τάσης, προκειμένου να συνδεθεί με τις υφιστάμενες γραμμές μεταφοράς 400KV.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV