Connect with us

Εγνατία Οδός

Eγνατία Οδός: Ανατέθηκε η διαχείριση των 6 σταθμών διοδίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει στα τέλη Μαρτίου η «Εγνατία Οδός Α.Ε» για τη διαχείριση (προσωπικό – λογισμικό) των έξι νέων σταθμών διοδίων δια μήκους του αυτοκινητοδρόμου.

Την Πέμπτη το ΔΣ της εταιρείας ενέκρινε την απόφαση για υπογραφή 18μηνης σύμβασης με την εταιρεία «Βee Tech Technologies S.A» – η οποία κατέθεσε μειοδοτική προσφορά περίπου 100.000 ευρώ ? για την παροχή του απαραίτητου λογισμικού λειτουργίας των διοδίων.

Η επίσημη υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και αφορά τους σταθμούς διοδίων στη Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης, στο Μαλακάσι και τα Τύρια Ιωαννίνων, στους Αμαξάδες (στα όρια των νομών Ξάνθης και Κομοτηνής), στο Παγγαίο Καβάλας και στα Πύργεια Θεσπρωτίας.

Παράλληλα, σε νομικά ζητήματα κολλάει μέχρι στιγμής το δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού, το οποίο αφορά την αναζήτηση αναδόχου εταιρείας, η οποία θα αναλάβει να προμηθεύσει στους νέους σταθμούς το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία τους.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει ήδη τέσσερις εταιρείες, ωστόσο μερικές από αυτές έχουν εκφράσει ενστάσεις για τις προσφορές που έχουν κατατεθεί. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Εγνατίας Οδού, καταβάλλονται όλες οι απαιτούμενες προσπάθειες προκειμένου το συγκεκριμένο ζήτημα να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν και να υπογραφεί μέχρι τέλος του μήνα η σύμβαση παραχώρησης.

Εξάλλου, στόχος της εταιρείας είναι η πλήρης λειτουργία τουλάχιστον τριών σταθμών διοδίων (εκτός αυτών που λειτουργούν ήδη σε Μάλγαρα και Πολύμυλο) μέχρι τον Ιούλιο του 2011. Όπως εκτιμάται, οι συνολικά οκτώ σταθμοί διοδίων θα φέρνουν έσοδα της τάξης των 70 ? 90 εκατ. ευρώ το χρόνο, με τα οποία θα χρηματοδοτούνται έργα συντήρησης και λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου.

Να σημειωθεί πως στο στάδιο κατασκευής βρίσκονται ήδη οι σταθμοί διοδίων σε Νυμφόπετρα, Μαλακάσι, Τύρια και Αμαξάδες, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής σταθμών στα Πύργεια, καθώς και στο Κλειδί, όπου θα λειτουργήσει συμπληρωματικός σταθμός των Μαλγάρων και δεν θα επιβαρύνει επιπλέον τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης τα διόδια στον κόμβο Μουσθένης

Σάλο στην τοπική κοινωνία του δήμου Παγγαίου της Καβάλας έχει προκαλέσει η κατασκευή σταθμού διοδίων στον κόμβο Μουσθένης. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εκδώσει ψήφισμα κατά της κατασκευής του συγκεκριμένου σταθμού, ζητώντας να μετατεθεί η κατασκευή σε περιοχή κοντά στον Στρυμόνα.

Όπως υποστηρίζουν, η κατασκευή διοδίων στον κόμβο Μουσθένης θα προκαλέσει «κοινωνική αναταραχή» στην περιοχή, καθώς βρίσκεται στο μέσον του οικισμού και θα επιβαρύνει καθημερινά τους κατοίκους της περιοχής.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει θα τεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης, στο οποίο έχει κληθεί να συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της Εγνατίας Οδού, Γιάννης Τσακλίδης, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση και να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του σταθμού.

Η διοίκηση της Εγνατίας διαμηνύει από την πλευρά της ότι προτίθεται να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μη θίξει τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και εξετάζει την πρόταση του δήμου.

Εξάλλου, σύμφωνα με το σχεδιασμό, η τιμολόγηση των διοδίων στην Εγνατία Οδό θα είναι κατά 25% χαμηλότερη από ότι ισχύει στους υπόλοιπους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους, ενώ παράλληλα θα ακολουθείται ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική για όσους τους χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

Πηγή: voria.gr


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα