Newsroom

Τα εύσημα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου έλαβε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο της ειδικής απολογιστικής του έκθεσης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα με θέμα τις πολιτικές της ΕΕ για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ.

Η έκθεση ανέδειξε ως βέλτιστη πρακτική και υπόδειγμα διαφάνειας και ενίσχυσης του ανταγωνισμού, τις ανταγωνιστικές διαδικασίες έργων ΑΠΕ, που διεξάγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η ΡΑΕ σε σχετική ανακοίνωσή της, οι ανταγωνιστικές διαδικασίες έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απλές στη χρήση, αξιόπιστες και απολύτως διαφανείς, καθιστώντας τη Ρυθμιστική Αρχή πρωτοπόρο στον τομέα των διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ, σε διεθνές επίπεδο.

Φυσικά μένουν να γίνουν πολλά για να «ξεκλειδωθούν» οι απαραίτητες επενδύσεις πράσινης ενέργειας, δεδομένου ότι η γραφειοκρατία παραμένει δαιδαλώδης εφόσον η ολοκλήρωση των ατελείωτων αδειοδοτήσεων από δεκάδες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, απαιτεί κατά μέσο όρο 8-12 χρόνια με την εμπλοκή δεκάδων υπηρεσιών με -κατά περιπτώσεις- αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, ενώ την ίδια στιγμή τα έργα ισχύος άνω των 50 MW είναι πρακτικά «έκθετα» καθότι δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες των παραπάνω διαγωνισμών που κατακυρώνουν λιγότερα MW.

Διευκρινίζεται ότι, μέχρι σήμερα, οι ανταγωνιστικές διαδικασίες για έργα ΑΠΕ έχουν οδηγήσει στην κατακύρωση έργων συνολικής ισχύος περίπου 1,3 GW, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, ενισχύοντας την στροφή της χώρας σε πιο καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έλαβε το Χρυσό Βραβείο, από κοινού με την εταιρία CosmoONE, στην εκδήλωση των Impact BITE Awards 2019, για την ανάπτυξη και εφαρμογή του καινοτόμου συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών έργων ΑΠΕ.

Η μεγάλη εικόνα στην Ευρώπη

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, σε επίπεδο αναγκαίων βελτιώσεων σε ό,τι αφορά την πολιτική για τις ΑΠΕ πανευρωπαϊκά, στην απολογιστική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αναδεικνύεται η ανάγκη απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών που εφαρμόζονται στον τομέα των ΑΠΕ με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τη εκτίναξη της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ στο διάστημα μεταξύ 2005 και 2017, για τα μισά κράτη-μέλη της ΕΕ η επίτευξη των εθνικών στόχων του 2020 εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση και, ως εκ τούτου, διατηρούνται επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον τα αποτελέσματα που θα επιτύχουν τα κράτη μέλη με υψηλές επιδόσεις στις ΑΠΕ θα είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τις μειωμένες επιδόσεις των υπολοίπων, όπως και για να καλύψουν τον γενικό στόχο της ΕΕ για ποσοστό 20%.

Ενδεικτικό της δυναμικής των τεχνολογιών που συνεισέφεραν σημαντικά στην αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας ήταν ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος διπλασίασε το ποσοστό του μεταξύ 2005 και 2017 από περίπου 15% σε σχεδόν 31%, με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια να αποτελούν τις «ατμομηχανές» των ΑΠΕ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV