Newsroom

Οι επιδοτήσεις και τα δάνεια που έχουν προϋπολογιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξουν την κλιματική μετάβαση της Ελλάδας φτάνουν τα 22 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας, στη Διαδικτυακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, χθες, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει τη χώρα με αποφασιστικότητα και γενναιοδωρία.

Όπως σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί της ουσίας πρόκειται για ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ, με τα 11 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον Ταμείο Ανάκαμψης και να αφορούν στην περίοδο έως το 2026.

Τοποθετούμενος γενικότερα για τις πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνει η Ε.Ε. με σκοπό την πράσινη μετάβαση, υπογράμμισε ότι οι επιδοτήσεις, τα κίνητρα και οι εγγυήσεις που θα δοθούν, στόχο θα έχουν την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 1,25 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη 10ετία.

4 οι πηγές κονδυλίων για την πράσινη ανάπτυξη της Ευρώπης

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς προσδιόρισε τέσσερις πηγές κονδυλίων για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης. Όπως είπε, πρόκειται για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο θα διατεθούν περί τα 250 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέσω του οποίου θα διαχυθούν στην ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία περίπου 120 δισ. ευρώ, το ΕΣΠΑ που προβλέπει κονδύλια 100 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες εταιρείες και για έργα υποδομών, μεταξύ άλλων και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, μέσω του οποίου θα διατεθούν κοντά στα 20 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων στις περιοχές που θα επηρεαστούν αρνητικά από την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τον άνθρακα

Α.Σδούκου: Συνεχίζουμε τις ρυθμίσεις με εντατικότερο ρυθμό

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, τοποθετούμενη στην εκδήλωση δήλωσε ότι το Υπουργείο έκανε ένα restart στον τομέα της ενέργειας με τη νέα ηγεσία, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχιση, με εντατικότερο ρυθμό, των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται.

«Έχουμε μπροστά μας μια απαιτητική χρονιά μια και η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο βασικός μοχλός της ΕΕ για την έξοδο από αυτήν τη συγκυρία και η Ελλάδα επιδιώκει να βρεθεί μεταξύ των πρωταθλητών στην ενεργειακή μετάβαση», πρόσθεσε η κα Σδούκου, για να τονίσει ότι το 2020 η χώρα σημείωσε σημαντική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα και ειδικά στο μείζον θέμα με το κλείσιμο των λινγιτικών εργοστασίων, ενώ διπλασίασε το ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μίγμα.

Προωθούμε ένα τεκμηριωμένο master plan για την απολιγνιτοποίηση και διασφαλίζουμε για αυτό χρηματοδότηση 5 δισ. ευρώ μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ, παράλληλα, ξεχωρίσαμε 16 εμβληματικές επενδύσεις, που δεν θα είναι οι μόνες που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, ανέφερε.

Περιγράφοντας τη «μεγάλη εικόνα» όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Σδούκου «μέχρι τώρα από διάφορα entry points υποβολής αιτήσεων για έργα ΑΠΕ, μικρά, μεσαία, μεγάλα ή στρατηγικά, έχουν αθροιστεί περίπου 75 GW, που βρίσκονται σε κάποιο στάδιο αδειοδότησης». Πρόσθεσε, δε, ότι «στον τελευταίο κύκλο υποβολής αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού στη ΡΑΕ, υποβλήθηκαν σχεδόν 2.000 αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος άνω των 45 GW, ενώ «πιάνουμε» τους στόχους του ΕΣΕΚ, αν εγκαταστήσουμε μόνο 9 GW μέχρι το 2030. Αυτό δείχνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο παραμένει έντονο και μας δίνει έναν «αέρα», την πολυτέλεια, να επιλέξουμε τα πιο αποδοτικά έργα, με τις καλύτερες προδιαγραφές» συμπλήρωσε.

Στέφανος Τζιρίτης: Συνεργαζόμαστε με τη Δυτική Μακεδονία για μία πιο αποτελεσματική μετάβαση

Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, κ. Στέφανος Τζιρίτης, κατά τον χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, δηλώνοντας ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συνεργάζεται με τους φορείς της περιοχής, στηρίζοντας την πιο αποτελεσματική διαδικασία μετάβασης με ποικίλες δράσεις. Μέσα από το GRÆDUCATION και σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, συζητήθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση και μετατροπή της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας ΟΑΕΔ Κοζάνης, σε ένα πρότυπο «Πράσινο Σχολείο».

Επίσης, στην περιοχή αυτή και στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής, τον Φεβρουάριο του 2020, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από 10 γερμανικές επιχειρήσεις για το θέμα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Το 2021 θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Τζιρίτης, υποστηρίζοντας ότι «η Δυτική Μακεδονία αποτελεί μία περιοχή που έχει ουσιαστική ανάγκη από συμμάχους στο εγχείρημα αυτό και που κρύβει σίγουρα νέες προοπτικές ανάπτυξης». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου, για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας EUROSHORING. «Μέσω της πλατφόρμας δίνεται η ευκαιρία στους Έλληνες παραγωγούς να προβάλουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη και ιδίως στην Γερμανία. Με την πρωτοβουλία αυτή, το Επιμελητήριο στοχεύει στον ανασχεδιασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και στην στήριξη του παραγωγικού δυναμικού της Ευρώπης και της Ελλάδος», τόνισε.

Juwi Hellas: Επενδύουμε στη Δυτική Μακεδονία ξεκινώντας με το έργο των ΕΛΠΕ

Μιλώντας στο πλαίσιο του δεύτερου πάνελ της εκδήλωσης με τίτλο «Απολιγνιτοποίηση – ΑΠΕ – πράσινη μετάβαση», το οποίο συντόνισε η κα Ραλλιώ Λεπίδου, Δημοσιογράφος και δημιουργός του ka-business, ο Διευθύνων Σύμβουλος της juwi Hellas, κ. Παναγιώτης Σαρρής, αναφερόμενος στα σχέδια της εταιρείας, τόνισε ότι θα επενδύει στην Δυτική Μακεδονία, ξεκινώντας με το εμβληματικό έργο των ΕΛΠΕ και συνεχίζει με εξίσου εμβληματικά έργα που αναπτύσσει στην περιοχή.

«Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να παραμείνει ο ενεργειακός κόμβος της Ελλάδας και να μετασχηματιστεί από μια οικονομία βασισμένη στον λιγνίτη, σε μια οικονομία που να βασίζεται στις ΑΠΕ», ανέφερε για να επισημάνει αμέσως μετά ότι «η juwi Hellas στηρίζει έμπρακτα την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας επιλέγοντας τοπικά συνεργεία και υλικά για την κατασκευή των έργων της. Η juwi Hellas στηρίζει τους τοπικούς επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα μικρά Φ/Β. Είναι απαραίτητο η τοπική κοινωνία να έχει μερίδιο στις ΑΠΕ που θα αναπτυχθούν στην περιοχή», πρόσθεσε.

Μιλτιάδης Ασλάνογλου: Απαραίτητες οι σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και υποδομές

O Πρόεδρος της AirEnergy, κ. Μιλτιάδης Ασλάνογλου, αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά ενέργειας, όπου οι ιδιαιτέρως αισιόδοξοι στόχοι ως προς την κλιματική ισορροπία, απαιτούν σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και υποδομές. Όπως υπογράμμισε «η ανάπτυξη και η περαιτέρω διείσδυση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, θα πρέπει να γίνουν σε περιβάλλον ανταγωνιστικών αγορών, ώστε να επιτυγχάνεται η οικονομική αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται νέες ικανότητες και δεξιότητες από τις εταιρείες του κλάδου, εστιασμένες κυρίως στον τρόπο συμμετοχής τους στην ανταγωνιστική αγορά ενέργειας και στη διαχείριση των κινδύνων.

Κρίσιμος παράγοντας είναι και η εξέλιξη και των θεσμικών φορέων, που σχετίζονται με την αδειοδότηση των υποδομών, καθώς και με την εν γένει υλοποίησή τους, π.χ. χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να επιτευχθεί η διείσδυση της νέας τεχνολογίας στην κλίμακα που απαιτείται με τον πλέον οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV