fbpx
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» για επιστροφή ευρωπαϊκών κονδυλίων 2 δισ. ευρώ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιστολή-κόλαφο απέστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τη μη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων -που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ- σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση, οι μεταφορές εμπορευμάτων (logistics) καθώς και για κωλυσιεργίες στην υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για το πρώτο «καμπανάκι» από την Ευρώπη, καθώς τους προηγούμενους μήνες είχε επισημανθεί ξανά ο κίνδυνος για απώλεια κονδυλίων στους παραπάνω τομείς ενώ υπήρξαν και πιο στοχευμένες συστάσεις όπως στην περίπτωση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα, για την οποία ζητήθηκε επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στην επιστολή του, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο κυριακάτικο φύλλο γνωστής εφημερίδας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξ Αυστρίας και διάδοχος της φιλέλληνα Κορίνας Κρέτσου στο χαρτοφυλάκιο της περιφερειακής πολιτικής, τονίζει ότι η Ελλάδα χάνει τη δυναμική που είχε αναπτύξει στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ενώ διαβλέπει και «κοιλιά» όσον αφορά τις προετοιμασίες για την επόμενη (2021-2027).

Βάσει των παραπάνω, ο ίδιος εκτιμά ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, επικεντρώνοντας την κριτική του στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης και καλώντας τη νυν πολιτική ηγεσία να κινηθεί γρήγορα για την αποφυγή του κινδύνου επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων.

Ο κος Χαν παρατήρησε επίσης πως τα νέα έργα καθυστερούν να εισέλθουν σε φάση υλοποίησης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των υπέρμετρων εκπτώσεων που ταλανίζουν τον κλάδο των κατασκευών.

Οι προειδοποιήσεις και το ευαίσθητο θέμα των απορριμμάτων

Δεδομένου και του «κώδωνα κινδύνου» που εξέπεμψαν για άλλη μία φορά οι Βρυξέλλες, η επιτάχυνση των έργων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι πλέον μονόδρομος. Η μάχη με το χρόνο άλλωστε παραμένει δύσκολη αν αναλογιστούμε ότι από την επόμενη προγραμματική περίοδο, έργα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, ΧΥΤΥ και άλλων συναφών υποδομών δεν θα είναι πλέον επιλέξιμα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει πάση θυσία να κλείσουν οι εκκρεμμότητες -όσο το δυνατόν πιο γρήγορα- αλλιώς η επόμενη δεκαετία θα βρει μια χώρα εν μέρει ακάλυπτη από υποδομές που θα έπρεπε να είχαν αναπτυχθεί πολύ νωρίτερα και εκτεθειμένη σε βαριές κοινοτικές «καμπάνες» λόγω της (μοιραία) ανορθολογικής διαχείρισης.

Η απάντηση της αντιπολίτευσης

Σε απάντηση που εξέδωσε στην εν λόγω επιστολή, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η χώρα κατέκτησε πολλές πρωτιές τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα «Σχέδιο Γιουνκερ» το διάστημα 2015-2019, σχολιάζοντας πως «οι επιτυχίες αυτές έχουν τύχει ευρύτατης αναγνώρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πρόσθεσε επίσης πως επί διακυβέρνησής του, ξεπεράστηκαν οι αιρεσιμότητες στο ΕΣΠΑ που κληρονομήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, την αντίθεση έργων με ευρωπαϊκές οδηγίες και το πάγωμα των έργων περιβάλλοντος (νερού, λυμάτων, απορριμμάτων) και ψηφιακής πολιτικής που παρελήφθησαν στις αρχές του 2015.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Πάροχος Τελευταίου Καταφυγίου η ΔΕΗ για τους πελάτες της Green στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λογότυπο ΔΕΗ ηλεκτρικό ρεύμα

Η ΔΕΗ ενημερώνει τους καταναλωτές που εκπροσωπούνταν από τον Προμηθευτή «Greek Environmental & Energy Network A.E.» με διακριτικό τίτλο «Green A.E.», στα Ηλεκτρικά Συστήματα Κρήτης, Ρόδου, Κω-Καλύμνου, Λέσβου και Σάμου, ότι ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου (βάσει απόφασης ΡΑΕ 595/2019, ΦΕΚ Β’ 2964/19.7.2019) διασφαλίζει χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια τους, την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο ακίνητό τους, για το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2020 έως και 31 Μαρτίου 2020.

Οι πελάτες που εντάσσονται στο καθεστώς Τελευταίου Καταφυγίου μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τους όρους και τη χρέωση των σχετικών υπηρεσιών, μέσω της ιστοσελίδας www.dei.gr, του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης πελατών 11770, ή να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε Κατάστημα της ΔΕΗ.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, οι καταναλωτές, θα πρέπει να επιλέξουν νέο Προμηθευτή και να υπογράψουν Σύμβαση Προμήθειας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους δραστηριοποιούμενους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του ΔΕΔΔΗΕ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Δήμων της Ανατ. Αττικής για τα λύματα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η αξιοποίηση των επεξεργασμένων εκροών από το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδας, αποτέλεσε κεντρικό αντικείμενο του συμφώνου της συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, ΕΥΔΑΠ ΑΕ και Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδας.

Το σύμφωνο υπέγραψαν σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Χ. Σαχίνης, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Β. Μπουρνούς και ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας Δ. Μάρκου. Παρόντες στην υπογραφή του συμφώνου ήταν επίσης η Βοηθός Γενική Διευθύντρια Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ Τζίνα Στεφανάκου και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης.

Με βάση το κείμενο του συμφώνου συνεργασίας, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχτηκαν να προβούν σε ενέργειες που θα συμβάλλουν στην επαναχρησιμοποίηση των παραγόμενων αστικών λυμάτων της Ανατολικής Αττικής για άρδευση καθώς και για αστική και περιαστική χρήση, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Με αφορμή την υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε:

«Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή ο σεβασμός στο περιβάλλον. Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση των εκροών από τα ΚΕΛ της Ανατολικής Αττικής είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Περιφέρεια, Δήμοι και ΕΥΔΑΠ συνεργαζόμαστε στενά, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες αιχμής για να προστατέψουμε την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον. Στις προτεραιότητές μας είναι η υλοποίηση σημαντικών έργων και υποδομών τα οποία θα αναβαθμίσουν την Αττική».

Αποχετευτικό έργο Πικερμίου – Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στο αποχετευτικό έργο των περιοχών Πικερμίου – Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας. Το έργο «Συλλογή, επεξεργασία λυμάτων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών» έχει συνολικό προϋπολογισμό 270 εκ. ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Συνοχής.

Πρωταρχικός σκοπός του έργου είναι η συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΚ σχετικά με την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων, ενώ στρατηγικός στόχος του έργου είναι και η επαναχρησιμοποίηση των εκροών του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) για αστική – περιαστική χρήση και για άρδευση γεωργικών εκτάσεων. Η δημοπράτηση των έργων από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ έχει ήδη εκκινήσει και αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων εντός του τρέχοντος έτους.

Το παραγόμενο ανακτημένο νερό από την επεξεργασία των λυμάτων από το εν λόγω ΚΕΛ θα είναι υψηλής ποιότητας, ασφαλές για την υγεία των πολιτών και θα είναι κατάλληλο για έναν μεγάλο αριθμό χρήσεων, όπως είναι η άρδευση καλλιεργειών, χώρων αναψυχής (πότισμα γκαζόν, γηπέδων γκόλφ, πάρκων, προαυλίων κ.α.), η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η αστική χρήση (π.χ. πυροπροστασία).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Από την Ελληνικά Καλώδια τα υποβρύχια καλώδια για offshore αιολικό στις ΗΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Cenergy Μονάδα

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει πως η θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια συμφώνησε με τη Semco Maritime A/S την προμήθεια υποβρύχιων inter-array καλωδίων στο έργο Mayflower Wind, μια κοινοπραξία της Shell New Energies US LLC και της EDPR Offshore North America LLC.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο επιλέχθηκε από την Κοινοπολιτεία της Μασαχουσέτης για να προμηθεύσει 804 MW καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος της πολιτείας, με αναμενόμενη έναρξη το 2025. Η Ελληνικά Καλώδια θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και αποθήκευση περίπου 300 χλμ. υποβρυχίων inter-array καλωδίων 66 kV, με μόνωση XLPE, για τη σύνδεση των ανεμογεννητριών με τον υπεράκτιο υποσταθμό του πάρκου.

Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στην τελευταίας τεχνολογίας μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο. Η παραγωγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 και η τελική εγκατάσταση το 2025.

Η Ελληνικά Καλώδια είναι υπερήφανη που στηρίζει τη Mayflower Wind σε αυτό το πρωτοποριακό έργο, ένα από τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα εμπορικής κλίμακας που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Μέσα από αυτό το έργο, η Ελληνικά Καλώδια είναι επίσης υπερήφανη που συμβάλλει στη μετάβαση προς τις καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελληνικά Καλώδια πρόσφατα εδραίωσε την παρουσία της στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών με την ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας Hellenic Cables America Inc., προσφέροντας στους πελάτες της άμεση και εξειδικευμένη υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα