Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» για επιστροφή ευρωπαϊκών κονδυλίων 2 δισ. ευρώ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιστολή-κόλαφο απέστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τη μη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων -που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ- σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση, οι μεταφορές εμπορευμάτων (logistics) καθώς και για κωλυσιεργίες στην υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για το πρώτο «καμπανάκι» από την Ευρώπη, καθώς τους προηγούμενους μήνες είχε επισημανθεί ξανά ο κίνδυνος για απώλεια κονδυλίων στους παραπάνω τομείς ενώ υπήρξαν και πιο στοχευμένες συστάσεις όπως στην περίπτωση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα, για την οποία ζητήθηκε επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στην επιστολή του, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο κυριακάτικο φύλλο γνωστής εφημερίδας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξ Αυστρίας και διάδοχος της φιλέλληνα Κορίνας Κρέτσου στο χαρτοφυλάκιο της περιφερειακής πολιτικής, τονίζει ότι η Ελλάδα χάνει τη δυναμική που είχε αναπτύξει στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ενώ διαβλέπει και «κοιλιά» όσον αφορά τις προετοιμασίες για την επόμενη (2021-2027).

Βάσει των παραπάνω, ο ίδιος εκτιμά ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, επικεντρώνοντας την κριτική του στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης και καλώντας τη νυν πολιτική ηγεσία να κινηθεί γρήγορα για την αποφυγή του κινδύνου επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων.

Ο κος Χαν παρατήρησε επίσης πως τα νέα έργα καθυστερούν να εισέλθουν σε φάση υλοποίησης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των υπέρμετρων εκπτώσεων που ταλανίζουν τον κλάδο των κατασκευών.

Οι προειδοποιήσεις και το ευαίσθητο θέμα των απορριμμάτων

Δεδομένου και του «κώδωνα κινδύνου» που εξέπεμψαν για άλλη μία φορά οι Βρυξέλλες, η επιτάχυνση των έργων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι πλέον μονόδρομος. Η μάχη με το χρόνο άλλωστε παραμένει δύσκολη αν αναλογιστούμε ότι από την επόμενη προγραμματική περίοδο, έργα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, ΧΥΤΥ και άλλων συναφών υποδομών δεν θα είναι πλέον επιλέξιμα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει πάση θυσία να κλείσουν οι εκκρεμμότητες -όσο το δυνατόν πιο γρήγορα- αλλιώς η επόμενη δεκαετία θα βρει μια χώρα εν μέρει ακάλυπτη από υποδομές που θα έπρεπε να είχαν αναπτυχθεί πολύ νωρίτερα και εκτεθειμένη σε βαριές κοινοτικές «καμπάνες» λόγω της (μοιραία) ανορθολογικής διαχείρισης.

Η απάντηση της αντιπολίτευσης

Σε απάντηση που εξέδωσε στην εν λόγω επιστολή, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η χώρα κατέκτησε πολλές πρωτιές τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα «Σχέδιο Γιουνκερ» το διάστημα 2015-2019, σχολιάζοντας πως «οι επιτυχίες αυτές έχουν τύχει ευρύτατης αναγνώρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πρόσθεσε επίσης πως επί διακυβέρνησής του, ξεπεράστηκαν οι αιρεσιμότητες στο ΕΣΠΑ που κληρονομήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, την αντίθεση έργων με ευρωπαϊκές οδηγίες και το πάγωμα των έργων περιβάλλοντος (νερού, λυμάτων, απορριμμάτων) και ψηφιακής πολιτικής που παρελήφθησαν στις αρχές του 2015.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Δηλώσεις Πατούλη με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τις πλημμύρες της Μάνδρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Πατούλης ομιλία

Χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε δήλωση του επισημαίνει τα εξής:

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης όλων των αθώων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους με τόσο άδικο και τραγικό τρόπο στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας πριν από 2 χρόνια, αλλά και μία αφορμή να επαναδιατυπώσουμε τη δέσμευση μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξαναζήσουν οι πολίτες της Αττικής, τέτοιες τραγικές στιγμές.

Για εμάς, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η καλύτερη θωράκιση της Αττικής και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Σε αυτή την κατεύθυνση από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, ζήτησα από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις με στόχο την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ παράλληλα δρομολογούμε μελέτες και εκτελούμε έργα για την καλύτερη θωράκιση της περιοχής.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στρατηγική και με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών αλλά και ανθρώπων με τεχνογνωσία, διαμορφώνουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, προκειμένου να μην ξανανιώσει κανένας πολίτης απροστάτευτος».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ EXPO 2019: Ηλεκτρικά οχήματα για όλους

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε φόρτιση

Δυναμικό πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση προετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία ενέργειας, υποδομών, μεταφορών και ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων συγκοινωνιακών φορέων, επιμελητηρίων οι οποίοι έχουν συστήσει ομάδα εργασίας με σκοπό να υποβάλλουν μια ολοκληρωμένη πρόταση σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου «ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ EXPO 2019» που διεξάγεται στο Helexpo στο Μαρούσι.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης που άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, όσο και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο πολυπληθές ακροατήριο, επεσήμαναν ότι η γενικότερη προσέγγιση του θέματος θα είναι ολιστική και θα περιλαμβάνει όχι μόνο τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά θα επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις φτάνοντας ακόμη και στον απλό πολίτη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, θα δοθούν κίνητρα τα οποία, θα περιλαμβάνουν όχι μόνο την αγορά ηλεκτροκίνητων μεταφορικών μέσων, αλλά και για την απόκτηση υποδομών φόρτισης.

Είναι γεγονός ότι, το πρώτο διεθνές συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση, έφερε στο ίδιο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και άνοιξε το δρόμο για μια ρεαλιστική βάση εκκίνησης όλων των δράσεων που απαιτούνται για την αποδοτικότερη εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης. Για το λόγο αυτό τα κίνητρα δεν θα περιλαμβάνουν μόνο τα οχήματα αλλά θα επεκτείνονται καις στις υποδομές φόρτισης φτάνοντας ακόμη και στην παροχή κινήτρων για την ενέργεια που καταναλώνεται.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκέντρωσαν οι ενότητες «ηλεκτροκίνητα λεωφορεία» και «e-mobility solutions» στις οποίες ομιλητές ήταν ανώτερα στελέχη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, με βαθιά γνώση ακόμη και θεμάτων όπως οι ιδιαιτερότητες του ανάγλυφου της Αττικής και η απαιτούμενη προσαρμογή λ.χ., της γραμμής μετάδοσης κίνησης των ηλεκτρικών λεωφορείων.

Σήμερα, το πρόγραμμα των ομιλιών του συνεδρίου είναι αφιερωμένο σε ερευνητές και Έλληνες κατασκευαστές συστημάτων φόρτισης, καθώς και έμπειρα στελέχη που διαχειρίζονται κάποιες από τις πιο σημαντικές υποδομές της χώρας, και προετοιμάζουν το έδαφος για την ταχεία μετάβαση της Ελλάδας στη βιώσιμη, ηλεκτρική κινητικότητα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Συνάντηση Μώραλη-Γραφάκου για τη διαχείριση απορριμμάτων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Φορτηγό αποκομιδής ανακυκλώσιμων

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, όπου συζήτησαν θέματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης, που θα δίνουν τη δυνατότητα στον δήμο να αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης που παράγει.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες τόσο εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης όσο και εκ μέρους των δήμων, οι οποίοι με τα μειωμένα μέσα που διαθέτουν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε καινοτόμες διαδικασίες διαχείρισης απορριμμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εφαρμογή τεχνικών διαλογής των αστικών στερεών αποβλήτων στην πηγή, με έμφαση τα βιοαπόβλητα. Μάλιστα, έγινε αναφορά στην πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Πειραιά στo πλαίσιο του ΟΠΣ-ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορά προμήθεια κάδων βιοαποβλήτων, απορριμματοφόρων βιοαποβλήτων, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας, συνολικού ποσού 6.148.198,00 €.

Ο κ. Γραφάκος μετέφερε στον κ. Μώραλη την πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις δράσεις προς αυτή τη κατεύθυνση, προκειμένου οι δήμοι να μπορούν να αξιοποιούν στο μέγιστο τα βιοαπόβλητά τους μέχρι το τέλος του 2020.

Οι κ.κ. Γραφάκος και Μώραλης συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων και η λήψη στοιχείων από όλους τους φορείς με τους οποίους οι δήμοι συνεργάζονται για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμών τους.

Τέλος, επισημάνθηκε και από τον Γενικό Γραμματέα αλλά και από τον Δήμαρχο, ότι θα πρέπει να ανασταλούν οι διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4609/19, σχετικά με την επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς στους ΟΤΑ α’ βαθμού για την ενίσχυση δράσεων κυκλικής οικονομίας, δηλαδή την επιβολή 10 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 01.01.2020, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά ανά έτος 5 ευρώ ανά τόνο, έως τα 35 ευρώ ανά τόνο.

Πρόκειται για μια επιβάρυνση η οποία εάν εφαρμοστεί από 01.01.2020 θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση των δήμων, δεδομένου ότι δεν είναι έτοιμοι ακόμα για την ορθή διαλογή και διαχείριση των ανακυκλώσιμών τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα