Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» για επιστροφή ευρωπαϊκών κονδυλίων 2 δισ. ευρώ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιστολή-κόλαφο απέστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τη μη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων -που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ- σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση, οι μεταφορές εμπορευμάτων (logistics) καθώς και για κωλυσιεργίες στην υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για το πρώτο «καμπανάκι» από την Ευρώπη, καθώς τους προηγούμενους μήνες είχε επισημανθεί ξανά ο κίνδυνος για απώλεια κονδυλίων στους παραπάνω τομείς ενώ υπήρξαν και πιο στοχευμένες συστάσεις όπως στην περίπτωση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα, για την οποία ζητήθηκε επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στην επιστολή του, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο κυριακάτικο φύλλο γνωστής εφημερίδας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξ Αυστρίας και διάδοχος της φιλέλληνα Κορίνας Κρέτσου στο χαρτοφυλάκιο της περιφερειακής πολιτικής, τονίζει ότι η Ελλάδα χάνει τη δυναμική που είχε αναπτύξει στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ενώ διαβλέπει και «κοιλιά» όσον αφορά τις προετοιμασίες για την επόμενη (2021-2027).

Βάσει των παραπάνω, ο ίδιος εκτιμά ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, επικεντρώνοντας την κριτική του στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης και καλώντας τη νυν πολιτική ηγεσία να κινηθεί γρήγορα για την αποφυγή του κινδύνου επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων.

Ο κος Χαν παρατήρησε επίσης πως τα νέα έργα καθυστερούν να εισέλθουν σε φάση υλοποίησης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των υπέρμετρων εκπτώσεων που ταλανίζουν τον κλάδο των κατασκευών.

Οι προειδοποιήσεις και το ευαίσθητο θέμα των απορριμμάτων

Δεδομένου και του «κώδωνα κινδύνου» που εξέπεμψαν για άλλη μία φορά οι Βρυξέλλες, η επιτάχυνση των έργων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι πλέον μονόδρομος. Η μάχη με το χρόνο άλλωστε παραμένει δύσκολη αν αναλογιστούμε ότι από την επόμενη προγραμματική περίοδο, έργα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, ΧΥΤΥ και άλλων συναφών υποδομών δεν θα είναι πλέον επιλέξιμα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει πάση θυσία να κλείσουν οι εκκρεμμότητες -όσο το δυνατόν πιο γρήγορα- αλλιώς η επόμενη δεκαετία θα βρει μια χώρα εν μέρει ακάλυπτη από υποδομές που θα έπρεπε να είχαν αναπτυχθεί πολύ νωρίτερα και εκτεθειμένη σε βαριές κοινοτικές «καμπάνες» λόγω της (μοιραία) ανορθολογικής διαχείρισης.

Η απάντηση της αντιπολίτευσης

Σε απάντηση που εξέδωσε στην εν λόγω επιστολή, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η χώρα κατέκτησε πολλές πρωτιές τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα «Σχέδιο Γιουνκερ» το διάστημα 2015-2019, σχολιάζοντας πως «οι επιτυχίες αυτές έχουν τύχει ευρύτατης αναγνώρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πρόσθεσε επίσης πως επί διακυβέρνησής του, ξεπεράστηκαν οι αιρεσιμότητες στο ΕΣΠΑ που κληρονομήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, την αντίθεση έργων με ευρωπαϊκές οδηγίες και το πάγωμα των έργων περιβάλλοντος (νερού, λυμάτων, απορριμμάτων) και ψηφιακής πολιτικής που παρελήφθησαν στις αρχές του 2015.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στη Σκιάθο μετά τη χθεσινή διακοπή

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Επανηλεκτροδοτείται σταδιακά η Σκιάθος, μετά τη διακοπή που σημειώθηκε χθες το βράδυ στις 21:40′. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η βλάβη καταγράφηκε από την πλευρά του Πηλίου και αμέσως συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβαν την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του νησιού, η οποία άρχισε σταδιακά, με πρώτη να επαναηλεκτροδοτείται η Χώρα της Σκιάθου.

Περιοχές όπως ο Ασέληνος, ο Τρούλος, Η Αγία Παρασκευή, το Μανδράκι αναμένεται να ηλεκτροδοτηθούν σύντομα, ενώ με ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι: «Ο ΔΕΔΔΗΕ με αφορμή τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε κάποιες περιοχές της Σκιάθου, οι οποίες σημειώθηκαν [σ.σ. χθες] Παρασκευή 16η Αυγούστου 2019 και περίπου στις 21:40, λόγω βλάβης που προέκυψε σε γραμμή Μέσης Τάσης, διευκρινίζει ότι μετά την άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του, περίπου στις 12:00, επανηλεκτροδοτήθηκε η χώρα του νησιού, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλες τις περιοχές που επηρεάστηκαν από τη βλάβη και ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει συγγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ενόχλησή τους».

Ο δήμαρχος Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «είναι ανεπίτρεπτα να συμβαίνουν τέτοια προβλήματα στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου και αναρωτήθηκε ποιος θα αποζημιώσει τους επαγγελματίες μετά την ζημιά που υπέστησαν.

Το μόνο παρήγορο ήταν ότι η ζημιά σημειώθηκε στην πλευρά του Πηλίου και όχι προς τις Κουκουναριές, οπότε και το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο, αλλά και το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σοβαρή τεχνική βλάβη στο site της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σοβαρή τεχνική βλάβη έχει παρουσιάσει το site της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με αποτέλεσμα τη μη διαθεσιμότητα του ιστΣοβότοπου για τους χρήστες το τελευταίο διάστημα.

Όπως ενημερώνει η Ρυθμιστική Αρχή, στην προσωρινή αρχική σελίδα, αυτή τη στιγμή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάστασή της, το συντομότερο δυνατό, παρέχοντας παράλληλα διευκρινίσεις για τους τρόπους επικοινωνίας και υποβολής εγγράφων μέχρι την επαναλειτουργία του site.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΡΑΕ:

Λόγω σοβαρότατης τεχνικής βλάβης, το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα της Αρχής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας. Η Αρχή καταβάλλει επισταμένως κάθε δυνατή προσπάθεια με τη συνδρομή εξειδικευμένων οίκων προς αποκατάσταση του συστήματος το συντομότερο δυνατό.

Το πρωτόκολλο της Αρχής λειτουργεί κανονικά για έγγραφα που λαμβάνονται σε φυσική μορφή, ενώ από 7.8.2019 είναι δυνατή και η ηλεκτρονική αποστολή εγγράφων στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@rae.grΕίναι απαραίτητη η επανυποβολή στην Αρχή, από τους ενδιαφερομένους, των εγγράφων που εστάλησαν μόνο ηλεκτρονικά στη ΡΑΕ κατά το χρονικό διάστημα από 22.7.2019 έως και 6.8.2019.

Με νεότερη ανακοίνωσή της, η ΡΑΕ θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τον τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγών με την Αρχή μέσω της ιστοσελίδας της, σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης της πλήρους ανάκτησής της. Η Αρχή ζητά την κατανόηση των ενδιαφερομένων για τυχόν αναστάτωση που προκαλεί η δυσλειτουργία αυτή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυστραλία: Γρηγορότερα από ποτέ εξαντλούνται τα υδάτινα αποθέματα του Σίδνεϊ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τα υδάτινα αποθέματα της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, του Σίδνεϊ, εξαντλούνται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ και η στάθμη των φραγμάτων αναμένεται να πέσει κάτω από το μισό λόγω της χειρότερης ξηρασίας που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Το Φράγμα Ουαραγκάμπα, που είναι η κύρια πηγή υδροδότησης της πόλης, βρίσκεται στο 51,4% της χωρητικότητάς του, ποσοστό που φανερώνει μείωση κατά 17,8% μέσα σ’ ένα χρόνο, ενώ η στάθμη του νερού είναι λίγο πάνω από το μισό της στάθμης που είχε πριν από δύο χρόνια.

Η ποσότητα του νερού που ρέει στο φράγμα είναι μόλις το 10% αυτής που ήταν πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή της Νέας Νότιας Ουαλίας WaterNSW.

Το συνολικό επίπεδο του νερού στα 11 φράγματα του Σίδνεϊ ήταν 50,1%, με αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλουν τους τελευταίους μήνες περιορισμούς στη χρήση ύδατος.

«Ποτέ οι ροές δεν ήταν τόσο χαμηλές», λέει η Μελίντα Πέιβι, υπουργός της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας αρμόδια για το Νερό, την Ιδιοκτησία και τη Στέγαση.

«Συγκεντρώσεις ύδατος που ήταν αξιόπιστες ιστορικά… αντιμετωπίζουν τώρα κρίσιμη έλλειψη νερού», πρόσθεσε.

Με τον τρέχοντα ρυθμό μείωσης, αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις, τα φράγματα του Σίδνεϊ έχουν αρκετά αποθέματα νερού για άλλα δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η WaterNSW.

Η Πέιβι δήλωσε πως «μεγάλες πόλεις στην ενδοχώρα … διατρέχουν τον κίνδυνο να εξαντληθεί το πόσιμο νερό μέσα στους επόμενους 12 μήνες». «Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα για τις κοινότητες της περιφέρειάς μας», πρόσθεσε.

Το Σίδνεϊ έχει καταφύγει τους τελευταίους μήνες σε μεθόδους εξοικονόμησης ύδατος, που περιορίζουν την ποσότητα του νερού που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι πολίτες στο ύπαιθρο.

Τον Μάρτιο, το εργοστάσιο αφαλάτωσης του Σίδνεϊ τέθηκε σε πλήρη λειτουργία για να επεξεργάζεται θαλασσινό νερό, με στόχο να ανεβάσει στο 70% τα αποθέματα νερού της πόλης. Η κυβέρνηση της Πολιτείας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να επεκτείνει το εργοστάσιο.

Τον Απρίλιο, η Kantar Public πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ 1.000 κατοίκων του Σίδνεϊ και διαπίστωσε πως το 47% των κατοίκων δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι στην περιοχή τους επικρατεί ξηρασία.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα