Newsroom

Σημαντικά ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα εντάσσονται στον κατάλογο των των projects που πρόκειται να επωφεληθούν ή έχουν ήδη εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τόσο από πόρους του ΕΣΠΑ, όσο και από κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, στα πλαίσια του οποίου, με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν, για την Ελλάδα αναλογούν 32 δισ. ευρώ για την προσεχή τετραετία.

Τα έργα

Ξεκινώντας από το μέτωπο των περιβαλλοντικών έργων και δη των έργων επεξεργασίας απορριμμάτων, το mega-ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου που έχει ήδη υπογραφεί, η μονάδα στο Αμάρι Ρεθύμνου, που πλέον έχει εισέλθει σε κατασκευαστική φάση  καθώς και η κατασκευή νέων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων στη Χερσόνησο (επίσης στην Κρήτη) και στην Κέρκυρα, για τις οποίες οι διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη, πρόκειται να δεσμεύσουν συνολικά κοινοτικούς πόρους ύψους 146 εκατ. ευρώ.

Στα των ενεργειακών έργων, υπάρχουν επίσης εμβληματικά projects όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης, η «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου,  η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τα οποία θα απορροφήσουν πόρους συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης στην επόμενη μέρα και την «πράσινη» ανάπτυξη

Η χρηματοδοτική κάνουλα δε σταματά όμως εδώ καθότι όπως προέκυψε χθες κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου συζητήθηκε η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην επίτευξη των «πράσινων» στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ορίζοντα το 2050.

Όπως τόνισε ο Έλληνας Υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, στην ομιλία του, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας σε αυτό το πλαίσιο, ως βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής, την πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας ουσιαστικά μέχρι το 2023, με δεδομένη τη διασφάλιση της δίκαιης μετάβασης για τις περιοχές που επηρεάζονται ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης του νομικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση.

Ο κος Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα δύναται να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας και να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση μιας περισσότερο ανθεκτικής, βιώσιμης και μελλοντικά ασφαλούς Ευρώπης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV