Connect with us

Ποδηλατόδρομοι - Χρήση ποδηλάτου

Ευρωπαϊκές πρωτιές για Καρδίτσα και Ρέθυμνο στο ασφαλές περπάτημα και την ποδηλασία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποδηλατόδρομος

Μπορεί η τελετή βράβευσης στις Βρυξέλλες για τις 30 Μαΐου να ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας, ωστόσο ανακοινώθηκαν οι νικήτριες πόλεις στον θεσμό Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019.

Η Καρδίτσα και το Ρέθυμνο αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες ανάμεσα σε 3.135 ευρωπαϊκές πόλεις που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, με τη χώρα μας να σημειώνει εθνικό ρεκόρ με 86 συμμετοχές.

Ειδικότερα, η Καρδίτσα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο στην κατηγορία των μικρών πόλεων και το Ρέθυμνο- μία από τις τρεις φιναλίστ πόλεις – κατέκτησε την 2η θέση στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων. Το θέμα της εκστρατείας του 2019, για το οποίο ξεχώρισαν οι δύο ελληνικές πόλεις ήταν το«Ασφαλές περπάτημα – ασφαλής ποδηλασία».

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και την αστική ανάπτυξη. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο με στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, η ποιοτική κυκλοφοριακή σύνδεση με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση καθαρότερης ενέργειας, η ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος μεταφορικού δικτύου, οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης καθώς και η δημιουργία ποιοτικής «ατμόσφαιρας» στις πόλεις.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συγχαίρει τους δύο νικητές δήμους. Παράλληλα, συνεχίζει την προώθηση της εκστρατείας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που ξεκίνησε στην Ελλάδα από το 2002:

– Με συνεχή ενημέρωση και καθοδήγηση,

-Με προβολή των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών,

– Με συνεχή επικοινωνία με τα στελέχη των δήμων μέσω του network, «Δίκτυο των Τοπικών Συντονιστών για την Βιώσιμη Κινητικότητα»,

– Εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία του,

– Εξασφαλίζοντας χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα υποστήριξης μελετών και έργων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει:

«Δεν είναι μικρό πράγμα το επίτευγμα της Καρδίτσας και του Ρεθύμνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στις πρωτοβουλίες τους για το ασφαλές περπάτημα και την ασφαλή ποδηλασία. Είμαι βέβαιος ότι και άλλοι ελληνικοί δήμοι θα ακολουθήσουν.

Συγχαίρω την Καρδίτσα για την πρωτιά της, αλλά και το Ρέθυμνο, την πόλη της καταγωγής μου, για την ευρωπαϊκή διάκριση, με την προσθήκη ότι αναγνωρίζεται πλέον ως μεγάλη πόλη».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το Υπουργείο έχει καταθέσει πριν από λίγα 24ωρα σχετική τροπολογία για τη δημιουργία προσωρινών πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο και το Εθνικό Σχέδιο για την προσβασιμότητα με έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή.

image_pdfimage_print

Ποδηλατόδρομοι - Χρήση ποδηλάτου

Έρχονται προσωρινοί ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι σε Αθήνα και Περιφέρεια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποδηλατόδρομος

Τη θέσπιση γρήγορων διαδικασιών για την προσωρινή δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων στα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, αλλά και την προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης στις πόλεις, αποφάσισε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης. Όπως έγινε γνωστό, σχετικός οδηγός ρυθμίσεων θα σταλεί άμεσα στους δήμους της χώρας, προκειμένου να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

“Η παρέμβαση μας για τη δημιουργία προσωρινών ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων ακολουθεί το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων και είναι ένα ακόμα “όπλο” ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως τόνισε, “έτσι περιορίζουμε τον συγχρωτισμό κατά τις μετακινήσεις”.

Ταυτόχρονα, όμως, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, “ενθαρρύνουμε το ποδήλατο, που είναι το πιο φιλικό στο περιβάλλον μέσο μετακίνησης”.

“Οι παρεμβάσεις αυτές είναι προσωρινές αλλά είμαι βέβαιος ότι θα μας δείξουν το δρόμο για πιο μόνιμες επιλογές. Οι πόλεις μας έχουν ανάγκη από περισσότερο ελεύθερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες”, επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, τη σχετική διάταξη, που εισηγείται το ΥΠΕΝ και θα κατατεθεί τη Δευτέρα σε τροπολογία στη βουλή επεξεργάστηκαν ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης και προβλέπει ότι:

Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής:

(α) να δημιουργούνται προσωρινοί διάδρομοι κίνησης πεζών,

(β) να δημιουργούνται προσωρινοί ποδηλατόδρομοι,

(γ) να γίνεται προσωρινός χαρακτηρισμός ως πεζόδρομων, τοπικών οδών με αυξημένη κίνηση πεζών και συγκεντρωμένες χρήσεις εστίασης, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για την ασφαλή κίνηση των πεζών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζομένων ατόμων, και

(δ) να δημιουργούνται “περιοχές ήπιας κυκλοφορίας” σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπονεί ήδη έναν οδηγό εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών, που θα σταλεί στους δήμους.

Αυτός θα περιλαμβάνει τις καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία και θα δίνει οδηγίες: για την ανακατανομή του οδικού χώρου, τη δημιουργία προσωρινών λωρίδων κίνησης του ποδηλάτου, τις ειδικές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας, τη δημιουργία προσωρινών επεκτάσεων πεζοδρομίων και λωρίδων πεζών.

Τέλος, ο οδηγός για τους δήμους, θα περιλαμβάνει προτάσεις σχεδιασμού για τη δημιουργία προσωρινών επεκτάσεων πεζοδρομίων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες, κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ποδηλατόδρομοι - Χρήση ποδηλάτου

ΣΕΣ: Ανάπτυξη δικτύων πεζών και ποδηλάτων στην περίοδο της πανδημίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ποδήλατα Δημόσιας Χρήσης στην Πάτρα

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για με την ανάπτυξη δικτύων πεζών και ποδηλάτων στην περίοδο της πανδημίας.

Αναλυτικά:

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Η πανδημία του ιού COVID 19 έχει αναπόφευκτα επιφέρει αλλαγές στις αστικές και υπεραστικές μετακινήσεις των πολιτών. Η νέα –μερική– κανονικότητα θα πρέπει να υποστηρίζεται από βιώσιμες λύσεις, ώστε οι επιπτώσεις στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα παράθυρο ευκαιρίας για αλλαγή παλαιωμένων αντιλήψεων και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών.

Με δεδομένη την αυξημένη πεζή ή/και με ποδήλατα μετακίνηση των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας (για ατομική άσκηση και ελλείψει άλλων εναλλακτικών δραστηριοτήτων), είναι ευκαιρία να προωθηθούν τα ήπια μέσα μετακίνησης (και τα εγγενή πλεονεκτήματά τους για την υγεία και την οικονομία) αντί των μηχανοκίνητων ιδιωτικών μέσων.

Η σημαντική έλλειψη στις ελληνικές πόλεις πεζοδρομίων επαρκούς πλάτους, διαθέσιμων ελευθέρων χώρων και αξόνων ροής φιλικών για τους πεζούς και τα ποδήλατα, καθιστούν επιτακτική την άμεση δραστική αύξηση του δημόσιου χώρου για περπάτημα, ποδήλατο, άθληση και ψυχαγωγία.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, αποτελώντας βασικό συνομιλητή της πολιτείας σε θέματα μεταφορών και βιώσιμης κινητικότητας και με συναίσθηση του ρόλου του ως του κατεξοχήν επιστημονικού φορέα που εκπροσωπεί τους Έλληνες συγκοινωνιολόγους, υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση εφαρμογή δικτύων ροής πεζών και ποδηλάτων στις ελληνικές πόλεις. Συγκεκριμένα ο ΣΕΣ προτείνει την άμεση λήψη των κάτωθι πρωτοβουλιών:

Α) Να δοθεί άμεσα επαρκής χρηματοδότηση στους Δήμους για την εκπόνηση μελετών άμεσης εφαρμογής με σκοπό τη δημιουργία «πράσινων» αξόνων και δικτύων πεζών και ποδηλάτων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται και να αθλούνται τηρώντας.

Το εν λόγω «πράσινο» δίκτυο θα συνδέει σημαντικούς πόλους έλξης μετακινήσεων, πάρκα, πλατείες και εκτός σχεδίου πόλεως περιπατητικές διαδρομές.

Επιπρόσθετα, οι Δήμοι που έχουν ολοκληρώσει ΣΒΑΚ ενθαρρύνονται να προχωρήσουν στην υλοποίηση των άμεσων μέτρων εφαρμογής που προβλέπονται από το ΣΒΑΚ, προσαρμόζοντας
αν χρειάζεται τα εν λόγω μέτρα, σύμφωνα με τη νέα έκτακτη κατάσταση.

Β) Τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στη σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών και να θεσμοθετήσουν καινοτόμα μέτρα άμεσης εφαρμογής και χαμηλού κόστους, τα οποία δεν προβλέπονται στις εθνικές μας προδιαγραφές, διασφαλίζοντας ωστόσο το υψηλό επίπεδο της οδικής ασφάλειας και κυκλοφορίας.

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται πιλοτικά από τους Δήμους, θα αξιολογούνται κατά τη φάση εφαρμογής τους και όσα τεκμηριωμένα θεωρηθούν επιτυχημένα και αποδεκτά από την κοινωνία θα μπορούν να διατηρηθούν και μετά το τέλος της πανδημίας.

Ενδεικτικά ως μέτρα χαμηλού κόστους, άμεσης εφαρμογής και μεγάλης αποτελεσματικότητας
αναφέρονται τα εξής:

– Μείωση του ορίου ταχύτητας στο αστικό οδικό δίκτυο από 50χλμ/ώρα σε 30χλμ/ώρα.

– Προσωρινή μετατροπή τμημάτων του τοπικού ή συλλεκτήριου οδικού δικτύου σε οδούς αποκλειστικής χρήσης πεζών και ποδηλάτων.

– Εποχική ή εκ περιτροπής απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων σε κεντρικές οδούς (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές).

– Αποτροπή μηχανοκίνητης διαμπερούς κυκλοφορίας στο τοπικό οδικό δίκτυο σε περιοχές κατοικίας.

– Άμεση δημιουργία διαδρομών ποδηλάτου ή επέκτασης πεζοδρομίων με χρήση υλικών διαχωρισμού (από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία) όπως πλαστικά κολωνάκια ή ζαρντινιέρες.

– Απελευθέρωση του ελεύθερου χώρου των πεζοδρόμιων από εμπόδια.

– Δημιουργία μικρών πάρκων στον δρόμο (Parklets) με κατάργηση 2–3 θέσεων στάθμευσης στα πρότυπα επιτυχημένων εφαρμογών σε πόλεις του εξωτερικού.

– Τα συναρμόδια Υπουργεία να θεσμοθετήσουν για την επίσπευση των διαδικασιών ανάθεσης, έγκρισης και εφαρμογής των εν λόγω κυκλοφοριακών μελετών έκτακτου χαρακτήρα.

– Να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων με σοβαρή και τεκμηριωμένη συνεισφορά στο συγκοινωνιακό γίγνεσθαι της Ελλάδας για περισσότερα από 40 χρόνια είναι πρόθυμος να συνδράμει με το επιστημονικό του ανθρώπινο δυναμικό προς αυτή την κατεύθυνση και είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση και υποστήριξη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ποδηλατόδρομοι - Χρήση ποδηλάτου

Έτοιμο έως το 2021 το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ποδηλατόδρομος

Ποδηλατόδρομοι, λωρίδες ποδηλάτου, υποδομές για περπάτημα και ποδήλατο, το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την επόμενη μέρα στην Αθήνα. Μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Θύμιο Μπακογιάννη.

Αφορμή για τη συνέντευξή μας η μεγάλη στροφή προς το ποδήλατο που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την εμφάνιση της πανδημίας αλλά και οι τεράστιες αλλαγές που συντελούνται σε όλες τις Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις με στόχο την ανάπτυξη του ποδηλάτου.

Εξάλλου, ο κ. Μπακογιάννης, είναι από τους πρωτεργάτες της ιδέας της ανάπτυξης της Βιώσιμης Κινητικότητας στην Ελλάδα και ένας από τους λίγους επιστήμονες που το όνομά τους έχει άμεσα συνδεθεί με τις προσπάθειες για την ανάπτυξη του ποδηλάτου στη χώρα μας.

Ήταν λοιπόν επόμενο, θέλοντας να κατανοήσουμε ποιες είναι στ’ αλήθεια οι προτάσεις της πολιτείας για την επόμενη μέρα, να απευθυνθούμε σε εκείνον.

Οι απαντήσεις του ιδιαιτέρως αποκαλυπτικές, για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που εκπονείται από το ΥΠΕΝ το οποίο – όπως όλα δείχνουν – θα αλλάξει για πάντα τη θέση του ποδηλάτου στην Ελλάδα!

MBike: Η τεράστια, όπως αποδείχτηκε, αποδοχή του ποδηλάτου σε συνθήκες lockdown, είναι ένα κίνητρο για σας και το υπουργείο ώστε να προχωρήσετε σε κάποια άμεσα μέτρα με στόχο τη διευκόλυνση της χρήσης του ποδηλάτου;

Θ. Μπ.: Η πανδημία έφερε ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα που αποτυπώθηκαν άμεσα τόσο στις μετακινήσεις όσο και στην κατακόρυφη μείωση της ρύπανσης στα αστικά κέντρα. Είδαν πλέον όλοι τις επιπτώσεις που έχουν οι μεταφορές στο αστικό περιβάλλον και είδαμε χιλιάδες ποδήλατα να κυκλοφορούν στο δρόμο έστω και για αναψυχή ή άσκηση. Παράλληλα όμως είδαμε τις ταχύτητες των λιγοστών αυτοκινήτων να αυξάνονται και τους πεζούς να κινούνται στο οδόστρωμα αφού και τα πεζοδρόμια είναι ανεπαρκή και η τήρηση των αποστάσεων αδύνατη.

Παρακολουθώντας λοιπόν τις εξελίξεις στις ελληνικές πόλεις αλλά και σε όλο τον κόσμο, το ΥΠΕΝ πήρε την πρωτοβουλία για άμεση δημιουργία έκτακτων μέτρων που στοχεύουν στην ενίσχυση του ποδηλάτου καθώς και στην αύξηση της ασφάλειας για περπάτημα και ήπια μέσα μετακίνησης.

Απευθυνθήκαμε στους συναρμόδιους φορείς ώστε να δημιουργήσουμε ένα έκτακτο πλαίσιο δράσεων που θα παίρνει χώρο από τα ΙΧ και θα τον δίνει ως ανάσα στους ποδηλάτες, στους πεζούς και σε όλους όσους με ήπια και μη ρυπογόνα μέσα θα μετακινούνται την επόμενη μέρα.

Άλλωστε ένα σημαντικό μάθημα που πήραμε όλοι από τον κορονοιό, είναι ότι η ρύπανση και η ευρύτερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος κάνει τον κάθε ιό πιο θανατηφόρο αφού αυξάνει τα υποκείμενα νοσήματα και άρα δημιουργεί περισσότερους μη υγιείς ανθρώπους.

MBike: Σκέφτεστε να ακολουθήσετε την ευρωπαϊκή τάση για δημιουργία προσωρινών υποδομών ποδηλάτου και ποια μπορεί να είναι τα πιθανά προβλήματα που ίσως εμποδίσουν μια τέτοια πρωτοβουλία;

Θ. Μπ.: Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινούμαστε για την ανάπτυξη υποδομών ποδηλάτου σε μεγάλες αρτηρίες με παραχώρηση λωρίδας οχημάτων σε ήπιες μετακινήσεις.

Η πανδημία επανέφερε στο προσκήνιο το ποδήλατο, ένα μέσο που το είχαμε στο περιθώριο και δεν είχε ενταχθεί στην καθημερινότητα των πολιτών αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται βήματα σε πολλές ελληνικές πόλεις.

Βασικό πρόβλημα που θα προκύψει είναι η συστηματική εξάρτησή μας από τα ΙΧ τώρα μάλιστα που τα λεωφορεία και τα μέσα σταθερής τροχιάς θα αποτελέσουν έναν ακόμα χώρο αποφυγής λόγω συνωστισμού, άρα η χρήση του ΙΧ αναμένεται να αυξηθεί αν δε λάβουμε ΑΜΕΣΑ δράση.

Εκτός όμως της νοοτροπίας και των συνηθειών μας,  άλλα προβλήματα που θα προκύψουν σχετίζονται και με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκτακτη ένταξη των μέτρων στις πόλεις. 

Έχουμε ήδη επεξεργαστεί μια νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το πρόβλημα αυτό και θα δίνει την δυνατότητα στους ΟΤΑ να υλοποιήσουν προσωρινά μέτρα για το περπάτημα και το ποδήλατο με σύντομες διαδικασίες. Θέλω να πιστεύω ότι θα υιοθετηθεί και θα προχωρήσει προς θεσμοθέτηση.

MBike: Γνωρίζουμε πως το ποδήλατο και η βιώσιμη κινητικότητα βρίσκονται πολύ ψηλά στην προσωπική σας ατζέντα. Ποια είναι ο “οδικός χάρτης” που θα ακολουθήσετε σε βραχυπρόθεσμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα;

Θ. Μπ.: Από την πρώτη μέρα μου στο Υπουργείο είναι γεγονός ότι δουλεύουμε με άξονα τη βιώσιμη κινητικότητα σε όλο το φάσμα του σχεδιασμού μας. Εθνική στρατηγική για το ποδήλατο, σχέδια προσβασιμότητας με ειδικό σχέδιο εθνικού χαρακτήρα, ειδικές οδηγίες για αστικές αναπλάσεις που θα ενσωματώνουν το ποδήλατο με ασφαλή και ελκυστικό τρόπο, πιλοτικές ρυθμίσεις για ήπια μέσα, ποδηλατικός τουρισμός, ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και της χρηματοδότησης για ηλεκτρικά ποδήλατα… και τροποποιήσεις σε καθαρά πολεοδομικό επίπεδο ώστε να εντάσσουμε το ποδήλατο από την αρχή στο σχεδιασμό μας ή στον κτιριοδομικό κανονισμό με στάθμευση στα κτίρια… είναι κάποια από τα πολλά βήματα που ωριμάζουμε ώστε να έρθουμε πιο κοντά σε αυτό που καλούμε βιώσιμη πόλη.

Στα άμεσα μέτρα έχουμε ολοκληρώσει τη σύνταξη της Εθν. Στρατηγικής για το Ποδήλατο που περιλαμβάνει ειδικές δράσεις για αστικές και υπεραστικές υποδομές, για κοινόχρηστα ποδήλατα, για ένταξη του ποδηλάτου στις εμπορευματικές μετακινήσεις, για ποδηλατικό τουρισμό, για αθλητισμό, για ειδικά κίνητρα ενίσχυσης της χρήσης του ποδηλάτου σε επίπεδο πόλης και για επιχειρήσεις ή ιδιώτες όπως ακριβώς κάνουν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη.

Παράλληλα επιχειρούμε με κατάλληλες ρυθμίσεις να αλλάξουμε «προβληματικές» αποφάσεις ετών που από τη μία φαινόταν να προάγουν το ποδήλατο και από την άλλη του έβαζαν εμπόδια. Κατά τα άλλα στις άμεσες παρεμβάσεις μας αναπτύσσουμε ένα ειδικό ταμείο για το ποδήλατο ώστε να χρηματοδοτούνται επιπλέον δράσεις ένταξής του και ακολουθούμε τις διεθνείς τάσεις για περιορισμό του αυτοκινήτου και ενίσχυση του πρασίνου και των αστικών πολιτικών που προάγουν τη δημόσια υγεία στις πόλεις και στους οικισμούς μας.

Τέλος, εξετάζουμε τρόπους ώστε στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση που θα κατατεθεί προς ψήφιση τους επόμενους μήνες να επιδοτηθεί με ένα πολύ σημαντικό ποσό η αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου.

MBike: Έχουμε πει αρκετές φορές πως αν τώρα, με εσάς σε αυτή τη θέση και από την άλλη Δήμαρχο Αθηναίων και Περιφερειάρχη Αττικής στην ίδια κυβερνητική παράταξη – με την έννοια πως δεν θα υπάρχουν πολιτικές τριβές – δεν γίνει κάτι για το ποδήλατο θα χάσουμε κάθε αισιοδοξία ως προς αυτή την κατεύθυνση. Τι λέτε; Θα έχουμε τη χαρά να δούμε σύντομα αλλαγές;

Θ. Μπ.: Το ποδήλατο είναι από τη φύση του ένα μέσο που φέρνει αισιοδοξία – οπότε ας μην τη χάσουμε! Προσωπικά δεν θεωρώ ότι χωράνε ζητήματα μικροπολιτικής σε τέτοια θέματα και πιστεύω ότι κάθε Δήμαρχος, Περιφερειάρχης και Υπουργός θα ήθελε να ακολουθήσει το πετυχημένο παράδειγμα των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων για την ένταξη του ποδηλάτου στο αστικό περιβάλλον.

Η συγκυρία θεωρώ ότι είναι πολύ καλή όχι λόγω κομματικών πεποιθήσεων, αλλά λόγω του ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Επίσης, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Περιφερειάρχης εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχουν μια άμεση επικοινωνία και ενδιαφέρονται για την δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην Αττική, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο οποίος αποδεδειγμένα είναι φιλικά προσκείμενος στις πολιτικές για το ποδήλατο και θέλει να περάσει το μήνυμα αυτό και τους άλλους Δήμους της Χώρας μας. 

Ευελπιστώ ότι το 2021 θα δούμε το πρώτο μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα να υλοποιείται. 

 

Πηγή: mbike.gr 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα