Νίκος
Καραγιάννης

Νέα έργα που φτάνουν τα 280 εκατ. ευρώ θα δημοπρατήσει η ΕΥΔΑΠ για το 2023, επιπρόσθετα των 150 εκατ. ευρώ που τρέχουν, συνεχίζοντας την υλοποίηση του προγράμματος της ύψους 800 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική. Αυτή η ανάγκη ουσιαστικά άλλαξε το DNA της ΕΥΔΑΠ καθώς, όπως σημειώνει στο ypodomes.com o κ. Αναστάσιος Τόσιος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, από μία εταιρεία που λειτουργεί και συντηρεί το μεγαλύτερο δίκτυο υποδομών νερού στην Ελλάδα, και που μετασχηματίστηκε πολύ γρήγορα σε εταιρεία παραγωγής έργων.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη σταδιακή αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της, με στόχο την εφαρμογή «έξυπνων» τεχνολογιών καθώς περνά στην ψηφιακή εποχή ενώ σημαντικές κινήσεις γίνονται και στον τομέα της κυκλικής οικονομίας με πολιτικές ανακύκλωσης του νερού που αγγίζουν σχεδόν το 100%.

Μέχρι σήμερα, η ΕΥΔΑΠ έχει δημοπρατήσει σχεδόν το 50 % των μεγάλων έργων που δημιουργούν τις κατάλληλες υποδομές αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Επίσης, υπεγράφησαν και εκτελούνται συμβάσεις κατασκευής 470 660 χιλιομέτρων δικτύων ακαθάρτων και 28.000 συνδέσεων στην Ανατολική Αττική.

Συνολικά μιλάμε για εγκατάσταση και λειτουργία 1.400 νέων χλμ δικτύου και 2 νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. «Οι πολίτες θα βλέπουν σταδιακά κάθε Δήμο της Ανατολικής Αττικής να αναβαθμίζεται, χάρη στα πολλαπλά οφέλη του σπουδαίου αυτού έργου υποδομής», λέει χαρακτηριστικά ο κ.Τόσιος.

Τα νέα έργα ύψους 280 εκατ. ευρώ

Όπως αναφέρει ο Αν. Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, το 2023 εκτός απροόπτου, θα προκηρυχθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης περίπου 280 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) που αφορούν στα ΚΕΛ των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας και του Δήμου Μαραθώνος, στα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας, στα δίκτυα της Δημοτικής Ενότητας Καπανδριτίου του Δήμου Ωρωπού και τέλος στα δίκτυα της Δημοτικής Ενότητας Παιανίας του Δήμου Παιανίας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό παζλ έργων το οποίο σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους ενδιαφερόμενους Δήμους, επεκτείνει το δίκτυο ευθύνης της ΕΥΔΑΠ και μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το κατασκευαστικό της αντικείμενο.
Σημαντικό είναι το γεγονός πως από το 2021, κατασκευαστικές εργασίες πραγματοποιούνται σε 4 ακόμα Δήμους της Ανατολικης Αττικής και έχουν, ήδη, κατασκευαστεί:
– 28 χλμ αγωγών/600 εξ. διακλαδώσεις στην Ανθούσα, Γέρακα, και Παλλήνη του Δήμου Παλλήνης (έναρξη έργων Οκτώβριος 2021)
– 32 χλμ αγωγών/820 εξ. διακλαδώσεις στο Πικέρμι, Ντράφι, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Νέο Βουτζά, Ραφήνα, του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου (έναρξη έργων Οκτώβριος 2021)
– 435 μ. σήραγγας για το ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου/Σπάτων-Αρτέμιδας (έναρξη έργων Οκτώβριος2021) στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας
– 6,2 χλμ αγωγών/ 95 εξ. διακλαδώσεις στη Νέα Μάκρη του Δ. Μαραθώνος (έναρξη έργων Σεπτέμβριος 2022)Επίσης, τον Ιούλιο 2021 υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Παιανίας για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και στη Δημοτική Ενότητα Παιανίας.

Πρόσφατα όπως έγινε γνωστό, ξεκίνησε η διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου για τα έργα αποχέτευσης στα Γλυκά Νερά, ένα έργο προϋπολογισμού 10.785.210,70 ευρώ που ξεκίνησε τον Μάιο 2019. Μέχρι σήμερα, στο συγκεκριμένο έργο έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου σε ποσοστό σχεδόν 75%, δηλαδή 42,5 από τα συνολικά 56χλμ αγωγών και 2.061 ) εξωτερικές διακλαδώσεις. Όπως αναφέρει ο κ. Τόσιος η συγκεκριμένη ενέργεια αποτέλεσε μοναδική επιλογή μετά από πολλές προσπάθειες που έγιναν ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και η εξασφαλιστεί η τεχνική επάρκεια του έργου, δίνοντας, παράλληλα, τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας των Γλυκών Νερών.

Για το 2023, αρκετές εργολαβίες εισέρχονται σε ώριμη κατασκευαστική φάση και ολοκλήρωση των πρώτων έργων θα έχουμε σταδιακά από το 2025 και μετά για τα πρώτα έργα που μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης. Ωστόσο, ένα έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής και αφορά στο ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στις αρχές του 2023. Πρόκειται για έργο εξέχουσας σημασίας που θα συμβάλει στην ορθή διαχείριση λυμάτων στην Ανατολική Αττική και το οποίο τελικά θα παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ.

Καλύπτει τους Δήμους Κρωπίας και Παιανίας, συμβάλλοντας στη σημαντική περιβαλλοντική αναβάθμιση των δύο δήμων, υποδεχόμενο στο μέλλον και το υπό σχεδιασμό δίκτυο αποχέτευσης του Δήμου Σαρωνικού. Μετά το 2024 προβλέπεται η δημοπράτηση του ΚΕΛ Δήμου Ωρωπού που θα καλύψει τους οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή αυτή. Τα έργα χρηματοδοτούνται κατά 90% από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αρκετά από αυτά θα είναι έργα-γέφυρες για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Είσοδος στην ψηφιακή εποχή και στην κυκλική οικονομία

«Ορθολογική» διαχείριση λυμάτων στην Ανατολική Αττική υπόσχεται η ΕΥΔΑΠ καθώς, όπως τονίζει ο κ.Τόσιος, το νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ανατολικής Αττικής, θα παράγεται μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία καθαρό και θα μπορεί να χρησιμοποιείται για απεριόριστη άρδευση γεωργικών εκτάσεων καθώς και αστική και περιαστική χρήση, όπως πότισμα πάρκων, καθάρισμα οδών. Παράλληλα, υπάρχει ο στόχος να αξιοποιηθεί η βιομάζα που θα προκύπτει από τη λειτουργία των ΚΕΛ για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, συμβάλλοντας περαιτέρω στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του κύκλου νερού.

Όπως υποστηρίζει ο Αν. Τόσιος, η ΕΥΔΑΠ περνά στην «έξυπνη» ψηφιακή εποχή σε πολλαπλά επίπεδα. Βασικές «έξυπνες» τεχνολογίες του συστήματος αποτελούν:
– η αυτοματοποίηση της λειτουργίας των αντλιοστασίων, μέσω παρακολούθησης με συστήματα τηλεχειρισμού-τηλεμετρίας (SCADA)
– η χρήση Κινητών Μονάδων Τηλεοπτικού Ελέγχου (Οχημάτων Τηλεοπτικής Επιθεώρησης), για τον έλεγχο και τον εντοπισμό βλαβών
– η “No Dig Technology” μέσω των Οχημάτων Τηλεοπτικής Επιθεώρησης, τα οποία διαθέτουν ρομποτικά μηχανήματα για επισκευές χωρίς εκσκαφή
– η λειτουργία 80.000 έξυπνων μετρητών στους Δήμους Χαλανδρίου και Π. Φαλήρου.
«Όλες αυτές οι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται στα έργα της ΕΥΔΑΠ και αξιοποιούν τεχνολογία αιχμής, αναμένεται να οδηγήσουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας των λειτουργιών τη εταιρείας και κυρίως, στη βελτιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους της Αττικής» σημειώνει ο κ. Τόσιος.

ΕΥΔΑΠ και Ελληνικό

Παρουσία όμως θα έχει η ΕΥΔΑΠ και στη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό. Έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Lamda Development για την ύδρευση-άρδευση και αποχέτευση της περιοχής της επένδυσης. Η ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., έχει εγκρίνει τις μελέτες ύδρευσης, αποχέτευσης, και αναμένεται η καταθεση των οριστικών μελετών επεξεργασίας των λυμάτων, παραγωγής και διάθεσης του ανακυκλωμένου νερού, ενώ, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών έργων, θα αναλάβει τη λειτουργία, συντήρηση και διαχείρισή τους.

Μία καινοτομία του όλου εγχειρήματος, είναι η ενίσχυση της παραγωγής ανακυκλωμένου νερού από το ΚΕΛ του Ελληνικού με σύνδεση αυτού και με τα δίκτυα αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να παραχθεί η απαιτούμενη ποσότητα ανακυκλωμένου καθαρού νερού για την άρδευση του μητροπολιτικού Πάρκου από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της εγκατάστασης.

Η ΕΥΔΑΠ επίσης, θα εκτελέσει έργα μεγάλης εμβέλειας προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής κάλυψη των αναγκών υδροδότησης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού που εκτιμώνται σε 17.000 κυβικά μέτρα την ημέρα στην πλήρη ανάπτυξή του, ενώ το τελευταίας τεχνολογίας ΚΕΛ σε πλήρη ανάπτυξη θα παράγει περίπου 7.000 κυβικά μέτρα ανακυκλωμένου καθαρού την ημέρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV