Newsroom

Στο 100% έχει φτάσει η ψηφιοποίηση μέσω τεχνολογιών GIS των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης στην ΕΥΑΘ, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η διασύνδεση με το σύνολο του τομέα εξυπηρέτησης πελατών. Ολοκληρώνεται, έτσι, σταδιακά η ψηφιακή μετάβαση της εταιρείας για την παροχή βέλτιστων αυτοματοποιημένων υπηρεσιών στον τομέα ύδρευσης – αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη.

Με τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), για τα οποία η ΕΥΑΘ διαθέτει διεθνή αναγνώριση, η εταιρία έχει δημιουργήσει μια κεντρική ψηφιακή «αποθήκη» τεχνικών δεδομένων (data warehouse), η οποία αγκαλιάζει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τις εγκαταστάσεις τους, αλλά και όλη την τεχνική πληροφορία που υπήρχε διάσπαρτη -και επομένως αναξιοποίητη- εντός της εταιρίας. Από αυτήν την ψηφιακή βάση δεδομένων γίνεται και ο διαμοιρασμός της πληροφορίας στους υπαλλήλους για επιχειρησιακή, καθημερινή χρήση μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών.

Για παράδειγμα, μέσα από το τάμπλετ ή το κινητό τους τα συνεργεία αποκατάστασης βλαβών έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν άμεσα και με ακρίβεια πού εντοπίζεται η βλάβη, τι δίκτυο εμπλέκεται σε αυτήν, ποια συγκεκριμένα υλικά χρειάζονται, πού βρίσκονται αυτά κ.λπ. (σημειωτέον, η επισκευή του 98,4% των βλαβών στην ΕΥΑΘ γίνεται εντός της ημέρας). Αντιστοίχως, το Χημείο της ΕΥΑΘ έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει καθημερινά δείγματα νερού με την ακριβή γεωγραφική κατανομή τους στην πόλη και σε συνάρτηση με την προέλευση του νερού σε κάθε σημείο δειγματοληψίας, κερδίζοντας έτσι σε αξιοπιστία, επιχειρησιακό χρόνο και παραγωγικότητα.

Με τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών η ΕΥΑΘ έχει πετύχει τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης για την αντιμετώπιση βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, τη μείωση του επιχειρησιακού κόστους και τελικά τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών της. Παράλληλα επενδύει σε ανθρώπινο, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κεφάλαιο, συνεισφέροντας στους υψηλούς στόχους ESG που έχει θέσει.

Με σκοπό τη μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης αιτημάτων των πελατών της, η εταιρεία εστιάζει πλέον στην ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και του τομέα εξυπηρέτησης πελατών (είτε ηλεκτρονικά, μέσω του MyEyathPortal, είτε στα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης). Στον τομέα αυτόν, οι υπηρεσίες GIS διασφαλίζουν την εγκυρότητα της γεωγραφικής θέσης του πελάτη ή της δηλωθείσας βλάβης (ηλεκτρονικά μέσω του MyEyathPortal ή με φυσικό τρόπο μέσω τηλεφωνικού κέντρου) και αυτοματοποιούν την ορθή γεωγραφική καταχώριση της εκάστοτε τοποθεσίας, με όλα τα οφέλη άμεσης ανταπόκρισης που αυτή συνεπάγεται.

«Στην ΕΥΑΘ αξιοποιούμε καινοτόμες διαδικασίες και αυτοματισμούς, ώστε να ψηφιοποιήσουμε κάθετα όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες μας. Είμαστε περήφανοι για τα συστήματα GIS που διαθέτουμε, μας αναγνωρίζουν διεθνώς για την πρόοδο που έχουμε κάνει, γι’ αυτό άλλωστε και οι τεχνολογίες μας αυτές αποτελούν πρόσφορο έδαφος συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού.
Αποτελούμε πλέον έναν φορέα καινοτομίας και έρευνας σε θέματα ύδρευσης – αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή, πρωτίστως βέβαια στοχεύουμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες καθημερινά στους συμπολίτες μας», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.

Ο προϊστάμενος Γεωπληροφορικής – Τοπογραφίας & Υδραυλικού Μοντέλου της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κάβουρας, τονίζει ότι «η ΕΥΑΘ Α.Ε., μετά από δύο δεκαετίες επιτυχημένης in house υλοποίησης της τεχνολογίας GIS, έχει καταφέρει να ενσωματώσει τη γεωγραφική διάσταση στην πλειονότητα των διαδικασιών της, μετατρέποντας τα δεδομένα σε πληροφορία και τα πληροφορικά συστήματα σε ενοποιημένες επιχειρηματικές διαδικασίες». «Δημιουργούμε έτσι τη βάση για μια ολοκληρωμένη digital twin προσέγγιση», καταλήγει.

Με τα συστήματα GIS η εταιρία υποστηρίζει καθημερινά και την προσομοίωση της λειτουργίας των δικτύων της σε υπολογιστικά μοντέλα, βελτιστοποιώντας τη διαχείρισή τους και αυξάνοντας την αποδοτικότητά τους. Επίσης, ελέγχει αυτόματα τον στόλο των οχημάτων της που συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρησιακές λειτουργίες, διασυνδέοντας την κίνηση των οχημάτων με τη διαχείριση του δικτύου και των βλαβών σε πραγματικό χρόνο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV