Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Ευαγγελία Ζαχάρη: 20 χρόνια συνεργασίας της Septona με την TÜV Hellas (TÜV Nord Group)

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξυπηρέτηση - Συνεργασία

Για την 20 ετή συνεργασία με την TÜV Hellas (TÜV Nord Group) μιλά η Ευαγγελία Ζαχάρη, Senior Quality Manager της SEPTONA στο τελευταίο Newsletter της εταιρείας, επισημαίνοντας τις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο εταιρίες. Το ίδιο πάθος για ποιότητα αλλά και την έμφαση σε εξονυχιστικούς ελέγχους για την σίγουρη εξασφάλιση ενός αποτελέσματος που σέβεται τον άνθρωπο/καταναλωτή.

Με την εταιρεία SEPTONA μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για ποιότητα.

Όλα τα προϊόντα της εταιρείας υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε κάθε στάδιο της παραγωγής, διασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα που σέβεται τον άνθρωπο/καταναλωτή. Η SEPTONA επενδύει συστηματικά στη διασφάλιση ποιότητας και σήμερα διαθέτει έναν μεγαλο αριθμό πιστοποιήσεων.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 και είναι μία 100% Ελληνική οικογενειακή εταιρία, από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες στην αγορά της προσωπικής περιποίησης, με μεγάλη γκάμα προϊόντων και εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στηρίζει την ανάπτυξή της στη σύγχρονη τεχνολογία, στην ανώτερη ποιότητα των προϊόντων που παράγει και στο υψηλής τεχνογνωσίας ανθρώπινο δυναμικό. Οι συνεχείς επενδύσεις σε έρευνα και νέες καινοτόμες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας σε κάθε στάδιο της παραγωγής, εξασφαλίζουν άριστα και ποιοτικά προϊόντα, κάνοντας τη SEPTONA συνώνυμο της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΓΝΟΤΗΤΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑΣ στην καθημερινή περιποίηση. Η SEPTONA επενδύει συστηματικά στη διασφάλιση ποιότητας και σήμερα διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό πιστοποιήσεων.

Η SEPTONA διαθέτει πολλαπλές πιστοποιήσεις τόσο για το Εργοστάσιο της στην Ελλάδα όσο και για το εργοστάσιο στη Βουλγαρία. Πιστοποιήσεις σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001, ISO 13485, ISO 22716, FSC-STD-40-004, IFS-HPC, BRC-CP ISO 50001 είναι μόνο μερικές από αυτές. Θα έχουμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε στη συνέχεια της συνέντευξης σε τι αφορά η κάθε πιστοποίηση αλλά θα θέλαμε αρχικά τη δική σας θέση για τη χρησιμότητα αυτών των πιστοποιήσεων.

Οι πιστοποιήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν έμπρακτα ότι όλα τα πρότυπα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν μέσα από αυτά έχουν απόλυτη εφαρμογή στην εταιρεία μας. Οι πιστοποιήσεις όλων αυτών των διεθνών συστημάτων είναι η επιβεβαίωση προς όλους ότι η εταιρεία παράγει νόμιμο, ασφαλές και σταθερά ποιοτικό προϊόν.

Οι πιστοποιήσεις δεν υποδεικνύουν τις προθέσεις αλλά επαληθεύουν τη κουλτούρα και τη δράση που εφαρμόζει σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης η SEPTONA.

Είναι μια τεκμηριωμένη απόδειξη ότι η εταιρεία έχει δομή, οργάνωση, όραμα και στόχους.

Η SEPTONA με πελάτες σε όλο τον κόσμο και με συνεργασίες προσωπικής ετικέτας με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποδεικνύει τη συμμόρφωση της με τα διεθνώς αναγνωριζόμενα πρότυπα.

Η χρησιμότητα αυτών των πιστοποιήσεων εκτός από εμπορικούς λόγους μας μαθαίνει να λειτουργούμε όλοι κάτω από την ίδια φιλοσοφία, την ίδια κουλτούρα και μέσα από την οργάνωση αυτή να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε πολύ πιο άμεσα σε κάθε νέα πρόκληση της αγοράς.

Η εταιρεία μας από το 2016 έχει ξεκινήσει και παράγει χάρτινες μπατονέτες σε χάρτινο κουτί σεβόμενη πρώτα από όλα το περιβάλλον, συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση πλαστικού αλλά και ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία.

Έχοντας την κουλτούρα των συστημάτων και γνωρίζοντας τη διεθνή τάση της αγοράς εφήρμοσε στην παραγωγή το διεθνές πρότυπο FSC-STD -40-004 και επιβεβαίωσε μέσω πιστοποίησής της από τον φορέα TÜV HELLAS (TÜV NORD) την ευαισθητοποίηση και τον σεβασμό προς το περιβάλλον ενώ δεσμεύεται για τη συμμετοχή της στην υπεύθυνη διαχείριση των δασών.

Ερώτηση: 44 χρόνια η SEPTONA λειτουργεί με γνώμονα την ποιότητα σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα παραγωγής προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Πως εκτιμάτε πως έχουν συνδράμει οι πιστοποιήσεις στη μακροχρόνια επιτυχημένη λειτουργία της εταιρείας;

Ευαγγελία Ζαχάρη: Όπως ακριβώς αναφέρατε, 44 χρόνια η SEPTONA παράγει προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Από την πρώτη μέρα παραγωγής μας ο μοναδικός σκοπός μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι η παραγωγή προϊόντων με σταθερή ποιότητα μέσα από αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Έτσι ώστε κάθε καταναλωτής σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε να νιώθει εμπιστοσύνη & ασφάλεια χρησιμοποιώντας στην καθημερινότητά του τα προϊόντα μας.

Η επιτυχία στη λειτουργία μια εταιρείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον έλεγχο των κινδύνων και την αντίστοιχη αξιοποίηση των ευκαιριών.

Η επιτυχία στηρίζεται σε δομές και σε κοινές πολιτικές και κοινοποιημένους στόχους. Στηρίζεται στη σωστή οργάνωση και στον οργανωμένο τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων αλλά και ευκαιριών.

Η επιτυχία της εταιρείας είναι η σωστά δομημένη οργάνωση της και τα διεθνή πρότυπα βοηθούν και υποστηρίζουν αυτό ακριβώς.

Η μακροχρόνια επιτυχημένη λειτουργία μας στηρίζεται στην ενεργή συμμέτοχη της ανώτατης διοίκησης της εταιρείας ενεργά στα συστήματα μας. Η ανώτατη διοίκηση είναι εμπλεκόμενη σε όλες τις διαδικασίες & τα συστήματα από την πρώτη μέρα, ακόμα και τότε που τα διεθνή πρότυπα δεν το θεωρούσαν προ απαιτούμενο.

Αυτή είναι η δική μας συνταγή επιτυχίας ως εταιρεία στο θέμα των πιστοποιήσεων.

Ερώτηση: Είστε από τις λίγες Εταιρίες που έχουν επιθεωρηθεί με βάση τις απαιτήσεις των BSCI (Business Social Compliance Initiative) και SEDEX (Supplier Ethical Data Exchange), τα οποία έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Για όσους δεν γνωρίζουν, το BSCI και το SEDEX υποστηρίζουν την προσπάθεια των εταιρειών να βελτιώσουν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη τους σε σχέση με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, ασχολούνται με ζητήματα όπως η παιδική και καταναγκαστική εργασία, η επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, η ελευθερία δημιουργίας οργανώσεων εκπροσώπησης των εργαζομένων, οι διακρίσεις, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Είναι λοιπόν εξίσου σπουδαία η προσήλωση στις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού όσο και του καταναλωτή;

Ευαγγελία Ζαχάρη: Η εταιρεία μας είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού sedex από το 2008.

Ταυτόχρονα είναι πιστοποιημένος παραγωγός του διεθνούς δίκαιου εμπορίου fairtrade international από το 2009 και όλα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία.

Ο κάθε εργαζόμενος, σε οποιοδήποτε θέση εργασίας, είναι κομμάτι της εταιρείας, είναι η κινητήριος δύναμη και η μεγαλύτερη επένδυσή μας.

Η ασφάλεια και η προστασία των ανθρώπων είναι βασική μας προτεραιότητα.

Οι ανάγκες τους, οι ανησυχίες τους οι προβληματισμοί τους αποτελούν θέμα σε κάθε συνάντηση της ανώτατης διοίκησης.

Για εμάς η επιθεώρηση κατά Amfori BSCI CODE & ETI smeta code δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επιβεβαίωση όλων αυτών.

Και όπως πρόσφατα μου δήλωσε ένας επιθεωρητής μετά από 3 ημέρες επιθεώρηση κατά amfori bsci code «μετά την προσωπική μου επαφή με τους εργαζόμενούς σας μπορώ να πω ότι γνώρισα μια μεγάλη οικογένεια 500 ατόμων, σπάνιο φαινόμενο αλλά απόλυτα αληθινό στην εταιρεία σας».

Η διασφάλιση της επαγγελματικής υγείας, της ευημερίας των εργαζομένων αλλά και κάθε ατόμου που επηρεάζεται από τις δραστηριότητες μας είναι για εμάς δέσμευση και προτεραιότητα μας.

Ερώτηση: Οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τη δέσμευσή σας απέναντι στην Ποιότητα; Εκτιμάτε πως διαδραματίζουν ρόλο οι πιστοποιήσεις στην τελική τους επιλογή; Αντιλαμβάνονται τη διαφορά στο τελικό προϊόν; Στο packaging, στην εικόνα της εταιρείας, στην εξυπηρέτηση;

Ευαγγελία Ζαχάρη: Οι καταναλωτές αναγνωρίζουν τον ρόλο των συστημάτων και των πιστοποιήσεων στα προϊόντα.

Έχουμε φυσικά πολύ δρόμο μέχρι να γίνει αυτό κουλτούρα και πολύ περισσότερο μέχρι να γίνει προ απαιτούμενο για την επιλογή τους.

Η εταιρεία επενδύει με συνέπεια και φροντίζει να «διδάσκει» το καταναλωτικό κοινό τι σημαίνει πιστοποιημένη εταιρεία, με ελεγχόμενη διαδικασία παραγωγής και σταθερά ποιοτικό προϊόν ώστε να το εμπιστεύεται κάθε φορά.

Σε κάθε μορφή επικοινωνίας με οποιοδήποτε μέσο (έντυπο-ηλεκτρονικό -εκθέσεις κτλ) φροντίζουμε να δίνουμε έμφαση και να γνωστοποιούμε τις πιστοποιήσεις μας.

Μέσω του site μας εκπαιδεύουμε το καταναλωτικό κοινό για κάθε νέο πρότυπο και τι παραπάνω θα προσφέρει στο τελικό προϊόν που αγοράζει.

Σαφέστατα η επιλογή των προϊόντων μας στηρίζεται στο γεγονός ότι αγοράζουν ένα σταθερά ποιοτικό προϊόν κάθε φορά, το οποίο έμμεσα στηρίζεται στις πιστοποιήσεις που μας βοηθούν στη διατήρηση αυτού του στόχου.

Ερώτηση: Αποτελούν η Ποιότητα και οι Πιστοποιήσεις μοχλό ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό; Η πιστοποίηση από έναν φορέα με διεθνές κύρος όπως η TÜV HELLAS (TÜV NORD) συνδράμει στην αποτελεσματικότητα και αναγνωρισιμότητα;

Ευαγγελία Ζαχάρη: Η ποιότητα είναι απαραίτητη αν θέλεις να συνεχίσεις να υπάρχεις ως εταιρεία και να αναπτύσσεσαι. Η σταθερή ποιότητα είναι το ζητούμενο από κάθε καταναλωτή, είτε στην Ελλάδα είτε στο Εξωτερικό .

Οι πιστοποιήσεις επιβεβαιώνουν ότι γνωρίζεις τον τρόπο για να το πετύχεις όλο αυτό και όταν η εταιρεία επιλέγει να επιβεβαιώσει τα συστήματα της με φορείς διεθνούς κύρους, αναγνωρισμένους, αξιόπιστους, με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία όπως είναι και ο TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι ακόμα μια εγγύηση για τον καταναλωτή.

Η συνεργασία μας με την TÜV HELLAS (TÜV NORD), πολύτιμο μέλος του οργανισμού TÜV NORD οφείλεται στην άρτια τεχνική κατάρτιση των επιθεωρητών και την πολύτιμη συμβολή τους μέσω της αλληλεπίδρασης στην εξέλιξη και τη διαρκή μας βελτίωση.

Αυτή η συνεργασία έχει συμπληρώσει 20 έτη και πιστεύω ειλικρινά ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια μάθαμε πολλά μέσα από τη σχέση μας με τον Φορέα αλλά και οι επιθεωρητές της TÜV HELLAS (TÜV NORD) πήραν πολλά από εμάς και τα αξιοποίησαν ως εμπειρίες, γνώση και εφαρμοσμένες πρακτικές.

Εγώ προσωπικά μετά από 30 χρονιά που υπηρετώ τα διεθνή πρότυπα και συνεργάζομαι με πολλούς διαπιστευμένους φορείς ανά τον κόσμο θα αναγνωρίσω στην TÜV HELLAS (TÜV NORD) τον επαγγελματισμό των επιθεωρητών αλλά το σημαντικότερο όλων τη τεχνογνωσία τους.

Η SEPTONA συνεργάζεται και συν οδοιπορεί με τους καλύτερους και μέσα σε αυτούς είναι και η TÜV HELLAS (TÜV NORD). Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους μας!

image_pdfimage_print

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Ο καθοριστικός ρόλος του ΤΕΕ στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας στο Ελληνικό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

H εκκίνηση των πρόδρομων εργασιών στο Ελληνικό αποτελεί ένα από το κρίσιμο βήμα για να φτάσουμε στην έναρξη του κυρίως έργου. Σε πολλούς ίσως να φαίνεται μία απλή διαδικασία, ένα απαραίτητο βήμα, αλλά στην πραγματικότητα για να γίνει εφικτή η εκκίνηση αυτών των κατεδαφίσεων έπρεπε να ξεπεραστούν πολλές και σημαντικές δυσκολίες, που ταλάνιζαν το έργο εδώ και καιρό.

Ο ρόλος του ΤΕΕ σε αυτό, ήταν σημαντικός. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες αποφάσεις της, νέας τότε κυβέρνησης, ήταν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να αναλάβει ως τεχνικός σύμβουλος, μέρος στην ωρίμανση της προετοιμασίας και έκτοτε τέθηκαν πολλοί στόχοι οι οποίοι εκπληρώθηκαν, λίγο-πολύ στο χρόνο τους.

Ο Γιώργος Στασινός, σε μία συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα, είχε επισημάνει πως ουσιαστικά το Ελληνικό αποτελεί και ένα μοντέλο για την προετοιμασία άλλων μεγάλων επενδύσεων που θα έρθουν στη χώρα. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά “για την κυβέρνηση το Ελληνικό είναι ένα έργο-πιλότος γιατί δείχνει τον δρόμο και για άλλες επενδύσεις στη χώρα μας”.

Για να φτάσουμε στην 3η Ιουλίου, το ΤΕΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο με τις ειδικές γνώσεις που διαθέτει, όντας μέρος μίας αλυσίδας που έφτανε μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο. To ρόλο του ΤΕΕ εξήρε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο οποίος είχε αναφέρει σε συνέντευξη του πως Ά. Γεωργιάδης: «Η συμμετοχή του κ. Στασινού και του ΤΕΕ δεν προσθέτει γραφειοκρατία, αφαιρεί γραφειοκρατία. Κυρίως γιατί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που είναι και επίσημος θεσμικός σύμβουλος του Υπουργού ούτως ή άλλως, έχει όλη εκείνη την τεχνογνωσία για να προχωρά τις αδειοδοτήσεις πάρα πολύ γρήγορα. Σήμερα όταν κάποιος θέλει να βγάλει άδεια και ασχολείται με τις κατασκευές, αυτό που του τη δίνει γρήγορα είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Στασινός έχει προσωπικά επιμεληθεί σειρά προτάσεων προς την πολιτεία, που τις έκανε και στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά που δεν είχαν γίνει αποδεκτές. Πιστεύω από τη δική μας κυβέρνηση θα γίνουν πολύ γρηγορότερα για την απλοποίηση όλων των διαδικασιών. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά τον συμβουλεύομαι για να μην κάνω λάθος και να πάω όσο μπορώ πιο γρήγορα».

Βέβαια ο κ.Στασινός κράτησε ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ σε όλη αυτή την περίοδο και δεν διεκδίκησε “δάφνες” από την συνολική επιτυχία της ολοκλήρωσης της προετοιμασίας της μεγαλύτερης αυτοτελούς επένδυσης της χώρας. Μάλιστα στην ίδια συνέντευξη δήλωσε πως “πρέπει να δείξουμε σε ένα μεσαίο και μικρό επενδυτή πόσο εύκολα μπορεί να υλοποιήσει μία επένδυση χωρίς να έχει από πίσω του ένα τεχνικό σύμβουλο σαν το ΤΕΕ και δίχως να χρειάζεται να τρέχει ένα ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο”.

Δεν είναι τυχαιο άλλωστε, όταν την Παρασκευή στην συνολική παρουσία των επίσημων προσκεκλημένων για την έναρξη των πρόδρομων εργασιών ήταν όλοι με τα λευκά τους κράνη, ο Γιώργος Στασινός εμφανίστηκε με το κλασικό μπλε “μάχιμο” κράνος των μηχανικών δίνοντας παράλληλα σύνθημα σε ένα ολόκληρο κλάδο να προετοιμάζεται για να φορέσει τα δικά του κράνη για την πολυαναμενόμενη έναρξη των έργων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καραμανλής: Κομβικός ο ρόλος των έργων υποδομών για την επιστροφή στην ανάπτυξη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Καραμανλής

Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και στον δημοσιογράφο κ. Σταύρο Παπαντωνίου.

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα της συνέντευξης, σχετικά με θέματα υποδομών και μεταφορών:

Κύριε Καραμανλή, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τι θέση και τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα μεγάλα έργα Υποδομών ώστε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη;

Τα έργα υποδομών κατέχουν κεντρική θέση και μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην «επιστροφή» της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία θυμίζω πως βρισκόμασταν πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση. Κύριε Παπαντωνίου, για να μπει ξανά η οικονομία σε υγιείς βάσεις, είναι αναγκαίο να επενδύσουμε στους παραγωγικούς τομείς. Τα έργα υποδομών είναι ένας κατ΄ εξοχήν τέτοιος τομέας. Γι’ αυτό και έχουμε εκπονήσει ένα ρεαλιστικό πλάνο έργων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ.

Έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος, μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας, να ενισχύσουν σημαντικά την απασχόληση και εν τέλει να βοηθήσουν καίρια σε αυτό που ρωτάτε: να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας και είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη.

Μπορείτε ενδεικτικά να μας αναφέρετε ορισμένα από τα έργα που υπάρχουν στο σχεδιασμό σας;

Πρώτα απ’ όλα, έχουμε μια σειρά από εμβληματικά έργα που ταλαιπωρήθηκαν επί χρόνια. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο έχουμε δώσει λύσεις για να ξεμπλοκάρουν, από το Μετρό της Θεσσαλονίκης έως τον «πολύπαθο» οδικό άξονα Πάτρα–Πύργος και την ολοκλήρωση του Ε65.  Δεύτερον, έχουμε προς υλοποίηση το επόμενο διάστημα νέα έργα όπως είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και η νέα Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης, το γνωστό FlyOver, που πρόσφατα παρουσιάσαμε.

Αλλά και ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη είναι ουσιαστικά ένα εντελώς νέο έργο είναι, αφού δεν παραλάβαμε απολύτως τίποτα από την προηγούμενη κυβέρνηση.  Τρίτον, υπάρχουν τα έργα που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη και δουλεύουμε μεθοδικά για την ολοκλήρωση τους. Αύριο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα δώσουμε στην κυκλοφορία τρεις νέους σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια. Και επιστρέψτε μου με αυτή την ευκαιρία ένα σχόλιο, αμιγώς πολιτικό.

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του νυν πρωθυπουργού με τον τέως πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας «εγκαινίαζε» μουσαμάδες στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης παραδίδει στους πολίτες ένα ολοκληρωμένο έργο. Είναι στον πυρήνα της κυβέρνησης μας να απαντάμε στον εύκολο λαϊκισμό, με ολοκληρωμένα έργα.

Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω με τον  τέταρτο άξονα. Στο στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου μας κεντρική θέση έχουν έργα πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας. Ξεχωρίζω δύο επιμέρους κατηγορίες: Τα  αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 500 σχεδόν εκατομμυρίων, για τα οποία έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο την ορθολογική αξιοποίηση του νερού.

Και βέβαια, η δεύτερη κατηγορία είναι τα έργα οδικής ασφάλειας. Τέλος, ο πέμπτος άξονας αφορά στον σχεδιασμό για τη νέα γενιά έργων της επόμενης 15ετίας, με κύριο χαρακτηριστικό τον σεβασμό στο Περιβάλλον. Στο επίκεντρο θέτουμε τις συνδυασμένες μεταφορές, τα σιδηροδρομικά έργα και την ηλεκτροκίνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στην Πάτρα και η σύνδεση του με το λιμάνι, έργο το οποίο παρουσιάσαμε προχθές.

Κι εδώ θέλω να σταθώ λίγο, για να σας πω το εξής:

Το Ταμείο Ανασυγκρότησης δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στη χώρα μας. Να επενδύσουμε σε τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Λόγω λοιπόν, της στρατηγικής θέσης της χώρας μας, τέτοιοι τομείς είναι τα Logistics, τα λιμάνια μας που μπορούν αν γίνουν μεγάλα εμπορευματικά κέντρα, τα έργα υποδομών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της. Κι αυτή νομίζω πρέπει να είναι η νέα εθνική μας στρατηγική: η Ελλάδα να εξελιχθεί σε κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής.

-Έχετε στο πρόγραμμα, όμως, και αλλαγές στον νόμο για την ανάθεση των έργων…

Είμαστε στην τελική ευθεία. Ο 4412 είναι ένας πολύπαθος νόμος, ο οποίος σχεδιάστηκε με μεγάλη προχειρότητα το 2016 και στη συνέχεια η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον τροποποίησε ξέρετε πόσες φορές; Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά…385 φορές! Τώρα, προχωρούμε αποφασιστικά στην αλλαγή κρίσιμων διατάξεών του. Ξέρετε στη χώρα μας παρουσιάζεται το εξής οξύμωρο: Στο όνομα δήθεν της διαφάνειας θεσπίζουμε ένα τέτοιο δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο, που τελικά λειτουργεί εναντίον όλων: και των έργων, λόγω γραφειοκρατίας και της διαφάνειας λόγω πολύπλοκων διαδικασιών. Έφτασε η στιγμή να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά. Οι αλλαγές που θα έρθουν έχουν διττό στόχο, χωρίς καμία έκπτωση σε κανέναν από τους δύο:  Θέλουμε και απόλυτη διαφάνεια και τα έργα να γίνονται στην ώρα τους.

-Στις αστικές συγκοινωνίες και ιδίως στα λεωφορεία, κύριε Υπουργέ, μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση;

Υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα που δεν λύνονται μέσα σε μια νύχτα, αλλά σταδιακά βελτιώνουμε την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Ξέρετε, η προηγούμενη κυβέρνηση επί 4,5 χρόνια δεν πήρε ούτε ένα νέο λεωφορείο, ενώ πάνω από 1/3 των συρμών του Μετρό βρίσκονταν σε ακινησία. Εμείς προχωράμε τον διαγωνισμό για την προμήθεια νέων λεωφορείων που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πολλά από αυτά θα είναι ηλεκτροκίνητα.

Μέχρι τότε προσπαθούμε να βελτιώσουμε όσο γίνεται την καθημερινότητα των πολιτών, συνδυάζοντας λύσεις. Ενδεικτικά αναφέρω πως τον Ιούλιο του ’19 στην Αθήνα βρήκαμε να κυκλοφορούν μόλις 850 λεωφορεία και σήμερα στους δρόμους βρίσκονται 1.150. Στη δε Θεσσαλονίκη, η κατάσταση ήταν τραγική, αποτέλεσμα της πρωτοφανούς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άμεσα εκπονήσαμε ένα σχέδιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προγραμματίζουμε να προστεθούν λεωφορεία και με leasing.

-Έχετε δεχτεί κριτική για την «απελευθέρωση» της χρήσης των τετράτροχων μοτοσικλετών στα νησιά. Μιλάω για τις γνωστές «γουρούνες». Σκέφτεστε να μπουν κανόνες, ένα θεσμικό πλαίσιο, στην χρήση τους;

Πρώτα απ’ όλα, το να λέμε ότι  «απελευθερώθηκε» η χρήση τους είναι μισή αλήθεια. Η πλήρης αλήθεια είναι ότι μεταφέραμε στην Αυτοδιοίκηση τη δικαιοδοσία να αποφασίζει για το θέμα, με βασικό σκεπτικό, που το έχουμε εφαρμόσει και σε άλλες περιπτώσεις, ότι δεν μπορεί το κράτος να αποφασίζει για όλα και παντού.

Η φιλοσοφία αυτή είναι λάθος για μένα. Κρίναμε, λοιπόν, ότι το να αποφασίσουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες είναι η ενδεδειγμένη λύση. Οι πολιτικοί ωστόσο πρέπει να ακούμε την κοινωνία και τους προβληματισμούς που εκφράζονται. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύω να συσταθεί μια επιτροπή ώστε να εξεταστεί το θέμα σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αν χρειαστεί να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καραγιάννης: Σύντομα θα μπορούμε να προχωρήσουμε την Πατρών-Πύργου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

“Ο οδικός άξονας Πάτρας-Πύργου σήμερα θα ήταν έτοιμος αν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αποφασίσει να τα σταματήσει όλα  και να κατατμήσει το έργο σε 8 κομμάτια.  Πλέον όλοι το γνωρίζουμε αυτό.  Όπως επίσης γνωρίζουμε και γιατί έγινε και –το κυριότερο- ποια καταστροφικά αποτελέσματα είχε».

Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, στην χθεσινή του ομιλία από το βήμα του 8ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργάνωσε η εφημερίδα Πελοπόννησος στην Πάτρα.

Για την συνέχεια του έργου ο Γ.Γ. σημείωσε πως ήρθε ήδη σε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο της Ολυμπίας Οδού προκειμένου να υλοποιήσει το συνολικό έργο και μάλιστα με το ίδιο τίμημα που προβλεπόταν στις 8 εργολαβίες, ενώ κατάφερε και έπεισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου πέραν της 2023, ως έργο phasing. «Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής προκειμένου να ξεπεραστούν ζητήματα ανταγωνισμού και είμαστε αισιόδοξοι πως σύντομα θα μπορούμε να προχωρήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ εξήγγειλε και έργα οδικής ασφάλειας για τον υφιστάμενο δρόμο προκειμένου να βελτιωθούν τα σημερινά πολύ κακά χαρακτηριστικά του.

«Απομονωμένη η Πάτρα»

Ο κ.Καραγιάννης υποστήριξε ότι η  περιοχή της Πάτρας έχει μείνει πίσω καθώς όπως είπε «μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχε ούτε καν αξιοπρεπή οδικό άξονα σύνδεσης με την Κόρινθο και την Αθήνα,  ένα έργο που ξεκίνησε επί των ημερών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και πέρασε από 40 κύματα, ενώ συνεχίζει να μην έχει ως και σήμερα τραίνο και δρόμο σύνδεσής της με την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Στην πραγματικότητα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι απομονωμένη».

Για το θέμα του τρένου ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών υπογράμμισε πως  το υπουργείο Υποδομών είναι ανοιχτό σε προτάσεις που λύνουν τα προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.

Όπως τόνισε «Έτσι καταλήξαμε στο σχεδιασμό μιας σύγχρονης γραμμής, η οποία ναι μεν είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπογειοποιημένη, αλλά ταυτοχρόνως μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί. Και με τη λειτουργία της, όχι μόνο δεν θα καταργεί τον προαστιακό και τις στάσεις του, αλλά αντιθέτως θα τις αναβαθμίζει. Και το κυριότερο, όχι μόνο δεν κόβει στη μέση την πόλη όπως κάποιοι κακόβουλα προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά κάνει ακριβώς το αντίθετο, απελευθερώνει ένα μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης και το αποδίδει ξανά στους πολίτες.

Το έργο περιλαμβάνει αστικές αναπλάσεις σε δεκάδες στρέμματα γης, με μεγαλύτερη έκταση από τον ελεύθερο χώρο που θα προκύψει από την κατάργηση του αμαξοστασίου στον Άγιο Διονύσιο.

Για το λιμάνι της Πάτρας ο κ.Καραγιάννης δήλωσε πως τόσο η νέα εμπορική πτέρυγα του λιμένα που σχεδιάζεται, όσο και οι εγκαταστάσεις για την τροφοδοσία των πλοίων με φυσικό αέριο,

αντανακλούν τη νέα πραγματικότητα και εκσυγχρονίζουν ιδίως την εμπορευματική δραστηριότητα στην πόλη.

Φράγμα Πείρου-Παραπείρου

Για το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου ο Γ.Γ. σημείωσε πως είναι απαραίτητη η σύσταση Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του έργου θα αναλάβει και την παρακολούθηση και τη συντήρηση των κατασκευών. Μάλιστα αποκάλυψε πως το Υπουργείο συνέταξε σχέδιο καταστατικού για την ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρείας «Διαχείρισης Έργων Πείρου–Παραπείρου Αχαΐας»,  το οποίο όμως ο Δήμος Πάτρας δεν δέχτηκε. Για την ώρα έχει οριστεί ως προσωρινός Φορέας Διαχείρισης και Λειτουργίας του συνολικού έργου, η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, θα προκηρυχθεί η σύμβαση «Ύδρευση Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο – δίκτυα υδροδότησης υπολοίπων οικισμών Ν.Αχαΐας», στην οποία περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για τη λειτουργία του φράγματος προσωρινά για 5 χρόνια.

Ένα ακόμη μείζον θέμα ιδίως για τους αγρότες της περιοχής, είναι η επέκταση του φράγματος Πηνειού ώστε να καλυφθεί η άρδευση στα όρια των νομών Ηλείας και Αχαΐας στο οποίο όπως είπε ο κ.Καραγιάννης προχωρά μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Ολοκληρώνεται ο φάκελος, ώστε το φθινόπωρο να δημοπρατηθούν οι μελέτες των συμπληρωματικών έργων του φράγματος. Η αξία της σύμβασης είναι 3,5εκατ.€ και υπολογίζουμε ότι απαιτούνται 2-3 χρόνια για την ολοκλήρωσή της, μαζί με την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ολοκληρώνοντας ο κ.Καραγιάννης μίλησε για ένα ολοκληρωμένο master plan για την Πάτρα,  το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά ακόμα από μικρότερα και μεγαλύτερα έργα.  Με έμφαση σε σημαντικές κτιριακές υποδομές, με δράσεις όπως τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων του  του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, αλλά και της Νοσηλευτικής Μονάδας Αιγίου που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το Υπουργείο, μέσω της ΚτΥπ, και θα δημοπρατηθούν τον Οκτώβριο”.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα