fbpx
Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Ευαγγελία Ζαχάρη: 20 χρόνια συνεργασίας της Septona με την TÜV Hellas (TÜV Nord Group)

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξυπηρέτηση - Συνεργασία

Για την 20 ετή συνεργασία με την TÜV Hellas (TÜV Nord Group) μιλά η Ευαγγελία Ζαχάρη, Senior Quality Manager της SEPTONA στο τελευταίο Newsletter της εταιρείας, επισημαίνοντας τις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο εταιρίες. Το ίδιο πάθος για ποιότητα αλλά και την έμφαση σε εξονυχιστικούς ελέγχους για την σίγουρη εξασφάλιση ενός αποτελέσματος που σέβεται τον άνθρωπο/καταναλωτή.

Με την εταιρεία SEPTONA μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για ποιότητα.

Όλα τα προϊόντα της εταιρείας υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε κάθε στάδιο της παραγωγής, διασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα που σέβεται τον άνθρωπο/καταναλωτή. Η SEPTONA επενδύει συστηματικά στη διασφάλιση ποιότητας και σήμερα διαθέτει έναν μεγαλο αριθμό πιστοποιήσεων.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 και είναι μία 100% Ελληνική οικογενειακή εταιρία, από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες στην αγορά της προσωπικής περιποίησης, με μεγάλη γκάμα προϊόντων και εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στηρίζει την ανάπτυξή της στη σύγχρονη τεχνολογία, στην ανώτερη ποιότητα των προϊόντων που παράγει και στο υψηλής τεχνογνωσίας ανθρώπινο δυναμικό. Οι συνεχείς επενδύσεις σε έρευνα και νέες καινοτόμες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας σε κάθε στάδιο της παραγωγής, εξασφαλίζουν άριστα και ποιοτικά προϊόντα, κάνοντας τη SEPTONA συνώνυμο της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΓΝΟΤΗΤΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑΣ στην καθημερινή περιποίηση. Η SEPTONA επενδύει συστηματικά στη διασφάλιση ποιότητας και σήμερα διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό πιστοποιήσεων.

Η SEPTONA διαθέτει πολλαπλές πιστοποιήσεις τόσο για το Εργοστάσιο της στην Ελλάδα όσο και για το εργοστάσιο στη Βουλγαρία. Πιστοποιήσεις σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001, ISO 13485, ISO 22716, FSC-STD-40-004, IFS-HPC, BRC-CP ISO 50001 είναι μόνο μερικές από αυτές. Θα έχουμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε στη συνέχεια της συνέντευξης σε τι αφορά η κάθε πιστοποίηση αλλά θα θέλαμε αρχικά τη δική σας θέση για τη χρησιμότητα αυτών των πιστοποιήσεων.

Οι πιστοποιήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν έμπρακτα ότι όλα τα πρότυπα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν μέσα από αυτά έχουν απόλυτη εφαρμογή στην εταιρεία μας. Οι πιστοποιήσεις όλων αυτών των διεθνών συστημάτων είναι η επιβεβαίωση προς όλους ότι η εταιρεία παράγει νόμιμο, ασφαλές και σταθερά ποιοτικό προϊόν.

Οι πιστοποιήσεις δεν υποδεικνύουν τις προθέσεις αλλά επαληθεύουν τη κουλτούρα και τη δράση που εφαρμόζει σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης η SEPTONA.

Είναι μια τεκμηριωμένη απόδειξη ότι η εταιρεία έχει δομή, οργάνωση, όραμα και στόχους.

Η SEPTONA με πελάτες σε όλο τον κόσμο και με συνεργασίες προσωπικής ετικέτας με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποδεικνύει τη συμμόρφωση της με τα διεθνώς αναγνωριζόμενα πρότυπα.

Η χρησιμότητα αυτών των πιστοποιήσεων εκτός από εμπορικούς λόγους μας μαθαίνει να λειτουργούμε όλοι κάτω από την ίδια φιλοσοφία, την ίδια κουλτούρα και μέσα από την οργάνωση αυτή να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε πολύ πιο άμεσα σε κάθε νέα πρόκληση της αγοράς.

Η εταιρεία μας από το 2016 έχει ξεκινήσει και παράγει χάρτινες μπατονέτες σε χάρτινο κουτί σεβόμενη πρώτα από όλα το περιβάλλον, συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση πλαστικού αλλά και ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία.

Έχοντας την κουλτούρα των συστημάτων και γνωρίζοντας τη διεθνή τάση της αγοράς εφήρμοσε στην παραγωγή το διεθνές πρότυπο FSC-STD -40-004 και επιβεβαίωσε μέσω πιστοποίησής της από τον φορέα TÜV HELLAS (TÜV NORD) την ευαισθητοποίηση και τον σεβασμό προς το περιβάλλον ενώ δεσμεύεται για τη συμμετοχή της στην υπεύθυνη διαχείριση των δασών.

Ερώτηση: 44 χρόνια η SEPTONA λειτουργεί με γνώμονα την ποιότητα σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα παραγωγής προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Πως εκτιμάτε πως έχουν συνδράμει οι πιστοποιήσεις στη μακροχρόνια επιτυχημένη λειτουργία της εταιρείας;

Ευαγγελία Ζαχάρη: Όπως ακριβώς αναφέρατε, 44 χρόνια η SEPTONA παράγει προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Από την πρώτη μέρα παραγωγής μας ο μοναδικός σκοπός μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι η παραγωγή προϊόντων με σταθερή ποιότητα μέσα από αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Έτσι ώστε κάθε καταναλωτής σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε να νιώθει εμπιστοσύνη & ασφάλεια χρησιμοποιώντας στην καθημερινότητά του τα προϊόντα μας.

Η επιτυχία στη λειτουργία μια εταιρείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον έλεγχο των κινδύνων και την αντίστοιχη αξιοποίηση των ευκαιριών.

Η επιτυχία στηρίζεται σε δομές και σε κοινές πολιτικές και κοινοποιημένους στόχους. Στηρίζεται στη σωστή οργάνωση και στον οργανωμένο τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων αλλά και ευκαιριών.

Η επιτυχία της εταιρείας είναι η σωστά δομημένη οργάνωση της και τα διεθνή πρότυπα βοηθούν και υποστηρίζουν αυτό ακριβώς.

Η μακροχρόνια επιτυχημένη λειτουργία μας στηρίζεται στην ενεργή συμμέτοχη της ανώτατης διοίκησης της εταιρείας ενεργά στα συστήματα μας. Η ανώτατη διοίκηση είναι εμπλεκόμενη σε όλες τις διαδικασίες & τα συστήματα από την πρώτη μέρα, ακόμα και τότε που τα διεθνή πρότυπα δεν το θεωρούσαν προ απαιτούμενο.

Αυτή είναι η δική μας συνταγή επιτυχίας ως εταιρεία στο θέμα των πιστοποιήσεων.

Ερώτηση: Είστε από τις λίγες Εταιρίες που έχουν επιθεωρηθεί με βάση τις απαιτήσεις των BSCI (Business Social Compliance Initiative) και SEDEX (Supplier Ethical Data Exchange), τα οποία έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Για όσους δεν γνωρίζουν, το BSCI και το SEDEX υποστηρίζουν την προσπάθεια των εταιρειών να βελτιώσουν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη τους σε σχέση με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, ασχολούνται με ζητήματα όπως η παιδική και καταναγκαστική εργασία, η επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, η ελευθερία δημιουργίας οργανώσεων εκπροσώπησης των εργαζομένων, οι διακρίσεις, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Είναι λοιπόν εξίσου σπουδαία η προσήλωση στις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού όσο και του καταναλωτή;

Ευαγγελία Ζαχάρη: Η εταιρεία μας είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού sedex από το 2008.

Ταυτόχρονα είναι πιστοποιημένος παραγωγός του διεθνούς δίκαιου εμπορίου fairtrade international από το 2009 και όλα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία.

Ο κάθε εργαζόμενος, σε οποιοδήποτε θέση εργασίας, είναι κομμάτι της εταιρείας, είναι η κινητήριος δύναμη και η μεγαλύτερη επένδυσή μας.

Η ασφάλεια και η προστασία των ανθρώπων είναι βασική μας προτεραιότητα.

Οι ανάγκες τους, οι ανησυχίες τους οι προβληματισμοί τους αποτελούν θέμα σε κάθε συνάντηση της ανώτατης διοίκησης.

Για εμάς η επιθεώρηση κατά Amfori BSCI CODE & ETI smeta code δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επιβεβαίωση όλων αυτών.

Και όπως πρόσφατα μου δήλωσε ένας επιθεωρητής μετά από 3 ημέρες επιθεώρηση κατά amfori bsci code «μετά την προσωπική μου επαφή με τους εργαζόμενούς σας μπορώ να πω ότι γνώρισα μια μεγάλη οικογένεια 500 ατόμων, σπάνιο φαινόμενο αλλά απόλυτα αληθινό στην εταιρεία σας».

Η διασφάλιση της επαγγελματικής υγείας, της ευημερίας των εργαζομένων αλλά και κάθε ατόμου που επηρεάζεται από τις δραστηριότητες μας είναι για εμάς δέσμευση και προτεραιότητα μας.

Ερώτηση: Οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τη δέσμευσή σας απέναντι στην Ποιότητα; Εκτιμάτε πως διαδραματίζουν ρόλο οι πιστοποιήσεις στην τελική τους επιλογή; Αντιλαμβάνονται τη διαφορά στο τελικό προϊόν; Στο packaging, στην εικόνα της εταιρείας, στην εξυπηρέτηση;

Ευαγγελία Ζαχάρη: Οι καταναλωτές αναγνωρίζουν τον ρόλο των συστημάτων και των πιστοποιήσεων στα προϊόντα.

Έχουμε φυσικά πολύ δρόμο μέχρι να γίνει αυτό κουλτούρα και πολύ περισσότερο μέχρι να γίνει προ απαιτούμενο για την επιλογή τους.

Η εταιρεία επενδύει με συνέπεια και φροντίζει να «διδάσκει» το καταναλωτικό κοινό τι σημαίνει πιστοποιημένη εταιρεία, με ελεγχόμενη διαδικασία παραγωγής και σταθερά ποιοτικό προϊόν ώστε να το εμπιστεύεται κάθε φορά.

Σε κάθε μορφή επικοινωνίας με οποιοδήποτε μέσο (έντυπο-ηλεκτρονικό -εκθέσεις κτλ) φροντίζουμε να δίνουμε έμφαση και να γνωστοποιούμε τις πιστοποιήσεις μας.

Μέσω του site μας εκπαιδεύουμε το καταναλωτικό κοινό για κάθε νέο πρότυπο και τι παραπάνω θα προσφέρει στο τελικό προϊόν που αγοράζει.

Σαφέστατα η επιλογή των προϊόντων μας στηρίζεται στο γεγονός ότι αγοράζουν ένα σταθερά ποιοτικό προϊόν κάθε φορά, το οποίο έμμεσα στηρίζεται στις πιστοποιήσεις που μας βοηθούν στη διατήρηση αυτού του στόχου.

Ερώτηση: Αποτελούν η Ποιότητα και οι Πιστοποιήσεις μοχλό ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό; Η πιστοποίηση από έναν φορέα με διεθνές κύρος όπως η TÜV HELLAS (TÜV NORD) συνδράμει στην αποτελεσματικότητα και αναγνωρισιμότητα;

Ευαγγελία Ζαχάρη: Η ποιότητα είναι απαραίτητη αν θέλεις να συνεχίσεις να υπάρχεις ως εταιρεία και να αναπτύσσεσαι. Η σταθερή ποιότητα είναι το ζητούμενο από κάθε καταναλωτή, είτε στην Ελλάδα είτε στο Εξωτερικό .

Οι πιστοποιήσεις επιβεβαιώνουν ότι γνωρίζεις τον τρόπο για να το πετύχεις όλο αυτό και όταν η εταιρεία επιλέγει να επιβεβαιώσει τα συστήματα της με φορείς διεθνούς κύρους, αναγνωρισμένους, αξιόπιστους, με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία όπως είναι και ο TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι ακόμα μια εγγύηση για τον καταναλωτή.

Η συνεργασία μας με την TÜV HELLAS (TÜV NORD), πολύτιμο μέλος του οργανισμού TÜV NORD οφείλεται στην άρτια τεχνική κατάρτιση των επιθεωρητών και την πολύτιμη συμβολή τους μέσω της αλληλεπίδρασης στην εξέλιξη και τη διαρκή μας βελτίωση.

Αυτή η συνεργασία έχει συμπληρώσει 20 έτη και πιστεύω ειλικρινά ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια μάθαμε πολλά μέσα από τη σχέση μας με τον Φορέα αλλά και οι επιθεωρητές της TÜV HELLAS (TÜV NORD) πήραν πολλά από εμάς και τα αξιοποίησαν ως εμπειρίες, γνώση και εφαρμοσμένες πρακτικές.

Εγώ προσωπικά μετά από 30 χρονιά που υπηρετώ τα διεθνή πρότυπα και συνεργάζομαι με πολλούς διαπιστευμένους φορείς ανά τον κόσμο θα αναγνωρίσω στην TÜV HELLAS (TÜV NORD) τον επαγγελματισμό των επιθεωρητών αλλά το σημαντικότερο όλων τη τεχνογνωσία τους.

Η SEPTONA συνεργάζεται και συν οδοιπορεί με τους καλύτερους και μέσα σε αυτούς είναι και η TÜV HELLAS (TÜV NORD). Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους μας!

image_pdfimage_print

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Ξενόφος: Οι επενδύσεις στην πρώτη γραμμή

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Άρης Ξενόφος ΤΑΙΠΕΔ

«Οι επενδύσεις στην πρώτη γραμμή» είναι το κεντρικό μήνυμα του Εκτελεστικού Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρη Ξενόφου σε άρθρο του στην ετήσια έκδοση του The Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2020».

Ο κ. Ξενόφος επισήμανε ότι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στον κομβικό κλάδο των υποδομών, παράλληλα με την επιβίβαση της χώρας και των επιχειρήσεων στο τρένο της ψηφιακής τεχνολογίας είναι δύο βασικοί πυλώνες που στο μέλλον θα αλληλεπιδρούν και θα αλληλοσυμπληρώνονται καθοριστικά.

Η Ελλάδα χρειάζεται πολλές, στρατηγικές και επαρκείς για τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας επενδύσεις. Αποτελεί εθνικό στόχο και για την επίτευξή του πρέπει να συστρατευθούν όλες οι αναγκαίες δυνάμεις. Η προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, διαμορφώνει το υπόβαθρο εκείνο που θα καταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους ακόμα πιο στέρεη και το μίγμα της κυβερνητικής πολιτικής ακόμα πιο αναπτυξιακό.

«Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της εθνικής προσπάθειας, καθώς σχεδόν το 20% των εισροών για ΑΞΕ τα τελευταία χρόνια συνδέεται με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Το πρόγραμμα διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου που υλοποιεί το Ταμείο προσελκύει σημαντικούς επενδυτές στην Ελλάδα, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, πέρα από το έσοδο της κάθε ιδιωτικοποίησης».

Το ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του το 2011 μέχρι σήμερα έχει αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου πλέον των 9 δισ. ευρώ με συνολικό πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία να υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ.

Αναπτυξιακή στρατηγική

Μέσω μιας συνειδητής αναπτυξιακής επιλογής, το Ταμείο σχεδιάζει και εκτελεί διαγωνισμούς θέτοντας στους υποψήφιους επενδυτές δύο κυρίαρχους όρους: την εκτέλεση ενός προγράμματος υποχρεωτικών επενδύσεων –όπου είναι εφικτό– και την επίτευξη ενός θετικού αποτυπώματος στην κοινωνία.

Επιπλέον, αξιολογεί και την παράμετρο της αειφορίας από τους νέους διαχειριστές της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο λιμάνι του Πειραιά η δημιουργική συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην τελική διαμόρφωση του master plan της Cosco βοήθησε ώστε οι αρχικά προβλεπόμενες υποχρεωτικές επενδύσεις των 350 εκατ. ευρώ σχεδόν να διπλασιαστούν. Στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, το συνολικό τίμημα της παραχώρησης από τη Fraport προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι θα βρουν υποστήριξη, ώστε να ξεδιπλώσουν τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα, με το ΤΑΙΠΕΔ να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αυτών και των διοικητικών αξιωματούχων του δημοσίου. Την ίδια στιγμή, το Ταμείο παρακολουθεί και ελέγχει την εξέλιξη των συμβάσεων, ώστε οι επενδυτές να είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και προς όφελος των πολιτών.

Υπό τις ίδιες αρχές της διαφάνειας, της αμεροληψίας και της προσήλωσης στον αναπτυξιακό του στόχο με τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους για την οικονομία, το Ταμείο συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμά του. Εφέτος αναμένεται να είναι σημαντικής εντάσεως με εμβληματικά περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση, έχοντας ως στόχο έσοδα 2,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εκτός από την πώληση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που διαχειρίζεται το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών που είναι σε εξέλιξη και βρίσκονται στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, έπονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Ενδεικτικά, το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ιεράρχηση των 10 περιφερειακών λιμένων, ώστε σταδιακά να εκκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας με τη μετατροπή του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου. Σημαντικά ακίνητα όπως η «Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών», το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου κ.λπ. υπόσχονται σημαντική ανάπτυξη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καλλιτσάντσης: Η Πρωτοχρονιά μιας νέας οικονομικής δεκαετίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Άρθρο του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αναστάσιου Καλλιτσάντση, φιλοξενείται στην Ειδική Έκδοση του περιοδικού “The Economist”, «Ο Κόσμος το 2020». Ο κος Καλλιτσάντσης αναφέρεται στο ξεκίνημα μιας πολύ ελπιδοφόρας δεκαετίας και στις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στο δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη.

Αναλυτικά:

Η 1η Ιανουαρίου του 2020 ήταν η πρώτη Πρωτοχρονιά μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία που οι Έλληνες την υποδέχτηκαν με έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Δεν ήταν το κλασικό αίσθημα αισιοδοξίας που επιβάλλει η πρώτη ημέρα κάθε νέου χρόνου.

Ήταν, νομίζω, η συνειδητοποίηση πως μετά από 10 χρόνια εθνικής κατάθλιψης, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, την 1η Ιανουαρίου του 2020 αισθανθήκαμε όχι απλά πως τα χειρότερα είναι πίσω μας, αλλά πως υπάρχουν πραγματικά καλύτερα μπροστά μας και είναι πλέον εφικτά, όχι μόνο ευκταία.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως η αγορά είναι ψυχολογία και η επίδραση της ψυχολογίας στην πορεία της οικονομίας δεν είναι αμελητέα. Αν υπάρχει πεποίθηση πως μία οικονομία θα πάει καλύτερα, τότε το κλίμα βελτιώνεται, οι επενδυτές γίνονται λιγότερο επιφυλακτικοί και σιγά σιγά κάτι κινείται.

Αυτά όμως που πρέπει να κινηθούν από εδώ και πέρα στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά, αν θέλουμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο αυτής της δεκαετίας και αν επιθυμούμε να κεφαλαιοποιήσουμε τις θετικές προοπτικές που για πρώτη φορά διακρίνονται μετά από 10 χρόνια.

Τα assets της χώρας, έμψυχα και υλικά, έχουν βγει μόλις από μία δεκαετία συνεχούς υποβάθμισης. Σε επίπεδο ανθρώπινου κεφαλαίου, περίπου 500.000 Έλληνες μετανάστευσαν από το 2010 προς αναζήτηση μιας καλύτερης επαγγελματικής τύχης.

Παράλληλα, υπήρξε μια διαρκής απαξίωση των παγίων και των υποδομών, αφού από το 2008 έως σήμερα έχει σημειωθεί καθίζηση της τάξεως του 59% στις Δημόσιες και Ιδιωτικές επενδύσεις. Κοιτάζοντας αποκλειστικά και μόνο αυτά τα δύο στοιχεία, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η εθνική οικονομία.

Προκειμένου η ελληνική οικονομία να ανακάμψει κατά τρόπο βιώσιμο και μακροχρόνιο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πλήρως τις προϋποθέσεις που απαιτείται να διασφαλίσουμε, ώστε οι θετικότερες προοπτικές που διακρίνονται, να μετουσιωθούν σε πραγματικότητα.

Πρώτον, οφείλουμε να χαρτογραφήσουμε πλήρως τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα και που την τοποθετούν πιο ψηλά στις προτιμήσεις της επενδυτικής κοινότητας. Για παράδειγμα, πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε το κλίμα της Ελλάδας ως συγκριτικό πλεονέκτημα μόνο για τον κλάδο του τουρισμού.

Η χώρα διαθέτει λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της φυσιογνωμίας ένα εξαιρετικά σημαντικό δυναμικό σε αιολική και ηλιακή ενέργεια. Θα μπορούσε λοιπόν να προσελκύσει μεγαλύτερες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αξιοποιώντας και τη στροφή των επενδυτών προς πιο «πράσινες» τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους.

Η μεταλιγνιτική εποχή που ξεκινά στην Ελλάδα και η ηλεκτρική διασύνδεση μεγάλων νησιών, όπως η Κρήτη, με την ηπειρωτική χώρα, γεννούν προοπτικές στον κλάδο της ενέργειας που δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν. Επομένως, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα πολυδιάστατα κι όχι ως μονοκαλλιέργειες.

Δεύτερον, οι επενδύσεις πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελείς, να ενέχουν δηλαδή ανάλογα οφέλη και για τη χώρα και για τον επενδυτή. Ως εκ τούτου, είναι υποχρέωσή μας και απέναντι στις μελλοντικές γενιές να διαθέτουμε τα assets που έχει η Ελλάδα σε εκείνους που επενδύοντας μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία όχι απλά να δώσουν ένα πρόσκαιρο αντίτιμο.

Υπό αυτό το πρίσμα το μοντέλο των παραχωρήσεων πρέπει να επεκταθεί πέρα από το κλασικό πλαίσιο των αυτοκινητοδρόμων και να καταστεί κυρίαρχο έναντι αυτού της απλής πώλησης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου. Ο επενδυτής που αποκτά δικαίωμα εκμετάλλευσης ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου με τη μέθοδο της παραχώρησης, πέραν από το όποιο τίμημα καταβάλλει, αναλαμβάνει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις πρόσθετων επενδύσεων, αλλά κυρίως της συντήρησης και της σωστής λειτουργίας της υποδομής που του παραχωρείται.

Η μεγιστοποίηση της συνολικής ωφέλειας της πολιτείας πρέπει να περιλαμβάνει πέρα από τις παράπλευρες ωφέλειες (π.χ. μείωση του κόστους και χρόνου των μεταφορών για τους δρόμους και τα τραίνα) και την ωφέλεια από τη σωστή συντήρηση και λειτουργία της συγκεκριμένης υποδομής που παραχωρείται.

Τρίτον, απαιτείται σύμπραξη προκειμένου να μεγιστοποιείται η επενδυτική ισχύς, αλλά και να επιμερίζεται το όποιο ρίσκο. Οι εποχές των γενναίων Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Προτεραιότητα λοιπόν πρέπει να δοθεί σε επενδύσεις με προσέλκυση ιδιωτικών και ξένων κεφαλαίων, καθώς και ευρωπαϊκών κονδυλίων με τη στήριξη των Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Τραπεζών και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Είναι απαραίτητο να δημιουργείται η μέγιστη δυνατή μόχλευση, αντλώντας κεφάλαια από διαφορετικές πηγές και υλοποιώντας επενδύσεις με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, καλύτερη ορατότητα και ελεγχόμενο ρίσκο, με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.

Τέταρτον και τελευταίο μεν αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει προς όφελός της τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που διαθέτει. Όσες ελληνικές πολυεθνικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να σταθούν όρθιες μέσα στην κρίση, συνεχίζοντας να επενδύουν στη χώρα και να δίνουν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους, έχουν πλέον μεταλλαχθεί σε κάτι πολύ ισχυρότερο και ανθεκτικότερο από αυτό που ήταν.

Έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, έχουν πάρει πολύτιμα μαθήματα και έχουν αλλάξει νοοτροπίες και κουλτούρες διοίκησης και δραστηριοποίησης. Αυτοί οι εθνικοί πρωταθλητές μπορούν να αποτελέσουν ανεκτίμητο συνέταιρο για έναν ξένο επενδυτή που εισέρχεται στη χώρα, αλλά κυρίως μπορούν να εξελιχθούν σε καταλύτη συνολικής μεταμόρφωσης του γενικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Συμπερασματικά, αν επιδιώκουμε (όπως θα έπρεπε) ένα πιο στέρεο μοντέλο ανάπτυξης από αυτό της παροχής υπηρεσιών και της κατανάλωσης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Πρωτοχρονιά του 2020 όχι απλά ως την αρχή ενός νέου ημερολογιακού έτους, αλλά ενός νέου κύκλου ανάπτυξης. Όχι μόνο να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, αλλά να θέσουμε τις βάσεις ενός μακροχρόνιου ενάρετου κύκλου ανάπτυξης, σχεδιάζοντας και επενδύοντας σωστά. Να δημιουργήσουμε αξία για τις επόμενες γενιές.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καραμανλής: Ο δρόμος Πάτρα-Πύργος μπορεί να είναι έτοιμος το 2023

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

«Μπορούμε να είμαστε έτοιμοι το 2023 με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου αρκεί κάποιος επιχειρηματίας να μην βάλει το γινάτι πάνω από το κοινό καλό, κάνοντας προσφυγές που το μόνο που μπορούν να “πετύχουν” είναι να καθυστερήσουν το έργο», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Όπως σημειώνει ο Κώστας Καραμανλής υπάρχουν έργα στα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε πολύ σύνθετα και δύσκολα προβλήματα και το πιο χαρακτηριστικό είναι το Πάτρα-Πύργος. «Θα είχε ήδη τελειώσει, αν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ακύρωνε το διαγωνισμό για να σπάσει το έργο στα 8 -με ολέθριες συνέπειες…», είπε ο Κώστας Καραμανλής και τόνισε ότι «φτάσαμε το πραγματικό δίλημμα να είναι αν το έργο θα πραγματοποιηθεί ή όχι».

Όπως σημειώνει πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Ολυμπία Οδό για να ενταχθεί το έργο στη σύμβαση παραχώρησης, χωρίς να δώσει το ελληνικό δημόσιο ούτε ευρώ παραπάνω.

«Είναι η πιο γρήγορη και οικονομική λύση», επισημαίνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να είμαστε έτοιμοι το 2023, αρκεί να πάρουμε το πράσινο φως της Ε.Ε., που ελπίζω να συμβεί τους επόμενους μήνες…».

Για τις συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής αναφέρει ότι είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο του υπουργείου του ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί τους επόμενο διάστημα.

«Στη Θεσσαλονίκη, υπογράψαμε σύμβαση με τα ΚΤΕΛ και τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν 120 νέα οχήματα στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ. Μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε άλλα 100. Έτσι, από 215 που παραλάβαμε, θα ξεπεράσουμε τα 500, όσα περίπου είχαμε το 2014. Παράλληλα, προετοιμάζουμε διαγωνισμό που θα γίνει εντός του 2020, για προμήθεια 1000 λεωφορείων και για τις δύο πόλεις. Πολλά από αυτά θα είναι ηλεκτρικά και γενικότερα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Επειδή όμως οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν, περάσαμε τροπολογία ώστε στο ενδιάμεσο να προμηθευτούμε λεωφορεία και με leasing. Με αυτές τις συνδυασμένες κινήσεις, η κατάσταση τελικά θα εξομαλυνθεί…»

Ο Κώστας Καραμανλής αφού αναγνώρισε ότι η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, «δεν είναι καθόλου ικανοποιητική», ούτε στην Αθήνα ούτε στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε με νόημα ότι «μακάρι προβλήματα 5 ετών διάλυσης, να μπορούσαν να ξεπεραστούν μέσα σε λίγους μήνες».

«Ειδικότερα για τα λεωφορεία, δυστυχώς παραλάβαμε έναν γερασμένο και κακοσυντηρημένο στόλο. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, κάθε τόσο οχήματα βγάζουν προβλήματα. Σήμερα κυκλοφορούν κάτω από 1000 λεωφορεία στην Αθήνα και περίπου 300 στη Θεσσαλονίκη –φανταστείτε να μην είχαμε θέσει 100 επιπλέον σε κυκλοφορία… Αρκετά από αυτά θα αποσυρθούν τα επόμενα χρόνια», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Για το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου είπε:

Υπάρχουν και έργα που είχαν βαλτώσει αλλά η λύση ήταν πολύ πιο εύκολη. Όπως το αεροδρόμιο του Καστελλίου, έργο με τεράστια αναπτυξιακή σημασία για την Κρήτη και τον ελληνικό τουρισμό συνολικά. Είχε συμβασιοποιηθεί, αλλά δεν μπορούσε να ξεκινήσει, επειδή κακοί χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν κολλήσει τη χρηματοδότησή του. Ήρθαμε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπογράψαμε προχτές και ξεκινάμε!

Για τις λεωφορειολωρίδες και τις ΛΕΑ    

Θα το καταφέρουμε και αυτό, με συστηματική προσπάθεια. Το πρώτο βήμα είναι να θεσπιστούν αυστηρές, αλλά ρεαλιστικές ποινές. Θα γίνει με τον νέο ΚΟΚ. Το δεύτερο βήμα είναι αυτές οι ποινές να εφαρμόζονται. Δεν εξαρτάται από το Υπουργείο μας φυσικά, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα γίνει επίσης, γιατί η οδική ασφάλεια αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ακολουθεί κι ένα τρίτο βήμα, με μακροπρόθεσμα οφέλη: τα προγράμματα οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας στα σχολεία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα