Μαρίνα
Ξυπνητού

Με γοργούς ρυθμούς τρέχει ο ΔΕΔΔΗΕ τις διαδικασίες προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να γίνει η εγκατάσταση των πρώτων 500.000 «έξυπνων» μετρητών. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, η τοποθέτηση τους θα γίνεται σταδιακά και περιλαμβάνει συνολικά την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών μετρητών σε πελάτες χαμηλής τάσης.

Σκοπός του ΔΕΔΔΗΕ είναι μέχρι το 2030 όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή και να εξαλειφθεί μεταξύ άλλων το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, που αντιστοιχεί σε επιβάρυνση 400 εκατ. ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Το ύψος του έργου ανέρχεται στα 1,2 δις. ευρώ.

Όπως εξηγούν πηγές από τον ΔΕΔΔΗΕ στο ypodomes.com, σε αυτή την φάση ο Διαχειριστής έχει ολοκληρώσει το διαγωνιστικό κομμάτι του mini διαγωνισμού που αφορά την εγκατάσταση 360.000 «έξυπνων» μετρητών. Ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία της Protasis με την Sagemcom Energy & Telecom SAS και η διαδικασία προβλέπει να τοποθετηθούν μέχρι τα τέλη του έτους κυρίως σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και μεγάλους καταναλωτές.

Οι υπόλοιποι 140.000 από τους συνολικά 500.000 που δρομολογεί ο ΔΕΔΔΗΕ να εγκατασταθούν επίσης μέσα στο έτος, θα αφορούν κυρίως νοικοκυριά. Επειδή πρόκειται για ένα τεράστιο project ο Διαχειριστής θα σπάσει τον διαγωνισμό σε μικρότερους και σε κάθε παρτίδα οι τέσσερις εταιρείες που έχουν προκριθεί, θα καταθέτουν οικονομικές προσφορές. Ανάλογα το πόσο ανταγωνιστική οικονομική προσφορά θα… δίνουν, θα είναι αντίστοιχος και ο αριθμός των μετρητών που θα αναλαμβάνουν να εγκαταστήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις εταιρείες που έχουν προκριθεί και κατέθεσαν τεχνοοικονομική προσφορά για τους έξυπνους μετρητές είναι:
– Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
– Η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh.
– Η σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS.
– Η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.

Τα οφέλη των Έξυπνων Μετρητών

Ουσιαστικά, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των «έξυπνων» μετρητών θα αλλάξει ριζικά όλα όσα ισχύουν σήμερα, για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος.

Ειδικότερα, μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή.

Παράλληλα, μειώνεται το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού η ανάγνωση των μετρήσεων, η αποκοπή και επανασύνδεση γίνονται εξ’ αποστάσεως.

Για τους καταναλωτές, με την πρόσβαση στα στοιχεία των τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης ή του διαδικτύου, παρέχεται η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV