Μαρίνα
Ξυπνητού

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ανακοινώσει ο ΔΕΔΔΗΕ τους αναδόχους που θα… τρέξουν την πρώτη μεγάλη παρτίδα εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών σε 3 εκατ.  παροχές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί από την ItronSpain SLU, την Iskraemeco.d και την Protasis.

Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις εταιρείες που είχαν αρχικά προκριθεί ήταν η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL, η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh, η σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS και η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, η  παραγγελία με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, θα επιμεριστεί στους τρεις αναδόχους με βάση τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν από την αξιολόγηση των προσφορών τους – την οποία θα ανακοινώσει ο ΔΕΔΔΗΕ τον Ιανουάριο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο ανάδοχος με την υψηλότερη βαθμολογία θα αναλάβει το 40% της παραγγελίας, ο αμέσως επόμενος το 35% και ο τρίτος το 25%.

Το mega project του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει συνολικά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.200.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί), καθώς και την ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Διαχειριστή, το 2025 αναμένεται να εγκατασταθούν ακόμα 900.000 μετρητές, το 2026 θα έχουν εγκατασταθεί 2,2 εκατ., το 2027 θα φτάσουν τους 3,5 εκατ., το 2028 τους 4,7 εκατ., το 2029  θα ανέρχονται στους 6 εκατ. και το 2030 που το έργο θα ολοκληρωθεί θα είναι συνολικά 7,3 εκατ. «έξυπνοι» μετρητές.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,16 δις.

Αναλυτικότερα, το project προβλέπει συνολικά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών για το σύνολο των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Επίσης, περιλαμβάνει τη σύνδεση των καταναλωτών χαμηλής τάσης σε ένα κέντρο τηλεμέτρησης χωρητικότητας τουλάχιστον 8 εκατ. μετρητών.

Οι νέοι μετρητές θα διασφαλίζουν τη συλλογή στοιχείων, χρήσιμων για πολιτικές εξοικονόμησης και για χάραξη πιο δυναμικών εμπορικών πολιτικών, από τους προμηθευτές. Ουσιαστικά, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των «έξυπνων» μετρητών θα αλλάξει ριζικά όλα όσα ισχύουν, σήμερα, για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος. Έτσι, οι «έξυπνοι» μετρητές που θα επικοινωνούν και με τις «έξυπνες» συσκευές θα είναι σε θέση να παρέχουν στους καταναλωτές και στους παρόχους διαρκή ροή στοιχείων για την κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα ο καταναλωτής θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ύψος των κιλοβατωρών που έχει καταναλώσει.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV