Μαρίνα
Ξυπνητού

Αρχές του 2024 θα ξεκαθαρίσει ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει το project του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους» μετρητές ρεύματος σε περίπου 7,5 εκατομμύρια παροχές, ενώ μέσα στο έτος θα αρχίσει σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά δεδομένου ότι θα ξεκινήσει η εγκατάσταση τους με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Τον Νοέμβριο αναμένεται να γίνει και η κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από τις τέσσερις εταιρείες που συμμετέχουν στην διαδικασία. 

Όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, «λόγω της σημασίας του project και επειδή δεν είναι ένας κλασσικός διαγωνισμός καθώς έχει πάρα πολλά κριτήρια, ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι το roll out θα μπορέσει να γίνει γρήγορα και σωστά. Έχοντας ως δεδομένο ότι μιλάμε για περίπου 7,5 εκατ. μετρητές η εγκατάσταση τους μόνο σταδιακά μπορεί να γίνει. Έτσι, οι πρώτοι θα ξεκινήσουν άμεσα, εντός του 2024 και μέχρι το 2030 θα έχουν εγκατασταθεί όλοι. Για να είναι μέχρι και το τελευταίο σπίτι με έξυπνο μετρητή».   

Οι 4 “μνηστήρες” της Β’ φάσης

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ έχουν προκριθεί τέσσερις εταιρείες, οι οποίες έχουν λάβει ήδη τα τεύχη με τις τεχνικές απαιτήσεις του έργου και τον Νοέμβριο αναμένεται να καταθέσουν τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές τους. Πρόκειται για τις εξής: 

  • Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
  • Η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh.
  • Η σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS.
  • Η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος να συμμετάσχουν και οι τέσσερις στην διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου. Σε κάθε περίπτωση, με την παράδοση των πρώτων 500.000 μετρητών, για κάθε επόμενη «παρτίδα» θα διενεργούνται εσωτερικοί υπό – διαγωνισμοί, ανάμεσα στους αναδόχους.

Τα οφέλη του έργου 

Το ύψος του έργου είναι περί στα 1,4 δις. ευρώ και προβλέπει την αντικατάσταση των σημερινών «ρολογιών» με σύγχρονα έξυπνα συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως έχει επικοινωνήσει κατά το παρελθόν ο ΔΕΔΔΗΕ, οι νέοι μετρητές θα έχουν πολλαπλά οφέλη. Ουσιαστικά, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των «έξυπνων» μετρητών θα αλλάξει ριζικά όλα όσα ισχύουν σήμερα, για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος. 

Ειδικότερα, μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή.

Παράλληλα, μειώνεται το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού η ανάγνωση των μετρήσεων, η αποκοπή και επανασύνδεση γίνονται εξ’ αποστάσεως.

Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι και η δυνατότητα μείωσης των ρευματοκλοπών, οι οποίες παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. Τόσο η μείωση του λειτουργικού κόστους, όσο και η μείωση της επιβάρυνσης της αξίας ρεύματος λόγω μείωσης των ρευματοκλοπών θα έχουν άμεση επίδραση στα τιμολόγια, ενώ καταργούνται και οι «έναντι» λογαριασμοί.

Για τους καταναλωτές, με την πρόσβαση στα στοιχεία των τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης ή του διαδικτύου, παρέχεται η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV