Περί τους 400.000 «έξυπνους» μετρητές θα εγκαταστήσει μέχρι την εκπνοή του έτους ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως προκύπτει από την επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους του έργου της τηλεμέτρησης που τέθηκε από τη ΡΑΑΕΥ σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Διαχειριστή, το 2025 αναμένεται να εγκατασταθούν ακόμα 900.000 μετρητές, το 2026 θα έχουν εγκατασταθεί 2,2 εκατ., το 2027 θα φτάσουν τους 3,5 εκατ., το 2028 τους 4,7 εκατ., το 2029 θα ανέρχονται στους 6 εκατ. και το 2030 που το έργο θα ολοκληρωθεί θα είναι συνολικά 7,3 εκατ. «έξυπνοι» μετρητές.
Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,16 δισ. ευρώ.
Αναλυτικοτερα’ το project προβλέπει συνολικά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών για το σύνολο των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Επίσης, περιλαμβάνει τη σύνδεση των καταναλωτών χαμηλής τάσης σε ένα κέντρο τηλεμέτρησης χωρητικότητας τουλάχιστον 8 εκατ. μετρητών.
Όπως επισημαίνεται, το έργο είναι ύψιστης σημασίας για την ψηφιοποίηση του δικτύου, που είναι μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την περίοδο 2021-2030. Θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, τη δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας, την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, τη βελτιωμένη γνώση της κατάστασης του δικτύου και τη μείωση των μη-τεχνικών απωλειών (ρευματοκλοπές).
Στα οφέλη των χρηστών που θα έχουν τους έξυπνους μετρητές με την ολοκλήρωση του έργου ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει:
-Παρακολούθηση ενεργειακής συμπεριφοράς σε πραγματικό χρόνο
-Εξοικονόμηση ή χρονική μετακύλιση ενεργοβόρων δραστηριοτήτων σε φτηνότερες τιμολογιακές ζώνες
-Συμμετοχή του καταναλωτή σε προγράμματα της αγοράς έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων
-Συχνότερη ενημέρωση του καταναλωτή για συνολική ενεργειακή συμπεριφορά και προώθηση δράσεων εξοικονόμησης
-Ακριβής τιμολόγηση βάσει πραγματικών δεδομένων κατανάλωσης
-Αναβάθμιση υφιστάμενων δυνατοτήτων των χρηστών και διεύρυνση προσφερόμενων υπηρεσιών
Από την άλλη πλευρά σημαντικά κρίνονται και τα οφέλη για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους με τη χρήση δεδομένων πραγματικού χρόνου αλλά και συμμετοχή αυτοπαραγωγής σε αγορές ΗΕ και εμβάθυνση αγοράς εξισορρόπησης λόγω συμμετοχής ΜΤ & ΧΤ μέσω Demand Response.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ θα επιτευχθεί η μείωση διαπραγματεύσιμης ενέργειας λόγω μείωσης απωλειών (τεχνικών & ρευματοκλοπές, η ανάπτυξη ενεργειακών δραστηριοτήτων (αυτοπαραγωγή, ηλεκτροκίνηση και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και η αύξηση ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και συμμετεχόντων Αγοράς (πχ. ESCO, ΦοΣΕ). Αλλά και η παροχή από την πλευρά των εταιρειών ευέλικτων και εξατομικευμένων ανταγωνιστικών τιμολογιακών πολιτικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του ο ΔΕΔΔΗΕ θα επιλέξει και τους ανάδοχους που θα τρέξουν την διαδικασία εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV