Το επόμενο διάστημα – αντί για τον Ιανουάριο που αρχικά αναμενόταν – θα ανακοινώσει τελικά ο ΔΕΔΔΗΕ τη βαθμολογία που θα αναδείξει πόσες παροχές από τις 3 εκατ. που προβλέπει η πρώτη μεγάλη παρτίδα εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών, θα κληθεί να καλύψει ο κάθε ανάδοχος. Όπως έχει ήδη γράψει το ypodomes.com, η… φουρνιά αυτή θα υλοποιηθεί από την ItronSpain SLU, την Iskraemeco.d και την Protasis.
Μέσω της ανακοίνωσης που θα κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ, θα γνωστοποιηθεί η βαθμολογία του κάθε αναδόχου και το ποσοστό της παραγγελίας που θα αναλάβουν. Δηλαδή, ο ανάδοχος με την υψηλότερη βαθμολογία θα αναλάβει το 40% της παραγγελίας, ο αμέσως επόμενος το 35% και ο τρίτος το 25%.
Πάντως, πηγές από τον Διαχειριστή επισημαίνουν πως το project «τρέχει» κανονικά – ανεξάρτητα δηλαδή από το ότι δεν έγιναν ακόμα οι ανακοινώσεις σχετικά με την βαθμολογία των αναδόχων.
Μέσα στο έτος, το πλάνο προβλέπει, να εγκατασταθούν ακόμα 900.000 μετρητές, το 2026 θα έχουν εγκατασταθεί 2,2 εκατ., το 2027 θα φτάσουν τους 3,5 εκατ., το 2028 τους 4,7 εκατ., το 2029 θα ανέρχονται στους 6 εκατ. και το 2030 που το έργο θα ολοκληρωθεί θα είναι συνολικά 7,3 εκατ. «έξυπνοι» μετρητές.
Πιο συγκεκριμένα, το project του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει συνολικά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.200.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί), καθώς και την ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκ. μετρητικών σημείων. Παράλληλα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.
Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,16 δις.
Τα οφέλη του έργου
Όπως έχει επικοινωνήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσω των νέων μετρητών, θα διασφαλιστεί η συλλογή στοιχείων, χρήσιμων για πολιτικές εξοικονόμησης και για χάραξη πιο δυναμικών εμπορικών πολιτικών, από τους προμηθευτές. Ουσιαστικά, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των «έξυπνων» μετρητών θα αλλάξει ριζικά όλα όσα ισχύουν, σήμερα, για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος. Έτσι, οι «έξυπνοι» μετρητές που θα επικοινωνούν και με τις «έξυπνες» συσκευές θα είναι σε θέση να παρέχουν στους καταναλωτές και στους παρόχους διαρκή ροή στοιχείων για την κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα ο καταναλωτής θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ύψος των κιλοβατωρών που έχει καταναλώσει.
Παράλληλα, θα μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή και παράλληλα θα μειώνεται το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού η ανάγνωση των μετρήσεων, η αποκοπή και επανασύνδεση γίνονται εξ’ αποστάσεως.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας