Newsroom

Sponsored Content

Σπύρος Κοκκολιός
Electrical Engineer
Project Manager Aftonomo by EEG
[email protected]

Στον κτιριακό τομέα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεων και οι τεχνικοί σύμβουλοι μηχανικοί έρχονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις ενεργειακής αυτονομίας, εξοικονόμησης ενεργειακών και οικονομικών πόρων, αναβάθμισης του κτιριοδομικού πλούτου και πάνω από όλα βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Aftonomo της EEG

Τo Aftonomo είναι η καινοτόμα ολοκληρωμένη λύση ενεργειακής αυτονομίας και ανεξαρτησίας που ανέπτυξε ο ελληνικός ενεργειακός Όμιλος EUNICE ENERGY GROUP (EEG), σε συνεργασία με την εταιρεία JOLT για σπίτια, επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το οποίο έρχεται ως διάδοχο σχήμα των επιτυχημένων προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» αλλά και ως πρώτο μεγάλο βήμα, που συνδυάζει την ενεργειακή αναβάθμιση με την ενεργειακή αυτονομία των κτιρίων.

Ο Όμιλος EEG έχει κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση υλοποιώντας το μοναδικό εν λειτουργία έργο παραγωγής, αποθήκευσης και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας από τον αέρα και τον ήλιο στο νησί της Τήλου. Επεκτείνει την τεχνολογική καινοτομία του σύντομα σε τέσσερα (4) ακόμη νησιά του Αιγαίου, σε Ανάφη, Δονούσα, Λέρο και Φούρνους Κορσεών.

Παράλληλα εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία, το σύστημα Aftonomo σε κατοικίες και επιχειρήσεις στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια της χώρας, αξιοποιώντας την εμπειρία του σαν Όμιλος στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία συστημάτων αυτονομίας, εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής και υλοποιώντας πρώτος τις ιδέες του μέλλοντος.

Φωτογραφία 1: Πραγματική εγκατάσταση συστήματος Aftonomo στη Ναυπακτία – Απεικόνιση Φ/Β συστήματος στη στέγη της κατοικίας.

Η προσφερόμενη λύση αποτελείται από συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, φορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων, έξυπνες συσκευές και εφαρμογές που επιτρέπουν στο χρήστη να ελέγχει και να διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει και καταναλώνει. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έξυπνο σύστημα ενεργειακής αυτονομίας & ανεξαρτησίας Aftonomo by EEG επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.aftonomo.gr

Φωτογραφία 2: Απεικόνιση του συστήματος Aftonomo της Eunice Energy Group (EEG)

Aftonomo- Πλατφόρμα διαστασιολόγησης για μηχανικούς

Ο υπολογισμός και η διαστασιολόγηση του συστήματος Aftonomo μπορεί να πραγματοποιηθεί γρήγορα και εύκολα από τους ενδιαφερόμενους μηχανικούς, μέσω της πλατφόρμας που έχει αναπτύξει ο Όμιλος EEG.

Η πλατφόρμα λειτουργεί σε online περιβάλλον και ο μηχανικός μπορεί με μια απλή εγγραφή να εισάγει βασικά δεδομένα και στοιχεία της εγκατάστασης μιας κατοικίας.

Τέτοια δεδομένα μπορούν να είναι για παράδειγμα η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τα διαθέσιμα τετραγωνικά για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος ή ακόμα και άλλες λειτουργίες όπως το προφίλ κατανάλωσης και άλλα στοιχεία που μπορούν να συλλέξουν άμεσα από τους ενδιαφερομένους πελάτες τους.

Τα δεδομένα εισάγονται εύκολα και γρήγορα σε έτοιμες καρτέλες και ο μηχανικός λαμβάνει άμεσα αναλυτικά αποτελέσματα για τον κατάλληλο εξοπλισμό του συστήματος αυτοπαραγωγής, αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας, για τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν, για την ενεργειακή εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται και πολλά περισσότερα. Με άλλα λόγια λαμβάνει απευθείας το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης λύσης συστήματος Aftonomo το οποίο πρόκειται να εγκαταστήσει ο ίδιος στον πελάτη του.

Φωτογραφία 3: Απεικόνιση εισαγωγής δεδομένων στην πλατφόρμα διαστασιολόγησης

Ειδικότερα λαμβάνει αποτέλεσμα για:

• Τον αριθμό φωτοβολταϊκών πάνελ και την ισχύ που θα πρέπει να εγκατασταθεί
• Τον αριθμό και τον τύπο των μετατροπέων (inverters) του συστήματος
• Τη χωρητικότητα της μπαταρίας
• Τα συστήματα στήριξης που θα χρησιμοποιηθούν για την τοποθέτηση όλων αυτών
• Αποτελέσματα για την ετήσια εξοικονόμηση σε χρήματα, εξοικονόμηση σε ρύπους (CO2)
• Ενδεικτικό κόστος του συστήματος

Ένας εγκαταστάτης, χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο, μπορεί γρήγορα και εύκολα να έχει αποτελέσματα για μια ολοκληρωμένη λύση ενεργειακής αυτονομίας που θα προτείνει στον πελάτη του.

Στην ουσία είναι ένα εργαλείο που του «λύνει τα χέρια» για το πώς διαστασιολογείται ένα σύστημα, καθώς η πλατφόρμα λαμβάνει υπόψη αρκετά κριτήρια, ώστε το σύστημα που ο μηχανικός προτείνει στον πελάτη να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και στις πραγματικές ανάγκες του τελικού καταναλωτή. Να είναι με άλλα λόγια, εφαρμόσιμο και υλοποιήσιμο, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της κάθε κατοικίας.

Το αποτέλεσμα που δίνει το εργαλείο είναι αυτό που ο μηχανικός μπορεί να προτείνει στον πελάτη του και να το εφαρμόσει. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που παρέχει απόλυτη ευκολία τόσο στην εισαγωγή των δεδομένων όσο και στην ερμηνεία του αποτελέσματος.

Φωτογραφία 4: Εξαγωγή ενδεικτικού αποτελέσματος από τη χρήση της πλατφόρμας του Aftonomo

Ειδικότερα η online εφαρμογή του Ομίλου EEG παρέχει στο μηχανικό/εγκαταστάτη τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
• Ευκολία στη χρήση και στην εισαγωγή των δεδομένων
• Εξοικονόμηση χρόνου καθώς λαμβάνει άμεσα το αποτέλεσμα
• Απόκτηση τεχνογνωσίας πάνω σε συστήματα αυτονόμησης και ενεργειακής διαχείρισης
• Oλοκληρωμένο προϊόν το οποίο θα προτείνει και θα εγκαταστήσει στον πελάτη του
• Επικοινωνία και υπηρεσίες από ένα και μόνο σημείο επαφής καθώς το σύστημα Aftonomo αποτελεί ολοκληρωμένη λύση

Ο μηχανικός/εγκαταστάτης αποκτά πρόσβασή σε ένα νέο τομέα δραστηριοποίησης που είναι τα συστήματα ενεργειακής αυτονομίας. Μέχρι σήμερα για παράδειγμα ήταν περισσότερο διαδεδομένα τα συστήματα ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του προγράμματος «εξοικονομώ» ή τα συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού «Net Metering». Πλέον, οι χρήστες, έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στο επόμενο βήμα, πέρα από τη λογική του ενεργειακού συμψηφισμού και να συμμετέχουν στη λογική της ενεργειακής αναβάθμιση και ανεξαρτησίας.

Η πλατφόρμα διαστασιολόγησης παρέχεται από τον Όμιλο EEG δωρεάν στον εγκαταστάτη μέσω του συνδέσμου https://mixanikos.aftonomo.gr/ είτε μέσω της ιστοσελίδας του Ομίλου EEG https://bit.ly/3mxVE2e ή τέλος και μέσα από την επίσημη σελίδα του Aftonomo https://aftonomo.eunice-group.com/

Έξυπνη διαχείριση ενέργειας – Σύστημα JOLT

Το Aftonomo του Ομίλου EEG είναι πλήρως συμβατό με το JOLT, το ολοκληρωμένο δηλαδή σύστημα έξυπνης διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας για επιχειρήσεις και σπίτια. Το JOLT περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα έξυπνων συσκευών (smart devices) και εφαρμογών που επιτρέπουν στο χρήστη να ελέγχει και να διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει και καταναλώνει. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται έξυπνοι μετρητές (smart meters) για την καταγραφή και την εποπτεία σε πραγματικό χρόνο των καταναλώσεων καθώς και τηλεχειριζόμενοι διακόπτες (smart switches) και έξυπνες πρίζες (smart plugs) για τον έλεγχο των φορτίων.

Φωτογραφία 5: Διαχείριση συστήματος αυτονομίας από smartphone

Η επικοινωνία όλων των επί μέρους τμημάτων του εξοπλισμού (smart devices, pv inverters, battery inverters, ev chargers κτλ.) και ο χειρισμός τους, πραγματοποιείται από το κεντρικό σύστημα ενεργειακής διαχείρισης του JOLT, ενώ μέσω της εφαρμογής JOLT για smartphones, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί τις καταναλώσεις του και να δίνει εντολές στη συσκευή που επιθυμεί. Για παράδειγμα μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία, να ανάψει το ηλεκτρικό θερμοσίφωνο, να απενεργοποιήσει απομακρυσμένα ένα κλιματιστικό, να προγραμματίσει τη φόρτιση του ηλεκτρικού του οχήματος.

Βίντεο: Εφαρμογή της έξυπνης ενεργειακής διαχείρισης σε κατοικία

Το JOLT εφαρμόζει αλγορίθμους βελτιστοποίησης της ενεργειακής διαχείρισης με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του κόστους της ενέργειας, ενώ χρησιμοποιώντας τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) και μηχανικής εκμάθησης (Machine Learning – ML) επιτυγχάνει την βέλτιστη διαχείριση των φορτίων και την εξασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας της εγκατάστασης.

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

To software που έχει αναπτυχθεί, είναι υπεύθυνο για τη λήψη των μετρήσεων της κατανάλωσης, και της ενέργειας που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά, την παρακολούθηση της ενεργειακής κατάστασης και τη διαχείριση της ενέργειας που βρίσκεται αποθηκευμένη στους συσσωρευτές (μπαταρίες).

Για την άμεση και αξιόπιστη μετάδοση δεδομένων γίνεται χρήση τεχνολογιών και πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται σε IoT (Internet of things) χρησιμοποιώντας ασύρματη επικοινωνία και μοντέρνα πρωτόκολλα επικοινωνιών, ξεχωρίζοντας έτσι από τον ανταγωνισμό.

Το λογισμικό αποτελείται από εφαρμογή για smart phones καθώς και από online πλατφόρμα η οποία είναι διαθέσιμη μέσω διαδικτύου από οποιονδήποτε browser. Μέσω των εφαρμογών αυτών παρέχεται στον χρήστη η δυνατότητα παρακολούθησης (monitoring) σε πραγματικό χρόνο της «ενεργειακής κατάστασης» του σπιτιού του ή της επιχείρησής του, αλλά και λήψης αποφάσεων και αποστολής εντολών (control) με γνώμονα το οικονομικό του συμφέρον μέσα από την αποδοτικότερη διαχείριση της ενέργειας.

Φωτογραφία 6: Απεικόνιση ενεργειακής κατάστασης μέσω του συστήματος JOLT

Σημαντικό χαρακτηριστικό των εφαρμογών που παρέχονται στον χρήστη είναι η αποστολή ειδοποιήσεων σχετικά με συμβουλές εξοικονόμησης αλλά και σχετικά με ενημέρωση για υπέρβαση κάποιων ορίων σε καταναλώσεις.

Επιπλέον δυνατότητα που παρέχεται στην εφαρμογή, είναι ο χρονοπρογραμματισμός των έξυπνων διακοπτών είτε για επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα είτε για μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα. Ακόμα, ο χρήστης των εφαρμογών μπορεί να ενημερωθεί για τις παρελθοντικές καταναλώσεις του με χρήση γραφημάτων τόσο σε επίπεδο εβδομάδας, μήνα αλλά και έτους.

Ο NetProsumer παίρνει τον έλεγχο των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και της ενεργειακής του κατάστασης υπό τον έλεγχό του. Πλέον μπορεί να προγραμματίσει πότε και με ποιον τρόπο θα καταναλώσει την ηλεκτρική ενέργεια, αποφεύγοντας την άσκοπη κατανάλωση της, εκμηδενίζοντας το κόστος της.

Φωτογραφία 7: Ο απόλυτος έλεγχος της ενέργειας στα χέρια σου

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV