Newsroom

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, απέστειλε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παναγιώτης Βαρούτης για το ζήτημα του Προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ.

Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

«Το Π.Τ. Αν. Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου θεωρεί υποχρέωσή του να καταθέσει τις απόψεις του στο πλαίσιο των έντονων αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι κραυγαλέες αστοχίες του δημοφιλούς Προγράμματος «Εξοικονομώ –Αυτονομώ ».

Παρά την τεχνική φύση του Προγράμματος θεωρούμε ότι η μεγάλη οικονομική του σημασία τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τη χώρα συνολικά αλλά και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού επαγγελματιών-μελών του Επιμελητηρίου μας στη διαχείριση των αιτήσεων υπαγωγής δικαιολογεί την διατύπωση των προβληματισμών και των προτάσεων μας.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την μεγάλη χρησιμότητα του Προγράμματος αφού η σωστή εφαρμογή του μπορεί με ασφαλή τρόπο να οδηγήσει τόσο σε εξοικονόμηση εθνικών πόρων όσο και σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού.

Δυστυχώς με το υπάρχον εδώ και μια δεκαετία σύστημα υποδοχής των αιτήσεων υπαγωγής αντί να προκρίνονται οι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελεσματικότερες προτάσεις επιβραβεύονται όσοι επικρατήσουν σε ένα εξοντωτικό αγώνα ταχύτητας πληκτρολόγησης με νικητή αυτόν που θα κάνει τα περισσότερα κλικ στο ίδιο χρονικό διάστημα. Παρενθετικά μπορεί να διερωτηθεί κανείς αν μια δημόσια κλήρωση των δικαιούχων δεν θα ήταν απείρως δικαιότερη.

Προφανώς το ζητούμενο δεν θα έπρεπε να είναι η ταχύτητα υποβολής των αιτήσεων αλλά η εξυπηρέτηση των πολιτών και η άμεση ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Εκτιμώντας τη σημαντικότητα του Προγράμματος και ύστερα από τη γενική διαπίστωση των ανεπαρκειών στην εφαρμογή του είναι φανερό ότι απαιτείται μια συνολική επαναξιολόγηση του και η εφαρμογή αντικειμενικών περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων στην επιλογή των δικαιούχων. Τα κριτήρια αυτά να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση πράγμα που θα συντελέσει τόσο στην ανάδειξη χρήσιμων υποδείξεων όσο και στην γενικότερη αποδοχή τους,

Προφανώς τα κριτήρια θα πρέπει να ενισχύουν τις πιθανότητες επιλογής των οικονομικά ασθενέστερων αλλά και να δίνουν προτεραιότητα στα χαμηλότερης ποιότητας κτίρια πράγμα εξάλλου που είναι και το κύριο ζητούμενο του Προγράμματος.

Εξυπακούεται ότι η αντικειμενοποίηση του συστήματος θα πρέπει να ακολουθηθεί από την υποδοχή, βαθμολόγηση και κατάταξη όλων των αιτήσεων που πληρούν τις προδιαγραφές η δε υπαγωγή θα γίνεται αυτομάτως από το σύστημα μα βάση τη σειρά κατάταξης τους. Η εισαγωγή των αιτήσεων στην σχετική πλατφόρμα εννοείται ότι θα γίνεται σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Ακόμη προτείνουμε:

Δειγματοληπτικό έλεγχο , με τυχαία επιλογή, σε ποσοστό αιτήσεων , για την ορθή ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων.

Διασφάλιση απόλυτης διαφάνειας σε όλα τα στάδια επεξεργασίας των αιτήσεων υπαγωγής

Τη διεύρυνση των προτεινόμενων παρεμβάσεων ώστε να συμπεριληφθούν εργασίες αντισεισμικής θωράκισης και κτιριακές ενισχύσεις όπως προτείνει και το ΤΕΕ στην πρόσφατη ηχηρή παρέμβασή του για το ίδιο θέμα.

Καταλήγοντας θα θέλαμε ως Περιφερειακό Τμήμα Αν. Αιγαίου να ζητήσουμε τη δίκαιη κατανομή των κονδυλίων του Προγράμματος γιατί δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό με πιο κριτήριο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χρηματοδοτείται με 13.910.000 ευρώ και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το σχεδόν διπλάσιο ποσό των 24.460.000 ευρώ», καταλήγει στην επιστολή του το Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Μπαρούτης”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV