Βαγγέλης
Θάνος

Σε εξέλιξη βρίσκονται ή θα τεθούν προς κατασκευή σημαντικά έργα που αφορούν υποδομές φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ξεπερνάει το ένα δισ. ευρώ , γεγονός που καταδεικνύει και τη σπουδαιότητα των έργων.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς αυτές οι δομές και κατ επέκταση το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο για την ομαλή ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς την πράσινη ενέργεια.
Ως εκ τούτου οι επενδύσεις και η περάτωση τέτοιων έργων θα είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας για την ταχύτητα και την ασφάλεια με την οποία θα “γυρίσει σελίδα” ο τομέας της ενέργειας

1. FSRU Αλεξανδρούπολης

Ένα σημαντικό έργο σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη.

Το έργο θα αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης ΥΦΑ, η οποία θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη σε σταθερό σημείο και σε απόσταση 17.6 χλμ νοτιοδυτικά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την απέναντι ακτή της Μάκρης.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 380 εκατ. Ευρώ και βάσει σχεδίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Η συγκεκριμένη υποδομή υλοποιείται με τις προσδοκίες να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής. Επιπλέον είναι κομμάτι του σχεδίου της ΕΕ για τη σύνδεση της ΝΑ Ευρώπης.
Πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν ενέκρινε την απόκτηση του κοινού ελέγχου της Gastrade που αναπτύσσει την πλωτή Μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, από τον ΔΕΣΦΑ, την κα Ασημίνα-Ελένη Κοπελούζου, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την GasLog Κύπρου και την Bulgartransgaz της Βουλγαρίας.

2. Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Νότιας Καβάλας

Αυτό το  έργο έχει προϋπολογισμό σχεδόν 400 εκατ. Ευρώ.
Η κατασκευή στοχεύει στην αξιοποίηση του, σχεδόν, υπό εξάντληση υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ-UGS). Η εγκατάσταση βρίσκεται στον κόλπο της Καβάλας, 11 χλμ. νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου, σε βάθος 1,700 μέτρων.

Η ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας αποτελεί ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της αγοράς φυσικού αερίου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προς όφελος των καταναλωτών. Επιπλέον, θα προσφέρει δυνατότητα μακροχρόνιας αποθήκευσης φυσικού αερίου. Να σημειώσουμε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ, η οποία δεν διαθέτει υπόγεια αποθήκη παρόλο που σημαντικό μέρος της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας στηρίζεται στο φυσικό αέριο.

3. Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB)

Άλλο ένα σπουδαίο έργο είναι αυτό του αγωγού IGB (Gas Interconnection Greece-Bulgaria).
Ο αγωγός θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora της Βουλγαρίας και ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 240 εκατ. ευρώ, σημαντικό τμήμα των οποίων θα προέλθει από κοινοτικά κονδύλια.

Το μήκος του υπολογίζεται στα 182 χλμ. εκ των οποίων τα 151 χλμ. είναι στη Βουλγαρία και τα υπόλοιπα 31 χλμ. στην Ελλάδα. Η διάμετρος του σωλήνα φτάνει τις 32 ίντσες (813 χιλιοστά).

Η δυναμικότητα του αγωγού φτάνει ετησίως τα 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a), με δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow). Η δυναμικότητα μπορεί να αυξηθεί σε 5 bcm/a με την πρόσθετη εγκατάσταση ενός Σταθμού Συμπίεσης. Το έργο περιλαμβάνει και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

Στην αφετηρία του, στην Ελλάδα, ο αγωγός θα συνδέεται με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και το σύστημα του ΔΕΣΦΑ, ενώ στην κατάληξή του θα συνδέεται με το σύστημα της Bulgartransgaz (διαχειριστής φυσικού αερίου Βουλγαρίας). Παρέχοντας τη δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου από μία επιπλέον πηγή εισόδου, ο IGB θα ενισχύσει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

4. Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας (IGNM)

Η κατασκευή του έργου έχει προϋπολογισμό σχεδόν 110 εκατομμύρια ευρώ . Ο αγωγός προβλέπεται να έχει συνολικό μήκος 123 χιλιόμετρα ( 54.3 χλμ., εντός της ελληνικής επικράτειας) και θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία προς το Νεγκότινο μέσω Ευζώνων/Γευγελής συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, διαχειριστές των οποίων είναι ο ΔΕΣΦΑ και η NER, αντίστοιχα.

Η αρχική ικανότητα μεταφοράς του θα είναι 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες, προκειμένου ο αγωγός να διαθέτει τις κατάλληλες προδιαγραφές και για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου.

Στόχος του έργου είναι η διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας με σκοπό την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην Βόρεια Μακεδονία. Μέχρι πρόσφατα η τροφοδοσία φυσικού αερίου των γειτόνων εξαρτιόταν αποκλειστικά από τον Διαβαλκανικό αγωγό Trans Balkan Pipeline και από τον Turkish Stream, μέσω Βουλγαρίας.

Ταυτόχρονα, το έργο αυτό προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου και την δραστηριοποίηση περισσότερων χρηστών συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ελληνικού κόμβου φυσικού αερίου, πράγμα που με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα ευνοϊκότερες τιμές φυσικού αερίου και στην ελληνική αγορά.

5. Ο αγωγός East Med

Αρχές του 2020, υπεγράφη Διακυβερνητική Συμφωνία Μεταξύ Ελλάδας , Κύπρου και Ισραήλ (IGA) για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Η τελική απόφαση για την κατασκευή του έργου αναμένεται να ληφθεί περί το τέλος του 2022 και, αν είναι θετική, ο αγωγός θα είναι έτοιμος για τη μεταφορά φυσικού αερίου περίπου το 2025.
H κατασκευή του East Med ξεχωρίζει καθώς είναι η μοναδική περίπτωση τέτοιου έργου που δεν εξαρτάται από τρίτα μέρη εκτός ΕΕ.
Λόγω της άμεσης πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει το πλεονέκτημα της
χαμηλής παρεμβολής πολιτικών κινδύνων καθώς θα περιβάλλεται από την ασφάλεια ενός σταθερού και πολιτικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

6. FSRU Διώρυγα Gas

Τέλος , ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται και η υποδομή και κατασκευή του πρότζεκτ “Διώρυγα Gas”.

Το συγκεκριμένο έργο προωθείται από τον όμιλο της Motor Oil , με το κόστος της μεγάλης επένδυσης να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. Ευρώ.
Βάσει σχεδίου προβλέπεται μέχρι το γ΄ 3μηνο του 2022 να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής με στόχο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2023.

Το έργο προβλέπει μια υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης ΥΦΑ, η οποία θα είναι αγκυροβολημένη σε απόσταση 1.5 χλμ. νοτιοδυτικά από τα διυλιστήρια Κορίνθου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.
Η κατασκευή έλαβε άδεια ΑΣΦΑ από την ΡΑΕ στις αρχές Μαρτίου του 2019 και θα συνδεθεί με το ΕΣΦΑ μέσω υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού.
Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του θα αποτελέσει νέο σημείο εισόδου του ΕΣΦΑ και με τις απαιτούμενες , θα εξασφαλίσει πρόσβαση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Και τα έξι παραπάνω έργα που αφορούν υποδομές φυσικού αερίου χαρακτηρίζονται σημαντικά . Όταν τεθούν σε λειτουργία αναμένεται να αναβαθμίσουν τη χώρα στην ενεργειακή σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής,  ενώ παράλληλα θα σημάνουν και την ομαλή μετάβαση σε μορφές ενέργειας που θα είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV