Connect with us

Αττική Οδός

Εξετάζεται η είσοδος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στο διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού

Δημοσιεύθηκε

στις

Πέτρος Σουρέτης
Πέτρος Σουρέτης, Πηγή: intrakat

Ανοιχτή άφησε την πόρτα εισόδου στην Αττική Οδό, ο αντιπρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Δημήτρης Κούτρας τη χθεσινή Γενική Συνέλευση. Η εταιρεία δεν συμμετείχε στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος όμως βάσει διαγωνισμού μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο από τα σχήματα που έχουν έδωσαν το “παρών” στην πρώτη φάση του μεγάλου αυτού διαγωνισμού. Είναι άλλωστε και η μοναδική από τις BIG 5 που επέλεξε να μην συμμετάσχει στον διαγωνισμό που πραγματοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ. Να σημειωθεί πως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ διαθέτει το 13% του αυτοκινητόδρομου Μορέα, κάτι που αυτόματα την βάζει “εντός” του περιβάλλοντος του διαγωνισμού.

Να θυμίσουμε πως τα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι τα παρακάτω:

1.ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A.
2.GRUPPO FININC – INC SpA
3.Ένωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρείες «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» και «First Sentier  ARK HOLDCO S.a.r.l.»
4.Ένωση προσώπων «VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.»
5.Ένωση προσώπων «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ADRIAN INFRASTRUCTURE»
6.Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A.» και «RUBICONE BIDCO S.A.»
7.Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.AR.L.» και «FINCOP INFRASTRUCTURE LTD» (όμιλος Κοπελούζος)
8.Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «VAUBAN» – «DIF» – «EGIS»

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα, στο επόμενο χρονικό διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορέσει να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του μεγάλου διαγωνισμού που θα είναι η πιο ουσιώδης καθώς θα μας φέρει στην στιγμή της αλήθειας που θα είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Όπως φαίνεται και από την τοποθέτηση των ελληνικών τεχνικών εταιρειών, λόγω της φύσης του διαγωνισμού για την νέα 25ετή περίοδο παραχώρησης της υφιστάμενης Αττικής Οδού, απευθύνεται λιγότερο σε κατασκευαστικές εταιρείες και περισσότερο σε funds με εξειδίκευση στην διαχείριση υποδομών αλλά και private equity.

Οι ελληνικοί όμιλοι έχουν συμμαχήσει με διαφορετικά funds. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την First Sentier, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και η ΑΒΑΞ με την ADRIAN, ο Κοπελούζος με την MACQUARIE, η Μυτιληναίος με την Vinci και την Mobility Partners.

Συνεχίζει το ράλι νέων έργων η ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Να θυμίσουμε πως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ φέτος συνεχίζει το μεγάλο μπάσιμο που έχει κάνει στα μεγάλα έργα υποδομών. Είναι προσωρινός ανάδοχος μαζί με την ΤΕΡΝΑ και την ΑΚΤΩΡ στην επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, την πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ στο έργο-ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη, με την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ στο έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, φτάνοντας το ανεκτέλεστο της στα 1,1 δισ. ευρώ, αριθμός ρεκόρ για την εταιρεία.

Παράλληλα έχει αναλάβει με την Bouygues ως Early Contractor Involvement στον Marina Tower στο Ελληνικό κάτι που της δίνει το προβάδισμα στην κούρσα για την ανάληψη του κατασκευαστικού αντικειμένου που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ και που πρόκειται να ξεκινήσει το 2023. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από την Lamda Development. Πρόσφατα σε δημοσιογραφική επίσκεψη ο CEO της LD, Οδυσσέας Αθανασίου είχε χαρακτηρίσει “άριστη” τη συνεργασια με το ελληνο-γαλλικό δίδυμο.

Στα δημόσια έργα η ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει υπογράψει σύμβαση κατασκευής με την ΕΡΓΟΣΕ για την ηλεκτροκίνηση της γραμμής Λάρισα-Βόλος ενώ είναι θέμα χρόνου και μια δεύτερη υπογραφή με την σιδηροδρομική εταιρεία για τα έργα Β`φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που υπήρξαν για την επικείμενη είσοδο των εφοπλιστών και πρώην βασικών μετόχων στον όμιλο Ελλάκτωρ, Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη στον ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου, Δημήτρης Κούτρας, ήταν σαφής λέγοντας πως: “για να τελειώσω με τα δημοσιεύματα, εμείς είμαστε ένα θεσμικό όργανο και σαν Intrakat δεν έχουμε τίποτα να πούμε για αυτά, ούτε κουβέντες κάνουμε. Αυτά θα ανακοινωθούν, αν υπάρχουν κουβέντες, που δεν ξέρω αν υπάρχουν, από εκεί που πρέπει”.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα