Newsroom

Εξελίξεις αναμένονται την άνοιξη στο διαγωνισμό για το τηλεπικοινωνιακό mega-ΣΔΙΤ Ultrafast Broadband, ενός έργου με συνολικό προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Η επόμενη, κρίσιμη φάση του διαγωνισμού μετά τη διεξαγωγή του ανταγωνιστικού διαλόγου και την εκδίκαση μίας προδικαστικής προσφυγής, η απόφαση για την οποία αναμένεται πολύ σύντομα- είναι η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή του έργου, στην οποία εκτιμάται ότι θα σχηματιστούν έως 4 κοινοπραξίες μεταξύ των εταιρειών, προκειμένου να διεκδικήσουν το μεγάλο project.

Όπως εξηγούν παράγοντες με καλή γνώση των τηλεπικοινωνιακών έργων, η λογική του σχηματισμού κοινοπραξιών εδράζεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες που ειδικεύονται στις υποδομές και τις κατασκευές δεν προβλέπεται να ανοιχτούν εύκολα σε μία νέα -γι’ αυτές- αγορά, γι’ αυτό αναμένεται άλλωστε να προτιμήσουν «συμμαχίες» με τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που διαθέτουν ήδη σχετική τεχνογνωσία.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η επόμενη φάση θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και στις αρχές του καλοκαιριού με τις συμβασιοποιήσεις των έργων να θεωρούνται εφικτές, αναλόγως του βηματισμού, μεταξύ του 3ου και 4ου τριμήνου του 2020, καθιστώντας εφικτή την εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης το 2021.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχε εγκριθεί από την Κομισιόν η συγχρηματοδότηση του μεγάλου τηλεπικοινωνιακού έργου με 223 εκατ. ευρώ, από κονδύλια της ΕΕ, με πάνω από 196 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 27 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), χρήματα που αφορούν το χρηματοδοτικό σκέλος της δημόσιας δαπάνης του έργου, η οποία συνολικά ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το έργο ανέρχεται σε 870 εκατ. ευρώ, ποσό που το καθιστά το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που «τρέχει» αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Το έργο που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, έλαβε το «πράσινο φως» της Διυπουργικής Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2019, με τον σχετικό διαγωνισμό να εκκινεί τον Μάιο του ίδιου έτους. Το Ultrafast Broadband αναμένεται να ωφελήσει 2,4 εκατ. πολίτες, παρέχοντας συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps ενώ περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία της  λεγόμενης «Κοινωνίας του Gigabit».

Στον διαγωνισμό, κατόπιν του αποκλεισμού της Oman Fiber Optic και της Wind Hellas, παραμένουν 8 συμμετέχοντες:

– Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία

– Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών

– Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία

– Άβαξ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων

– Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία

– Ιντρακόμ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών

– Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία Όμιλος Επιχειρήσεων

– Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία

– ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία Α.Ε.

Το εν λόγω έργο θα φέρει «επανάσταση» στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας εφόσον πάνω από 800 χιλ. νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί θα επωφεληθούν, αποκτώντας πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων.

Ώθηση και στο Superfast Broadband

Άλλη μία σημαντική διάσταση του τηλεπικοινωνιακού έργου είναι και η συνακόλουθη ενίσχυση της δράσης ευρυζωνικότητας Superfast Broadband (SFBB), η οποία ξεκίνησε το 2018 με τη διείσδυσή της να παραμένει μέχρι σήμερα χαμηλή ελλείψει διαθεσιμότητας δικτύων νέας γενιάς.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 50 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για το SFBB, έχουν δεσμευτεί μόλις τα 1,8 εκατ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε 12.000 εγγεγραμμένους, εκ των οποίων μάλιστα έχουν ενεργοποιηθεί μόλις 5.000 συνδέσεις.

Το SFBB αφορά αφορά την επιδότηση ευρυζωνικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με περίπου 360 ευρώ ανά σύνδεση σε βάθος διετίας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV