Μαρίνα
Ξυπνητού

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η πώληση του 20% της «Αριάδνη Interconnection», καθώς μέχρι τον Μάρτιο υπολογίζεται ότι θα έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές από τα τέσσερα σχήματα που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση.

Πρόκειται για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την κοινοπραξία Macquarie – Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), την Terna (Διαχειριστής του ιταλικού συστήματος μεταφοράς) και την κινεζική State Grid.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους θα ανοίξει το «Virtual Data Room» όπου θα αναρτηθεί ο πλήρης φάκελος του έργου, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που θα επιτρέψουν στους διεκδικητές του 20% να διαμορφώσουν τα προσφερόμενα τιμήματά τους. Μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, θα πάρει τη σκυτάλη η αξιολόγησή τους ώστε να ανοίξει τον δρόμο για την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή.

Όσον αφορά την πορεία του έργου, οι εργασίες κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2024, με την εμπορική λειτουργία του να τοποθετείται στα μέσα του 2025.

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ 

Ψηλά στην ατζέντα του ΑΔΜΗΕ είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με τις ίδιες πηγές να επισημαίνουν πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα οριστικοποιηθεί η είσοδος των ενδιαφερόμενων επενδυτών στην «Great Sea Interconnector», τη θυγατρική του Διαχειριστή που είναι φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο εντός και εκτός Ευρώπης για το έργο προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή στο σχήμα υπάρχει ο ΑΔΜΗΕ, το ισραηλινό fund Aluma και το fund TAQA από το Άμπου Ντάμπυ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία για συμμετοχή του ισραηλινού fund στο έργο, ενώ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου για την κλιματική αλλαγή COP 28 υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με τον ενεργειακό όμιλο TAQA με έδρα το Ντουμπάι επίσης για την προοπτική μετοχικής συμμετοχής στην εταιρεία ειδικού σκοπού που σύστησε ο ΑΔΜΗΕ.

Όσον αφορά το κατασκευαστικό σκέλος του έργου, για το τμήμα Κρήτη-Κύπρος, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε πως εντός του 2024 θα ξεκινήσει η κατασκευή των υποβρύχιων καλωδίων, ενώ θα αρχίσουν και οι πρώτες εργασίες (χωματουργικά) για την υλοποίησή του. Επίσης, μέσα στο 2024 θα συμβασιοποιηθεί η κατασκευή και του σταθμού μετατροπής στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρότζεκτ έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 658 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό CEF, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια θα προέλθουν από τυχόν εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, τραπεζική χρηματοδότηση και ίδια συμμετοχή των μετόχων της «Great Sea Interconnector».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV