Connect with us

Κτιριακά Έργα

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για το “Αστεροσχολείο” στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash

To έργο με τίτλο «Αστεροσχολείο: Το σχολείο των Αστεριών» στα Ανώγεια Ρεθύμνου, χρηματοδοτήθηκε με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του υπουργείου Εσωτερικών, με προϋπολογισμό 983.275 ευρώ.

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία στο όδος Ίδη (Ψηλορείτη) ενός κτιρίου πολλαπλών χρήσεων με θόλο, το οποίο θα στεγάζει τηλεσκόπιο για την επί τόπου παρατήρηση, με στόχο την προώθηση της γνώσης στον κλάδο της αστρονομίας και της αστροφυσικής, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον εμπλουτισμό, την αναβάθμιση και την περαιτέρω ανάπτυξη γνώσεων μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων.

Με την χρηματοδότηση αυτή, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, δημιουργείται μια μοναδική δυνατότητα να πολλαπλασιαστεί η απήχηση μιας καθαρά επιστημονικής επένδυσης – αυτής του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα – ώστε να έχει την μέγιστη δυνατή επίδραση στην ευρύτερη κοινωνία της πόλης των Ανωγείων, της Κρήτης και της Ελλάδας.

Το έργο

Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή κτιρίου Αστεροσχολείου, με τη δημιουργία μίας νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων 315 τ.μ. και την κατασκευή ειδικού Αστρονομικού Θόλου Παρατήρησης με τηλεσκόπιο για την επί τόπου παρατήρηση. Επίσης, θα υπάρξει προμήθεια εξοπλισμού Αστεροσχολείου, ενώ παράλληλα από πλευράς του δήμου Ανωγείων θα πραγματοποιηθούν δράσεις δημοσιότητας.

Η σκέψη για το «Αστεροσχολείο» πρόκειται για μια όμορφη σκέψη, επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης «την οποία διάβασα σε ένα σχολικό έντυπο το 2010 κατά την επίσκεψη μου στον δήμο Υπάτης. Όταν διατύπωσα την πρόταση αυτή στον καθηγητή κ. Παπαμαστοράκη, ενθουσιάστηκε από μια τέτοια προοπτική και το έβαλε στα σχέδια του. Προτείναμε να κατασκευάσουμε ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων στον Σκίνακα, για να αναβαθμίσουμε ριζικά την εμπειρία των επισκεπτών, την ικανότητα του Αστεροσκοπείου και των Ανωγείων να οργανώνουν δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, και προβολής, και τις δυνατότητες της βιομηχανίας του τουρισμού στα Ανώγεια, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό βιωματικό τουριστικό προϊόν με θέμα την Αστρονομία, που θα τροφοδοτήσει την καινοτόμο, βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής».

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε και στην Επιτροπή 2021, διότι όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανωγείων, «ενσωματώνει το πνεύμα της Επανάστασης του 1821 – όχι μόνο ως σύμβολο εξέγερσης ενάντια στην καταπίεση, αλλά και ως ζωντανό παράδειγμα επιμονής, αντοχής και ανάκαμψης απέναντι στο τραγικό ενίοτε αποτέλεσμα μιας τέτοιας μάχης. Ευχαριστούμε την πρόεδρο κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τα στελέχη της Επιτροπής που αγκάλιασαν την ιδέα αυτή».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα