Νίκος
Καραγιάννης

Αποδεκτό με ενθουσιασμό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού έγινε η το πολυνομοσχέδιο της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, για τον Θεματικό Τουρισμό. Οι εκπρόσωποι των φορέων και του ΣΕΤΕ (ΣΕΤΚΕ, FedHATTA, HAPCO κ.α.) που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής ευχαρίστησαν την Υπουργό που τους έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στη διαβούλευση και το σύνολο των αιτημάτων τους ενσωματώθηκαν στο κατατεθέν νομοσχέδιο.

Χαρακτηριστικά, ο Ανδρέας Λαζαρίδης, εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών – ΠΟΞΕΝ, δήλωσε στην Επιτροπή της Βουλής ότι «για πρώτη φορά θεσμοθετεί τη δυνατότητα μετάφρασης και διερμηνείας ως δυνατότητα κάλυψης της έλλειψης ξεναγών, μια δυνατότητα που οριζόταν μέχρι τώρα σε εγκυκλίους του Υπουργείου Τουρισμό, αλλά είναι η πρώτη φορά που θεσμοθετείται σε νομοσχέδιο. Επίσης, για πρώτη φορά ορίζονται στο νομοσχέδιο τα προσόντα των κατ’ εξαίρεση ξεναγών, όπως και η διάρκεια της άδειας.»

Σε ανάλογο κλίμα ο Μάρκος Δανάς, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με το νομοσχέδιο, με τον τρόπο με τον οποίον φτιάχτηκε, κάνοντας αναφορά στη μακρά δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης σχολίασε με τη σειρά του απευθυνόμενος προς την Έλενα Κουντουρά: «Είμαστε κι εμείς πολύ ευχαριστημένοι κυρία Υπουργέ». Ενώ, έκανε αναφορά στο μητρώο συνεδρίων που δημιουργείται στο Υπουργείο Τουρισμού, σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το μητρώο συνεδρίων. Αυτό είναι σπουδαίο. Ξέρουμε ποιοι έρχονται, ποτέ έρχονται και πόσα αφήνουν στο τόπο».

Θετικά βλέπει το νομοσχέδιο και ο Διογένης Βενετόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, λέγοντας: «Ζητήσαμε τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, όπως και ολόκληρης της βουλής, διότι θεωρούμε ότι το θέμα αυτό θα αγγίξει την ελληνική οικονομία.»

Η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Τουριστικών Συνοδών, Φωτεινή Ραλλάτου, καλωσόρισε το νομοσχέδιο επισημαίνοντας για πρώτη φορά αναγνωρίζεται μετά από πάρα πολλά χρόνια, το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού. Μία από τις καινοτομίες που εισάγει στην εγχώρια τουριστική αγορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου.

Ενώ, και ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ, Παναγιώτης Τοκούζης, κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τόνισε ότι «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου θα επιλυθούν πάγια αιτήματα του κλάδου μας, τα οποία έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των επιχειρήσεών μας ως τώρα». Και συνέχισε σημειώνοντας:

«Όσον αφορά τον κλάδο μας, θεωρώ πως σίγουρα θα υπάρχει ανάπτυξη με την ψήφιση των ειδικών μορφών τουρισμού, μιας και θα είναι ο λόγος που θα υπάρχει επέκταση της τουριστικής περιόδου, κάτι το οποίο το επιζητεί όλη η τουριστική αγορά. Οι ειδικές μορφές τουρισμού οι οποίες θεσμοθετούνται τώρα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι αυτές που θα δώσουν την ώθηση στην επέκταση της τουριστικής περιόδου».

Η Έλενα Κουντουρά αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τις πολύ εποικοδομητικές προτάσεις τους, τόνισε κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή της Βουλής ότι «εισάγεται το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στον θεματικό τουρισμό, και ανοίγει νέους ορίζοντες στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας».

Ενώ, ανέφερε εμφατικά ότι «η νομοθετική μας αυτή πρωτοβουλία είναι μία γενναία κομβική και επιβεβλημένη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η ελληνική τουριστική αγορά, ώστε να καταστεί πιο ελκυστική, πιο σύγχρονη πιο ευέλικτη στο διεθνές περιβάλλον, και που πραγματικά θα δώσει νέα και ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στο εθνικό τουριστικό μας προϊόν. Δίνουμε στον τουρισμό μία νέα μεγάλη ευκαιρία, που θα αποφέρει αύξηση της απασχόλησης, αύξηση των εσόδων, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για όλους».

Τι νέο φέρνει στον κλάδο τουρισμού;

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού θεσμοθετεί ένα βασικό πλαίσιο ανάπτυξης «ώριμων» θεματικών τουριστικών προϊόντων και ειδικών μορφών τουρισμού που θα συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της εθνικής τουριστικής πολιτικής για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Με τις νέες διατάξεις για τον θεματικό τουρισμό στόχος είναι:

– Η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την ενίσχυση της απασχόλησης και την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

– Η διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, την αγροδιατροφή και τη μεταποίηση και την ενθάρρυνση συνεργειών μεταξύ διαφορετικών κλάδων της οικονομίας και δυναμική ένταξη των τοπικών προϊόντων στην ευρύτερη τουριστική αλυσίδα.

– Η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων (με διακριτό Κ.Α.Δ.), όπως αυτές των αθλημάτων αναψυχής και των δραστηριοτήτων υπαίθρου και τη διεύρυνση του αντικειμένου των υπαρχόντων.

– Η προσέλκυση νέων επενδύσεων και την επίτευξη χρηματοδοτήσεων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος κα), κωδικοποιώντας και απλουστεύοντας δυσλειτουργικές και γραφειοκρατικές αδειοδοτικές διαδικασίες για την έγκαιρη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων σε Υπηρεσίες Μιας Στάσης (One Stop Shop).

– Και η ακόμη πιο δυναμική προώθηση νέων ελληνικών προορισμών για την επίτευξη μιας περισσότερο ισόρροπης κατανομής των τουριστών ανά την χώρα και καθ΄ολη τη διάρκεια του έτους.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV