Connect with us

Ύδρευση - Αποχέτευση

ΕΥΑΘ: καλύτερο και από εμφιαλωμένα νερά το νερό στη Θεσσαλονίκη

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Αριστης ποιότητας, καλύτερο και από τα εμφιαλωμένα, είναι το νερό της ΕΥΑΘ, που φτάνει στις βρύσες μας από τον Αλιάκμονα και τις πηγές της Αραβησσού, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Νίκο Παπαδάκη. Οπως ανέφερε στον «Αγγελιοφόρο», γίνεται όλη η απαραίτητη επεξεργασία μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή και υπάρχει πρόβλεψη για αντιμετώπιση οποιασδήποτε πιθανότητας ρύπανσης στα νερά του Αλιάκμονα. Μετά την επεξεργασία στο διυλιστήριο της Σίνδου και στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου, το νερό χλωριώνεται, προκειμένου να αντέξει τα προβλήματα του δικτύου ύδρευσης, το οποίο, κατά τον κ. Παπαδάκη, πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή, εντασσόμενο σε κάποιο έργο.

Το νερό περιέχει 0,2 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να ξεφύγει λίγη περισσότερη ποσότητα. Ομως, κατά τον ίδιο, δεν περνάει κάποιο όριο επικινδυνότητας. Οπως ανέφερε ακόμη ο κ. Παπαδάκης, υπάρχει τεράστια απόσταση στην ποιότητα του νερού της ΕΥΑΘ και σε σύγκριση με αυτό άλλων νομών της χώρας. Μάλιστα, η σκληρότητα που περιέχει το νερό της Θεσσαλονίκης κάνει καλό στις καρδιοπάθειες. Ωστόσο, στον αντίποδα, από τα άλατα στενεύουν οι σωλήνες κι έτσι δημιουργούνται προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης.

Δύο ειδών νερά

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η Θεσσαλονίκη υδροδοτείται από δύο ειδών νερά. Από τις πηγές της Αραβησσού και από τον Αλιάκμονα. Στο νερό της Αραβησσού γίνεται επεξεργασία στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου και αφού χλωριωθεί, για να αντέξει τα προβλήματα του δικτύου, φτάνει στις βρύσες μας. Μεταφέρεται κυρίως στις δεξαμενές της Κασσάνδρου και των Σαράντα Εκκλησιών και ως επί το πλείστον τροφοδοτεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά το νερό του Αλιάκμονα, φτάνει με ανοιχτό αγωγό στις πηγές στην περιοχή Βαρβάρες στην Ημαθία και από εκεί με κλειστό αγωγό στο διυλιστήριο της ΕΥΑΘ στη Σίνδο. Εκεί οζονείζεται, περνάει από αμμοδιυλιστήριο και φίλτρο άνθρακα και στη συνέχεια χλωριώνεται, πριν πάρει το «δρόμο» για τις βρύσες.

Προκειμένου να μπορεί η ΕΥΑΘ να υδροδοτήσει και άλλες περιοχές της ευρύτερης Θεσσαλονίκης (Τρίλοφο, δήμο Θερμαϊκού κ.λπ.), ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι αναδείχθηκε ανάδοχος εργολάβος, ώστε να διπλασιαστεί το διυλιστήριο της Σίνδου μέσα από το ΕΣΠΑ. «Υπάρχει κι ένα άλλο έργο για καλύτερη προστασία του Θερμαϊκού κόλπου από τις υπερχειλίσεις. Και για τα δύο έργα έχουν ολοκληρωθεί οι δημοπρασίες και η γραφειοκρατία», ανέφερε.

Αυξήσεις στα τιμολόγια

Ακριβότερο θα πληρώνουν το νερό από την επόμενη χρονιά οι Θεσσαλονικείς, αφού η ΕΥΑΘ σχεδιάζει να αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή πολιτική της. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, η αύξηση θα είναι μεσοσταθμική και ύψους 1%. Επίσης, από το 2013 οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν και με ένα τέλος 0,07 ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού για την ξήρανση της λάσπης στο βιολογικό καθαρισμό. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ΕΥΑΘ έχει σταθερά τιμολόγια.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αντικατάστασης, αλλά και της επέκτασης του δικτύου ύδρευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ σημείωσε ότι εκτελούνται εργολαβίες μήκους πενήντα χιλιομέτρων το χρόνο. «Ηδη κατασκευάσαμε 27 χιλιόμετρα δικτύου στην Πυλαία, έχουμε πολλές δουλειές στις Συκιές και στο Ωραιόκαστρο, ενώ εργολαβία “τρέχει” και στο κέντρο της πόλης», είπε ο κ. Παπαδάκης.

Τέλος και σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ο ίδιος ανέφερε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε κρατικίστικη αντίληψη. «Εχω τη γνώμη ότι πρέπει να “τσακιστεί” η κρατικοδίαιτη αντίληψη από την Ελλάδα. Θα μπορούσε να ασκείται μάνατζμεντ με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, ανεξάρτητα από το ποιος έχει τις μετοχές. Περικοπές, πάταξη της φοροδιαφυγής και αποκρατικοποιήσεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ.

 

Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

image_pdfimage_print

Ύδρευση - Αποχέτευση

Δημοπρατούνται υπόγεια δίκτυα άρδευσης στη Φαρκαδόνα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Κώστας Αγοραστός σε αρδευτικά έργα

Στη δημοπράτηση του έργου «Εκσυγχρονισμός – Υπογειοποίηση δικτύου άρδευσης κτηματικής περιοχής Φαρκαδόνας» προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά την έγκριση που έδωσε η Οικονομική Επιτροπή. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1.123.901,35 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και οδηγεί σε εκσυγχρονισμό των γεωτρήσεων και κατασκευή υπόγειου δικτύου άρδευσης συνολικού μήκους 20 χλμ στις περιοχές Φαρκαδόνας, Πηνειάδας, Κρήνης, Γριζάνου, Πετρόπορου και Χρυσαυγής, δικαιοδοσίας ΓΟΕΒ Σ.Ε. Θεσσαλίας.
«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες, δημοπρατούμε ένα έργο ζωής, γιατί είναι έργο παραγωγής» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι στον κάμπο έχουν πρόβλημα με το νερό. Το βλέπω στα μάτια τους, το ακούω στις καρδιές τους. Στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα με έργα ουσίας, εκσυγχρονίζουμε την παραγωγή, μειώνουμε το κόστος, διαχειριζόμαστε με σύνεση το πολύτιμο αγαθό του νερού. Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Στοιχεία του έργου
Το έργο περιλαμβάνει:
-Την κατασκευή υπόγειου σωληνωτού δικτύου άρδευσης σε αντικατάσταση του υφιστάμενου επιφανειακού δικτύου άρδευσης δικτύων άρδευσης με πλαστικούς σωλήνες εκ σκληρού PVCU συνολικού μήκους 20.400 μέτρων, καθώς και η τοποθέτηση όλων των απαιτούμενων αρδευτικών διατάξεων (δικλείδες, υδροληψίες κλπ).
-Την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στις γεωτρήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας με την τοποθέτηση 17 συσκευών Inverter στα αντλιοστάσια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Σε δημοπράτηση νέος Βιολογικός Καθαρισμός στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού

Σε δημοπράτηση είναι το έργο κατασκευής Βιολογικού Καθαρισμού της Δημοτικής Κοινότητας Σοχού του Δήμου Λαγκαδά. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. (ΑΝ.Ε.Θ.).

Το κόστο του έργου εκτιμήθηκε σε 3,2 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), ποσό χωρίς ΦΠΑ 2,58 εκατ.ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου 2020 ενή στις 30 του ίδιου μήνα θα αποσφραγιστούν οι προσφορές.

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αν δεν υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις το έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020», με τίτλο Πράξης: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και αγωγοί μεταφοράς ακαθάρτων Δημοτικής Κοινότητας Σοχού, Δήμου Λαγκαδά», με κωδικό ΟΠΣ 5006101 και ΣΑΕ 2017ΣΕ27510088. Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής σε ποσοστό 85 % των επιλέξιμων δαπανών και από εθνικούς πόρους μέσω Π.Δ.Ε., σε ποσοστό 15 % των επιλέξιμων δαπανών. Η δαπάνη της τριτοβάθμιας επεξεργασίας χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α. Λαγκαδά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει:

— την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας,

— την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού και Η/Μ,

— την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού,

— τη θέση σε αποδοτική λειτουργία και τις δοκιμές ολοκλήρωσης,

— τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου από τον ανάδοχο, για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.

Απαιτείται η εκπόνηση οριστικής μελέτης στο στάδιο της δημοπράτησης του έργου.

Οι οικονομικοί φορείς οφείλουν να συνεργασθούν με μελετητές – γραφεία μελετών, τόσο για τη σύνταξη τής τεχνικής προσφοράς – οριστικής μελέτης όσο και για τη μελέτη εφαρμογής του έργου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Σε δημοπράτηση με 9,20 εκατ.ευρώ έργο ύδρευσης στα Γρεβενά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νερό υδρευση

Σε δημοπράτηση είναι το έργο βελτίωσης και επέκτασης του εξωτερικού υδραγωγείου οικισμών της πόλης των Γρεβενών. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Γρεβενών.

Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 9,20 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 7,41 εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου και στις 8 του ίδιου μήνα θα αποσφραγιστούν οι προσφορές.

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Με πρόχειρούς υπολογισμούς και εφόσον δεν έχουμε επιπλέον καθυστερήσεις το εργό θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το 2023.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στον Β΄ κλάδο προβλέπεται η κατασκευή δικτύου υδροδότησης, μήκους 50.100,00 m από σωλήνες πολυαιθυλενίου και ελατού χυτοσιδήρου. Περιλαμβάνεται, επίσης, η κατασκευή δύο (2) πιεζοθραυστικών φρεατίων (διατήρηση 1 υφιστάμενου φρεατίου, στο οποίο θα γίνουν εργασίες επισκευής· σύνολο 3 φρεάτια πιεζοθραύσεως), φίλτρανση με φίλτρα θολότητας, δεξαμενής, καθώς και φρεατίων εκκένωσης και εξαερισμού. Τέλος, προβλέπεται ο τηλεέλεγχος του δικτύου, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών παροχόμετρων και μονάδων τηλεμετρίας, οι οποίες θα αποστέλλουν τα δεδομένα των παροχών και της στάθμης των δεξαμενών, στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Γ..

Στον Α΄ κλάδο προβλέπεται η κατασκευή δικτύου υδροδότησης, μήκους 13.700,00 m από σωλήνες πολυαιθυλενίου και ελατού χυτοσιδήρου. Περιλαμβάνεται, επίσης, η κατασκευή 1 δεξαμενής, καθώς και φρεατίων εκκένωσης και εξαερισμού. Τέλος, προβλέπεται ο τηλεέλεγχος του δικτύου, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών παροχόμετρων και μονάδων τηλεμετρίας, οι οποίες θα αποστέλλουν τα δεδομένα των παροχών και της στάθμης των δεξαμενών, στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Γ..

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα