Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

“Έξυπνοι μετρητές” ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ελλάδα μέχρι το 2030

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Μανιάτης, δηλώνοντας, ότι μέχρι το 2030 η Ελλάδα, θέλει το 100% των καταναλωτών να έχει «smart metres» (έξυπνους μετρητές) και το 100% των νησιών της Ελλάδας να έχει συνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα.
 
 
Σε χαιρετισμό του στο 3-ο Ενεργειακό Συμπόσιο, στη Λευκωσία, ο Έλληνας υπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πληρώνει 900 εκατ. ευρώ τον χρόνο για να καταναλώσει μαζούτ, προκειμένου να τροφοδοτήσει με ηλεκτρισμό τα νησιά της. Εξάλλου, μίλησε για στόχο της Ελλάδας για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της εξοικονόμησης ενέργειας, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα δώσει μια νέα πνοή στον κατασκευαστικό τομέα.
 
Ο κ. Μανιάτης παρέθεσε στοιχεία για την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία εισάγει 60% του φυσικού αερίου, 80% του πετρελαίου και 50% του άνθρακα που καταναλώνει. Μέχρι το 2035, πρόσθεσε, θα αυξηθεί αυτή η εξάρτηση σε πάνω από 80% όσον αφορά στο φυσικό αέριο και 90% όσον αφορά στο πετρέλαιο. Άρα, σημείωσε, «έχει απόλυτο νόημα η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελλάδα να αποτελέσουν τη νέα ελπίδα τροφοδοσίας της Ευρώπης».
 
Αυτό, είπε, «εμείς το έχουμε συνειδητοποιήσει» προσθέτοντας, ότι «η δουλειά μας τώρα είναι να πείσουμε τους εταίρους αυτή την ελπίδα να την βοηθήσουν γίνει πραγματικότητα». Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, κάτι τέτοιο «δεν γίνεται μόνο με ευχολόγια αλλά και με τη διάθεση πιστώσεων». Και αυτό, ανέφερε, «πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να το κάνουμε πράξη στα διάφορα χρηματοπιστωτικά φόρα της ΕΕ». Ο Έλληνας υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το 2012 η ΕΕ πλήρωσε 400 δισ. ευρώ, το 3,1% του ΑΕΠ της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αν, είπε, προσθέσουμε τον άνθρακα, το ποσό ανέρχεται σε 546 δισ. ευρώ το χρόνο. «Για κάθε Ευρωπαίο πολίτη έχουμε ένα κόστος περίπου 1.300 ευρώ τον χρόνο για εισαγωγή από τρίτες χώρες ενεργειακών αγαθών». Αυτό, σημείωσε, «δεν μπορεί παρά να αποτελεί κορυφαία επιλογή των κρατών- μελών».
 
Αναφορά έκανε στο γεγονός, ότι οι αρχηγοί κρατών- μελών της ΕΕ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έβαλαν το ζήτημα της ενέργειας στον σκληρό πυρήνα αποφάσεων». Η μείωση των τιμών ηλεκτρισμού στα νοικοκυριά, κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι ενεργειακές υποδομές αποτελούν πια το κορυφαίο ζήτημα με το οποίο ασχολούνται οι πολιτικές ελίτ και των 28 κρατών μελών. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι αυτή η συνειδητοποίηση «θα φέρει καλά νέα για τους λαούς όλων των χωρών».
 
Όσον αφορά στην πρόταση της Επιτροπής για τις επιλογές της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, είπε ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις μεταξύ των κρατών μελών, με κάποια να θεωρούν πολύ φιλόδοξους τους στόχους και άλλα να μην τους θεωρούν αρκετά φιλόδοξους. Η αλήθεια, πρόσθεσε, είναι κάπου στο μέσο. Μίλησε για θετικές εξελίξεις όσον αφορά στα ενεργειακά στην Ελλάδα, ενημερώνοντας, μεταξύ άλλων, για την έναρξη υλοποίησης του αγωγού TAP από την Κασπία και στην πρόθεση δημιουργίας ακόμη δύο κάθετων αγωγών επιτυγχάνοντας, έτσι ένα οριζόντιο άξονα τροφοδοσίας.
 
Για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό της Λεμεσού και στη δημιουργία αγωγού από τα κυπριακά κοιτάσματα μέσω Ελλάδας ο κ. Μανιάτης εξέφρασε τη θέση, ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές οι δύο επιλογές και να αξιολογηθούν από πλευράς κόστους και ενεργειακής ασφάλειας.
 
Ο τερματικός σταθμός υγροποίησης στο Βασιλικό θα σημαίνει, ότι θα διανέμεται φυσικό αέριο εντός της Ένωσης, αλλά και στην Ασία, είπε, προσθέτοντας, ότι όσον αφορά στην εναλλακτική λύση γίνεται μελέτη τεχνικής σκοπιμότητας. Προκαταρκτική μελέτη υποδεικνύει, ότι αγωγός που αρχίζει από τα υπεράκτια κοιτάσματα της Κύπρου καταλήγει στις αγορές της Ένωσης μέσω της Ελλάδας είναι απόλυτα εφικτός τεχνικά.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα