Νίκος
Καραγιάννης

Σε εξέλιξη είναι το πολυαναμενόμενο έργο εκσυγχρονισμού 14 συρμών της γραμμής 1 (λεγόμενης και ως “Ηλεκτρικός”) του Μετρό.

Το έργο θεωρείται από τα πλέον σπουδαία στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Οι συρμοί που κινούνται στην παλαιότερη γραμμή του δικτύου Μετρό της πρωτεύουσας δεν είναι σε καλή κατάσταση, τόσο εμφανισιακά, όσο και λειτουργικά και ο εκσυγχρονισμός, μέρους του στόλου κρίθηκε αναγκαίος και απαραίτητος.

Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η ΣΤΑΣΥ Α.Ε. η οποία είναι ο operator του δικτύου Μετρό. Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε ποσό με ΦΠΑ, 86,8 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 70 εκατ. ευρώ). Το έργο έχει συμβασιοποιηθεί από τα τέλη του 2022 και πλέον είναι σε πιο ώριμο στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργασίες ανακαίνισης αναμένεται να αποδώσουν καρπούς το 2025 όταν και όπως προβλέπεται θα δοθεί στην ΣΤΑΣΥ ο πρώτος μεταμορφωμένος συρμός. Τις εργασίες ανακαίνισεης έχει αναλάβει η Ισπανική CAF.

Στο σύνολο της η ανακαίνιση των συρμών αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026 και η ΣΤΑΣΥ να δρομολογήσει στο σύνολο και τους 14 συρμούς. Αυτό πιστεύεται πως θα αλλάξει την σημερινή εικόνα των συρμών της γραμμής 1 ενώ θα βελτιώσει σημαντικά την συχνότητα των δρομολογίων.

Οι επιβάτες της γραμμής 1 του Μετρό, θα έχουν μια πολύ πιο αναβαθμισμένη εμπειρία με τους νέους συρμούς οι οποίοι θα διαθέτουν κλιματισμό, νέο εσωτερικό αλλά και νέες υπηρεσίες. Οι ανακαινισμένοι συρμοί δεν θα έχουν να ζηλέψουν κάτι από τους συρμούς των γραμμών 2 και 3 και θα ισορροπήσει την διαφορά εικόνας που υπάρχει σήμερα στο δίκτυο του Μετρό.

Έργο με το κλειδί στο χέρι

Οι νέοι συρμοί δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τους σημερινούς καθώς θα έχουν πλέον την ίδια εμφάνιση και χαρακτηριστικά με τους συρμούς των γραμμών 2 και 3. Αναφορικά με το περίβλημα δεν προβλέπεται να γίνει κάποια αλλαγή, ωστόσ οταν θα ολοκληρωθεί η μελέτη του πρώτου συρμού από τον ανάδοχο θα συζητηθεί και το θέμα του χρωματισμού. Δηλαδή αν προταθεί να αλλάξει η σημερινή εμφάνιση με κάποιο άλλο χρωματισμό που μπορεί να έχει αντι-γκράφιτι τεχνολογίες.

Πρόκειται για έργο που είναι ως σύμβαση «με το κλειδί στο χέρι» (turn-key project), υπό την έννοια ότι ο ανάδοχος αναλαμβάνει στο πλαίσιο των αναλυτικών προδιαγραφών και λειτουργικών απαιτήσεων της παρούσας να παραδώσει τους 14 συρμούς των 5 οχημάτων της Γραμμής 1, ήτοι συνολικά εβδομήντα (70) οχήματα, πλήρως αναβαθμισμένους και ικανούς για παραγωγική λειτουργία για τα επόμενα 25 χρόνια από την ολοκλήρωση της σύμβασης.

Πως θα μεταμορφωθούν οι συρμοί

Συνοπτικά το αντικείμενο περιλαμβάνει: αντικατάσταση παραθύρων, καθισμάτων, συντήρηση του συστήματος κλιματισμού, νέο δάπεδο και πλευρικά τοιχώματα, θα εγκατασταθεί φωτισμός LED και νέο κλειστό κύκλωμα καμερών, οθόνες πληροφόρησης κοινού. Οι συρμοί θα είναι προσβάσιμοι στα ΑΜΕΑ ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας για τα αμαξίδια. Αναλυτικά:

A) Αναβάθμιση (μελέτη, ανασχεδίαση, προμήθεια/κατασκευή, εγκατάσταση εξοπλισμού, υπηρεσίες συντήρησης/επισκευής εξοπλισμού, προμήθεια ειδικών εργαλείων και διαγνωστικού εξοπλισμού, εκπαίδευση προσωπικού, δοκιμές και θέση σε λειτουργία) δέκα τεσσάρων (14) συρμών των 5 οχημάτων, σύμφωνα με τους όρους του συνόλου των συμβατικών τευχών.

B) Προμήθεια Ανταλλακτικών Συρμών Αρχικής Υποστήριξης, όπως αναλυτικά περιλαμβάνονται στον συνημμένο στο έντυπο οικονομικής προσφοράς ”Πίνακα Ανταλλακτικών Αρχικής Υποστήριξης».

Ένα πράσινο έργο

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα ολοκληρωθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Το έργο θα δώσει μία δεύτερη ζωή στους συρμούς, μια πρακτική που συναντάμε συχνά σε πολλά δίκτυα Μετρό της Ευρώπης. Είναι επιπλέον καθ`όλα πράσινο, καθώς ικανοποιεί τους πράσινους στόχους που έχουν τεθεί από την Κομισιόν και είναι στο γενικότερο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοπρατήσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αναβαθμιση στς αστικές συγκοινωνίες. Στον προγραμματισμό εντάσσεται και η δημοπράτηση για επιπλεόν 15 συρμούς Μετρό στις γραμμές 2 και 3 ενώ εξετάζεται και η αναβάθμιση των συρμών της πρώτης γενιάς, μέρος των οποίων χρησιμοποιείται και στη γραμμή 1.

Παράλληλα προ ημερών κυκλοφόρησαν τα πρώτα από τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία, τα πρώτα του είδους τους στην Αθήνα. Τέλος προετοιμάζεται ακόμα ένας διαγωνισμός 750 λεωφορείων ηλεκτρικών, υδρογόνου και τρόλει με ορίζονται υλοποίησης μέχρι το 2027. Ο σχετικός διαγωνισμός εκτιμάται πως θα μπορέσει να βγει τους επόμενους μήνες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV