Ένα νέο είδος τουρισμού, που θα μπορεί να επιβιώσει της πανδημίας. Αυτός είναι ο απόλυτος στόχος για την Ευρώπη, η οποία σταδιακά αρχίζει να συζητά εκτενέστερα για τα βήματα και τις ενέργειες, που απαιτούνται προς το σκοπό της διάσωσης του τουριστικού προϊόντος από τον ιό. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, τοποθετήθηκε στην Κομισιόν ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.
Όπως τονίστηκε στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο τουριστικός κλάδος είναι από τους πιο βάναυσα πληττόμενους. Η κατάσταση κρίνεται ανησυχητική, πόσο μάλλον όταν η καραντίνα πρέπει να συνεχιστεί κι άλλο. Ο τουρισμός ήταν ο πρώτος που επλήγη και συνάμα, αυτός που θα βγει πιο αργά παντός άλλου από την παρούσα κρίση.
ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Όπως τόνισε ο Τιερί Μπρετόν, περίπου 11 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό έχουν τεθεί σε κίνδυνο. Μιλάμε άλλωστε για την Ευρώπη, την Ήπειρο δηλαδή που συγκεντρώνει το 50% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς από μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, το 2020 η διεθνής κίνηση θα μειωθεί σε ποσοστό 20-30%. Στο κακό σενάριο που η πανδημία δεν υποχωρήσει στη διάρκεια του έτους, μάλιστα, τα ποσοστά αυτά ενδέχεται να κυμανθούν στο 45%, με προοπτική να φτάσουν ακόμα και το 70%! Αν επιβεβαιωνόταν κάτι τέτοιο, η ζημιά στην τουριστική οικονομία της Ευρώπης θα ήταν ανυπολόγιστη.
Με βάση όσα υπογράμμισε ο Γάλλος Επίτροπος, τα κέρδη που θα χαθούν συνολικά από την τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία, ανέρχονται σε 400 δισεκ. ευρώ! Πρόκειται, άλλωστε, για δύο κλάδους που συνδέονται άμεσα. 70% πτώση του τζίρου τους θα δουν tour operators και travel agencies, με τις κρουαζιέρες να καταγράφουν 90% απώλειες.
ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Κατά τον Επίτροπο Μπρετόν «κλειδί» συνιστά η χρηματοδότηση. Κρίνεται απαραίτητο, να υπάρξει ένα reforming του τουρισμού. Να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας γύρω από αυτόν.
Όσον αφορά ειδικότερα τώρα το ζήτημα της χρηματοδότησης, υπάρχουν ήδη κάποια εργαλεία. Ένα από τα βασικά, καθίσταται η ρευστότητα που θα έρθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank) συμπράττει με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και από κοινού, θα απελευθερώσουν 8 δισεκ. ευρώ στην αγορά. Χρήματα που ένα μέρος της «πίτας» αυτών, θα πάει στον τουριστικό κλάδο. Την ίδια στιγμή υφίσταται η πρωτοβουλία «Coronavirus Response Investment Initiative», που θα εισφέρει ακόμη 7 δισεκ. ευρώ στο «τραπέζι». Δίχως στα παραπάνω να συνυπολογίζεται η οικονομική συνδρομή από το λεγόμενο «fourth pillar» του Eurogroup.
Σημειώνεται, ότι το 20% του Σχεδίου Ανάκαμψης (σ.σ. το επικείμενο νέο Σχέδιο Μάρσαλ) της ΕΕ από την πανδημία, θα κατευθυνθεί στη στήριξη του τουρισμού. Ο Μπρετόν γνωστοποίησε ότι πέραν του σχεδίου δράσης για την άμεση στήριξη του κλάδου το επόμενο διάστημα, θα διεξαχθεί και πανευρωπαϊκή Σύνοδος για τον τουρισμό. Με πιθανότερη περίοδο διεξαγωγής, συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2020.
Επιπρόσθετα, στο προσκήνιο τοποθετείται και το θέμα του Recosting, καθώς επίσης κι η μετάβαση του τουρισμού σε ένα ψηφιακό περιβάλλον (εκμετάλλευση όλων των ψηφιακών εργαλείων, όπως χαρακτηριστικά έκανε η Ελλάδα με το Greece From Home).
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ»
Μετά την αρχική του τοποθέτηση, ο Τιερί Μπρετόν τέθηκε στη διάθεση των παρισταμένων στη συνεδρίαση της Κομισιόν. Ένας Ρουμάνος Επίτροπος κατέθεσε την πρόταση εφαρμογής ενίσχυσης με Voucher για τον τουρισμό.
Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Επίτροπος αποδέχθηκε την πρόταση της Έλενας Κουντουρά για τη θέσπιση ξεχωριστής γραμμής για τον τουρισμό, στον προϋπολογισμό της ΕΕ, στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Ο Μπρετόν ανακοίνωσε, εξίσου, ότι η πρόταση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή για τη σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, θα συζητηθεί στη Σύνοδο των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, που θα λάβει χώρα στις 27 Απριλίου.
Πηγή: bizness.gr
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας