Connect with us

Επικαιρότητα

Έτσι η Ευρώπη θα στηρίξει τον τουρισμό – Η κατανομή της χρηματοδότησης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Θάλασσα στην Ελλάδα

Ένα νέο είδος τουρισμού, που θα μπορεί να επιβιώσει της πανδημίας. Αυτός είναι ο απόλυτος στόχος για την Ευρώπη, η οποία σταδιακά αρχίζει να συζητά εκτενέστερα για τα βήματα και τις ενέργειες, που απαιτούνται προς το σκοπό της διάσωσης του τουριστικού προϊόντος από τον ιό. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, τοποθετήθηκε στην Κομισιόν ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Όπως τονίστηκε στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο τουριστικός κλάδος είναι από τους πιο βάναυσα πληττόμενους. Η κατάσταση κρίνεται ανησυχητική, πόσο μάλλον όταν η καραντίνα πρέπει να συνεχιστεί κι άλλο. Ο τουρισμός ήταν ο πρώτος που επλήγη και συνάμα, αυτός που θα βγει πιο αργά παντός άλλου από την παρούσα κρίση.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Όπως τόνισε ο Τιερί Μπρετόν, περίπου 11 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό έχουν τεθεί σε κίνδυνο. Μιλάμε άλλωστε για την Ευρώπη, την Ήπειρο δηλαδή που συγκεντρώνει το 50% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς από μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, το 2020 η διεθνής κίνηση θα μειωθεί σε ποσοστό 20-30%. Στο κακό σενάριο που η πανδημία δεν υποχωρήσει στη διάρκεια του έτους, μάλιστα, τα ποσοστά αυτά ενδέχεται να κυμανθούν στο 45%, με προοπτική να φτάσουν ακόμα και το 70%! Αν επιβεβαιωνόταν κάτι τέτοιο, η ζημιά στην τουριστική οικονομία της Ευρώπης θα ήταν ανυπολόγιστη.

Με βάση όσα υπογράμμισε ο Γάλλος Επίτροπος, τα κέρδη που θα χαθούν συνολικά από την τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία, ανέρχονται σε 400 δισεκ. ευρώ! Πρόκειται, άλλωστε, για δύο κλάδους που συνδέονται άμεσα. 70% πτώση του τζίρου τους θα δουν tour operators και travel agencies, με τις κρουαζιέρες να καταγράφουν 90% απώλειες.

ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Κατά τον Επίτροπο Μπρετόν «κλειδί» συνιστά η χρηματοδότηση. Κρίνεται απαραίτητο, να υπάρξει ένα reforming του τουρισμού. Να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας γύρω από αυτόν.

Όσον αφορά ειδικότερα τώρα το ζήτημα της χρηματοδότησης, υπάρχουν ήδη κάποια εργαλεία. Ένα από τα βασικά, καθίσταται η ρευστότητα που θα έρθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank) συμπράττει με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και από κοινού, θα απελευθερώσουν 8 δισεκ. ευρώ στην αγορά. Χρήματα που ένα μέρος της «πίτας» αυτών, θα πάει στον τουριστικό κλάδο. Την ίδια στιγμή υφίσταται η πρωτοβουλία «Coronavirus Response Investment Initiative», που θα εισφέρει ακόμη 7 δισεκ. ευρώ στο «τραπέζι». Δίχως στα παραπάνω να συνυπολογίζεται η οικονομική συνδρομή από το λεγόμενο «fourth pillar» του Eurogroup.

Σημειώνεται, ότι το 20% του Σχεδίου Ανάκαμψης (σ.σ. το επικείμενο νέο Σχέδιο Μάρσαλ) της ΕΕ από την πανδημία, θα κατευθυνθεί στη στήριξη του τουρισμού. Ο Μπρετόν γνωστοποίησε ότι πέραν του σχεδίου δράσης για την άμεση στήριξη του κλάδου το επόμενο διάστημα, θα διεξαχθεί και πανευρωπαϊκή Σύνοδος για τον τουρισμό. Με πιθανότερη περίοδο διεξαγωγής, συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2020.

Επιπρόσθετα, στο προσκήνιο τοποθετείται και το θέμα του Recosting, καθώς επίσης κι η μετάβαση του τουρισμού σε ένα ψηφιακό περιβάλλον (εκμετάλλευση όλων των ψηφιακών εργαλείων, όπως χαρακτηριστικά έκανε η Ελλάδα με το Greece From Home).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ»

Μετά την αρχική του τοποθέτηση, ο Τιερί Μπρετόν τέθηκε στη διάθεση των παρισταμένων στη συνεδρίαση της Κομισιόν. Ένας Ρουμάνος Επίτροπος κατέθεσε την πρόταση εφαρμογής ενίσχυσης με Voucher για τον τουρισμό.

Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Επίτροπος αποδέχθηκε την πρόταση της Έλενας Κουντουρά για τη θέσπιση ξεχωριστής γραμμής για τον τουρισμό, στον προϋπολογισμό της ΕΕ, στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Ο Μπρετόν ανακοίνωσε, εξίσου, ότι η πρόταση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή για τη σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, θα συζητηθεί στη Σύνοδο των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, που θα λάβει χώρα στις 27 Απριλίου.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα