Νίκος
Καραγιάννης

Για τη δυνατότητα του γραφενίου να φέρει την επανάσταση στη συσσώρευση ενέργειας κάνει λόγο ανάλυση της eTrader, εταιρείας ολοκληρωμένων παγκόσμιων επενδυτικών υπηρεσιών. Η παγκόσμια βιομηχανία της ενέργειας, τα αυξανόμενα νούμερα των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, των ηλεκτρικών ποδηλάτων και των smartphones, καθώς και η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας πιέζουν την τεχνολογία μπαταριών σε λύσεις που κανείς δεν είχε σκεφτεί έως τώρα. Τα τελευταία 25 χρόνια, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου κυριαρχούν, καθώς είναι σε θέση να αποθηκεύουν μεγάλα ποσά ενέργειας σε ένα μικρό χώρο.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών CCS Insight, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με τη φόρτιση φτάνουν στα όριά τους και μια νέα ανάγκη για υιοθέτηση εναλλακτικών τεχνολογιών έχει εμφανιστεί. Μία από αυτές μπορεί να είναι η μονάδα φόρτισης που βασίζεται σε γραφένιο.

Τον Οκτώβριο του 2018, η Samsung ολοκλήρωσε την ανάπτυξη των αποκαλούμενων μπαταριών γραφενίου οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε smartphones ήδη από το τρέχον έτος. Δεδομένου ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου φθάνουν τα όρια ενέργειας τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξή τους επιβραδύνεται ανεξέλεγκτα. Νέες μπαταρίες γραφενίου από γνωστό παραγωγό κινητών τηλεφώνων λέγεται ότι έχουν έως και 45% υψηλότερη χωρητικότητα και επαναφορτίζουν πέντε φορές ταχύτερα από τις κλασικές μπαταρίες λιθίου.

Το γραφένιο έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, το υλικό του γερνάει βραδύτερα από αυτό του λιθίου και οι μπαταρίες του είναι πιο ελαφριές. Επίσης, έχουν 100 φορές υψηλότερη ηλεκτρική αγωγιμότητα από το χαλκό και τα ηλεκτρόνια του κινούνται γύρω από το γραφένιο 140 φορές ταχύτερα σε σχέση με της σιλικόνης.

Με την εκκίνηση μίας μαζικής παραγωγής, οι συσσωρευτές γραφενίου θα κοστίζουν λιγότερο να κατασκευαστούν και θα είναι ασφαλέστεροι και πιο οικολογικοί από τους προκάτοχούς τους, επειδή δεν καίγονται μετά από την τελική δυσλειτουργία των μηχανισμών ελέγχου. Η χρονική, οικονομική και ερευνητική προσπάθεια εστιάζει τώρα σε συγκεκριμένες εφαρμογές με σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξη της αγοράς του γραφενίου.

Σύμφωνα με τα προϋπάρχοντα δεδομένα από το Satista.com, η αγορά έφτασε την αξία των 9.1 εκατομμυρίων USD το 2016 μόνο στις Η.Π.Α και υπολογίζεται πως θα αυξηθεί στα 58,9 εκατομμύρια USD μέχρι το 2024. Η παγκόσμια αγορά γραφενίου, όπως υπολογίστηκε σε επώνυμη έρευνα του 2017, θα μπορούσε να φτάσει στα 1 δισ. USD μέχρι το 2025.

«Η μαζική άφιξη του γραφενίου στην αγορά της ενέργειας είναι ένα σημάδι για να καταστεί η ηλιακή ενέργεια, που είναι στενά συνδεδεμένη με τη συσσώρευση, ακόμη πιο ελκυστική», δήλωσε ο Marc Sottna, project manager της Αποθήκευσης Ενέργειας Μπαταρίας του Solek group, ενός σημαντικού επενδυτή στα φωτοβολταϊκά και αυτόνομα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές. «Περιμένουμε ότι η παγκόσμια αγορά συσσωρευτών θα διπλασιάζεται κάθε έτος».

Το γραφένιο είναι ένα βασικό συστατικό του γραφίτη και η παγκόσμια τιμή του γραφίτη εξαρτάται από το μέγεθος των νιφάδων και την καθαρότητα του. Αναμένεται πως οι μεγάλες νιφάδες γραφίτη θα φτάσουν την τιμή των 1,165 USD για κάθε ένα τόνο μέχρι το 2020.

Όσο περισσότερο εξαπλώνεται η χρήση του γραφενίου, τόσο υψηλότερο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή ή την επεξεργασία του, αναφέρει η ανάλυση του eTrader. Για παράδειγμα, οι μετοχές της Αυστραλιανής εταιρείας First Graphene Limited έχουν αυξηθεί κατά 59% από αυτό τον Ιανουάριο και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα 0.29 AUD (0,19 USD). Από την άλλη μεριά, οι μετοχές της Ιαπωνικής εταιρείας Showa Denko KK- ηγέτης σε αυτό τον τομέα- έχουν αποδυναμωθεί από την αρχή του έτους. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 226% συνολικά και αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στα 3,140 JPY (29,3 USD).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn