Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει μία εκ των τεσσάρων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από καύσιμο φυσικό αέριο στην Ελλάδα καθώς ολοκληρώνεται εντός του καλοκαιριού η αδειοδοτική διαδικασία και έως τα τέλη του 2021 ξεκινά η κατασκευή της.
Πρόκειται για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που δρομολογείται μέσω της θυγατρικής του Ομίλου Κοπελούζου, DAMCO Energy, και θα κατασκευαστεί στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Αλεξανδρούπολης. Η αρχική συνολική ισχύς της μονάδας εκτιμώταν στα 662 MW, αλλά ύστερα από πρόσφατο αίτημα της εταιρίας προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), θα αυξηθεί στα 840 MW.
Τα τελευταία αδειοδοτικά βήματα
Όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, η αίτηση για την αύξηση της ισχύος της μονάδας θα οδηγήσει στην τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία έχει εκδοθεί το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για ένα ακόμα τυπικό διαδικαστικό βήμα, το οποίο δεν αναμένεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην αδειοδοτική διαδικασία και την εκκίνηση κατασκευής του έργου, καθώς πρόκειται για τροποποίηση των αδειών και όχι για εκ νέου έκδοσή τους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η μονάδα θα έχει λάβει τις απαραίτητες άδειες μέχρι και τα τέλη του καλοκαιριού. Εκτιμάται πως εντός 2 εβδομάδων από την έγκριση της αύξησης ισχύος θα έχει ολοκληρωθεί και το ζήτημα της αναθεώρησης της μελέτης των περιβαλλοντικών όρων (ΜΠΕ) εκ μέρους του ΥΠΕΝ με το μόνο ανοικτό κεφάλαιο να παραμένει η οικοδομική άδεια, η οποία αναμένεται να “πάρει μπρος” με την ανάδειξη του technology provider.
Πότε ξεκινάει η κατασκευή
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο Όμιλος είναι πολύ κοντά στην επιλογή του μνηστήρα που θα αναλάβει το έργο του technology provider. Να υπενθυμίσουμε πως ο Όμιλος βρισκόταν σε επαφή με δύο εταιρίες. Εφόσον επιλεγεί η εταιρία, τότε θα είναι διαθέσιμες οι πρώτες κατόψεις και το προκαταρκτικό σχέδιο, που είναι απαραίτητα για την οικοδομική άδεια.
Τα παραπάνω αναμένονται στις αρχές του φθινοπώρου του 2021 με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για την εκκίνηση της κατασκευής της μονάδας έως τα τέλη του έτους, ο οποίος ήταν και ο αρχικός στόχος. Αυτό σημαίνει πως παρά τα “γραφειοκρατικά κωλύματα”, τα οποία όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οφείλονται κατά κύριο λόγο στον αντίκτυπο των δύο lockdown, το έργο παραμένει εντός χρονοδιαγράμματος καθώς έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.
Να υπενθυμίσουμε, επίσης, πως είναι πλέον δυνατή η σύνδεση του έργου με το FSRU Αλεξανδρούπολης, στο οποίο συμμετέχει ο Όμιλος μέσω του 20% της Gastrade. Η μονάδα θα μπορεί επομένως να τροφοδοτείται με υγρό φυσικό αέριο από το FSRU, το οποίο πήρε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν σχετικά με τη χρηματοδότησή του.
Η συμμετοχή της Β. Μακεδονίας – Ποιά άλλα κράτη δείχνουν ενδιαφέρον
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας και την απεξάρτησή της από το λιγνίτη, το οποίο εκτός από τον Όμιλο Κοπελούζου που αποτελεί σημαντικό εγχώριο ενεργειακό παίκτη, μαγνητίζει και τα γειτονικά κράτη.
Τρανό παράδειγμα είναι το ενδιαφέρον της Βόρειας Μακεδονίας και η συμμετοχή της σε ποσοστό 25% στο έργο μέσω της AD ESM, η οποία και αποτελεί την εθνική εταιρία παραγωγής ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Το ενδιαφέρον αυτό προκύπτει από την ανάγκη της γειτονικής μας χώρας για την κάλυψη του ενεργειακού της ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται στις 2GWh και αναλογεί στο 50% της παραγωγής της υπό συζήτηση μονάδας.
Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται διάλογοι και με άλλα γειτονικά κράτη την περαιτέρω συμμετοχή τους στο έργο, ενώ “εκφράζεται και ένα γενικότερο ενδιαφέρον” από πλήθος κρατών, όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV