Connect with us

Λοιπά Έργα

Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής: Γιατί ιδρύθηκε και τι κάνει

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ομάδα έχει ξεκινήσει από το 1985 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Καισαριανής Παναγιώτη Μακρή, εξ’ αιτίας κάποιων απειλητικών τηλεφωνημάτων για εμπρησμό της Καλοπούλας.
Ζητήθηκε από κάποιους δημότες αν θα μπορούσε να περιφρουρηθεί το δάσος μας για κάποιο χρονικό διάστημα πράγμα που έγινε, όμως μέσα σε αυτό το διάστημα, διαπιστώσαμε ότι το δάσος χρειάζεται την προστασία και τη φροντίδα μας σε μόνιμη βάση.

Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά ότι η δασοπροστασία της χώρας μας είναι κύρια ευθύνη της πολιτείας και των δομών της (Π.Υ., Δασική υπηρεσία, κλπ) και δεν έχουμε καμία πρόθεση να υποκαταστήσουμε το έργο τους.

Επειδή όμως στο παρελθόν υπήρξαν παραδείγματα ολιγωρίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ο φυσικός μας πλούτος, πιστεύουμε ότι παρά τις δυσκολίες που όπως όλοι αντιμετωπίζουμε, πρέπει να είμαστε εκεί για να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας και παράλληλα να διεκδικούμε την αποτελεσματικότερη προστασία του δάσους.

Πώς λειτουργεί τόσο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όσο και μετά από αυτήν;

Κύριο μέλημα μας κατά την αντιπυρική περίοδο είναι η επικούρηση του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για την αντιπυρική προστασία της χώρας μας.
Για τον λόγο αυτό προβαίνουμε και στις πιο κάτω δραστηριότητες:
1. Επιτήρηση του βουνού για τον έγκαιρο εντοπισμό δασικής πυρκαγιάς.
Στο βουνό υπάρχουν παρατηρητήρια (5 πέντε) τα οποία στελεχώνονται από εθελοντές μας. Σε περίπτωση που δουν καπνό ή οτιδήποτε ανησυχητικό, ενημερώνουν άμεσα το κέντρο επιχειρήσεων της Ε.Δ.Δ.Κ. μέσω ασυρμάτου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες (ενημέρωση της Π.Υ., ΕΛΑΣ, και του πυροσβεστικού μας που είναι σε περιπολία)
Τη στιγμή που θα ενημερωθούμε για συμβάν, από κάποιο παρατηρητή μας, είτε από τη πυροσβεστική, τα μικρά & ευέλικτα οχήματά μας, που βρίσκονται μέσα στον τομέα, είναι πιθανά εκείνα που θα φτάσουν ώστε να γίνει άμεσα η
2. Πρώτη Προσβολή της Δασικής Πυρκαγιάς. Γιατί τα πρώτα 10 λεπτά που ξεκινά μια πυρκαγιά, είναι πολύ κρίσιμα για την αντιμετώπισή της. Διαθέτουμε 3 μικρά πυροσβεστικά οχήματα 1500λιτρων 800λιτρων κ 500λιτρων, και 1 μεγάλο 7500λιτρων.
Σε αντίθετη περίπτωση κάνουμε
3. Επικούρηση πυρόσβεσης στις δυνάμεις της Π.Υ. Ακόμη συγκροτούμε και πεζοπόρα τμήματα που αποστέλλονται για την ολική κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.
Μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου η ομάδα παραμένει σε ετοιμότητα. Κινητοποιείται και συνδράμει σε θέματα
4. Αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεις , ανεμοθύελλες , σεισμούς και οπουδήποτε χρειαστεί δράση σαν ομάδα Πολιτικής Προστασίας που είμαστε.

Υπάρχουν συνεργασίες και ανταλλαγές εμπειριών με άλλες αντίστοιχες ομάδες – κινήσεις στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό;
Υπάρχει συνεχής συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και όλες τις ομάδες της Αττικής και ιδιαίτερα του Υμηττού. Ακόμη η συνεργασία μας επεκτείνεται από τη Κάρυστο, μέχρι τη Κυπαρισσία και σε πολλές άλλες περιοχές.

Μετά από πρόσκληση της Εθελοντικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας η ΕΔΔΚ είχε συμμετάσχει σε εκπαιδευτική άσκηση & σεμινάριο στη πόλη TUBINGEN με την επωνυμία «ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 2009»

Με την Πολιτική Προστασία της Ιταλίας, στη περιοχή του Τορίνο για εκπαίδευση σε τροχαία ατυχήματα εντός σηράγγων και αντιμετώπιση πλημμυρών.
Σε εκπαιδευτικό σεμινάριο από την υπηρεσία δασοπυρόσβεσης της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Σε συνεχόμενες εκπαιδεύσεις για την αντιμετώπιση σεισμών από την ΕΜΑΚ.
Σε κοινές ασκήσεις Π.Υ. και εθελοντικών ομάδων με την επωνυμία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ»
Μέσω της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων & Εθελοντισμού της ΓΓΠΠ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανταλλαγής Εμπειρογνωμόνων με αντιπροσωπεία της Πολιτικής Προστασίας της Δημοκρατίας της Τσεχίας.
Καθώς και άλλες πολλές συμμετοχές σε συνέδρια και εκπαιδεύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Ποια είναι η στάση των οργανωμένων φορέων της περιοχής σας, αλλά και του απλού κόσμου, προς την ΕΔΔΚ;

Κατά κύριο λόγο η ΕΔΔΚ τυγχάνει θερμής αποδοχής και στήριξης από τους φορείς & την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα από την νεολαία, και όχι μόνο.

Η δράση της ΕΔΔΚ είναι αναγνωρισμένη από σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καισαριανής και του Δήμου Ζωγράφου, στα όρια των οποίων αναπτύσσεται το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς μας.

Η συμμετοχή εθελοντών είναι σε επίπεδα που σας ικανοποιεί;
Μπορεί να είμαστε μία από τις πολυπληθέστερες εθελοντικές ομάδες με 120 περίπου μέλη, αυτό όμως δεν μας ικανοποιεί, γιατί οι ανάγκες για την προστασία του δάσους, που είναι λαϊκή περιουσία, είναι πολλές και νομίζουμε ότι είναι καθήκον όλων μας να το διαφυλάξουμε.

Ποιοι είναι οι κύριοι κίνδυνοι από τους οποίους μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά στο βουνό και τι πρέπει να προσέχει κάθε πολίτης, ώστε να μην γίνει άθελά του εμπρηστής;
Κύριος κίνδυνος είναι τα συμφέροντα που αποβλέπουν στην εκμετάλλευση του δάσους και μετατροπή του σε κέρδος. Τα οποία ενθαρρύνονται από τα κενά που αφήνει το υπάρχον νομικό πλαίσιο προστασίας.

Υπάρχουν κίνδυνοι που προκύπτουν από φυσικές αιτίες ή τυχαία γεγονότα (π.χ. κεραυνός, βραχυκυκλώματα ΔΕΗ), καθώς και από ανθρώπινη αδιαφορία. Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος. Να μην ανάβει για κανένα λόγο φωτιά στο δάσος, να μην πετάει αναμμένα τσιγάρα και προπάντων να παίρνει τα σκουπίδια του μαζί του στη πόλη. Αν ο κόσμος ΑΓΑΠΑΕΙ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΕΙ το βουνό. Το βουνό ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ.

Διαπιστώσατε ποτέ περιπτώσεις «ύποπτης» προέλευσης πυρκαγιάς, που δεν θα μπορούσατε να αποδώσετε εύκολα σε αμέλεια ή τυχαία γεγονότα;
Οι περισσότερες πυρκαγιές δεν παραπέμπουν σε τυχαία γεγονότα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε ημέρες με ισχυρούς ανέμους και ταυτόχρονη εμφάνιση εστιών σε περισσότερα από ένα σημεία, γεγονός που παραπέμπει ευθέως σε εμπρησμούς.

Τι σημαίνει για την ΕΔΔΚ «υλικοτεχνική υποδομή» για τη διευκόλυνση του έργου σας;
Όπως γνωρίζεται οι εθελοντές δεν πρέπει να πληρώνονται αλλά ούτε και να πληρώνουν.

Για να μπορούνε όμως, να εκτελέσουνε το έργο τους είναι καθοριστικό για αυτούς να εκπαιδεύονται & να έχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμό για αυτό.
Διαθέτουμε, εξοπλισμό, αλλά οι διαδικασίες, ειδικά τα τελευταία χρόνια από πλευράς πολιτείας καρκινοβατούν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στη συντήρηση και ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής της ομάδας μας.

Πώς θα μπορούσε να έρθει σε επαφή κάποιος με την ΕΔΔΚ και επίσης αν μπορούν να συμβάλλον και μη κάτοικοι της Καισαριανής στις δράσεις σας;

Συμβάλλουν ήδη και στις δράσεις και στην ομάδα μη κάτοικοι της Καισαριανής . Αρκετά από τα μέλη μας δεν είναι δημότες Καισαριανής, αλλά κάτοικοι από όλη την Αττική που αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και θεωρούν αξιόλογη τη δράση της ΕΔΔΚ.

Με την ΕΔΔΚ μπορεί να έρθει κάποιος σε επαφή με του παρακάτω τρόπους:
Μέσω του site : www.dasoprostasia.gr
Μέσω: e-mail : eddk@otenet.gr
Και στο facebook : @dasoprostasiakessarianis
Στα πιο κάτω τηλέφωνα:
ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟΥ : 210 7244042 (24ωρο)
ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ: 210 7244150
FAX: 210 7244077

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα