Connect with us

Αεροδρόμια

Έσπασε το φράγμα των 30εκατ.επιβατών στα 14 Αεροδρόμια της Fraport Greece

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αεροδρόμιο Μακεδονία, νέος σταθμός

Το φράγμα των 30εκατ.επιβατών έκλεισε λίγο πριν από την εκπνοή του 2019 η Fraport Greece, παραχωρησιούχος 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων. Το ρεκόρ σημειώθηκε το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου και πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα milestones στην μέχρι σήμερα πορεία των αεροδρομίων.

Αν και η αύξηση σε σχέση με το 2018, είναι ανεπαίσθητη (πέρυσι είχαμε 29,8εκατ.επιβάτες), το νέο αυτό ρεκόρ δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των 14 αυτών αεροδρομίων στα οποία η μεταμόρφωση τους είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με παράγοντες της εταιρείας, το σπάσιμο του φράγματος των 30 εκατομμυρίων επιβατών τη χρονιά που ολοκληρώνεται, αντανακλά το ρόλο της Fraport Greece στη διασυνδεσιμότητα της χώρας και της εξυπηρέτησης των εκατομμυρίων επισκεπτών/τουριστών της.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2019 ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

Το 2019 σηματοδότησε την ολοκλήρωση των έργων σε 9 από τα 14 αεροδρόμια, δηλαδή τα Χανιά, τη Ζάκυνθο, την Καβάλα, το Άκτιο, την Κεφαλονιά, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Σκιάθο. H υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος γίνεται σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, υπάρχει και επιτάχυνση. Σε ένα χρόνο από σήμερα, δηλαδή στα τέλη του 2020, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και στα υπόλοιπα πέντε αεροδρόμια, δηλαδή στη Κω, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη.

Σημειωτέον, ότι η συμβατική υποχρέωση της Fraport Greece είναι να έχει ολοκληρώσει τα έργα στο σύνολο τους, στις 21 Απριλίου 2021, ακριβώς 4 χρόνια από την υπογραφή παραχώρησης τους. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση των έργων και σύντμηση χρόνου προς τέρψη των επιβατών που χρησιμοποιούν αυτά τα αεροδρόμια.

ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το προηγούμενο διάστημα η Fraport Greece διεξήγαγε έρευνα, σύμφωνα με την οποία έθεσε 31 δείκτες στη διάθεση των επιβατών. Από αυτούς η πλειοψηφία, οι 17, έτυχαν πολλή θετικής κρίσης και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι κινήθηκαν θετικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχεδόν όλα τα αεροδρόμια παρουσίασαν σαφώς βελτιωμένη αξιολόγηση τη χρονιά που μας πέρασε. Όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος “βασικός μας στόχος για όλα τα αεροδρόμια που διαχειριζόμαστε είναι η άριστη ταξιδιωτική εμπειρία μέσω της διασφάλισης ασφαλούς, σύγχρονης και φιλικής αεροδρομικής υποδομής. Τόσο τα σχόλια των επιβατών μας όσο και τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγουμε στα αεροδρόμιά μας αντανακλούν τα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας”.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα περισσότερα θετικά σχόλια των επιβατών απέσπασαν οι χώροι υγιεινής, η ταχύτερη εξυπηρέτηση στα check-in points, τα περισσότερα σημεία ελέγχου ασφαλείας, οι περισσότερες θύρες πρόσβασης, ο περισσότεροι χώροι για τα αεροσκάφη, οι καλύτερες υπηρεσίες και βέβαια οι σημαντικά περισσότεροι εμπορικοί χώροι.

Άλλωστε η εταιρεία δεν έχει κρύψει ότι μέσω της δημιουργίας και λειτουργίας σύγχρονων και ασφαλών υποδομών, στοχεύουμε στην προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιριών και δρομολογίων, στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

ΤΟ “ΣΤΑΘΕΡΟ 2019”

Βλέποντας πλέον στη δύση του το 2019, για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport Greece, κρίνεται ως ένα έτος σταθεροποίησης σε σχέση με τις αφίξεις τουριστών στη χώρα μας, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση και “επιβάλει” όσο ποτέ την καθιέρωση ισχυρών συνεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών στην ελληνική τουριστική βιομηχανία, ώστε να συνεχίσει ο κάθε προορισμός να είναι ελκυστικός και ανταγωνιστικός.

ΤΟ ΕΤΟΣ “ΣΤΑΘΜΟΣ”

Μέσα στο 2020 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα και το νέο πρόσωπο των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων θα είναι πανέτοιμο για την επόμενη μέρα στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Με αναβαθμισμένα αεροδρόμια σε Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Χανιά κ.α. η δυσφημιστική εικόνα τους θα μείνει στο παρελθόν. Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι πολλά χρόνια πριν όταν για παράδειγμα τα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Κέρκυρας και της Σαντορίνης βαθμολογούνταν ως μερικά από τα χειρότερα αεροδρόμια στην Ευρώπη.

Στοίχημα αποτελεί η αύξηση της επιβατικής κίνησης, με τα 14 Αεροδρόμια να είναι πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια. Χώρος για συνέργειες υπάρχει, το έχουμε δει και στην περίπτωση του αεροδρομίου της Αθήνας.

image_print

Αεροδρόμια

Δραματική συρρίκνωση πτήσεων και στόλου ανακοίνωσε η Lufthansa

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αεροπλάνο, Lufthansa, Αερομεταφορές

Δραματική συρρίκνωση πτήσεων και στόλου, καθώς και την παύση λειτουργίας της θυγατρικής της Germanwings ανακοίνωσε ο όμιλος Lufthansa καθώς λόγω της κρίσης του κορονοϊού έχει προκληθεί σημαντικός περιορισμός της αεροπορικής κίνησης.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Lufthansa σημειώνει ότι η σημαντική μείωση της αεροπορικής κίνησης αναμένεται να κρατήσει και μετά την κρίση του κορονοϊού, ενώ η η αναπόφευκτη συρρίκνωση των πτήσεων θα γίνει με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, μεταξύ άλλων, με την υιοθέτηση μοντέλων συλλογικής απασχόλησης

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Deutsche Lufthansa AG προβλέπει ότι η αεροπορική βιομηχανία δεν θα μπορέσει να επιστρέφει στα προ-κορονοϊού επίπεδα γρήγορα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου θα χρειαστούν μήνες έως ότου να αρθούν εντελώς οι παγκόσμιοι περιορισμοί και χρόνια μέχρι η παγκόσμια ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια να επιστρέψει στα προ-κρίσης επίπεδα.

Βάσει αυτής της εκτίμησης, σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή εκτεταμένα μέτρα για να περιορίσει μακροπρόθεσμα τη δυναμικότητα πτήσεων και τις λειτουργίες διοίκησης. Η απόφαση που πάρθηκε σήμερα πρόκειται να επηρεάσει σχεδόν όλες τις λειτουργίες πτήσεων του Ομίλου Lufthansa.

Στη Lufthansa, εκτός λειτουργίας θα βγουν έξι Airbus A380 και επτά A340-600, καθώς και πέντε Boeing 747-400. Επιπλέον, ένδεκα Airbus A320 θα αποσυρθούν από τις short-haul πτήσεις.

Για τα έξι A380 είχε ήδη δρομολογηθεί η πώλησή τους στην Airbus το 2022. Η απόφαση να αποσυρθούν επτά A340-600 και πέντε Boeing 747-400 πάρθηκε βάση στα περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά μειονεκτήματα που παρουσιάζουν αυτοί οι τύπου αεροσκαφών. Με αυτή την απόφαση, η Lufthansa πρόκειται να μειώσει τη δυναμικότητα των κομβικών αεροδρομίων της σε Φρανκφούρτη και Μόναχο.

Επιπλέον, η Lufthansa Cityline θα αποσύρει ακόμη τρία Airbus A340-300. Από το 2015, ο περιφερειακός αερομεταφορέας πραγματοποιεί πτήσεις σε long-haul τουριστικούς προορισμούς για λογαριασμό της Lufthansa.

ΤΕΛΟΣ Η EUROWINGS

H Eurowings σχεδιάζει επίσης να μειώσει τον αριθμό των αεροσκαφών της κατά περίπου 10 αεροσκάφη Airbus A320 στο κομμάτι των short-haul πτήσεων, ενώ μείωση θα υπάρχει και στο κομμάτι των long-haul πτήσεων, το οποίο εκτελείται εμπορικά από τη Lufthansa.

Επιπλέον, θα επιταχυνθεί η απόφαση που είχε παρθεί πριν από την κρίση για ομαδοποίηση των λειτουργιών πτήσεων της Eurowings κάτω από μια μονάδα. Παράλληλα, η Germanwings θα προχωρήσει σε παύση λειτουργίας των πτήσεων της. Όλες οι επιλογές που εκρέουν από αυτή την απόφαση πρόκειται να συζητηθούν με τα αντίστοιχα σωματεία.

Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που είχαν ξεκινήσει με τις Austrian και Brussels Airlines θα εντατικοποιηθούν λόγω του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων και οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης του στόλους τους. Η SWISS International Air Lines θα προσαρμόσει επίσης το μέγεθος του στόλου της με την καθυστέρηση της παράδοσης των νέων αεροσκαφών short-haul πτήσεων, αλλά και με την απόσυρση παλιότερων αεροσκαφών.

Επιπρόσθετα, οι αεροπορικές εταιρείες του Ομίλου Lufthansa έχουν ήδη σταματήσει όλες τις μισθώσεις που είχαν με άλλες αεροπορικές εταιρείες.

«Ο στόχος παραμένει κοινός για όλο το προσωπικό που επηρεάζεται από τα μέτρα αναδιάρθρωσης και δεν είναι άλλος από το να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας στον Όμιλο Lufthansa. Συνεπώς, οι συζητήσεις με τις ενώσεις εργαζομένων θα διοργανωθούν γρήγορα, ώστε να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, νέα μοντέλα απασχόλησης που θα επιτρέψουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους υπαλλήλους να διατηρήσουν την εργασία τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Πτώση κατά 61% στην επιβατική κίνηση Μαρτίου στο “Ελ.Βενιζέλος”

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πύργος ελέγχου Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο χειρότερος μήνας εδώ και πολλά χρόνια στην επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος ήταν ο Μάρτιος. Κατά τη διάρκεια του, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε περίπου 640.000, καταγράφοντας απότομη πτώση της τάξης του 61,3%, ως συνέπεια της πανδημίας COVID-19 και των επιπτώσεων της στο αεροπορικό ταξίδι.

Μάλιστα όπως σημειώνεται από το αεροδρόμιο, η εξέλιξη της κίνησης επιδεινώθηκε ραγδαία κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, λόγω των εκτεταμένων μέτρων αποκλεισμού χωρών που είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή πτήσεων αεροπορικών εταιρειών. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και εξωτερικού κατέγραψαν μείωση της τάξης του 60% και 62% αντίστοιχα.

Το δυσάρεστο για το αεροδρόμιο είναι πως ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερος καθώς οι πτήσεις που εκτελούνται μετριούνται καθημερινά στα δάχτυλα και οι επιβάτες είναι ελάχιστοι. Χαρακτηριστικό είναι πως ημερησίως τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου καταγραφόνταν περίπου 1.200 επιβάτες.

Κάπως έτσι αναμένεται και ο Μάιος. Η ελπίδα πλέον για το αεροδρόμιο της Αθήνας αλλά και τα υπόλοιπα της Ελλάδας, είναι να βελτιωθεί η εικόνα το καλοκαίρι, χωρίς όμως να περιμένουμε να δούμε στατιστικά αντίστοιχα του 2019.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Συνολικά, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 3,5 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 20,5% σε σχέση με το 2019, λόγω της σημαντικής μείωσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Οι επιβάτες εξωτερικού μειώθηκαν κατά 18,6%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 24,4%.

Το βέβαιο είναι ότι το σερί των επτά ετών συνεχούς ανάπτυξης διεκόπη βιαίως αλλά χωρίς να έχει κάποιο μερίδιο ευθύνης το αεροδρόμιο της Αθήνας. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν εισερχόμαστε σε μία παρατεταμένη ύφεση των αερομεταφορών παγκοσμίως μέχρι την οριστική λήξη της πανδημίας ή θα βρεθούν τρόποι για να μπορούμε και πάλι να ταξιδεύουμε με το πιο όμορφο, άνετο και γρήγορο μέσο που δημιούργησε ο άνθρωπος, το αεροπλάνο.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Goldair: Δωρεά οκτώ νοσοκομειακών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα. ειδήσες

Η εταιρεία Goldair, ανταποκρινόμενη στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρας μας κατά την παρούσα χρονική συγκυρία και με σκοπό την έμπρακτη ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάσχεση της πανδημίας από τον ιό COVID-19, προχώρησε στη δωρεά οκτώ (8) νοσοκομειακών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υψηλών προδιαγραφών προς το Υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, η Goldair, για την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία είναι επιφορτισμένα τόσο με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του COVID-19, όσο και με την φύλαξη και την επιτήρηση των εθνικών και ευρωπαϊκών μας συνόρων στον Έβρο και στο Ανατολικό Αιγαίο, προχώρησε στη δωρεά τριών (3) σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων αυτοκινήτων τύπου SUV προς την Ελληνική Αστυνομία.

Οι παραπάνω δωρεές τίθενται άμεσα στη διάθεση των αρμόδιων φορέων προκειμένου να αυξήσουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και να συμβάλουν ουσιωδώς στην αποτελεσματική εκπλήρωση του δύσκολου έργου τους.

Στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, ο Πρόεδρος της Goldair, κ. Καλλίνικος Καλλίνικος, δήλωσε: «Στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για εμάς. Τους εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας, την αλληλεγγύη μας και τον σεβασμό μας και δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε έμπρακτα το δύσκολο έργο τους.

Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις παρούσες, πρωτοφανείς, προκλήσεις και από κοινού ο Δημόσιος και ο Ιδιωτικός τομέας, θα συστρατευτούμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επόμενης ημέρας».

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα