Connect with us

Πολιτική Επικαιρότητα

Έρχονται ενστάσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα λόγω της παλιάς απογραφής!

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακατατάξεις στους πληθυσμούς των εκλογικών περιφερειών μπορεί να φέρουν και ανακατατάξεις στον αριθμό βουλευτών αλλά και στα ονόματα που εκλέγονται

Οι εκλογές μπορεί να πέρασαν αλλά στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το θέμα της απογραφής, τα στοιχεία της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για να καθορισθούν οι αριθμοί των εκλογικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.

Η ΕΛΣΤΑΤ δεν δημοσιοποίησε ως όφειλε μέχρι τις 27 Μάη τα πλήρη αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής (που ολοκληρώθηκε πέρυσι). Το Σύνταγμα καθορίζει ρητά οτι ισχύει ο κανόνας της δημοσιοποίησης της απογραφής ένα έτος μετά το τέλος της διεξαγωγής της, δηλαδή στις 27 Μάη 2012 (καθώς η απογραφή ολοκληρώθηκε στις 27 Μάη 2011).

Έτσι, αναμένεται πολλοί βουλευτές που δεν εξελέγησαν να προσφύγουν στα δικαστήρια, ζητώντας να αλλάξει ο αριθμός των εδρών με βάση τα στοιχεία της νέας απογραφής που η ΕΛΣΤΑΤ θα αναγκασθεί να δημοσιοποιήσει.

Αυτό άλλωστε προανήγγειλε ήδη από το προηγούμενο Σάββατο με άρθρο του στα «Νέα» ο διακεκριμένος εκλογολόγος κ. Ηλ. Νικολακόπουλος, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην Ελληνική Στατιστική Αρχή για την καθυστέρηση δημοσιοποίησης των νέων πληθυσμιακών δεδομένων.

Για να γίνει κατανοητό, αρκεί η παράθεση του άρθρου 54 του Συντάγματος. Σύμφωνα με αυτό, η ΕΛΣΤΑΤ υποχρεούται το αργότερο ένα χρόνο από το πέρας της απογραφής να δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία για τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας, προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει αμέσως στην ανακατανομή των βουλευτικών εδρών βάσει των νέων πληθυσμιακών δεδομένων. Καθώς, λοιπόν, η απογραφή ολοκληρώθηκε πέρυσι στις 27 Μαΐου, είναι βέβαιο ότι δεκάδες επιλαχόντες βουλευτές θα προσβάλουν ως άκυρα τα προχθεσινά αποτελέσματα, ζητώντας από τα εκλογοδικεία να λάβουν υπ’ όψιν τους την απογραφή του 2011 η οποία πιθανότατα θα τους χαρίσει την είσοδό τους στη Βουλή σε βάρος άλλων συναδέλφων τους.

Για να αντιληφθεί κανείς το χάος που όλα δείχνουν ότι θα δημιουργηθεί τις επόμενες εβδομάδες αρκούν τα ακόλουθα στοιχεία: Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» με τη νέα απογραφή η Β΄ Αθήνας κερδίζει 5 επιπλέον έδρες, το υπόλοιπο Αττικής 3, ενώ 3 – 4 θα χάσει η Α΄ Αθήνας.

Με συνέπεια να ελπίζουν στην είσοδό τους στο κοινοβούλιο π.χ. οι: Γ. Παπαθανασίου και Νικ. Καντερές (Ν.Δ.), Στάθης Παναγούλης και Γ. Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Ραγκούσης και Αντ. Ασπραδάκης (ΠΑΣΟΚ), Βασιλική Βουλβουκέλη και Αθ. Αυγενίδης (ΑΝΕΛ), Ι. Πασούλας (ΚΚΕ), Ηλ. Παναγιώταρος (Χ.Α.) και Δημ. Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ). Ενώ, αντιθέτως, απειλούνται να χάσουν τις έδρες τους μεταξύ άλλων οι: Ανδρέας Ψυχάρης, Πρ. Παυλόπουλος (Ν.Δ.), Μαρία Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννης Βουλδής (Χ.Α.).

Εξαπακούεται ότι αντίστοιχες καραμπόλες θα προκληθούν και στην περιφέρεια, αναλόγως της αύξησης ή της μείωσης του πληθυσμού σε σχέση με το 2001. Ενδεικτικά, η Καρδίτσα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Καστοριά και η Χίος είναι μερικές μόνον από τις περιφέρειες που ακούγεται ότι θα έχουν λιγότερους βουλευτές, απώλειες θα έχουν και νομοί της Πελοπονήσσου, ενώ αντιθέτως εκτιμάται θα ενισχυθεί με περισσότερες έδρες η Κρήτη.

Υπογραμμίζεται ότι βάσει νόμου οι ενστάσεις κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων πρέπει να εγερθούν το αργότερο 15 μέρες από την ανακήρυξη των νέων βουλευτών. Επομένως, η ΕΛΣΤΑΤ υποχρεούται πλέον να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της απογραφής, καθώς είναι βέβαιον ότι θα της ζητηθούν τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα από τα εκλογοδικεία. Είναι αξιοσημείωτο, τέλος, ότι έννομο συμφέρον για να κάνουν ένσταση δεν έχουν μόνον οι επιλαχόντες βουλευτές, αλλά ακόμη και απλοί πολίτες, οι οποίοι θα στραφούν κατά της ΕΛΣΤΑΤ.

Πηγή: με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα