Νίκος
Καραγιάννης

Οι αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, παρόλες τις δυσκολίες, μπαίνουν για τα καλά σε μία νέα, ψηφιακή εποχή με αυξημένες δυνατότητες. Η εγκατάσταση συστήματος τηλεματικής σε πάνω από 1.000 στάσεις του δικτύου λεωφορείων στο Λεκανοπέδιο, η εισαγωγή του πολυαναμενόμενου «ηλεκτρονικού εισιτηρίου», η ανάπτυξη εφαρμογών πληροφόρησης του επιβατικού κοινού, σε πραγματικό χρόνο, για έξυπνα τηλέφωνα καθώς και η δυναμική επιστροφή του app για αγορά προϊόντων κομίστρου, σηματοδοτούν την πλήρη μεταμόρφωση του τοπίου. Μόλις λίγα χρόνια πριν, όλες αυτές οι αλλαγές θα φάνταζαν εξωπραγματικές.

Είναι αλήθεια ότι, οι επίγειες τουλάχιστον, συγκοινωνίες στην Αθήνα δεν είχαν να επιδείξουν αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις των υπηρεσιών που παρείχαν, επί πολλά χρόνια. Η τεχνολογική εξέλιξη όμως έφτασε και στον νευραλγικό τομέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας, ο οποίος επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, αφήνοντας ένα πολύ θετικό αποτύπωμα, με διάρκεια. Η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, αν και μετ΄εμποδίων, όπως στην περίπτωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο δεν έχει τεθεί ακόμα σε πλήρη και εύρυθμη λειτουργία, δημιουργεί αδιαμφισβήτητα προοπτικές για πιο ποιοτικές και πιο αξιόπιστες μετακινήσεις στην πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, μία νέα εξέλιξη έρχεται για να εμπλουτίσει το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον επιβάτη. Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθούν, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, Δράση για την εγκατάσταση δικτύου Wi-Fi στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, η Δράση, συνολικού κόστους 900 χιλ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής 2014-2020» και αφορά στην εγκατάσταση δικτύου Wi-Fi σε 2.030 οχήματα (λεωφορεία, τρόλεϋ και τράμ) του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), προκειμένου το επιβατικό κοινό να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά τις μετακινήσεις του με τα εν λόγω Μέσα Μεταφοράς.

Στόχος της Δράσης, που υλοποιείται με την αγαστή συνεργασία των δύο Υπουργείων, είναι η προώθηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας, η μείωση του ψηφιακού χάσματος, καθώς και η αναβάθμιση των υπηρεσιών των αστικών συγκοινωνιών. Ο επωφελούμενος πληθυσμός από την υλοποίηση του έργου είναι ιδιαιτέρως υψηλός. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ για το 2015, η επιβατική κίνηση σε λεωφορεία και τρόλεϋ έφτασε στις 352.116.000 μετακινήσεις και ο μέσος όρος παραμονή στο όχημα ήταν 20 λεπτά. Αντίστοιχα για το τράμ η επιβατική κίνηση ανήλθε για την ίδια περίοδο στις 14.482.000 μετακινήσεις.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV