Connect with us

Επικαιρότητα

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατεδάφιση αυθαιρέτων

Να δοθεί ένα τέλος στην ανασφάλεια των πολιτών και των μηχανικών και στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στις σχετικές με την τακτοποίηση αυθαιρέτων διαδικασίες ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν, εχθές, 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σημειώνουν ότι ενώ, στις 30 Ιουνίου του 2020, έληξε η παράταση που είχε δοθεί, με το νόμο 4643/2019, για την τακτοποίηση αυθαίρετων, το ΥΠΕΝ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε τροπολογία αλλαγής της καταληκτικής ημερομηνίας, παρότι ανορθόδοξα, μέσω συνέντευξης, ο κύριος Χατζηδάκης εξήγγειλε παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 λόγω της πανδημίας.

Αναφέρονται ακόμη στο πλαίσιο που συνδέει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων [εκτός από τις σοβαρές αυθαιρεσίες της κατηγορίας 5 που δεν θα μπορούν να τακτοποιηθούν μετά την 30/6/2020], με το μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου που θεσμοθέτησε και ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο 4495/17, για την υλοποίηση του οποίου όμως, μέχρι σήμερα, εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, με αποτέλεσμα να μην εκκινούν οι σχετικές προθεσμίες για την εφαρμογή της. Υπογραμμίζουν ότι το ΥΠΕΝ, με αυτές τις κινήσεις, δημιουργεί σύγχυση τόσο στους πολίτες όσο και στο τεχνικό κλάδο, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς τι θα ισχύσει τόσο σχετικά με τις υπαγωγές, όσο και με τις δικαιοπραξίες.

Οι βουλευτές καλούν τέλος τον κύριο Χατζηδάκη να σταματήσει να παραβιάζει τις βασικές αρχές του δικαίου περί μη αναδρομικής ισχύος των νόμων, να σταματήσει τις εξαγγελίες που δεν καλύπτονται από το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο και να νομοθετεί σωστά και ολοκληρωμένα. Ο κύριος Χατζηδάκης οφείλει να δώσει ένα τέλος στην ανασφάλεια των πολιτών και του τεχνικού κόσμου και να δώσει την πρέπουσα λύση όσον αφορά στην παράταση του νόμου και στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, χωρίς προχειρότητες και αποσπασματικότητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Παράταση δηλώσεων αυθαιρέτων κατασκευών και εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας κτιρίου»

Με το νόμο 4495/17 θεσμοθετήθηκε η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Η ταυτότητα κτιρίου θα περιλαμβάνει σειρά εγγράφων και στοιχείων για κάθε κτίριο της χώρας και θα είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε πράξη σε ακίνητο, εκτός από τις ενοικιάσεις.

Η αρχική πρόβλεψη προετοιμασίας των υπηρεσιών και της Πολιτείας αλλά και του τεχνικού κόσμου για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ήταν τα 5 χρόνια από την ισχύ των διατάξεων του ν. 4495/2017 και συγκεκριμένα από την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον ορισμό της ημερομηνίας έναρξης του Ηλεκτρονικού Μητρώου του άρθρου 62 του ίδιου νόμου. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με αποτέλεσμα να μην εκκινούν οι προθεσμίες για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Με βάση το άρθρο 102 του ν. 4495/2017 όπως τροποποιήθηκε στις 3.12.2019 είχε δοθεί ολιγόμηνη παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπου ειδικά για τα κτήρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες (κατηγορίας 5) η ημερομηνία αυτή καθίσταται καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησής τους.

Στις 30.06.2020 έληξε η ανωτέρω προθεσμία τακτοποίησης και δεν έχει προχωρήσει το υπουργείο σε τροπολογία αλλαγής της καταληκτικής ημερομηνίας παρότι ανορθόδοξα ο κος Χατζηδάκης εξήγγειλε σε συνεντεύξεις του την παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.

Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τη γενικότερη αρχή του δικαίου περί μη αναδρομικότητας των νόμων, που αποβλέπει στην κατά το δυνατό βεβαιότητα των δικαιωμάτων, ασφάλεια των συναλλαγών και σταθερότητα δικαίου.

Επειδή η τακτοποίηση των αυθαιρέτων η διακοπή της αυθαίρετης δόμησης και η ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων, αποτελεί δράση προστασίας του περιβάλλοντος

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ισχύει η αναγγελθείσα καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου για δηλώσεις αυθαιρέτων και αν ναι προτίθεστε να νομοθετήσετε με αναδρομικότητα;

2. Στα πλαίσια των συνθηκών της πανδημίας που αναφερθήκατε σε μέσα ενημέρωσης, κρίνετε ότι είναι ικανοποιητικό το διάστημα των 3 καλοκαιρινών μηνών για να προβούν οι ιδιοκτήτες στις απαιτούμενες ενέργειες και θα μπορέσουν οι μηχανικοί να ικανοποιήσουν τους πολίτες σε αυτό το διάστημα;

3. Πότε θα εκδοθεί η απόφαση του άρθρου 62 του νόμου 4495/2017 για την έναρξη λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου;

4. Την 1η Οκτωβρίου μετά την λήξη της τελευταίας παράτασης δήλωσης αυθαιρέτων, θα είναι έτοιμη για να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου ;

5. Σε περίπτωση μη λειτουργίας της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου μετά την 1η Οκτωβρίου, πως θα προχωρήσουν οι δικαιοπραξίες στη χώρα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Βούτσης Νίκος

Καφαντάρη Χαρά

Μπαλάφας Γιάννης

Μαμουλάκης Χάρης

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτυ)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σπίρτζης Χρήστος

Φωτίου Θεανώ

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα