Newsroom

Με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας σαράντα πέντε (45) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, επισημαίνουν τον αποκλεισμό των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών, από τα μέτρα που ανακοίνωσε, την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί την προηγούμενη Παρασκευή και προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου.

Στην ερώτησή τους σημειώνουν τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, που υπολογίζονται σε πάνω από 70.000 άτομα, και την απουσία των αντίστοιχων ΚΑΔ μηχανικών και αρχιτεκτόνων από τον κατάλογο που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το Σάββατο που καθορίζει τις δραστηριότητες που πλήττονται από την πανδημία και θα λάβουν μέτρα ενίσχυσης. Είναι άμεση  και επιτακτική η ανάγκη στήριξης των ως άνω επαγγελματιών, μετά και από την εφαρμογή των νέων μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, τονίζουν οι Βουλευτές.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, αναστολής δόσεων δανείων και οφειλών σε ταμεία και εφορία, χαμηλότοκη επιδότηση κεφαλαίου κίνησης και ένταξη στην επιδότηση για αναπλήρωση απώλειας εισοδήματος των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών.

Ρωτούν τέλος, τους αρμόδιους Υπουργούς για την καθυστέρηση έκδοσης οδηγιών με συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης για τους χώρους των εργοταξίων στο πλαίσιο των κανόνων της υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία και κίνδυνος έκθεσης των εργαζομένων στον κορωνοϊό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Άμεσα μέτρα στήριξης των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών»

Η πανδημία πλήττει ισχυρά όλες τις κοινωνικές ομάδες και όλα τα επαγγέλματα στη χώρα μας. Πρώτη προτεραιότητα για όλους μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η δημόσια υγεία και η συνοχή της κοινωνίας μας. Σε πολύ δυσμενή θέση βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, οι τεχνικές εταιρείες και γενικά το σύνολο του τεχνικού κόσμου.

Με έκπληξη και έντονη δυσαρέσκεια διαπιστώθηκε ότι οι κωδικοί 71.11 «Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων» και 71.12 «Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών» δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων ( ΚΑΔ ) που θα επιδοτηθούν όπως ανακοίνωσε  το Υπουργείο Οικονομικών, την Παρασκευή 20η Μαρτίου 2020 ούτε περιλήφθηκαν στον κατάλογο που παρατίθεται στην  ΥΑ (ΦΕΚ 949Β’/21.3.2020) που καθορίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 και θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης.

Σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από 70.000 μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι οικογένειές τους, βρίσκονται έξω από τα μέτρα της κυβέρνησης, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα. Στην κατηγορία αυτοί ανήκουν όλοι οι μελετητές και κατασκευαστές έργων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όσοι απασχολούνται με συμβάσεις έργου, όσοι αμείβονται απολογιστικά, εργαζόμενοι σε μελετητικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις, σύμβουλοι κ.λπ.

Σημειώνεται ότι οι μηχανικοί είναι ο κλάδος που συμμετέχει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και ένας κλάδος που φτωχοποιήθηκε συντριπτικά και ταχύρρυθμα κατά τη διάρκεια της κρίσης 2008-2014.

Παράλληλα μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί οδηγίες και δεν έχουν ληφθεί ξεκάθαρα μέτρα πρόληψης στους χώρους εργοταξίων στο πλαίσιο των κανόνων της υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία και κίνδυνος έκθεσης των εργαζομένων στον κορωνοϊό. Το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά με μεγάλη καθυστέρηση, στην ΠΝΠ της 20ής Μαρτίου 2020  όπου στο άρθρο 61 προβλέπεται η δυνατότητα να επιβάλλονται πρόσθετοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων στα εργοτάξια είτε με απόφαση των Υπουργών Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών εφόσον πρόκειται για εργοτάξια δημοσίων έργων, είτε με απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφόσον πρόκειται για εργοτάξια ιδιωτικών έργων.

Επειδή η πανδημία πλήττει και τους μηχανικούς με το ίδιο τρόπο που πλήττει και τους υπόλοιπους επαγγελματίες

Επειδή, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά και την απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εργαστούν και να βιοποριστούν οι μηχανικοί και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη έμπρακτης στήριξής τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Θα επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές  των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών για ένα επαρκές διάστημα μέχρι να ξεπεραστεί η δυσμενής αυτή κατάσταση;

2. Θα ανασταλούν οι πληρωμές δόσεων δανείων, οφειλών, και ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία των μηχανικών για όσο διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα;

3. Θα εντάξετε άμεσα τους κωδικούς 71.11 «Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων» και 71.12 «Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών» στους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού;

4. Θα δοθεί η δυνατότητα χαμηλότοκης δανειοδότησης κεφαλαίου κίνησης με εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου αναλόγως του τζίρου για τους μηχανικούς, μέλη ΤΕΕ, ελεύθερους επαγγελματίες;

5. Πότε θα εκδοθούν οι ΚΥΑ που προβλέπονται στην ΠΝΠ της 20ής Μαρτίου 2020 ώστε να εφαρμοστούνπρόσθετοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων στα εργοτάξια, έτσι ώστε να προφυλαχθούν άμεσα και αποτελεσματικά οι εργαζόμενοι σ’ αυτά από τον κορωνοϊό;

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV