Connect with us

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη ματαίωση της προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Μικρό ηλεκτρικό λεωφορείο

Ερώτηση για τη ματαίωση και την πιθανή ακύρωση της προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κατέθεσαν οι Τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, Π. Πέρκα, Γ. Βαρεμένος, Χ. Καφαντάρη και Χ. Σπίρτζης, ενόψει της αναγγελθείσας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης ΝΔ για την ηλεκτροκίνηση, αύριο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας έτσι και την υποκριτική εκμετάλλευση της περιβαλλοντικής πολιτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η ερώτηση που απευθύνεται προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά στην τύχη της προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που περιέχονταν σε διαγωνισμό προϋπολογισμού €461.094.000 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την προμήθεια, επισκευή και συντήρηση 750 λεωφορείων, διαφορετικών τεχνολογιών, για τις μείζονες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η «Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση 190 τυπικών αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων 12 μ. και παρελκόμενων αυτών (φορτιστών βραδείας φόρτισης και ταχυφορτιστών) με δικαίωμα για προμήθεια άλλων 130».

Ο διαγωνισμός αυτός ακυρώθηκε από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, αλλά η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να τροποποιήσει τους επίμαχους όρους και να προχωρήσει με την προκήρυξη του διαγωνισμού. Αντί αυτού, η κυβέρνηση επέλεξε να ακυρώσει το διαγωνισμό στο σύνολό του, ενώ ο επανασχεδιασμός του φαίνεται ότι θα συμπεριλάβει δύο τουλάχιστον νέους διαγωνισμούς με τον πρώτο, να αφορά λεωφορεία diesel και φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η φημολογούμενη εξαγγελία για τη δρομολόγηση 2 ηλεκτρικών λεωφορείων πιλοτικά στην Αθήνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΝΔ για την ηλεκτροκίνηση, ακούγεται ως ανέκδοτο. Αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αγοράζει 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία από τη Λειψία, πεπαλαιωμένης – πια – τεχνολογίας euro IV, που θα ενταχθούν στο στόλο του ΟΑΣΘ, ενώ με διαγωνισμό μίσθωσης μεταχειρισμένων λεωφορείων γίνεται μια απέλπιδα προσπάθεια να βγουν σε κυκλοφορία περισσότερα οχήματα.

Με την ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την κυβέρνηση να καταθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε σε νέα προκήρυξη του διαγωνισμού, ως όφειλε, και ζητούν να ενημερωθούν για το νέο χρονοδιάγραμμα, ειδικά για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων, όπως απαιτείται εξάλλου για την προώθηση του κοινού στόχου των πράσινων μεταφορών. Φαίνεται όμως ότι η ΝΔ αναλώνεται πάλι μόνο σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

image_pdfimage_print

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Απλουστεύεται η διαδικασία για την εξαγωγή αυτοκινήτων σε άλλη χώρα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κυκλοφοριακό κίνηση οχήματα

Απλουστεύεται η διαδικασία για εξαγωγές και αποστολές αυτοκινήτων στο εξωτερικό, με τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ που συνυπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ειδικότερα, με τη νέα τροποποιημένη ΚΥΑ (οικ. Α35666/1841/03-07-2020) ορίζονται πλέον τα εξής:

– Περίπτωση εξαγωγής / αποστολής οχήματος από τη χώρα σε κράτος- μέλος της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαγραφής αρκεί πλέον η υποβολή από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών του υπογεγραμμένου από τον αποστολέα αντίγραφου δελτίου παράδοσης διεθνούς οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων (φορτωτική CMR), στην περίπτωση που το αυτοκίνητο όχημα αποστέλλεται ως φορτίο.

Απαιτείται επίσης βεβαίωση από την αρμόδια τελωνειακή αρχή περί χορήγησης άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας προσωρινού τύπου, εάν το αυτοκίνητο όχημα δεν αποστέλλεται ως φορτίο.

– Περίπτωση εξαγωγής / αποστολής οχήματος από τη χώρα σε κράτος- μέλος εκτός της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαγραφής αρκεί πλέον η υποβολή από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών του αντίγραφου εκτύπωσης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος τελωνείων του μηνύματος ΙΕ599 «Γνωστοποίηση ολοκλήρωσης της εξαγωγής που χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό για την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών διατυπώσεων εξαγωγής».

Η απόφαση ελήφθη γιατί με την προηγούμενη ΚΥΑ (οικ. Α 11574/638/18/22-05-2019) παρατηρήθηκαν προβλήματα στην ολοκλήρωση διαγραφής οχημάτων, καθώς προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, απαιτούνταν η επαναταξινόμηση των οχημάτων (έκδοση νέων στοιχείων κυκλοφορίας) σε άλλη χώρα.

Έτσι, αρκετά οχήματα είτε καθυστερούσαν να ταξινομηθούν στη χώρα που αποστέλλονταν είτε αποστέλλονταν εκ νέου σε νέο προορισμό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επαναταξινόμηση τους και οι ιδιοκτήτες του να χρεώνονται με τέλη κυκλοφορίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Αίγινα: Υπογραφές για σημαντικά λιμενικά έργα ύψους 4 εκατ. ευρώ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε τη σύμβαση για την έναρξη των έργων προστασίας και αναβάθμισης των λιμανιών Αγ. Μαρίνα και Πέρδικα στην Αίγινα, προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ, παρουσία του Δημάρχου του νησιού Γ. Ζορμπά, στα γραφεία της Περιφέρειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη και εκπρόσωποι της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας.

Ειδικότερα τα έργα, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές φθινοπώρου με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, προβλέπουν μεταξύ άλλων, την επέκταση των λιμανιών για τη διασφάλιση ασφαλών συνθηκών ελλιμενισμού, με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής και παράλληλα παρεμβάσεις για την καλύτερη προστασία και ανάδειξή τους.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα δώσει πολύτιμη αναπτυξιακή ανάσα στην Αίγινα» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης κατά την υπογραφή της σύμβασης και συνεχάρη το Δήμαρχο Γ. Ζορμπά για το αυτοδιοικητικό του έργο. Όπως υπογράμμισε η μέρα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό γιατί σηματοδοτεί την προτεραιότητα που δίνει η Περιφέρεια σε έργα με αναπτυξιακό πρόσημο, ιδιαίτερα στα νησιά, που είναι η προμετωπίδα του τουρισμού μας, όπως ανέφερε, ενώ απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας τους διαμήνυσε ότι θα διευκολύνει το έργο τους, όπου απαιτείται, προς όφελος της ποιότητας και της ταχύτητας.

«Θέλω να ευχαριστήσω την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κα Μπόγρη για τη συμβολή της στη διαδικασία και να επισημάνω ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική την αναπτυξιακή αναβάθμιση της Αττικής μας, δίνοντας έμφαση στους νησιωτικούς μας Δήμους. Με σημαντικά αναπτυξιακά έργα δίνουμε ισχυρή τονωτική ένεση στα νησιά μας, ενισχύοντας την τουριστική τους φυσιογνωμία. Δεσμευθήκαμε ότι θα αλλάξουμε την όψη της Αττικής και το κάνουμε πράξη».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αίγινας Γ. Ζορμπάς ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για τη στήριξη του, επισημαίνοντας ότι μετά από 15 χρόνια αναμονής, γίνεται πράξη ένα οραματικό έργο για την Αίγινα.

Στη σπουδαιότητα του έργου αναφέρθηκε η κα Μπόγρη υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει την ταχεία και ποιοτική ολοκλήρωση του έργου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αστικές

Ατύχημα με συρμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά – Οκτώ ελαφρά τραυματίες

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συρμός Μετρό Γραμμής 1

Ατύχημα σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν σοβαρά τραυματίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, σήμερα στις 12:15, συρμός της Γραμμής 1, εισερχόμενος στο σταθμό «ΚΗΦΙΣΙΑ», προσέκρουσε λόγω ολισθηρότητας στους προστατευτικούς προσκρουτήρες που ορίζουν το τέλος της Γραμμής. Δεν υπήρξε εκτροχιασμός του συρμού.

Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν να τραυματιστούν ελαφρά 8 επιβάτες, οι οποίοι για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός και Ευαγγελισμός. Ο οδηγός του συρμού οδηγήθηκε στην Τροχαία για κατάθεση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο συρμός δεν υπέστη υλικές ζημιές, αλλά αποσύρθηκε από την κυκλοφορία για προληπτικούς λόγους. Η κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Γραμμή 1 έχει αποκατασταθεί πλήρως από τις 12:30 και διεξάγεται κανονικά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα