Connect with us

Ολυμπία Οδός

Ερώτηση στη Βουλή για την δημοπράτηση του Πάτρα-Πύργος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη μη έγκαιρη σύσταση της Επιτροπής Διαγωνισμού για το έργο Πατρών – Πύργου αναφέρεται με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα φαίνεται ότι η 4η δημοπρασία από τις οκτώ αναβλήθηκε λόγω μη έγκαιρης υπόδειξης εκπροσώπησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα, σε ποιες ενέργειες προέβη ώστε να αποφευχθεί η αναβολή και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να μη συμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων με θέμα: Υπήρξε έγκαιρη σύσταση της Επιτροπής Διαγωνισμού για το έργο Πατρών – Πύργου;

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις η Επιτροπή Διαγωνισμού στις δημόσιες συμβάσεις έργων συγκροτείται, κατά περίπτωση, από τους κάτωθι: τέσσερις υπαλλήλους φορέων του δημοσίου τομέα με ανάλογη προς το έργο εξειδίκευση, έναν εκπρόσωπο των Ο.Τ.Α., ο οποίος υποδεικνύεται μαζί με τον αναπληρωτή του από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της έδρας της αναθέτουσας αρχής, έναν εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ), που υποδεικνύεται και εκείνος μαζί με τον αναπληρωτή του από το αρμόδιο όργανο του ΤΕΕ και έναν εκπρόσωπο των εργοληπτικών οργανώσεων από τις πανελλήνιες εργοληπτικές οργανώσεις ή οργανώσεις σε επίπεδο Περιφέρειας ανάλογα με τον προϋπολογισμό του έργου.

Σε σχετικά δημοσιεύματα γίνεται γνωστό ότι η 4η δημοπρασία του οδικού έργου Πατρών – Πύργου, η οποία έπρεπε να διενεργηθεί στις 27/09/2016 αναβλήθηκε και βασικός λόγος για αυτήν τη αναβολή υπήρξε η μη έγκαιρη συγκρότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας δεν όρισε έγκαιρα τον εκπρόσωπό του. Επειδή το οδικό έργο Πάτρας – Πύργου έχει ιδιαίτερη οικονομική και αναπτυξιακή σημασία για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα

Επειδή το εν λόγω έργο δε σηκώνει περαιτέρω καθυστερήσεις δεδομένου ότι η πρώτη εξαγγελία είχε γίνει το 2014 και η ολοκλήρωσή του πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το 2021

Επειδή μέχρι την έναρξη των σχετικών εργασιών του έργου έχουμε ακόμα να διανύσουμε «μακρύ δρόμο»

Επειδή η επικινδυνότητα του δρόμου είναι γνωστή, έχοντας στερήσει εκατοντάδες ψυχές και η υπομονή των κατοίκων σε Αχαΐα και Ηλεία έχει εξαντληθεί

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι δεν υπήρξε έγκαιρη σύσταση της Επιτροπής Διαγωνισμού για το συγκεκριμένο έργο;

2. Αν δεν υπήρξε έγκαιρη σύσταση της Επιτροπής Διαγωνισμού σε ποιες σχετικές ενέργειες προβήκατε ώστε να αποφευχθεί η αναβολή της συγκεκριμένης δημοπράτησης;

3. Σε ποιες σχετικές ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον;

*Στο μεταξύ ο Ιάσονας Φωτήλας ρωτά και για το αν απορροφώνται κονδύλια για το προσφυγικό.

Η χώρα μας συνεχώς εγκαλείται για καθυστερήσεις στην υλοποίηση δεσμεύσεων της στο προσφυγικό, ενώ παράλληλα δεν επωφελείται όσο θα μπορούσε από τα χρηματοδοτικά και οργανωτικά μέσα που διατίθενται από την Ε.Ε. επισημαίνει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας, μαζί με τους βουλευτές του ποταμιού Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης και Γρηγόρη Ψαριανό – Β’ Αθήνας.

Εκτός από τις υπάρχουσες υπηρεσίες έχουν δημιουργηθεί και πολλές νέες με στόχο να μπορεί να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα και τα κονδύλια που δίνει η Ε.Ε. για το θέμα: αυτοτελής Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Υ.Δ.Ε.Α.Π.), Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, νέα Υπηρεσία με τίτλο «Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου −Υποδοχής και Ένταξης (Υ.Δ.Ε.Π.Α.Υ.Ε.)», ενώ για την πραγματική δουλειά ορίζεται ως υπεύθυνη αρχή η υπάρχουσα Ειδική Υπηρεσία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εσωτερικών» ενώ τμήμα των δράσεων ανατίθεται και στην «Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Υ.Δ.Ε.Α.Π.) και τελικά η νέα Ειδική Γραμματεία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΕΤΑΜΕ) & του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) στα πρότυπα της Ειδική Γραμματείας ΕΣΠΑ, που ήδη λειτουργεί.

Όμως, η εκταμίευση των πόρων δεν ομαλοποιήθηκε. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί ποια υπηρεσία είναι τελικά υπεύθυνη για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την υλοποίηση των έργων για την προσφυγική κρίση, από πόσους μετακλητούς υπαλλήλους στελεχώνονται και πόσα χρήματα έχουν καταφέρει να απορροφήσουν από αυτά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Ολυμπία Οδός

Η Ολυμπία Οδός συνιστά μέτρα πρόληψης εν όψει κακοκαιρίας

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Αττική και στην Πελοπόννησο, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ έχει θέσει τον επιχειρησιακό μηχανισμό της σε αυξημένη ετοιμότητα. Παράλληλα, υπενθυμίζει στους οδηγούς που προτίθενται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα μερικά σημαντικά προληπτικά μέτρα ασφαλούς μετακίνησης.

Πριν από το ταξίδι

– Συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.
– Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.
– Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
– Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.
– Σε περίπτωση καταιγίδας/ έντονων καιρικών φαινομένων:

  •  Οδηγείτε με μικρή ταχύτητα και τηρείτε μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Εφόσον απαιτηθεί, ακινητοποιείτε το όχημά σας στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  •  Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  •  Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα. Μείνετε μακριά από πλημμυρισμένους δρόμους.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 1025.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Στις Βρυξέλλες Καραμανλής και Φαρμάκης για το Πάτρα – Πύργος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιμετρική Πατρών

Το ζήτημα κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου κυριάρχησε στη συνάντηση εργασίας που είχαν την Τετάρτη 26 Αυγούστου, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην έδρα του Υπουργείου στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε για άλλη μία φορά ότι απαίτηση των πολιτών της περιοχής – αλλά και κυβερνητική δέσμευση – αποτελεί η κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου, υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς σύγχρονο δρόμο, αποτελεί και μία μέρα κινδύνου για την απώλεια περισσοτέρων ζωών αλλά και διαρκούς υποβάθμισης της περιοχής.

«Αρνούμαστε να παραμείνουμε θεατές στον Μινώταυρο της ασφάλτου και επουδενί η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καθυστερεί την τελική απόφαση και έγκριση για την ένταξη του δρόμου στη σύμβαση παραχώρησης» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι δύο άνδρες να μεταβούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επισημάνουν στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. την επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα και ο νέος αυτοκινητόδρομος να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, ο κ. Φαρμάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον κ. Καραμανλή για την αποδοχή του αιτήματος βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο οδικό άξονα, θέτοντας ωστόσο την ανάγκη ύπαρξης ενός άμεσου και σύντομου χρονοδιαγράμματος, καθώς και την μέγιστη δυνατή διασφάλιση της οδικής ασφάλειας των διερχομένων, πιθανότατα μέσω της τοποθέτησης κορινών στον δρόμο προκειμένου να αποφεύγεται η ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.

Επίσης, τη συνάντηση εργασίας απασχόλησε και το άλλο μείζων έργο του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, για το οποίο ο Υπουργός ανακοίνωσε στον Περιφερειάρχη ότι εγκρίθηκε το ποσό των 8,7 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του έργου για το οποίο έχει ήδη διατεθεί ποσό της τάξης των 16 εκατομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας. Το ποσό των 8,6 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την ύδρευση των οικισμών της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου, καθώς και για τη λειτουργία του Φορέα του έργου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Αμφιδρόμηση του ρεύματος προς Πύργο της Περιμετρικής Πατρών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός

Στο πλαίσιο εργασιών επιθεώρησης, ελέγχου και δομικών επεμβάσεων σε υφιστάμενες υποδομές του αυτοκινητόδρομου, κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών στην κατεύθυνση προς Αθήνα στην Κάτω Διάβαση Κ627 (ΧΘ 215,990) της Περιμετρικής Πατρών, ξεκινούν οι αντίστοιχες εργασίες στην κατεύθυνση προς Πύργο για τις οποίες είναι απαραίτητη η υλοποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο τμήμα μεταξύ των Χ.Θ. 217,470 και Χ.Θ. 215,480.

Συγκεκριμένα, θα γίνει αποκλεισμός του (δεξιού) κλάδου με κατεύθυνση προς Πύργο από τις 26 Αυγούστου έως τις 30 Νοεμβρίου 2020. Η κυκλοφορία και των δύο κατευθύνσεων θα εξυπηρετείται από τον (αριστερό) κλάδο στην κατεύθυνση προς Αθήνα, ο οποίος θα αμφιδρομηθεί.

Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από τις εν λόγω περιοχές.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα