Connect with us

Σιδηρόδρομοι

Ερώτηση Πέρκα για τα σιδηροδρομικά έργα της χώρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηρόδρομος

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσε ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα την «αδράνεια στην εξέλιξη των σιδηροδρομικών έργων», την οποία συνυπογράφουν και άλλοι 29 Βουλευτές.

Η κ. Πέρκα και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές αναφέρουν πλήθος σιδηροδρομικών έργων τα οποία υλοποιήθηκαν κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ήταν πολύ περισσότερα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ προγραμματίζονταν πολλά ακόμα. Βαλτωμένα έργα ή εγκαταλελειμμένα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ανατάχθηκαν και ολοκληρώθηκαν ή δημοπρατήθηκαν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο έργο Κιάτο- Ροδοδάφνη, όπου ξεκίνησαν τα δρομολόγια στις 22 Ιουνίου 2020, με καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους από την επιτυχημένη δοκιμαστική λειτουργία, τον Απρίλιο του 2019.

Οι αρμόδιοι φορείς δεν μερίμνησαν ούτε για τη στοιχειωδώς ομαλή πρόσβαση στον σταθμό του Αιγίου. Ακολούθησαν από την πρώτη ημέρα λειτουργίας οι έντονες διαμαρτυρίες χρηστών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να αναγκαστεί τοπικός βουλευτής της συμπολίτευσης να καταθέσει στις 25/6/2020 σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Τονίζουν ότι όσον αφορά στην πορεία των εξελισσόμενων σιδηροδρομικών έργων, μετά την παρέλευση ενός έτους κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διαπιστώνεται ότι ολοκληρωμένα έργα παραμένουν στάσιμα και δεν έχουν παραδοθεί ακόμη σε χρήση ενώ δεν έχουν υπάρξει δημοπρατήσεις νέων έργων.

Τέλος ασκούν έντονη κριτική στη νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ για την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη αδράνειά της και κυρίως για τις δηλώσεις της στην εκδήλωση στην Πάτρα στις 3 Ιουλίου 2020.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό αν η προώθηση των σιδηροδρομικών έργων είναι συμβατή με τον προγραμματισμό υλοποίησης των έργων που (εικάζουμε ότι θα) έχει ορίσει το εποπτεύον Υπουργείο, ή πλέον έχει αποφασιστεί ότι οι κρατικές εταιρίες του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ θα περάσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επίσης, ρωτούν σε ποια φάση βρίσκονται οι μέχρι 7 Ιουλίου 2019 προκηρυχθείσες μελέτες της ΕΡΓΟΣΕ και ποιος ο ορίζοντας ολοκλήρωσης τους. Παράλληλα, ζητούν την κατάθεση στοιχείων αναφορικά με τη δραστηριότητα της εταιρίας ΕΡΓΟΣΕ.

image_pdfimage_print

Σιδηρόδρομοι

Τον Οκτώβριο δημοπρατείται το έργο Β` φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλήρη επιβεβαίωση του πρόσφατου ρεπορτάζ του ypodomes.com έχουμε καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι συμπληρωματικές μελέτες καθώς και τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου Β` φάσηςς του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας, βρίσκονται σε φάση οριστικοποίησης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΡΓΟΣΕ το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του Φθινοπώρου και συγκεκριμένα τον Οκτώβρη. Το budget του έργου είναι στα 40 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ).

Με το έργο της Β`φάσης έργων, αναβαθμίζεται ο Σ.Σ. Αθηνών τόσο στην ικανότητα εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού (αύξηση γραμμών & αποβαθρών, σύνδεση με σταθμό μετρό, ολοκλήρωση Η/Μ εγκαταστάσεων κλπ.) όσο και αισθητικά (αποκατάσταση όψεων).

Οι εργασίες ανακαίνισης και ανάπτυξης του Σ.Σ. Αθηνών ξεκίνησαν από τον Ο.Σ.Ε. με την Σύμβαση 994/2005, συνεχίστηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. με την Σύμβαση 751/2015 και με το νέο προς δημοπράτηση έργο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες υποδομής, επιδομής και ηλεκτροκίνησης, με την παρούσα εργολαβία με Αριθμό Διακήρυξης (Α.Δ.) 2513.

Ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Αθήνας είναι ο κεντρικότερος στη χώρα, εξυπηρετώντας υπεραστικές και προαστιακές σιδηροδρομικές γραμμές και παραμένει εργοτάξιο εδώ και χρόνια. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η αναβάθμιση του κτιρίου του σταθμού που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες αλλά και την εικόνα ενός κεντρικού σταθμού Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Πρόκειται για δράση η οποία πρέπει να τρέξει μέσω της ΓΑΙΑΟΣΕ και του ΟΣΕ.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Εντάσσεται στη  νέα γενιά έργων κόστους 700 εκατ.ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ που προωθεί η ΕΡΓΟΣΕ και μέρος του συνολικού πλάνου των 4 δισ.ευρώ που αφορά νέα σιδηοδρομικά έργα σε όλη τη χώρα.

Κύρια χαρακτηριστικά του Φυσικού Αντικειμένου της παρούσας εργολαβίας είναι:

– Κατασκευή των νέων αποβάθρων Νο 1, 2 & 3 (των νέων γραμμών Νο 1 έως και Νο 6) του Σ.Σ. Αθηνών μετά των στεγάστρων.

– Κατασκευή των υποδομών (θεμελίωση) των μελλοντικών κτιριακών εγκαταστάσεων – στεγάστρου του Σ.Σ.Α.

– Καθαίρεση παλαιάς υφιστάμενης υπόγειας πεζοδιάβασης περί την Χ.Θ. 10+410

– Καθαίρεση της προσωρινής ισόπεδης διάβασης πρόσβασης των πεζών από το κτήριο εισόδου στο σταθμό (κτήριο οδού Δηληγιάννη) στις αποβάθρες Νο 4, 5 & 6.

– Καθαίρεση μέρους του νότιου (σημερινή χρήση καταστήματος) και βόρειου (στέγαστρο) τμήματος του υπάρχοντος κτιρίου του Σ.Σ. Αθηνών και αποκατάσταση των όψεων του μετά τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

– Επέκταση της Μεγάλης Υπόγειας Διάβασης του Σ.Σ. Αθηνών περί την Χ.Θ. 10+300 κάτω από τις κατασκευαζόμενες νέες αποβάθρες Νο 1, 2 & 3 συμπεριλαμβανομένων του κελύφους των καταστημάτων εντός της Υπόγειας Διάβασης τις κλίμακες, κυλιόμενες σκάλες, τους ανελκυστήρες και την σύνδεση μ το Σταθμό «Λαρίσης» της Αττικό Μετρό Α.Ε.

– Επέκταση της Μικρής Κάτω Διάβασης Πεζών κάτω από τις κατασκευαζόμενες νέες αποβάθρες Νο 1, 2 & 3 με τις κλίμακες και τους ανελκυστήρες.

– Κατασκευή τριών (3) νέων μεταλλικών άνω πεζοδιαβάσεων εντός του Σ.Σ. Αθηνών στις Χ.Θ. 10+507, 10+581 & 10+700 για την διέλευση των πεζών πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, την πρόσβαση στο σύνολο των αποβάθρων του Σταθμού και την άμεση απομάκρυνση σε περίπτωση κινδύνου.

– Ολοκλήρωση των Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων (Η/Μ) στον Σ.Σ. Αθηνών (εργασίες σύνδεσης με τον υποσταθμό Μέσης Τάσης και το Ηλεκτροπαραγωγικό Ζεύγος, Κυλιόμενες Κλίμακες, Ανελκυστήρες, Πυρόσβεση, Ηλεκτροφωτισμός).

– Σήμανση Σταθμού, σύμφωνα με:

α) Την θέση και την μορφολογία του σταθμού και των κτιρίων,
β) Την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού
γ) Εγκατάσταση νέου αποχετευτικού δικτύου ομβρίων των σιδηροδρομικών γραμμών 1 έως και 6 και των νέων αποβάθρων Νο 1, 2 & 3 του Σ.Σ. Αθηνών και ολοκλήρωση της ανακατασκευής του παντοροϊκού αγωγού (Ζ2) που διασχίζει εγκαρσίως τις Σ.Γ.
στο βόρειο άκρο του κτηρίου εισόδου επί της οδού Δηληγιάννη.

– Πλήρης κατασκευή της επιδομής των υπολοίπων έξι (6) σιδηροδρομικών γραμμών, 1 έως και 6 στο Σ.Σ. Αθηνών, μετά των απαιτουμένων χωματουργικών του υποστρώματος της επιδομής.

– Ηλεκτροκίνηση μέσω εναέριας ‘‘Αλυσοειδούς’’ Γραμμής Επαφής 25 KV – 50 Hz των Σ.Γ. 1 έως και 6 του Σ.Σ. Αθηνών.

Για το σωστό συντονισμό των εργασιών, χωρίς αυτές να επηρεάσουν την αδιάλειπτη λειτουργία του Σταθμού, έχει προβλεφθεί συγκεκριμένη αλληλουχία των κατασκευαστικών εργασιών (phasing).

Οι εργασίες της παρούσας εργολαβίας θα υλοποιηθούν υπό συνεχή σιδηροδρομική κυκλοφορία με ηλεκτροκινούμενο τον δεξιό ημιδιάδρομο του Σ.Σ.Α. (Σ.Γ. 7,8, 9 & 10) και με εξασφάλιση της αδιάλειπτης πρόσβασης των επιβατών στις λειτουργούσες δυτικές αποβάθρες του Σταθμού (αποβάθρες 4, 5 & 6), τόσο από τα ανατολικά (οδός Δηληγιάννη) όσο και από τα δυτικά (οδός Κωνσταντινουπόλεως).

Με μελλοντική εργολαβία θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της σηματοδότησης και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων καθώς και η ολοκλήρωση των οδικών έργων για την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της περιοχής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Σιδηρόδρομοι

Παραιτήθηκε από Πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ ο Χρόνης Ακριτίδης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικές γραμμές στην Αθήνα

Την παραίτηση του από Πρόεδρο του ΔΣ. της ΕΡΓΟΣΕ υπέβαλε ο Χρόνης Ακριτίδης. Η παραίτηση του στελέχους έγινε δεκτή και την θέση του αναλαμβάνει ο Χρήστος Βίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών. Ο κ.Βίνης πλέον ισχυροποιείται ως το απόλυτο πρόσωπο της ΕΡΓΟΣΕ σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για την εταιρεία καθώς έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα έργων.

Μόλις πριν από ένα μήνα σε συνέδριο στην Πάτρα, ο ισχυρός άνδρας της ΕΡΓΟΣΕ είχε παρουσιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων 4 δισ.ευρώ. Τα 700εκατ.ευρώ αφορούν προγραμματισμένα δημόσια έργα και τα άλλα 3,3δισ.ευρώ, έργα με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Σιδηρόδρομοι

Ικανοποίηση της ΠΕΔΜΕΔΕ για την εισαγωγή του ΒΙΜ στα έργα της ΕΡΓΟΣΕ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

BIM

Την ικανοποίηση της εξέφρασε η ΠΕΔΜΕΔΕ για την απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ να εντάξει το ΒΙΜ (Building Information Modelling) στις νέες κατασκευές της, όπως αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες το ypodomes.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΕΔΜΕΔΕ συνεχάρη για αυτή την κίνηση τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, θέτοντας παράλληλα στη διάθεση της την τεχνογνωσία που έχει συγκεντρώσει από την ευρωπαϊκή της εμπειρία.

Να θυμίσουμε πως η ΠΕΔΜΕΔΕ είναι η μοναδική ελληνική Οργάνωση μέλος της FIEC (European Construction Industry Federation), κοινωνικό εταίρο της Ε.Ε και όπως σημειώνεται, η ενσωμάτωση του ΒΙΜ στον κατασκευαστικ κλάδο αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα.

Επίσης υπογραμμίζεται πως η ΠΕΔΜΕΔΕ συμμετέχει σε 10 περίπου Διευρωπαϊκά Προγράμματα με κορυφαίο το Construction Blueprint, ένα έργο σταθμό 4 εκατ. ευρώ που στοχεύει στην αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στον Κατασκευαστικό κλάδο, στον προσδιορισμό και την καταγραφή των αναγκών του ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία εκπαιδευτικών σχημάτων και πεδίων κατάρτισης του τεχνικού κόσμου.

Μόλις πριν λίγες ημέρες το ypodomes.com είχε αποκαλύψει την απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ που ακολουθώντα το παράδειγμα της Αττικό Μετρό, αποφάσισε την εισαγωγή του ΒΙΜ στις από εδώ και έπειτα νέες μελέτες και έργα της. Πιο συγκεκριμένα, το ΒΙΜ εισάγεται στα νέα πολύ μεγάλα σιδηροδρομικά έργα όπως η νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, η νέα σιδηροδρομική γραμμή Ρίο-Λιμάνι Πάτρας (με υπογειοποίηση 5,1χλμ), τις επεκτάσεις του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας προς Ραφήνα και Λαύριο, την αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο κ.α.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα