Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Ερώτηση Λογιάδη για τις αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων στην Κρήτη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιώργος Λογιάδης ΜέΡΑ25

Ερώτηση προς τον  Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη με θέμα τις άδειες αιολικών πάρκων στην Κρήτη κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Αντίλαλος, δυο επιχειρηματικοί όμιλοι, ο όμιλος Τέρνα και ο όμιλος Κοπελούζου, έλαβαν άδεια για αιολικά πάρκα στην Κρήτη από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το 2011.

Συγκεκριμένα οι άδειες παραχωρούσαν τη δυνατότητα στους ομίλους να δημιουργήσουν αιολικά πάρκα ισχύος 2000 Μεγαβάτ.

Πιο αναλυτικά ο όμιλος ΤΕΡΝΑ αδειοδοτήθηκε για συνολική ισχύ 954 Μεγαβάτ ενώ η εταιρεία ΣΑΡΡΑΣ&ΣΙΑ συμφερόντων Κοπελούζου για 1005 Μεγαβάτ.

Κατά την εκπόνηση των αδειών, υπήρχαν συγκεκριμένοι δεσμευτικοί κανόνες και για τους δυο ομίλους.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο κάτοχος της άδειας είναι υπόχρεος  να ενημερώνει τη Ρ.Α.Ε. για την πρόοδο υλοποίησης των έργων, με σχετική έκθεση, κάθε έξι μήνες.

Επίσης, στους όρους επισημαίνεται ότι η εταιρεία για την υλοποίηση και λειτουργία του πάρκου πρέπει να δημιουργήσει και μια ανεξάρτητη διασύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο. Στην περίπτωση μη υλοποίησης της διασύνδεσης η Ρ.Α.Ε. ανακαλεί την άδεια.

Εννέα χρόνια μετά καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει,  κανένας όμιλος δεν τήρησε τους όρους τις συμφωνίας, και η Ρ.Α.Ε. δεν έχει προχωρήσει στην άρση των αδειών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Γιατί εδώ και 9  χρόνια δεν έχει γίνει ανάκληση των αδειών των δύο αυτών εταιρειών;

2. Κατέθεσαν οι εταιρείες  σχέδια προόδου εργασιών για τα αιολικά πάρκα;

3. Κατατέθηκαν  σχέδια για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική όπως όριζαν  οι άδειες τις οποίες είχαν λάβει από τη ΡΑΕ;

4. Για τις άδειες που έχει εκδώσει η ΡΑΕ οι δύο  αυτές εταιρείες έχουν καταθέσει συμβόλαια ή ενοικιαστήρια των εκτάσεων που πρόκειται να εγκαταστήσουν τα αιολικά πάρκα;

5. Αληθεύει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος αντί να ανακαλέσει τις άδειες όπως οφείλει έχει σκοπό να διευκολύνει τις δυο αυτές εταιρείες καταργώντας τη δημιουργία ανεξάρτητης διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα (όπως είναι οι προδιαγραφές δανειοδότησης τους) για να μπούνε και να ενταχτούνε στη διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ;

6. Όταν στη Γερμανία και στις άλλες χώρες τις Ε.Ε. και όχι μόνο, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο έδαφος έχει απαγορευθεί και αντιθέτως τα εγκαθιστούν μέσα στη θάλασσα, εμείς ως πολιτεία γιατί συνεχίζουμε να  αδειοδοτούμε τέτοια αιολικά πάρκα σε σταθερό έδαφος και μάλιστα σε μια τέτοια περιοχή όπως η Κρήτη, με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, με πολύ υψηλή τουριστική δραστηριότητα και αγροτική παραγωγή;

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στη Βόρεια Αμερική η Enel Green Power – Σημαντικές επενδύσεις σε ΗΠΑ και Καναδά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η Enel, μέσω της αμερικάνικης θυγατρικής της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Enel Green Power North America, ξεκίνησε τη λειτουργία της επέκτασης των 50MW του αιολικού πάρκου «High Lonesome» στο Τέξας, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ στο μεγαλύτερο αιολικό έργο του Ομίλου παγκοσμίως στα 500MW. Η εταιρεία επίσης συνέδεσε στο δίκτυο τα αιολικά πάρκα του «Riverview» και του «Castle Rock Ridge ΙΙ» στην Αλμπέρτα του Καναδά, εγκατεστημένης ισχύος 105MW το πρώτο και το δεύτερο 29.4MW.

«H ολοκλήρωση τριών καινούργιων αιολικών πάρκων είναι η περαιτέρω απόδειξη ότι η Enel παραμένει στη δέσμευσή της να μεγαλώσει το πορτφόλιο της με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», δήλωσε ο Αντόνιο Καμισέκρα, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power. «Αυτή η δέσμευση επιβεβαιώνεται επίσης με την ολοκλήρωση πάνω από 400 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του έτους, επιτρέποντας στις ανανεώσιμες πηγές να υπερβαίνουν κατά πολύ τη συμβατική παραγωγή στο χαρτοφυλάκιό μας, τόσο από την άποψη της ισχύος όσο και της παραγωγής. Ενώ δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια, κοιτάζοντας μπροστά θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε νέα βιώσιμη αξία μέσω της ενέργειας χωρίς εκπομπές σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου».

Η επένδυση στην κατασκευή του αιολικού πάρκου του «High Lonesome» των 500MW στο Τέξας ανέρχεται στα 720 εκατομμύρια δολάρια και η συνολική επένδυση στον Καναδά, των αιολικών πάρκων του «Riverview» και του «Castle Rock Ridge II» ξεπερνάει τα 210 εκατομμύρια καναδικά δολάρια.

Το αιολικό πάρκο των 500MW του «High Lonesome» αναμένεται να παράγει ετησίως 1.9 TWh και με τη λειτουργία του θα εξοικονομεί κάθε χρόνο περισσότερο από 1,2 εκατομμύρια τόννους CO2.  Το έργο επεκτάθηκε κατά 50MW και συνδέθηκε άμεσα με το δίκτυο χάριν σε μια δωδεκαετή σύμβαση αγοράς ενέργειας (PPA), η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με την εταιρεία Ποτών και Τροφίμων Danone Βόρειας Αμερικής (Public Benefit Corporation and the world’s largest certified B Corporation®.

Η συμφωνία μεταξύ Enel και Danone Βόρειας Αμερικής θα παρέχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή ισοδύναμη με περίπου 800 εκατομμύρια γιαουρτιών και πάνω από 80 εκατομμύρια γαλόνια γάλατος κάθε χρόνο και θα υποστηρίζει τη δέσμευση της εταιρείας Ποτών και Τροφίμων για να διασφαλίσει τη χρήση 100% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030.

Στο Τέξας, η Enel σήμερα λειτουργεί το αιολικό πάρκο «Snyder» των 63MW στην περιοχή Scurry County ι και την πρώτη φάση των 252MW του φωτοβολταϊκού πάρκου «Roadrunner» στην περιοχή Upton County. Η δεύτερη φάση των 245MW του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή και μόλις ολοκληρωθεί, το «Roadrunner» θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Τα αιολικά πάρκα του «Riverview» και του «Castle Rock Ridge II» θα παρέχουν την καθαρή ισχύ τους και τα πιστοποιητικά της Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας στον Λειτουργό του Ηλεκτρικού Συστήματος της Alberta (Alberta Electric System Operator –«ΑΕSO») με μία εικοσαετή Σύμβαση Προμήθειας Ανανεώσιμης Ενέργειας (Renewable Energy Support Agreements –«RESAs»), η οποία κερδήθηκε το 2017 μέσω δημοπρασίας της AESO.

Τα αιολικά πάρκα βρίσκονται στην πόλη του Pincher Creek και αναμένεται να παράγουν ετησίως 493GWh, ενώ η λειτουργία τους υπολογίζεται ότι θα εξοικονομεί κάθε χρόνο περίπου 335.500 τόνους CO2. Στη χώρα, η Enel Green Power λειτουργεί επίσης το αιολικό πάρκο «Castle Rock Ridge Ι», συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 76.2MW, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012. Το συνολικό πορτφόλιο  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Enel Green Power στον Καναδά ξεπερνάει τα 210MW.

H κατασκευή των τριών αιολικών πάρκων ακολούθησε το μοντέλο του Βιώσιμου Εργοταξίου της Enel Green Power, το οποίο έχει στόχο να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της κατασκευής στο περιβάλλον. Το μοντέλο περιλαμβάνει την ανακύκλωση χαρτιού, χαρτονιών, αλουμινίου, λαδιών, μαζί με τη χρήση φώτων που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και επαναχρησιμοποιούμενων κοντέινερ νερού για τους εργάτες. Η Enel παρακολούθησε στενά την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19 και ανταποκρίθηκε πλήρως για να προστατεύσει την υγεία των εργατών και της κοινότητας.

Τηρώντας την καθοδήγηση των δημόσιων αρχών, η εταιρεία εφάρμοσε αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες και βελτιωμένες πρακτικές υγιεινής, καθώς τα πληρώματα ακολούθησαν ασφαλείς εργασιακές συνήθειες και τις οδηγίες φυσικής απόστασης (physical distancing instructions). Επιπλέον, η Enel Βορείου Αμερικής ανακοίνωσε συνεισφορές άνω των 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε προσπάθειες ανακούφισης τόσο  στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά.

Η Εnel Green Power έχει τρία έργα υπό κατασκευή στις Η.Π.Α, τα οποία είναι το «White Cloud» αιολικό έργο 236,.5MW στο Μιζούρι (Missouri) το αιολικό έργο «Aurora» των 299MW στη Βόρεια Ντακότα (North Dakota) και η προαναφερθείσα φάση των 245MW του φωτοβολταϊκού πάρκου «Roadrunner» στο Tέξας (Texas). Τα έργα αυτά αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της αναμενόμενης αύξησης του 1 GW της Enel Green Power στις ΗΠΑ και τον Καναδά το 2020.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

EY: Σύντομα η ανάκαμψη για τον κλάδο τον ΑΠΕ παρά τον κορωνοϊό

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως αναμένεται να ανακάμψει σύντομα, παρά την επιβράδυνση που προκάλεσε ο COVID-19, καθώς τα κίνητρα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις παραμένουν ισχυρά. Αυτό προκύπτει από την 55η έκδοση της έκθεσης της EY για τον τομέα, η οποία συνοδεύεται και από σχετική κατάταξη των 40 ελκυστικότερων χωρών για ΑΠΕ.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή, και άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και ζητήματα διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG), αναγνωρίζονται ως ολοένα και πιο σημαντικοί παράγοντες για τη μελλοντική δυναμική μιας εταιρείας στη δημιουργία αξίας.

Οι θεσμικοί επενδυτές απαιτούν από τις επιχειρήσεις, όχι μόνο αξιόλογα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά, επίσης, να δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις πρέπει να επαναξιολογήσουν την εταιρική τους στρατηγική για μείωση των εκπομπών άνθρακα, να ενισχύσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησή τους και να βελτιώσουν τις μεθόδους γνωστοποίησης των δράσεών τους για το κλίμα.

Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυσή της ΕΥ, έχει ως αποτέλεσμα την κατανομή μεγαλύτερου μέρους κεφαλαίων στις υποδομές ΑΠΕ από τους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να αντισταθμίσουν την κλιματική τους έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση της EY, η Ελλάδα υποχώρησε από την 31η στην 33η θέση της κατάταξης. Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, υποβάθμιση, σε σχέση με την 28η θέση στην οποία είχε βρεθεί η χώρα τον Νοέμβριο του 2018, όταν η έκθεση σημείωνε ότι η Ελλάδα είχε δημιουργήσει ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους διαγωνισμούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας, στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της ΕΕ για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 18% μέχρι το 2020.

Για πρώτη φορά από το 2016, οι ΗΠΑ βρέθηκαν ξανά στην πρώτη θέση του δείκτη ΑΠΕ της EY. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βραχυπρόθεσμη παράταση του Production Tax Credit και στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπου σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 57 δισ. δολ. για την εγκατάσταση πάρκων έως και 30GW, μέχρι το 2030.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να διακόψει τις επιδοτήσεις, χάριν μίας ανταγωνιστικότερης εγχώριας αγοράς. Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση ως επίπτωση του COVID-19, η Κίνα βρέθηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Ωστόσο, οι προβλέψεις παραμένουν αισιόδοξες για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα.

Η Γαλλία ανέβηκε από την τέταρτη στην τρίτη θέση, εξασφαλίζοντας υψηλές τιμές για την ενέργεια και συμβόλαια ισχύος 1,4GW για παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, κατά την τελευταία Ανταγωνιστική Διαδικασία (auction), καθώς απεξαρτάται σταδιακά από την πυρηνική ενέργεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται στην έκτη θέση του δείκτη, υπέβαλε μια πρόταση-ορόσημο για την επανένταξη χερσαίων αιολικών και ηλιακών έργων ενέργειας στην επόμενη Ανταγωνιστική Διαδικασία για Συμβόλαια Προσαύξησης Τιμής (contracts-for-difference auctions), ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη και περισσότερο διαφοροποιημένη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Η Ισπανία ανέβηκε κατά τέσσερις θέσεις, και βρίσκεται πλέον στην 11η, παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε από τον COVID-19, καθώς η κλιματική και η ενεργειακή πολιτική παραμένουν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Η χώρα έχει θέσει απαιτητικούς, αλλά εφικτούς στόχους για την αύξηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας και οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξή της.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

«Ιερή» Ενέργεια: Οι πράσινες λύσεις της Μονής Βατοπεδίου με τη σφραγίδα της ΜΕΤΚΑ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Πιο «πράσινη» είναι πλέον η Μονή Βατοπεδίου, η οποία βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Αγίου Όρους, καθώς τους τελευταίους 6 μήνες έχει αισίως στραφεί σε μια λιγότερο ρυπογόνα λύση για τις ενεργειακές της ανάγκες, με ένα υβριδικό έργο που ανέπτυξε η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου MYTILINEOS, η οποία εξειδικεύεται και στην κατασκευή ενεργειακών έργων.

Στόχος του έργου είναι να μειωθεί αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τη Μονής που μέχρι πρότινος κατανάλωνε περίπου 450.000  λίτρα πετρελαίου ετησίως. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους συνολικά δεν τροφοδοτείται από το διασυνδεδεμένο σύστημα, καθιστώντας τη χερσόνησο του Άθω, ένα ακόμη απομονωμένο ενεργειακό σύστημα. Ο στόχος φαίνεται να επιτυγχάνεται και με το παραπάνω καθότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις, η ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου έχει πέσει κάτω από το μισό με 12 ώρες «καθαρής» ενέργειας κάθε μέρα αλλά και με ένα πιο αξιόπιστο σύστημα ηλεκτροδότησης, χωρίς διακοπές και αυξομειώσεις τάσης.

Το έργο

Τον περασμένο Δεκέμβριο το μοναστήρι απέκτησε ένα πρωτοποριακό υβριδικό μικρο-δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά ισχύος 462 kW για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, 6 συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου με αθροιστική χωρητικότητα αποθήκευσης 553,8 kWh συνεχούς ρεύματος, 4 γεννήτριες ντίζελ, μετασχηματιστές καθώς και μία γραμμή μεταφοράς 20 kV, μήκους 2 χλμ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αυτό που έπεται είναι η αναβάθμιση της δυνατότητας ανάκτησης του πλεονάσματος ενέργειας και η επέκταση των υποδομών του μικρο-δικτύου στις οποίες θα προστεθεί μία μονάδα βιομάζας -η οποία θα τροφοδοτείται από οργανική ύλη που θα ανακτάται από τα δάση της περιοχής-, περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες και μπαταρίες, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της Μονής -και άρα μηδενισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων- που την προηγούμενη χρονιά άγγιξαν τις 1,45 GWh.

 

Με πληροφορίες από pv-magazine

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα