Νίκος
Καραγιάννης

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή την επιλογή της Κροατίας για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής παραγωγής Mamma Mia, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση, σχετικά με τον προγραμματισμό των συναρμόδιων Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης και  Οικονομικών για την προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Απουσία στρατηγικής για την προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών.

Όπως έγινε γνωστό, οι παραγωγοί της κινηματογραφικής παραγωγής Mamma Mia, επέλεξαν την Κροατία -έναντι της Ελλάδας- για να συνεχίσουν τα γυρίσματα  της νέας έκδοσης της ταινίας.

Η είδηση αυτή, επαναφέρει στη δημοσιότητα πολλά ζητήματα τα οποία πιεστικά απαιτούν λύσεις εδώ και δύο χρόνια. Η χώρα μας διαθέτει μοναδικό φυσικό τοπίο,  αυθεντικό πολιτιστικό περιβάλλον σε σχέση με άλλες χώρες και έμπειρους επαγγελματίες στον κλάδο των οπτικοακουστικών παραγωγών. Όμως η εσωστρέφεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι επιμέρους προτεραιότητες των συναρμόδιων Υπουργείων, περιπλέκουν συνεχώς την κατάσταση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει καταρτιστεί από το ΥΠΠΟΑ εθνική στρατηγική για τη διεκδίκηση και προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών. Επιπροσθέτως, οι  χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΥΠΠΟΑ αποθαρρύνουν τους ξένους παραγωγούς.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και το Hellenic Film Commission (Δ/νση Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών του Ε.Κ.Κ.) δεν έχουν καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, ιδρύεται ο νέος φορέας ΕΚΟΜΕ Α.Ε., μάλλον ερήμην του ΥΠΠΟΑ. Το ΕΚΟΜΕ Α.Ε. (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) φαίνεται να αναλαμβάνει πλήρως τις αρμοδιότητες του Hellenic Film Commission και του ΥΠΠΟΑ σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα, το ΕΚΟΜΕ, εμπλέκεται και στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης διότι ρητά καθίσταται αρμόδιο για τις ενισχύσεις που παρέχονται μέσω του Αναπτυξιακού νόμου σε ότι αφορά την ανάπτυξη και ενίσχυση κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα.

Προς το παρόν, ο νέος αυτός φορέας, δεν έχει ενεργοποιηθεί ούτε έχει ανακοινωθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για το χρόνο έναρξης της λειτουργίας του. Όπως είναι φυσικό, αυτή η αδικαιολόγητη διάσπαση αρμοδιοτήτων σε συνδυασμό με την απουσία εθνικής στρατηγικής για την προσέλκυση διεθνών κινηματογραφιών παραγωγών, δεν ευνοεί σημαντικές συνεργασίες με το Εξωτερικό. Κατά συνέπεια, ο εγχώριος κλάδος των οπτικοακουστικών παραγωγών, δυστυχώς, βυθίζεται στο μαρασμό.

Είναι πρόδηλο ότι, αυτές οι συνθήκες, απομονώνουν την Ελλάδα από την διεθνή αγορά και δεν της επιτρέπουν να αποκομίσει τα πολύ σημαντικά οφέλη που απολαμβάνουν άλλες χώρες που ούτε κατά διάνοια διαθέτουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας μας.

Το μέγεθος της συνεισφοράς μίας σημαντικής κινηματογραφικής παραγωγής μεγέθους Mamma Mia στην εθνική οικονομία και στον τουρισμό μιας χώρας, είναι δεδομένο (ΙΟΒΕ 2014 κ.λπ). Παρ΄ όλα αυτά, η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, παραβλέπουν το γεγονός ότι  ένα απλό νομοθέτημα  του Υπουργείου Οικονομικών για την θέσπιση πακέτου κινήτρων συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των φόρων στους ξένους παραγωγούς, θα τοποθετούσε άμεσα την Ελλάδα στον διεθνή ανταγωνισμό.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση επιμένει για ανεξήγητους λόγους, να μελετά, γενικώς, το προφανές, ενισχύοντας παράλληλα την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων και την πολυφωνία, με τα ανάλογα λειτουργικά κόστη. Αδιαφορεί για τα διαφυγόντα έσοδα, τις αναξιοποίητες ευκαιρίες για δημιουργία θέσεων εργασίας, την δυνατότητα αναζωογόνησης του κλάδου των οπτικοακουστικών παραγωγών και  την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς. Όπως και σε τόσους άλλους τομείς που απαιτούν λήψη πρωτοβουλιών και ενεργοποίησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα.

Συστήνει επιτροπές και αδρανεί.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί :

1. Προτίθενται τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών να προβούν σε φορολογικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση και προσέλκυση των διεθνών επενδύσεων σε ότι αφορά στην παραγωγή κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, πότε και ποιες θα είναι αυτές;

2. Προτίθενται τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης να προβούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την παροχή αναπτυξιακών κινήτρων των διεθνών παραγωγών, πότε και ποια θα είναι αυτά;

3. Ποιες είναι οι δράσεις δικτύωσης του ΥΠΠΟΑ και του Ε.Κ.Κ. με την διεθνή κινηματογραφική αγορά, με στόχο την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα;

4. Ποια είναι τα αποτελέσματα της δράσης του Ε.Κ.Κ. κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον ετών σε σχέση με τη διεκδίκηση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών;

5. Ποιος τελικά και πώς θα διεκδικεί και θα εξυπηρετεί τις διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές μεγέθους MAMMA MIA στην Ελλάδα, το ΕΚΟΜΕ Α.Ε. , το Hellenic Film Commission ή κάποιος άλλος φορέας;

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV