Η γλοιώδης καφέ μάζα που πλακώνει τη θάλασσα του Θερμαϊκού και κάνει ανυπόφορη τη ζωή των Θεσσαλονικέων και μη ελκυστική την επίσκεψη της πόλης από τουρίστες αδικεί τόσο την ομορφιά της Θεσσαλονίκης όσο και τις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου να προσελκύσει τουρισμό.
Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη θέτει το ζήτημα της ρύπανσης από τις εκπλύσεις γεωργικών καλλιεργειών και τα αστικά λύματα στον όρμο του Θερμαϊκού και ζητά να μάθει από τον υπουργό Εσωτερικών τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και πότε θα αποκατασταθεί η περιοχή των πρώην βυρσοδεψείων, που παραμένει ρυπογόνος εστία. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΘΕΜΑ: Ρύπανση στον όρμο του Θερμαϊκού
Πριν από λίγες ημέρες η παραλία της Θεσσαλονίκης γέμισε με «καφέ λάσπη» που είχε καλύψει μεγάλο μέρος της επιφάνειας στον όρμο του Θερμαϊκού. Οι υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου και η άσχημη μυρωδιά που αναδυόταν ήταν ένας συνδυασμός που θορύβησε τους επαγγελματίες και τους φορείς της πόλης.
Για περίπου μια εβδομάδα ειδικά εξοπλισμένα σκάφη επιχειρούσαν να περισυλλέξουν τη γλοιώδη μάζα φυτοπλαγκτόν, περιορίζοντας την έκτασή της ως ένα σημείο αλλά η μόνη αποτελεσματική λύση για την απομάκρυνση αυτής ήταν ο Βαρδάρης.
Σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα που προκλήθηκε από τον συνδυασμό ενός φυσικού φαινομένου, των υψηλών θερμοκρασιών, των κινήσεων του νερού και των επαναλαμβανόμενων ερυθρών παλιρροιών, που οφείλονται στον ευτροφισμό-ρύπανση από τις εκπλύσεις γεωργικών καλλιεργειών και τα αστικά λύματα.
Όσο η ρύπανση συνεχίζεται στον όρμο του Θερμαϊκού εγκαθίσταται ένας μηχανισμός ανατροφοδότησης του ευτροφισμού και αυτό σημαίνει ότι η γλοιώδης καφέ μάζα θα κάνει εκ νέου την εμφάνισή της. Πρόκειται για ένα πρόβλημα δεκαετιών που οφείλεται σε αμέλεια, ενώ η ρύπανση προέρχεται από πολλές πλευρές και πολλούς παράγοντες για τον έλεγχο των οποίων απαιτείται μέριμνα και συντονισμός. Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου;
2. Υπάρχει στα σχέδια σας η δημιουργία ενός φορέα με εξειδικευμένο προσωπικό που να επιβλέπει στοχευμένα τις εστίες ρύπανσης και να επιβάλει πρόστιμα;
3. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σας έχουν εντοπίσει τις εστίες ρύπανσης και όλα όσα μεταφέρονται μέσω του ρέματος του Ανθεμούντα καθώς και των ποταμών Λουδία και Αξιού;
4. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την αποκατάσταση της περιοχής των πρώην Βυρσοδεψείων που παραμένει ρυπογόνος εστία;
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας