Connect with us

Επικαιρότητα

Ερώτηση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε.) σχετικά με τις αναγκαίες δράσεις για την αντιπυρική προστασία και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών κατέθεσαν τριάντα εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ερωτώντες βουλευτές επανέρχονται στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας και της πρόληψης δασικών πυρκαγιών, λόγω ελλιπούς και μη εμπεριστατωμένης απάντησης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τον προηγούμενο μήνα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αποκαλύφθηκε επιπλέον ότι η ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έχει λάβει μέτρα, μέχρι σήμερα, για την υλοποίηση των δράσεων που είχαν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ανωτέρω τομείς. Για το λόγο αυτό οι βουλευτές επανέρχονται στο θέμα, ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις και την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων.

Ρωτούν ειδικότερα, αν το ΥΠΕΝ θα υλοποιήσει το σχέδιο δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που προβλέπει τη χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών με 140 εκατ. ευρώ για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την πρόσληψη 550 δασολόγων και δασοπόνων (200 εκ των οποίων ως μόνιμοι και ενταγμένοι στον απαραίτητο προγραμματισμό για το 2019).

Τονίζουν ότι ο έγκαιρος προγραμματισμός των δράσεων ενίσχυσης των Δασικών Υπηρεσιών με προσωπικό και πόρους αποτελεί προϋπόθεση για να θωρακιστεί η χώρα μας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει η πιλοτική εφαρμογή των σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης της δασικής πυρκαγιάς στη μεικτή ζώνη δάσους-κατοικίας που είχε προγραμματιστεί.

Ζητούν τέλος, από τον Υπουργό, να τοποθετηθεί για το σημαντικό ζήτημα της αξιοποίησης της εμπειρίας των 5.066 εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα αντιπυρικής προστασίας, τα οποία λήγουν αυτή την περίοδο χωρίς να υπάρχει κάποια πρόταση συνέχειας ή αξιοποίησης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Θέμα: «Αναγκαίες δράσεις για την αντιπυρική προστασία και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών».

Στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στις 18.10.2019, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα την αντιπυρική προστασία και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, δεν λάβαμε εμπεριστατωμένη απάντηση στα ερωτήματα και αποκαλύφθηκε ότι η ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα για την υλοποίηση των δράσεων που είχαν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ανωτέρω τομείς.

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση (ΕΣΔ) και εκδόθηκε η Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών (ΦΕΚ Β΄ 2863/5-7-2019), που προβλέπει την χρηματοδότηση με 140 εκατ € των δασικών υπηρεσιών για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, την πρόσληψη 550 δασολόγων και δασοπόνων (200 εκ των οποίων ως μόνιμοι και ενταγμένοι στον απαραίτητο προγραμματισμό για το 2019) και την απαραίτητη ένταξη στο ΠΔΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο σχέδιο δράσης προβλέπεται η ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με νέα τεχνικά εργαλεία, όπως είναι ο εντοπισμός των κρίσιμων περιοχών, που κινδυνεύουν περισσότερο από τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και ειδικά σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης της δασικής πυρκαγιάς στη μεικτή ζώνη δάσους – κατοικίας, με πιλοτικές εφαρμογές σε τρεις περιοχές της Ελλάδας.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ δεν έχει απαντήσει ακόμη τι προτίθεται να κάνει για την αξιοποίηση των 5066 εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα αντιπυρικής προστασίας, των οποίων οι συμβάσεις σταδιακά λήγουν και οι οποίοι έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στον ευαίσθητο τομέα της δασοπροστασίας, αλλά και πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα πυρο- και δασοπροστασίας.

Ο υφυπουργός κύριος Οικονόμου κατά την συζήτηση της ως άνω επίκαιρης ερώτησης αναφέρθηκε σε αλληλογραφία που είχε με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την υλοποίηση του σχεδίου Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών και την αξιοποίηση των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων, δεν προσκόμισε όμως κανένα σχετικό έγγραφο.

Επειδή, είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανάληψη δράσεων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την αντιπυρική προστασία στο νέο περιβάλλον που δημιουργούν η κλιματική κρίση και τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας και κάθε καθυστέρηση και αδράνεια εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον της χώρας μας.

Επειδή, ο έγκαιρος προγραμματισμός των δράσεων ενίσχυσης των Δασικών Υπηρεσιών με προσωπικό και πόρους αποτελεί προϋπόθεση για να θωρακιστεί η χώρα μας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Επειδή, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου που αποτελεί πρόβλεψη της ευρέως αποδεκτής και από το κυβερνών κόμμα ΕΣΔ .

Επειδή, η συνέχεια του Κράτους είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του Πρώτου Σχεδίου Δράσης της ΕΣΔ και πότε;

2. Πώς θα ενισχύσει η κυβέρνηση τις δασικές υπηρεσίες σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό;

3. Θα υλοποιηθεί η πιλοτική εφαρμογή των σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης της δασικής πυρκαγιάς στη μεικτή ζώνη δάσους – κατοικίας ;

4. Πώς θα αξιοποιηθούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ που απασχολήθηκαν στην αντιπυρική προστασία;

Και παρακαλείται να καταθέσει για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών αναλυτικά όλα τα έγγραφα που αφορούν :

στην αλληλογραφία με τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και την Γενική Διεύθυνση Δασών και αφορούν ιδιαίτερα στην υλοποίηση του σχεδίου Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, στην αξιοποίηση των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων, στην ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με προσωπικό και στην αξιοποίηση της εμπειρίας και των δεξιοτήτων των εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία.

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps