Νίκος
Καραγιάννης

Την εκκίνηση του πρώτου διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλων στα σιδηροδρομικά έργα δρομολογεί η ΕΡΓΟΣΕ. Με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας δεσμεύτηκε ποσό με ΦΠΑ 8.497.234,83 (χωρίς ΦΠΑ 6,85 εκατ. ευρώ) το οποίο αφορά στον πρώτο διαγωνισμό συμβούλου.

Αφορά στην πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη της ΕΡΓΟΣΕ στην υλοποίηση των διαδικασιών διαγωνισμού επιλεγμένων έργων με Ανταγωνιστικό Διάλογο. Ο Σύμβουλος θα συνδράμει σε μελέτες και δράσεις κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών υποστηρικτικά στις Διευθύνσεις της ΕΡΓΟΣΕ.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα τις επόμενες ημέρες και να τραβήξει το ενδιαφέρον των μεγάλων συμβουλευτικών γραφείων της χώρας όπως η AECOM, η HILL International, η ΟΜΕΚ, η Σαμαράς και Συνεργάτες κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτός ο διαγωνισμός είναι το πρελούδιο για την προώθηση έξι μεγάλων διαγωνισμών Τεχνικών Συμβούλων για κάθε ένα από τα σιδηροδρομικά έργα του ανταγωνιστικού διαλόγου που είναι τα παρακάτω:

1.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΟΞΟΤΕΣ ΞΑΝΘΗΣ ύψους 1,68 δισ. ευρώ (2,09 δισ. ευρώ με ΦΠΑ).

2.ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ-ETCS ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-ΟΡΜΕΝΙΟ ύψους 1,07 δισ. ευρώ (1,33 δισ. ευρώ με ΦΠΑ).

3.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ύψους 309 εκατ. ευρώ (383,16 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).

4.ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΠΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΙΑΤΟ – ΠΑΤΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΡΙΟ – ΝΕΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ύψους 477 εκατ. ευρώ (591,48 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).

5.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΕΩΣ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΛΑΥΡΙΟΥ ύψους 391 εκατ. ευρώ (484,84 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).

6.ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ 6ΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ύψους 53,5 εκατ. ευρώ (66,34 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η προκήρυξη τους με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Αυτό που αναλαμβάνει ο Τεχνικός Σύμβουλος είναι την παρακολούθηση της ωρίμανσης του κάθε έργου μέχρι το στάδιο της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης.

Οι διαγωνισμοι συμβούλων τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς η πληθώρα διαγωνισμών και έργων (παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) έχει προκαλέσει την ανάγκη υποβοήθησης υπουργείων, ΔΕΚΟ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την πράξη αυτή τα έργα μπορούν να ωριμάζουν γρηγορότερα και να φτάνουν στο αποτέλεσμα που είναι η θέση σε εκκίνηση κατασκευής των μεγάλων έργων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV