Νίκος
Καραγιάννης

Με το παρόν Σημείωμα, και εν όψει της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουμε συνοπτικά, ορισμένα από τα βασικά επιτεύγματα της εταιρίας στον τομέα κατασκευής σιδηροδρομικών έργων.

Στο περίπτερο που θα έχει η ΕΡΓΟΣΕ στην ΔΕΘ θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό για όλα τα θέματα, ώστε κάθε επισκέπτης να παίρνει μια καθαρή εικόνα για την σημερινή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και την δυναμική της εταιρίας.

Περιληπτικά, αναφέρουμε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σιδηροδρομική υποδομή σήμερα έχει κάνει τεράστια άλματα προς τα εμπρός. Αναφερόμενοι στα τελευταία τρία χρόνια μπορούμε να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που δόθηκαν σε κυκλοφορία τόσο σπουδαία έργα για το σιδηρόδρομο.  Αυτό αποτελεί πραγματικό επίτευγμα για τον σιδηροδρομικό κόσμο, και ιδιαιτέρως για την ΕΡΓΟΣΕ.

Για παράδειγμα αναφέρονται ο νέος ηλεκτροκινούμενος σταθμός Αθηνών, η ηλεκτροκίνηση Πειραιά – Αθήνας, η νέα ηλεκτροκινούμενη γραμμή μέχρι την Τιθορέα και φυσικά, η νέα διπλή – ηλεκτροκινούμενη γραμμή Τιθορέας – Λιανοκλαδίου στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι ανακαινισμένοι σταθμοί Τιθορέας και Λιανοκλαδίου, ο νέος σταθμός του Μώλου και η μεγαλύτερη και πλέον σύγχρονη σήραγγα των Βαλκανίων στο Καλλίδρομο (δόθηκαν σε κυκλοφορία τον Φεβρουάριο 2018).

Στα παραπάνω έργα προστίθενται το τεράστιο έργο του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο που ολοκληρώθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ τον Ιούνιο 2018, και πολλές τοπικές παρεμβάσεις σε σημεία και κόμβους του δικτύου (νέος Σταθμός στο Ζεφύρι Αττικής, νέα ανισόπεδη διάβαση στην Μενεμένη, πλήθος άλλων ανισόπεδων διασταυρώσεων, κλπ.).

Επίσης, η ΕΡΓΟΣΕ είναι πλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωση πολλών κρίσιμων έργων: Αναφέρουμε κυρίως το πλέον εμβληματικό έργο για το σιδηρόδρομο, ήτοι, την ολοκλήρωση της γραμμής Λιανοκλάδι-Δομοκός, μαζί με την μεγάλη σήραγγα στη Όθρυ και όλες τις 14 γέφυρες του έργου, και κυρίως την σιδηροδρομική γέφυρα στην Εκκάρα, που από μόνη της αποτελεί πραγματικό τεχνολογικό επίτευγμα. 

Η ημερομηνία ολοκλήρωσης του τεράστιου αυτού έργου είναι το τέλος Οκτωβρίου 2018. Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται η γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης, η οποία πλέον θα είναι σε όλο το μήκος της διπλή, ηλεκτροκινούμενη. Με το έργο αυτό η εκμετάλλευση της γραμμής μπορεί να «ανέβει επίπεδο». Ηλεκτροκινούμενα τρένα θα μπορούν να κινούνται σε όλο το μήκος της γραμμής με αυξημένες ταχύτητες, χωρίς αλλαγές έλξης, οι χρόνοι διαδρομής θα ελαττωθούν σημαντικά, και η χωρητικότητα της για κάθε είδους σύγχρονο τροχαίο υλικό θα αυξηθεί απεριόριστα.

Φυσικά θα απομένουν και άλλα έργα στον άξονα που θα τον φέρουν στην τελική του κατάσταση όπως αυτή είχε σχεδιαστεί πριν από 30 χρόνια!!! Αναφερόμαστε στην συντήρηση/ ανακαίνιση τμημάτων γραμμής όπως π.χ. μεταξύ ΣΚΑ-Οινόης και φυσικά, στην ολοκλήρωση  της σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης. Όμως, για όλα αυτά τα έργα έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα είχαν ανακύψει, και υπάρχει πλέον ξεκάθαρη ημερομηνία ολοκλήρωσης, που δεν θα υπερβαίνει τους πρώτους μήνες του 2019.

Στα έργα που συνεχίζουν την πλήρη αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου αναφέρουμε ακόμη την νέα γραμμή Πολύκαστρο-Ειδομένη (ολοκληρώνεται πριν το τέλος 2018), την γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη (η υποδομή ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος 2018), την σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας (τα έργα συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς εντός χρονοδιαγραμμάτων),  την υπογειοποίηση της γραμμής στα Σεπόλια που θα αναβαθμίσει ριζικά μεγάλες γειτονιές της Αθήνας (υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο τον Σεπτέμβριο 2018), την Γέφυρα στον Γαλλικό, τα έργα στον Σπερχειό, τα έργα παρακολούθησης λειτουργίας των γεφυρών (θέμα ιδιαίτερης σημασίας λόγω των τελευταίων γεγονότων στην Ιταλία),  κλπ.

Συγχρόνως, η ΕΡΓΟΣΕ έχει δρομολογήσει εξαιρετικά σημαντικές μελέτες που θα ωριμάσουν κρίσιμα έργα που προβλέπεται να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την Ελληνική Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμαστε στην νέα σιδηροδρομική σύνδεση του δικτύου  με το λιμάνι Θεσσαλονίκης, στις μελέτες του δυτικού προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, στις μελέτες του προαστιακού σιδηροδρόμου δυτικής Αττικής,  στις μελέτες για τον εκσυγχρονισμό της γραμμής στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα, στις μελέτες για την σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας, στις μελέτες ανάπτυξης της σιδηροδρομικής Εγνατίας συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεων με την Τουρκία, Βουλγαρία (μέσω Ορμενίου και Προμαχώνα), ΠΓΔΜ (μέσω Ειδομένης και Φλώρινας) και Αλβανίας μέσω Κρυσταλλοπηγής με σύνδεση και με το αεροδρόμιο Καστοριάς),  και φυσικά στις μελέτες πρόσβασης στο νέο λιμάνι της  Πάτρας, στις μελέτες σύνδεσης με την Καλαμάτα συμπεριλαμβανομένης  της σύνδεσης Κατακώλου-Ολυμπίας κλπ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τεράστια βήματα προς τα εμπρός. Τα έργα αυτά επιτέλους ολοκληρώνουν τον εκσυγχρονισμό της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής, που για πολλές δεκαετίες είχε μείνει πίσω. Η νέα υποδομή του σιδηροδρόμου αποτελεί πλέον την βάση για αναβάθμιση όλου του πλέγματος σιδηροδρομικών υπηρεσιών. Η κοινωνία περιμένει τώρα αναβαθμισμένες και ελκυστικές επιβατικές μεταφορές (υπεραστικές, περιφερειακές και προαστιακές) και η αγορά περιμένει να εκμεταλλευτεί νέες ευκαιρίες στο πεδίο των εμπορευματικών μεταφορών και των logistics.

Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας