Νίκος
Καραγιάννης

Ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022 η μεγάλη online ψηφοφορία του ypodomes.com για την ανάδειξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022.

Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Kαταμετρήθηκαν πάνω από 5.000 ψήφοι και πάνω από 90.000 views που πιστοποιούν το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών μας, σε ένα διαγωνισμό που έχει γίνει πλέον θεσμός.

Πως εξελίχθηκε η ψηφοφορία και η τελική κατάταξη

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022 ανακηρύσσεται το έργο για την Επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά (τμήμα Αγία Μαρίνα-Δημοτικό Θέατρο). Κατάφερε να συγκεντρώσει το 50,8% των ψήφων επικρατώντας έναντι των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων έργων.  Αξίζει να αναφερθεί πως για πρώτη φορά στα έξι χρόνια που διεξάγεται η συγκεκριμένη ψηφοφορία, το νικητήριο έργο είναι στην περιοχή της Αθήνας.

Στην αρχή της ψηφοφορίας και για σχεδόν 25 ημέρες το νικητήριο έργο μαζί με το έργο κατασκευής της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης είχαν ξεχωρίσει ανάμεσα στα πέντε υπόψηφια προς βράβευση έργα.

Από τις 25 και μετά η ψηφοφορία έδειξε να γέρνει προς την πλευρά του έργου της επέκταση του Μετρό προς Πειραιά όπου πήρε κεφάλι κα έμεινε στην πρώτη θέση μέχρι και μέχρι τη λήξη της ψηφοφορίας το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου στις 23:30.  Δεύτερο στις προτιμήσεις των αναγνωστών βγήκε το έργο για την κατασκευή της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης με 33,8% δείχνοντας άλλωστε και τη δυναμική που έχει το μεγάλο αυτό έργο. Τρίτο κατετάγη το έργο του Αγωγού Φυσικού Αερίου IGB με ποσοστό 9,8% ακολούθησε τέταρτο το έργο αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου με 5% και πέμπτο το έργο για το συγκρότημα γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι.

Ποιό είναι το Έργο της Χρονιάς 2022

Το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022 αποτέλεσε το μεγαλύτερο έργο Μετρό για την Αθήνα για την δεκαετία 2012-2022 όπου και ολοκληρώθηκε και ένα από τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια έργα της χώρας κατά την συγκεκριμένη περίοδο.  Αφορά στην επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από την Αγία Μαρίνα μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Αττικό Μετρό η οποία θα βραβευθεί για δεύτερη φορά στον συγκεκριμένο θέσμο (η πρώτη ήταν για το έργο του 2017). Το έργο ανέλαβε και ολοκλήρωσε το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM, μια ελληνο-ιταλο-γαλλική κοινοπραξία. Εποπτεύων είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η τελική κατάταξη για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022
Η τελική κατάταξη για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022

Το νικητήριο έργο

Το συνολικό έργο αφορά σήραγγα μήκους περίπου 7,55 χλμ. με έξι νέους σταθμούς «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός», «Νίκαια», «Μανιάτικα», «Πειραιάς», «Δημοτικό Θέατρο», συνολικού προϋπολογισμού 730 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και ΕΣΠΑ 2014 – 2020, περιλαμβανομένων όλων των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και της προμήθειας συρμών. Στις 10 Οκτωβρίου 2022 παραδόθηκε η Β` φάση του έργου από Νίκαια μέχρι το Δημοτικό Θέατρο με μήκος 3,5 χιλιόμετρα. και τους 3 τελευταίους σταθμούς.

Με την λειτουργία των σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» η συνολική επιβατική κίνηση στο δίκτυο του Μετρό αυξάνεται σε 132.000 πολίτες ημερησίως, μειώνοντας την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 70 τόνους ημερησίως. Ο συνολικός χρόνος από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο θα διανύεται με το Μετρό σε περίπου 1 ώρα και από το Λιμάνι στο Σύνταγμα σε μόλις 20 λεπτά.

Ο Σταθμός «Μανιάτικα»:βρίσκεται στην οδό Αιτωλικού, μεταξύ των οδών Π. Μαυρομιχάλη και Γυθείου, στα Μανιάτικα του Πειραιά. Ο σταθμός «Πειραιάς» βρίσκεται εμπρός από τον τερματικό σταθμό «Πειραιάς» της Γραμμής 1 του Μετρό, υπόγεια της Λεωφόρου Ακτής Καλιμασσιώτη μεταξύ του διατηρητέου κτιρίου των ΗΣΑΠ και του λιμένα του ΟΛΠ.

Σε αυτόν τον σταθμό δημιουργείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές Μετρό (Γραμμές 1 και 3), το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, το Τραμ και λεωφορειακές γραμμές, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Ο τερματικός Σταθμός «Δημοτικό Θέατρο» κ ατασκευάστηκε σε περίοπτη θέση, έμπροσθεν του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά, στην ιστορική πλατεία «Δημοτικού Θεάτρου». Εντός του σταθμού διαμορφώθηκε, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά & Νήσων, η μουσειογραφική έκθεση «Το Αθέατο Νερό», με αντίγραφα των αρχαιολογικών ευρημάτων και εποπτικά μέσα αναπαράστασης του υδρευτικού συστήματος του αρχαίου Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 6 Ιουλίου 2020 είχαν τεθεί σε λειτουργία οι 3 πρώτοι Σταθμοί «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια», με αποτέλεσμα περίπου 80.000 ημερησίως πρόσθετες επιβιβάσεις συνολικά στο δίκτυο του Μετρό, μείωση της κυκλοφορίας Ι.Χ. οχημάτων συνολικά στην πόλη κατά περίπου 14.000 ημερησίως και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 40 τόνους ημερησίως.

Ποιοι θα βραβευθούν- Η απονομή

Οι φετινοί νικητές του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022, για το έργο της Επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά”, είναι: η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ως η αναθέτουσα αρχή,  η κατασκευάστρια κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM και το εποπτεύων υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το βραβείο για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022, θα απονεμηθεί την 18η Σεπτεμβρίου 2023, στα πλαίσια του ITC 2023-6ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών.

Θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2023. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα καλεστούν εκπρόσωποι της Αττικό Μετρό, του σχήματος ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να παραλάβουν το βραβείο και να μιλήσουν για αυτό το πολύ σημαντικό έργο υποδομής της χώρας.

Η ψηφοφορία

Σε θεσμό μετατρέπεται η διαδικασία ανάδειξης του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών και οι χιλιάδες ψήφοι, αναδεικνύουν την μεγάλη δυναμική του γεγονότος.

Για να φτάσουμε στα πέντε υποψήφια προς βράβευση έργα για τη χρονιά 2022, η διαδικασία ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου. Τότε δόθηκε μια δεξαμενή 10 υποψήφιων έργων σε δημοσιογράφους του ρεπορτάζ των υποδομών και της ενέργειας όπου και ψήφισαν τα κατά την κρίση τους τρία σημαντικότερα έργα. Τα πέντε πρώτα σε ψήφους έργα, κατέληξαν ως τα υποψήφια για το βραβείο του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022.

Η online ψηφοφορία ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και ήταν διαθέσιμη στο ypodomes.com και τους αναγνώστες του. Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου.

Οι νίκες έως σήμερα

Η επίσημη online ψηφοφορία ξεκίνησε από το ypodomes.com το 2017 και από τότε έχει καθιερωθεί χάρη στις ψήφους των αναγνωστών του.

Νικητήρια έργα έχουμε από όλο το φάσμα των υποδομών πράγμα που δείχνει και την ευρύτηρα του αντικειμένου.

Ας δούμε ποια έργα έχουν “κατακτήσει” τον τίτλο του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ του ypodomes.com.

2017: ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΒΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

2018: ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

2019: ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

2020: ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΚΡΗΤΗΣ

2021: ΜΟΝΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ “ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ” ΒΟΙΩΤΙΑ

2022: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 3 ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το επόμενο ραντεβού είναι στις 13 Ιουνίου 2023 στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο για την απονομή του βραβείου.

Όσο για τον επόμενο τίτλο, ξαναδίνουμε ραντεβού τον προσεχή Δεκέμβριο, όταν μία νέα λίστα έργων θα διεκδικήσει την ψήφο σας για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2023.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn