Connect with us

Αφιερώματα

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 η Ηλεκτρική Διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η μεγάλη online ψηφοφορία του ypodomes.com για την ανάδειξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020.

Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Kαταμετρήθηαν 19.400 ψήφοι και πάνω από 97.000 views που πιστοποιούν το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών μας, σε ένα διαγωνισμό που έχει γίνει πλέον θεσμός.

Ποιό είναι το Έργο της Χρονιάς 2020

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 ανακηρύσσεται το έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης. Κατάφερε να συγκεντρώσει το 42,6% των ψήφων επικρατώντας έναντι των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων έργων.

Από την αρχή της ψηφοφορίας το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ήταν φαβορί για τον τίτλο μαζί με το έργο του νότιου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα.

Στο ντέρμπι μέχρι και την προτελευταία ημέρα προπορευόταν ελαφρώς το έργο του Ε65, ωστόσο την τελευταία αποφασιστική ημέρα της online ψηφοφορίας, οι αναγνώστες έκαναν την διαφορά βγάζοντας ως νικητήριο το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης, με 590 ψήφους διαφορά από το δεύτερο, συγκεντρώνοντας 8.268 ψήφους.

Το νικητήριο έργο

Τα έργα για την διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου ξεκίνησαν το 2018 και ολοκληρώθηκαν την 23η Δεκεμβρίου 2020. Αποκαλείται η «διασύνδεση των ρεκόρ» καθώς πρόκειται:

– Για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.)
– Για τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE παγκοσμίως (132 χλμ).
– Για τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE παγκοσμίως (βάθος 1.000 μέτρων).

Οι, κρητικής προέλευσης, ετήσιες επιβαρύνσεις ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) που μετακυλίουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα προσεγγίζουν το κόστος υλοποίησης της «μικρής» διασύνδεσης (περί τα 330 εκατ. ευρώ), καθιστώντας την μια εξαιρετικά συμφέρουσα επένδυση.

Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, σημαντικές διαχειριστικές προκλήσεις, καθώς η νέα διασύνδεση εκτείνεται από τη Μεγαλόπολη έως τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, περιλαμβάνοντας οκτώ πόλεις στον σχεδιασμό του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ ήρθε σε διαβούλευση με τοπικούς φορείς και αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τυχόν οχλήσεις και να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις, όπως υπογειοποιήσεις γραμμών μεταφοράς όπου αυτό κατέστη δυνατό.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 356 εκατ. ευρώ και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Οι νικήτριες εταιρείες

Οι φετινοί νικητές του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020, για το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης, είναι ο ΑΔΜΗΕ ως η αναθέτουσα αρχή, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ως το αρμόδιο υπουργείο και οι βασικοί ανάδοχοι των εργολαβιών του έργου που είναι οι: PRYSMIAN (για το καλώδιο), ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ και FULGOR (υπόγεια καλώδια σε Κρήτη και Πελοπόννησο) και ΤΕΡΝΑ (υποσταθμός Ανατ.Πελοποννήσου και αναβάθμιση υποσταθμού Χανίων).

Η απονομή του βραβείου

Το βραβείο για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020, θα απονεμηθεί την 1η Ιουλίου 2021, στα πλαίσια του ITC 2021-4ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών.

Θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στις 1-2 Ιουλίου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα καλεστούν εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, των παραπάνω εταιρειών και του υπουργείου ΥΠΕΝ να παραλάβουν το βραβείο και να μιλήσουν για αυτό το πολύ σημαντικό έργο υποδομής της χώρας.

Η ψηφοφορία

Σε θεσμό μετατρέπεται η διαδικασία ανάδειξης του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών και οι χιλιάδες ψήφοι, αναδεικνύουν την μεγάλη δυναμική του γεγονότος.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου.

Τα 5 κορυφαία έργα που τέθηκαν στη διαδικασία ψηφοφορίας από το κοινό προήλθαν σαν αποτέλεσμα προηγούμενης επιλογής μέσα από μία δεξαμενή 15 υποψήφιων έργων από δημοσιογράφους του ρεπορτάζ των υποδομών.

Άξιος διεκδικητής υπήρξε το έργο κατασκευής του νότιου τμήματος του Ε65, Λαμία-Ξυνιάδας, έργο που θα συμβάλει ωστε να πάψει να θεωρείται “τυφλός” ο άξονας αυτός. Εξαιρετική παροουσία είχαν και τα έργα επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό μέχρι την Νίκαια, του αγωγού ΤΑΡ και της αναβάθμισης της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας.

Δείτε παρακάτω την τελική κατάταξη:

Οι τίτλοι έως σήμερα

Η επίσημη online ψηφοφορία ξεκίνησε από το ypodomes.com το 2017 και από τότε έχει καθιερωθεί χάρη στις ψήφους των αναγνωστών του.

Νικητήρια έργα έχουμε από όλο το φάσμα των υποδομών πράγμα που δείχνει και την ευρύτηρα του αντικειμένου.

Ας δούμε ποια έργα έχουν “κατακτήσει” τον τίτλο του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ του ypodomes.com.

2017: ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2018: ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

2019: ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

2020: ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΚΡΗΤΗΣ

Το επόμενο ραντεβού είναι τον Ιούλιο για την απονομή του βραβείου.

Όσο για τον επόμενο τίτλο, ξαναδίνουμε ραντεβού τον προσεχή Δεκέμβριο, όταν μία νέα λίστα έργων θα διεκδικήσει την ψήφο σας για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα