Connect with us

Ολυμπία Οδός

Έργο-φάντασμα το Πάτρα-Πύργος με τη σαλαμοποίηση σε 8 τμήματα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός

Αντεπίθεση ξεκινά το Υπουργείο Υποδομών σχετικά με την υπόθεση του Πάτρα-Πύργος. Σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα, η σημερινή κατάσταση οδηγεί το έργο σε αδιέξοδο, σε ένα έργο-φάντασμα. Όπως υπενθυμίζεται ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθειά του να στηρίξει τα συμφέροντα συγκεκριμένου επιχειρηματία, «τίναξε» το όλο έργο στον αέρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έτσι όπως έκανε τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή το ερώτημα δεν είναι αν θα καθυστερήσει το έργο ή αν θα κοστίσει περισσότερο ή λιγότερο. Το βασικό ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να υλοποιηθεί ή όχι.

Υπενθυμίζουν δε ότι το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2014 ως ενιαίο και όχι σαλαμοποιημένο και αν είχε προχωρήσει τότε η δημοπράτηση, σήμερα θα είχαμε έναν έτοιμο ασφαλή αυτοκινητόδρομο, χωρίς να θρηνούμε συνεχώς θύματα λόγω της ιδεοληπτικής πολιτικής που ακολουθήθηκε.

Έτσι, τονίζουν, ότι αποδεδειγμένα, η Νέα Δημοκρατία θέλει το έργο και θα βρει τρόπο να το υλοποιήσει, απλά χρειάζεται λίγο χρόνο για να επιτύχει την καλύτερη λύση, που θα εξασφαλίζει ότι το έργο όχι μόνο θα ξεκινήσει αλλά και ότι θα ολοκληρωθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ήδη έχουν ξεκινήσει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις, πάντα με γνώμονα το καλό του έργου και της τοπικής κοινωνίας η οποία αγωνιά.

ΕΚΠΤΩΤΟΣ Ο ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com με απόφαση του Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ., Κώστα Καραμανλή, εκδόθηκαν δύο αποφάσεις (στις 5 Αυγούστου) με τις οποίες η εταιρεία του κου Καλογρίτσα κηρύσσεται έκπτωτη, για τις εργολαβίες των τμημάτων 1 και 4, λόγω μη υποβολής εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης. Οι εν λόγω αποφάσεις εκδόθηκαν σε συνέχεια σχετικών γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου Δημοσίων έργων [ΣΔΕ] – Τμήμα Κατασκευών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνεπεία των αποφάσεων αυτών θα είναι ο υποβιβασμός της «Τοξότης» από 6ης τάξης κατασκευαστική εταιρεία σε 3ης (κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ

Πηγές κοντά στο θέμα αναφέρουν πως με τον τρόπο που επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί το έργο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σαλαμοποιημένο ήταν καταδικασμένο εξαρχής σε πλήρη αποτυχία.

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή είχε εκδηλώσει έντονα τη διαφωνία της με την προοπτική «σαλαμοποίσης» του εν λόγω έργου, και οι εξελίξεις τη δικαίωσαν απόλυτα» σημειώνουν και θυμίζουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που το 2015 ακύρωσε τον διαγωνισμό που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Επίσης βλέποντας την ιστορία του έργου από το 2015 και ύστερα, πηγές από την αγορά συμπεραίνουν πως, η κατάτμηση του ενιαίου μέχρι τότε έργου σε 8 μικρότερα τμήματα, είχε μοναδικό κι αποκλειστικό στόχο να μετατρέψει τον κο Καλογρίτσα και την εταιρία σε απόλυτο κυρίαρχο, τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο, όσο και στο τηλεοπτικό τοπίο ο οποίος αρχικά είχε κυριαρχήσει στις 4 πρώτες εργολαβίες. Λόγω της «κατάτμησης» υπάρχει αυξημένος κίνδυνος το έργο να μην παραδοθεί ποτέ. Επισημαίνου δε και το γεγονός ότι ο κ. Καλογρίτσας κηρύχθηκε έκπτωτος στις 2 από τις 4 εργολαβίες, το επιβεβαιώνει απόλυτα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΓΩΝ-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΩΝ

Σήμερα στη χώρα έχουμε ζήσει πολλά παραδείγματα από έργα που έχουν κατατμηθεί με αποτέλεσμα να μην τελειώνουν ποτέ. Το Άκτιο-Αμβρακία, που «έσπασε» σε 4 τμήματα, ξεκίνησε το 2010 και 9 χρόνια μετά, μόλις 15χλμ από τα 48,5χλμ έχουν δοθεί στην κυκλοφορία. Το ίδιο και σε κάθετους άξονες της Εγνατίας. Το Αρδάνιο-Ορμένιο που ξεκίνησε από το 2000, σήμερα παραμένει ημιτελές μιας, λόγω των κατατμήσεων.

Τα έργα-φαντάσματα μπορούμε να τα δούμε και στις περιπτώσεις των αυτοκινητόδρομων. Αν δεν είχαν υπάρξει οι συμβάσεις παραχώρησης, σήμερα είναι πλήρως αποδεκτό ότι με την τμηματική μέθοδο υλοποίησης, η χώρα δεν θα είχε το σημερινό δίκτυο αυτοκινητόδρομων.

Ο ΒΟΑΚ είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση μιας και η τμηματική του υλοποίηση εδώ και 30 χρόνια τον έχει καταστήσει ως δρόμο-καρμανιόλα, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για αυτά τα τμήματα αλλά και για ανεπαρκή έργα οδικής ασφάλειας.

image_pdfimage_print

Ολυμπία Οδός

Καραμανλής: Υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος με την καλύτερη λύση

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνάντηση Καραμανλή-Τζαβάρα

Συνάντηση είχε εχθές Δευτέρα 12 Αυγούστου ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, έπειτα από αίτημα του, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή στο γραφείο του, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στο πολύπαθο έργο του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου.

Κατά τη συζήτηση ο υπουργός τόνισε ότι, με τις σημερινές συνθήκες, η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου θα ολοκληρωνόταν στην καλύτερη περίπτωση το 2023 και αυτό χωρίς να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έκπτωση της εταιρείας Καλογρίτσα, την ίδια στιγμή που αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ακυρώσει το 2015 τη δημοπράτηση για να «σαλαμοποιήσει» το έργο, φέτος το «Πάτρα – Πύργος» θα παραδίδονταν σε κυκλοφορία.

Επιπλέον, η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να στηρίξει τα συμφέροντα του κ. Καλογρίτσα, «τίναξε» το έργο στον αέρα, το οποίο λόγω της «κατάτμησης» διατρέχει πλέον αυξημένο κίνδυνο να μην παραδοθεί ποτέ. Ο υπουργός πληροφόρησε τον βουλευτή της Ηλείας ότι συνέπεια των αποφάσεων έκπτωσης της εταιρείας «Τοξότης» θα είναι ο υποβιβασμός της στο άμεσο χρονικό διάστημα από 6ης τάξης κατασκευαστική εταιρεία σε 3ης.

Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τον Κώστα Τζαβάρα πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το έργο και τη δεδομένη χρονική στιγμή αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση, που θα εξασφαλίζει ότι το έργο θα γίνει πραγματικότητα, στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Όπως μάλιστα παρατήρησε, προτού προβεί στις όποιες ανακοινώσεις σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα συνεννοηθεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την κατασκευή του, που άλλωστε αποτελεί και βασική προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ιόνια Οδός

Δεκαπέντε χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας κλείνει σήμερα η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λογότυπο ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Σαν σήμερα, 12 Αυγούστου, το 2004, σε μία χρονιά – ορόσημο για τη χώρα, η Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου εγκαινιάστηκε την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, παραμένοντας έκτοτε εθνικό μνημείο ενωτικού συμβολισμού, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά επιτεύγματα του κόσμου.

Η γαλανόλευκη ανεμίζει ήδη στους τέσσερις πυλώνες της Γέφυρας. Η αναλυτική ενημέρωση για τη 15ετή «πορεία» του μεγάλου έργου, προγραμματίζεται για τις 14 Σεπτεμβρίου, μέσω Συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στη «Στέγη Πολίτη & Πελάτη» της Γέφυρας στο Αντίρριο.

Ως τότε, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. εύχεται σε όλους να είναι αυτός ο Αύγουστος, καθώς και εκείνοι που θα ακολουθήσουν,  πλήρεις από στιγμές ανάτασης, όπως ήταν και ο Αύγουστος του 2004.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ιόνια Οδός

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Τις Κυριακές, με 10ωρη κάρτα και εκπτωτικό κουπόνι 3 ευρώ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λογότυπο ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Για τις 5 Κυριακές που ξεκινούν από αύριο (11/8) έως και τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου (8/9), ένα πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμόζεται μέσω των θαλάμων διοδίων της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» για τους αγοραστές της 10ωρης κάρτας μετ’ επιστροφής «ΜΑΖΙ», στην κατεύθυνση από Ρίο προς Αντίρριο.

Πρόκειται για τη φετινή εκδοχή ενός ευρύτερου προγράμματος που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια με τίτλο «Πάρτε μια ανάσα στο Αντίρριο» μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. με τους επαγγελματικούς συλλόγους της περιοχής.

Στόχος του είναι η ανάδειξη της περιοχής του παλαιού Δήμου Αντιρρίου ως ενδιάμεσου σταθμού ανεφοδιασμού για τους χρήστες του νέου δικτύου αυτοκινητοδρόμων που ενώνεται από τη Γέφυρα, αλλά και θερινής αναψυχής για τους εκδρομείς από τη νότια πλευρά του στενού Ρίου – Αντιρρίου.

Από αυτή λοιπόν την Κυριακή και για κάθε Κυριακή μέχρι και τις 8/9, η 10ωρη εκπτωτική κάρτα θα διατίθεται μαζί με ένα πολυτελές έντυπο (με χάρτη και σήμανση των καταστημάτων της περιοχής), το οποίο θα φέρει αποσπώμενο κουπόνι αξίας 3 ευρώ.

Το κουπόνι αυτό εξασφαλίζει στον φέροντα ισόποση έκπτωση στα συμβεβλημένα καταστήματα του Αντιρρίου, που θα είναι αναγνωρίσιμα από ειδική αφίσα που θα βρίσκεται τοποθετημένη στην πρόσοψή τους.

Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. επωμίζεται το κόστος της εξαργύρωσης των κουπονιών και καλύπτει την παραγωγή του έντυπου υλικού του πιλοτικού προγράμματος, που υπηρετεί τις ανάγκες επικοινωνίας, από κοινού με ειδικό βίντεο και παρεμφερές ποιοτικό ενημερωτικό υλικό για την ανάδειξη των θελγήτρων της μικρής πόλης, η οποία ωστόσο διαθέτει όνομα γνωστό ανά την επικράτεια και αποτελεί πύλη εισόδου προς τη Ναυπακτία και τη βορείως του Κορινθιακού Δυτική Ελλάδα.

Πρόκειται για συνέργεια της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. με την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδος και της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών & Εμπόρων Αντιρρίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα