Ώς έργο Εθνικης Σημασίας χαρακτηρίστηκε με κοινή απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων η νέα γραμμή μεταφοράς (400kV) ΚΥΤ Φιλίππων – ΚΥΤ Ν. Σάντας, που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Το πρότζεκτ συγκαταλέγεται σε αυτά που έχουν στόχο την ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το έργο προβλέπει την κατασκευή εναέριας Γραμμής Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV που συνδέει το ΚΥΤ Φιλίππων με το ΚΥΤ Ν. Σάντας, με μήκος κοντά στα 140 χιλιόμετρα.
Η περάτωση της νέας γραμμής μεταφοράς αποτελεί δομικό κομμάτι για την προώθηση των σχεδίων που αφορούν την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόσο με την Τουρκία όσο και τη Βουλγαρία, λόγω του σημείου που βρίσκεται.
Ο προϋπολογισμός του έργου που βρίσκεται υπό μελέτη, είναι περίπου 50 ( 49,3) εκατ. ευρώ και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.
Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η επέκταση και η ενίσχυση του Συστήματος 400 kV προς την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ, η υλοποίηση της γραμμής θα επιτρέψει την απορρόφηση σημαντικής αιολικής παραγωγής της περιοχής και θα παρέχει τη δυνατότητα απορρόφησης συμβατικής παραγωγής των νέων Θερμοηλεκτρικών σταθμών στην περιοχή της Θράκης και την ενίσχυση των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες.
Η νέα γραμμή μεταφοράς θα αναπτυχθεί παράλληλα με την με την υφιστάμενη ΓΜ 400kV Φίλιπποι – ΚΥΤ Ν. Σάντας.
Η συμβολή του έργου στου εθνικούς στόχους
Οπως αναφέρει στην απόφαση του το ΥΠΕΝ η επιπρόσθετη ενίσχυση της σύνδεσης του ΚΥΤ Ν. Σάντας με το Σύστημα 400kV συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των εξής εθνικών, στρατηγικών, ενεργειακών και κλιματικών στόχων.
Το έργο συμβάλλει:
-Στην ενίσχυση του ελληνικού Συστήματος στο ανατολικό σύνορο, περιοχή στην οποίαν το Σύστημα των 400kV είναι αραιό και η σύνδεση του με το μεγάλης έκτασης Σύστημα της Τουρκίας είναι σχετικώς ασθενής. Αυτή η ενίσχυση αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της νέας μελλοντικής διασύνδεσης του ελληνικού Συστήματος και εκείνου της Τουρκίας, καθώς και για κάθε νέα διασύνδεση με το Σύστημα της Βουλγαρίας, με τελικό στόχο Στην αύξηση της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ των Συστημάτων στην περιοχή της Νοτίου Βαλκανικής,
-Στην αύξηση της ικανότητας παραγωγής, ιδίως από έργα ΑΠΕ, κυρίως από αιολικά πάρκα,και συμβατικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θράκης.
-Στην ισχυροποίηση του κόμβου της Νέας Σάντας που θ’ αποτελέσει ένα εκ των σημείων σύνδεσης στο ΕΣΜΗΕ των νήσων του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Με την κατασκευή της νέας γραμμής, τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος για την Ανατολική Μακεδονία και Δυτική Θράκη διαμορφώνονται στα 2200 MW και για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου στα 400 MW γεγονός που θα συμβάλει ουσιωδώς στην έγκαιρη επίτευξη του εθνικού, αλλά και ευρωπαϊκού στόχου συμμετοχής των Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας με μερίδιο συμμετοχής των Α.Π.Ε. τουλάχιστον στο 35% , σύμφωνα με το ΕΣΕΚ του 2019.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας