Connect with us

Εγνατία Οδός

Εργαζόμενοι Εγνατίας: Μεγάλο πλήθος διοδίων και σε κακή κατάσταση ο αυτοκινητοδρόμος

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Τμήμα της Εγνατίας Οδού με σήραγγες

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατία Οδός Α.Ε. με τίτλο: «ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ και στο βάθος ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ στον δρόμο για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», εκφράζοντας την ανησυχία του τόσο για την κατάσταση των υποδομών του οδικού άξονα όσο και για την τοποθέτηση νέων σταθμών διοδίων.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Συλλόγου:

Το τελευταίο διάστημα η “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, η εταιρεία στην οποία εργαζόμαστε, είναι πολύ συχνά στη δημοσιότητα για αρνητικούς λόγους.

1ον για τη διαρκή κατασκευή πλήθους νέων μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων σε όλη την Β. Ελλάδα και

2ον για την κακή κατάσταση του οδοστρώματος σε κάποια τμήματα του αυτοκινητόδρομου, κυρίως στη Θράκη.

Για τα παραπάνω θέματα, αν και όφειλε να έχει απαντήσει η ίδια η εταιρεία, θεωρούμε απαραίτητο να γνωστοποιήσουμε τα εξής:

1) Μεγάλο πλήθος διοδίων και τιμολογιακή πολιτική

Η “Εγνατία Οδός ΑΕ” δεν έχει ουδεμία εμπλοκή στην πολιτική των διοδίων της Εγνατίας Οδού, δηλαδή στο σχεδιασμό, τη χωροθέτηση και την τιμολόγηση των διοδίων. Όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά και εν κρυπτώ από το ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, έχουν νομοθετηθεί τον Ιούνιο 2018, με τους εκβιασμούς των μνημονιακών αξιολογήσεων από την προηγούμενη Κυβέρνηση και δυστυχώς συνεχίζουν να υλοποιούνται κατά γράμμα και από την παρούσα Κυβέρνηση.

Το ΤΑΙΠΕΔ, έχει σχεδιάσει την πολιτική διοδίων της Εγνατίας Οδού, με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των υποψήφιων παραχωρησιούχων, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις τοπικές κοινωνίες που θα επιβαρύνονται με διαρκώς πολλαπλασιαζόμενα διόδια. Η πολιτική του ΤΑΙΠΕΔ, είναι η άμεση κατασκευή συνολικά 61 μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων, η άμεση αύξηση της χρέωσης από 3 λεπτά το χιλιόμετρο σε 5 λεπτά και η περαιτέρω αύξηση μετά την παραχώρηση σε 7 λεπτά το χιλιόμετρο.

Η συνολική αύξηση του κόστους μετακινήσεων στη Β. Ελλάδα θα προσεγγίσει το 300%. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν προέβη σε καμία διαβούλευση ή έστω ενημέρωση των πολιτών ή των θεσμών του κράτους δηλ. την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς σύνδεσμους κτλ., αλλά ούτε καν ενημέρωσε το Υπουργείο Υποδομών, που θεσμικά είναι αρμόδιο για τον εθνικό σχεδιασμό της συγκοινωνιακής πολιτικής.

Με προκλητικό τρόπο, το ΤΑΙΠΕΔ υποκαθιστά τους κρατικούς θεσμούς στην άσκηση πολιτικής σε τεχνικά, συγκοινωνιακά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, έχοντας ως μοναδικό σκοπό την μεγιστοποίηση των εργολαβικών κερδών μέσω της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και αδιαφορώντας για την ευημερία των περιοχών της Β. Ελλάδας, για τις οποίες η Εγνατία Οδός σχεδιάστηκε ως αναπτυξιακό εργαλείο.

Σε αυτό το σκηνικό, η “Εγνατία Οδός ΑΕ”, παρότι δεν έχει καμία γνώση και εμπλοκή στο σχεδιασμό των διοδίων, είναι δυστυχώς ο εντολοδόχος του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του Υπουργείου Υποδομών για την κατασκευή των διοδίων κατά μήκος όλης της Βόρειας Ελλάδας, έργα τα οποία είναι υποχρεωμένη να εκτελεί.

Είναι όμως απόλυτα άδικο να κατηγορείται η “Εγνατία Οδός ΑΕ” για θέματα διοδίων και όχι το ΤΑΙΠΕΔ που τα σχεδίασε και τα αποφάσισε ή το Υπουργείο, που, παρότι αρχικά εμφανιζόταν αντίθετο με τη συγκεκριμένη πολιτική, τελικά μεταστράφηκε, κατόπιν προφανών πιέσεων, και εφαρμόζει απόλυτα τους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι εργαζόμενοι, μέσω του σωματείου τους αντέδρασαν σθεναρά στην δημοπράτηση των διοδίων με συνεχόμενες μαζικές συνελεύσεις (σε κάποιες παραβρέθηκε και ο πρώην υπουργός υποδομών προσπαθώντας να σπάσει την απεργία), οι οποίες κατέληγαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις (περί τις 10 τον αριθμό) την ημέρα των διαγωνισμών κατασκευής των διοδίων.

Η τότε κυβέρνηση σε πλήρη στοίχισή της με το ΤΑΙΠΕΔ και τους τοποτηρητές του εντός της εταιρείας, βρήκε τρόπο να δημοπρατήσει τα διόδια. Άφησε τις εργολαβίες συντήρησης να φτάσουν οριακά στο χρόνο λήξης τους και δημοπράτησε (με αμφιλεγόμενο τρόπο που το Ελεγκτικό Συνέδριο το επέτρεψε) την κατασκευή των διοδίων σε μία εργολαβία μαζί με την συντήρηση της οδού, ώστε να μην μπορούν ουσιαστικά να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι.

2) Κακή κατάσταση οδοστρώματος και οικονομική αδυναμία άμεσης αποκατάστασής του

Το έργο της Εγνατίας Οδού έχει αρχίσει να γερνάει και απαιτούνται άμεσα εργασίες αποκατάστασης (βαριάς συντήρησης) κυρίως των οδοστρωμάτων, που είναι πιο κοστοβόρες. Αυτό ήταν γνωστό εδώ και καιρό σε όλους και πολύ περισσότερο στο ΤΑΙΠΕΔ, που από το 2012 είναι ο κάτοχος των δικαιωμάτων συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού με σκοπό να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες. Στην “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, την εταιρεία που κατασκεύασε τον αυτοκινητόδρομο, έχει εκχωρηθεί προσωρινά από το ΤΑΙΠΕΔ η υποχρέωση να συντηρεί και λειτουργεί την οδό μέχρι την παραχώρησή της.

Είναι απολύτως απαραίτητο να γνωστοποιηθεί σε όλους, ότι τα διόδια που καταβάλλονται σήμερα στην Εγνατία Οδό και κανονικά προορίζονται για τη συντήρηση της οδού, δεν εισπράττονται ουσιαστικά από την «Εγνατία Οδός ΑΕ» αλλά από Τραπεζικά Ιδρύματα, για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων τα οποία έχουν καταγγελθεί παρανόμως, με αποτέλεσμα την πλήρη αποστέρηση από την εταιρεία της δυνατότητας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης της οδού.

Το ΤΑΙΠΕΔ, που εκτός από τα δικαιώματα συντήρησης της Εγνατίας Οδού κατέχει και το δικαίωμα ψήφου της μετοχής της εταιρείας “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, έχει αδιαφορήσει επιδεικτικά στο να αποτρέψει την κατάσχεση των εσόδων διοδίων από τα τραπεζικά ιδρύματα και στο να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την ασφαλή λειτουργία της οδού. Αντιθέτως, απαιτούσε από την “Εγνατία Οδός Α.Ε.” να χρησιμοποιήσει δικά της οικονομικά της διαθέσιμα από άλλες πηγές, τα οποία προορίζονται για την κατασκευή άλλων έργων, ώστε να χρηματοδοτηθεί η συντήρηση.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη κατάσταση εξυπηρετεί απόλυτα το ΤΑΙΠΕΔ και άρα μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι μέρος του σχεδιασμού του: αφενός η πρώιμη αποπληρωμή των δανείων απεμπλέκει νωρίτερα τα Τραπεζικά Ιδρύματα που αντιδρούν στην παραχώρηση γιατί θίγονται τα συμφέροντά τους και αφετέρου, η απόλυτη αρνητική δημοσιότητα της κρατικής εταιρείας Εγνατία Οδός ΑΕ λόγω της κακής ποιότητας των οδοστρωμάτων, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για την αναγκαιότητα της παραχώρησης της οδού, όπου ο “καλός” ιδιώτης θα κατασκευάσει αυτά που το “κακό” δημόσιο δεν μπορεί.

Σε όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι επαναλαμβάνουν:

– Η απόλυτη ευθύνη για ότι συμβαίνει με τα διόδια της Εγνατίας Οδού και την τιμολογιακή πολιτική ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στην κυβέρνηση που αποδέχεται την υποκατάστασή της από το ΤΑΙΠΕΔ σε ζητήματα άσκηση πολιτικής.

– Η ευθύνη για την κακή κατάσταση των οδοστρωμάτων (όπως και άλλα θέματα που σχετίζονται με την ασφαλή λειτουργία της οδού, όπως η καθυστέρηση κατασκευής των ΣΕΑ) αποτελεί ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον δεν μερίμνησε ώστε τα έσοδα διοδίων να κατευθύνονται στη συντήρηση, ούτε επέτρεψε ως μέτοχος να ενεργοποιήσουμε τις συμβάσεις των ΣΕΑ που έχουν μειοδότη, αλλά ούτε και ενδιαφέρθηκε για την εύρεση άλλων οικονομικών πόρων.

Υπάρχει διαφορετικός δρόμος και είναι απόλυτα εφικτός,

ώστε να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα η απαιτούμενη συντήρηση της Εγνατίας Οδού και η διατήρηση των διοδίων σε κοινωνικά αποδεκτά επίπεδα. Η προσεχής αποπεράτωση της δέσμευσης των διοδίων από τις τράπεζες και η διάθεση όλων των πόρων στη συντήρηση της οδού, θα αναδείξουν ότι η οδός μπορεί να συντηρηθεί και να λειτουργήσει με ασφάλεια και επάρκεια, διατηρώντας τα διόδια στα 3 λεπτά το χιλιόμετρο (αν το ελληνικό δημόσιο δεν θέλει να έχει καθόλου οικονομικό όφελος θα μπορούσε και με μικρότερο κόστος το χιλιόμετρο). Αυτό είναι ίσως που φοβάται περισσότερο το ΤΑΙΠΕΔ και για αυτό επιθυμεί να ολοκληρώσει την παραχώρηση, πριν η Εγνατία Οδός ΑΕ αποκτήσει ισχυρή κερδοφορία από τις εισπράξεις των διοδίων.

image_pdfimage_print

Εγνατία Οδός

Ποια είναι τα 15 έργα που υλοποιεί η Εγνατία Οδός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε απολογισμό του πρώτου εξαμήνου προχώρησε η νέα διοίκηση της Εγνατίας Οδού.

Όπως σημειώνει σε αυτό το διάστημα έγινε αναδιάρθρωση της εταιρείας με την έγκριση και εφαρμογή νέου οργανογράμματος, ενώ παράλληλα η εταιρεία δημοπράτησε έργα, ολοκλήρωσε και δημοπράτησε νέες μελέτες, διεκδίκησε και ανέλαβε νέα προγράμματα και ταυτόχρονα διεκπεραίωσε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς το ΤΑΙΠΕΔ, παραδίδοντας σε κυκλοφορία νέους σταθμούς διοδίων και προωθώντας όλες τις ενέργειες στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της για την παραχώρηση.

Πιο συγκεκριμένα τα 15 έργα που προχώρησαν είναι τα παρακάτω:

1. Σύνδεση 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης με ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό (ΟΛΘ) (μήκος 3,6 χλμ. κατά το πλείστον επί οδογέφυρας), προϋπολογισμού 65 εκ. €., δημοπρατήθηκε το έργο (εκκρεμούσε από το 2000) και προκηρύχθηκε διαγωνισμός με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 22/04/2020.

2. «Εγνατία Οδός: Αποκατάσταση ασφαλτικών στο τμήμα από Αμαξάδες (Χ.Θ.535+000) έως Α/Κ Μέστης (Χ.Θ. 593+000) (14.3.1-15.3)», δημοπρατήθηκε το έργο και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που ξεκίνησε 08/01/2020.

3. «Εγνατία Οδός: Τμήμα από Α/Κ ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης έως Α/Κ Αρδανίου Εργασίες αποκατάστασης ασφαλτικών στρώσεων ανοικτής Οδοποιίας (15.7-15.8)», δημοπρατήθηκε το έργο, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση.

4. «Εγνατία Οδός: Τμήματα από Α/Κ Μετσόβου – Α/Κ Παναγιάς & από Α/Κ Πολυμύλου προς Α/Κ Κοίλων (περιοχή Βοσκοχωρίου) Εργασίες
αποκατάστασης ασφαλτικών στρώσεων ανοικτής Οδοποιίας (3.2-3.5.2 & 4.3.1-4.3.2)», δημοπρατήθηκε το έργο, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση.

5. «Βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (Ε.Ο.16), Τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα (NR 16.10 – 16.20)», δημοπρατήθηκε στις 20/12/2019 (εκκρεμούσε από το 2010) και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός.

5. Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκη-Ν. Μουδανιά-Ποτίδαια: “Βελτίωση- διαπλάτυνση τμήματος Ν. Μουδανιά-Ποτίδαια από χ.θ. 4+120 έως χ.θ. 5+240″, δημοπρατήθηκε (εκκρεμούσε από το 2001) και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός.

6. Κατασκευή υπερυψωμένης Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης και διαπλάτυνση υφιστάμενης οδού (fly over). Eγκρίθηκε με απόφαση ΔΣ ο προγραμματικός σχεδιασμός ανάθεσης μελετητικού αντικειμένου (εκκρεμούσε από το 2010). Είναι σε πλήρη εξέλιξη όλος ο μελετητικός σχεδιασμός σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

7. Οδικός Άξονας 30: «Παράκαμψη Ηγουμενίτσας» / «Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι» – μελετητικό αντικείμενο (εκκρεμούσε από το 2014) το οποίο αφορά :
Α. Παράκαμψη Ηγουμενίτσας : έχουν προκηρυχθεί δύο σχετικοί διαγωνισμοί που αφορούν σε γεωερευνητικές εργασίες
Β. Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι : έχουν προκηρυχθεί τέσσερις σχετικοί διαγωνισμοί που αφορούν σε γεωερευνητικές και τοπογραφικές εργασίες και σε περιβαλλοντικά.

8. Οδικός Άξονας 50: «Πτολεμαϊδα – Φλώρινα» (μήκος 50χλμ – διατομή 17,0μ.), οριστικοποίηση της λύσης της χάραξης (εκκρεμούσε από το 2016) λόγω των νέων δεδομένων απολιγνιτοποίησης της περιοχής.

9. Αποκατάσταση Γέφυρας Παλαιού Νοσοκομείου Καβάλας, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση (εκκρεμούσε από το 2018) και προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί των απαιτούμενων μελετών.

10. Διασυνοριακή Γέφυρα Έβρου στη δίοδο «Κήποι – Ipsala»- Αναβάθμιση του Μεθοριακού Σταθμού Έβρου, ολοκληρώθηκε η προμελέτη (εκκρεμούσε από το 2007) και αναμένεται συνάντηση με τους εκπροσώπους της τουρκικής πλευράς για αποδοχή των προτεινόμενων λύσεων.

11. «Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (Π.Ε.Β.Ο.Α.)», εκκρεμούσε για χρόνια η ανάληψη του προγράμματος από την ΕΟΑΕ και μας ανατέθηκε από εσάς στις 30-12-2019. Είναι σε εξέλιξη συνεργασία με την ΕΤΕΠ για τα βασικά σημεία του προγράμματος και της χρηματοδότησής του.

12. Έργο «Κάθετος Άξονας Ε61 Εγνατίας Οδού, Καβάλα – Δράμα – Σέρρες: Τμήμα Α/Κ Κρηνίδες –Ι/Κ Σταυρού», υπογράφηκε η απόφαση ένταξης της πράξης (εκκρεμούσε από 2010) μετά από πρόταση της ΕΟΑΕ και υποβολή σχετικού τεχνικού δελτίου, μήκους 8,26 χλμ., και συνολικού προϋπολογισμού 61 εκ. περίπου.

13. «Κατασκευή του τμήματος από Δημάριο έως Ελληνοβουλγαρικά σύνορα (χ.θ. 12+820 έως χ.θ. 16+147) επί του Κάθετου άξονα Ξάνθη –Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα». Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ συμμετέχει σε κοινό διασυνοριακό έργο με τίτλο “Aiming at improving cross-border accessibility” (CrossBo)”, συνολικού προϋπολογισμού 38.8 εκ. €.

H ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ανέλαβε το συντονισμό του συνολικού έργου ως “επικεφαλής εταίρος”.Οι εργασίες κατασκευής του έργου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του το τέλος του 2020.

14. Έναρξη λειτουργίας των Σταθμών Διοδίων Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Στρυμωνικού, οι οποίοι ήταν κατασκευασμένοι, αλλά δεν λειτουργούσαν από το 2018.

15. Είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 43 Πλευρικών Σταθμών Διοδίων κατά μήκος του άξονα της ΕΟ.

Επιπλέον των παραπάνω η ΕΟΑΕ συνεχίζει τη συντήρηση και λειτουργία της οδού, καθώς και τη συλλογή διοδίων, δραστηριότητα που της επιφέρει περίπου 100 εκ. ευρώ τον χρόνο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: Οριστικά ανάδοχος η ΑΚΤΩΡ για τη συντήρηση του άξονα τα επόμενα 2 χρόνια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τμήμα της Εγνατίας Οδού με σήραγγες

Οριστικά ανάδοχος ανακηρύχθηκε από την Εγνατία Οδό Α.Ε. η ΑΚΤΩΡ στα δύο έργα που αφορούν στη συντήρηση-λειτουργία του βασικού άξονα των 670χλμ και των κάθετων αυτού αξόνων. Η ΑΚΤΩΡ είναι ο ανάδοχος και των υφιστάμενων συμβάσεων συντήρησης-λειτουργίας της Εγνατίας Οδού. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν έχουμε κάποια ανατροπή στο διαγωνισμό, θα συνεχίσει για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι δύο διαγωνισμοί έχουν συνολικό εκτιμώμενο κόστος 140εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 112,9εκατ.ευρώ).

Tα επόμενα βήματα είναι να σταλθούν οι δύο συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση, να παρουσιαστούν στη Βουλή των Ελλήνων και στη συνέχεια να υπγοραφούν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι υφιστάμενες συμβάσεις εκτιμάται ότι θα παραταθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέοι διαγωνισμοί και να αναλάβουν οι νέοι ανάδοχοι.

Στον διαγωνισμό για τον ανατολικό τομέα ήρθε πρώτη με ποσοστό 65,7% (δεύτερη ΙΝΤΡΑΚΑΤ 48,02%, τρίτη ΤΕΡΝΑ 43,99%). Αφορά στο τμήμα από το Κλειδί Ημαθίας μέχρι τους Κήπους Έβρου και τρεις κάθετους άξονες. Τον Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι και τους Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα και Κομοτηνή-Σύνορα. Το κόστος συντήρησης-λειτουργίας έχει εκτιμηθεί σε 65εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 52,41εκατ.ευρώ).

Στο διαγωνισμό για το δυτικό τομέα, μειοδότησε με ποσοστό 65,67%, (δεύτερη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 44,02%, τρίτη η ΤΕΡΝΑ με 41,96%). Αφορά στο τμήμα της Εγνατίας, από την Ηγουμενίτσα μέχρι το Κλειδί Ημαθίας και τον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή. Το κόστος συντήρησης-λειτουργίας εδώ έχει εκτιμηθεί σε 75εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 60,48εκατ.ευρώ).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Εργαζόμενοι Εγνατίας Οδού: Είναι η παραχώρηση θέμα «ανωτέρας βίας»;

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εγνατία Οδός τον χειμώνα

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Εγνατίας Οδού εκφράζοντας την αντίθεσή του στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντική -σε οικονομικό επίπεδο- για το ελληνικό κράτος.

Αναλυτικά:

Όλοι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, εξαιτίας των γεγονότων ανωτέρας βίας από την εξέλιξη της πανδημίας του Covid-19. Εκτός των υγειονομικών επιπτώσεων οι πολίτες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις βιώνουν την πανδημία με διακοπή δραστηριοτήτων, απώλεια θέσεων εργασίας, μερική απασχόληση, μειώσεις εσόδων – μισθών και ανασφάλεια.

Αντιθέτως, για τους ιδιωτικούς οικονομικούς φορείς που έχουν συμβληθεί με το Κράτος με “συμβάσεις παραχώρησης”, αρκεί η “γνωστοποίηση γεγονότος ανωτέρας βίας” για να καλύψουν τις απώλειες εσόδων εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης. Οι κατ’ ευφημισμό “συμβάσεις παραχώρησης” (εφόσον η χρηματοδότησή τους γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από το Κράτος και τους πολίτες) είναι θωρακισμένες έναντι όλων των συνθηκών ανωτέρας βίας.

Το μόνο που χρειάζεται από μέρους τους είναι μία “απαίτηση αποζημίωσης” προς το Κράτος ή, αναλόγως των συμφερόντων, μια αναθεώρηση της σύμβασης (όπως έχει ήδη συμβεί πολλές φορές στους παραχωρημένους αυτοκινητόδρομους), ενώ παράλληλα με περίσσια θράσους, δηλώνουν ότι «το 2020 είναι μία απαιτητική χρονιά λόγω πανδημίας, αλλά θα είναι καλύτερη από άποψη κερδοφορίας σε σχέση με το 2019!».

Άλλωστε σε βάθος χρόνου αφαιρούνται ολόκληρα τεχνικά αντικείμενα των παραχωρήσεων και ανατίθενται στους ίδιους για κατασκευή τους πλέον ως δημόσια έργα, χωρίς καμία επιβάρυνση της παραχώρησης, χωρίς νέο διαγωνισμό.

Ποιο είναι τελικά το κοινωνικό (υψηλό κόστος διοδίων για τους πολίτες, μη απαλλαγή ευπαθών ομάδων κ.α.) και το οικονομικό όφελος από τις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα;

Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε καθημερινή ρευστότητα, από το υστέρημα των πολιτών-χρηστών στους ιδιώτες και ταυτόχρονα θα τους χρηματοδοτούμε όταν τα πλάνα τους δεν είναι τόσο κερδοφόρα όσο υπολόγιζαν;

Στο αντίποδα αυτών η “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, ο μόνος δημόσιος φορέας που διαχειρίζεται αυτοκινητόδρομο (την Εγνατία Οδό και τους Κάθετους Άξονες), ο οποίος:

– Παρότι στερούνταν μέχρι πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων διοδίων λόγω της σκανδαλώδους δέσμευσής τους από την πιστώτρια τράπεζα,

– Παρότι η χιλιομετροχρέωση των διοδίων στο δίκτυό της είναι λιγότερο από το μισό σε σχέση με τους παραχωρημένους αυτοκινητόδρομους

– Παρότι εφαρμόζεται απαλλαγή διοδίων των ευπαθών ομάδων καθώς και μόνιμων κατοίκων προς τις διοικητικές περιφέρειες τους και

– Αποζημιώσεις, αλλά προβαίνει και σε δωρεές προς το δημόσιο σύστημα υγείας, όπου υπήρχε κοινωνική ανάγκη αυτή την χρονική περίοδο.

Θεωρούμε ότι οι καταστάσεις που αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε το τελευταίο διάστημα κάνουν πρόδηλο όσο ποτέ ότι η ουσιαστική στήριξη της δημόσιας υγείας για όλους, αλλά και η δημόσια διαχείριση των υποδομών, αποτελούν βασικούς πυλώνες θωράκισης των κοινωνικών αναγκών και περαιτέρω μοχλός ανάπτυξης του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών.

Επειδή, δυστυχώς, και η παρούσα Κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει στο πρόγραμμα την Παραχώρηση και της Εγνατίας Οδού, εύλογα αναρωτιέται κάποιος, ποια άραγε είναι η «Ανωτέρα Βία» που επιτάσσει αυτούς τους σχεδιασμούς;

Στις νέες συνθήκες που έρχονται η άμεση ακύρωση της παραχώρησης δημόσιων υποδομών και η επιστροφή υπό δημόσιο έλεγχο όλων των παραπάνω κοινωνικών αγαθών μπορούν να δώσουν ουσιαστική προοπτική στην κοινωνία για την εξυπηρέτηση των πραγματικών της αναγκών.

Δείτε το mini ντοκιμαντέρ του Συλλόγου Εργαζομένων της Εγνατίας Οδού Α.Ε.

https://www.youtube.com/watch?v=ffugVJzYYsA&t (διάρκειας 10 λεπτών)

https://www.youtube.com/watch?v=bOaTPJs4Vyk (διάρκειας 2 λεπτών)

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα